... mert választani kell

Az erőszak és a tesztoszteron

2016/12/17. - írta: Válasszunk

Az erőszak nem függ a tesztoszterontól - szól az újabb cikk címe amit ajánlanom kellene. És nagyon érdekes az ott leírt kísérlet és az ott leírt konklúzió is. Hogy nem az elkövető számít, hanem az, hogy ki ellen követünk el valamely erőszakos cselekedetet. És bizony az is, hogy a nők elleni erőszak azért lesz egyre elterjedtebb, mert míg sok nő számára még ma is az az alap elgondolás, hogy a "férfi nem üthet vissza, nem védheti meg magát", egyre több férfi ebben a kérdésben is az egyenlő elbánást tekinti az alapnak.

Nézzük meg a feminista szervezetek viselkedését: A többsége a nők elleni erőszak ellen beszél, és nem az erőszak és a diszkrimináció ellen általában. De miért nem stimmel az eredeti tesztoszteronos kísérlet? Miért méri sok tanulmány gyakoribbnak a nők által elkövetett agressziót a családon belüli erőszak területén? A válasz nagyon egyszerű: Az adrenalinfüggők kapcsán is ismert példa, hogy a saját hormonjainkhoz is hozzá lehet szokni. Ekkor egyre magasabb mennyiség kell ugyanolyan hatás eléréséhez, sőt egyre több hormon hatása lesz az aminek nem vesszük észre a közvetlen hatását. A pszichés hatások, az agresszió kapcsán ez fontos. A hormonrendszernek a szervezet fejlődésére gyakorolt hatása viszont javarészt marad.

A férfiakat egy megszokott tesztoszteronszint jellemzi, amihez alkalmazkodtak és kezelni is tudják. Így a hormonrendszer miatti agresszió esélye alacsony, hiszen ellenkező esetben folyamatos lenne az agresszió. A versengő alapállás jelentős része a nevelés nézze. A nők esetében viszont a hormonális változások akár periodikusan akár egyes életszakokhoz köthetően jelentősek.

Márpedig a nők legalább verbálisan, de sokszor fizikailag is agresszív viselkedését pont az ilyen változások hatásához köti a tapasztalat.

Ha felismerjük azt, hogy a törvény egyenlő védelme alapvető emberi jog, akkor az is egyértelmű, hogy jogos védelmi helyzetben a férfi visszaüthet. Sőt: egy ilyen visszaütés esetén fontos probléma, hogy a jogtalan támadást végrehajtó személy büntethető kölcsönös agresszió esetén is, a jogos védelmi helyzetben szereplő pedig nem.

Ha a nők által férfiak ellen elkövetett erőszak megítélése megváltozik, éppen olyan eséllyel veszik komolyan, épp olyan eséllyel lesz belőle rendőrségi ügy, többen is fognak visszaütni... Akkor kevésbé lesz elfogadható az, hogy menedéket szinte csak nők kapnak, egyes szervezetek csak őket védik. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9712054319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása