... mert választani kell

Miért lehet orosz propaganda az országban?

2017/02/01. - írta: Válasszunk

A válasz elsőre egyszerű: Azért, mert szólásszabadság van. És bár nem nehéz belátni, hogy amikor Abdul itt jár, már rég nincs háborús országban, tovább menekülnie nem kell, őt a német segély érdekli és ezért elbújna a rendőrök elől, kitépi magát a kezükből, ha kell akkor valamilyen mértékű erőszakot alkalmaz, és ha ennek útjában állsz rajtad is csattanhat, mégis elmondhatják egyes civil szervezetek, hogy szegény Abdul a háború elől menekül tovább mondjuk Ausztriából Németországba. Legfeljebb felteszed a kérdést, hogy biztos, hogy Ausztriában háború van? Na pont ennyire van joga megszólalnia az orosznak.

A szólásszabadságnak mondjuk vannak korlátai. Más jó hírnevét nem sérthetjük. Ez oké. Sőt konkrét reklámban nem mehet a fogyasztó megtévesztése sem, és a csalás kísérletét is bünteti a törvény. De mondjuk a hazai buszos szakma képviselői egy baleset után közölhették a buszozás az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód. Mondjuk olyanok után, mint a repülés. Vagy a vasút. De amikor néztem akkor a nagyobb hajókon való hajózás is biztonságosabb volt. De tény: Az autóbusz biztonságosabb, mint az embercsempész által üzemeltetett hűtőkamion raktere. Az egyik legbiztonságosabba ez is belefér, hiszen egy üzemelő betonszállító teherautóban a beton mellett (amit folyamatosan kever) utazni és belefulladni a betonba nyilván kevésbé biztonságos.

Csak sok más közlekedési módnál vannak lépések egy ember hibája a lehető legkevésbé okozhasson balesetet, a lehető legtöbb dolog legyen redundáns, És a laza szabályozás mellett viszonylag könnyű megoldani, hogy a "jó fék mindig abban a buszban legyen, amit ellenőrizhetnek is". De mint mondtam, a szólásszabadságba belefér ez is, hogy ez az egyik legbiztonságosabb. Mert hát hasonlítsuk össze azzal, ha ágyúból lőnének ki.

Az oltásellenes marhaság is belefér. De az is, hogy egyes "aminek nem érted a nevét azt ne edd meg" alapon érvelő hülyék a dihidrogénmonoxid fogyasztásának betiltásáért küzdjenek. 

A baj ott van, hogy sokan nem fogják fel, hogy az Interneten bármi megjelenhet. Ismétlem bármi. Van a ma fiatal gamer korosztály. Játszik számítógépes játékokkal, szerepjátékokkal, és sokak szerint "játszik a micsodájával is". Összeülnek játszani, és az egyikük virítja az "internetes kiegészítőt". Hogy éppen a kalandozok.hu-ról vagy a kalandmester.com-ról szedte le, ne adj isten valami gportalos vacakról, nem tudom. És hát arra hivatkozik, hogy az "úgy van a kiegészítőben". Mert a teljesen kezdő Józsika, egy képregényből vett ötlethez összedobta.

Ha ott, az számára természetes forrás, mert ugye találta a nagy és misztikus Interneten, akkor a Wikipedia is az. Függetlenül az adott oldalt szerkesztő user személyétől, céljától, őszinteségétől, szakértelmétől, vagy az általa használt forrástól. Az ismert teljesen kamu álhír oldalakra mindenki figyel. De ha mondjuk balesetvizsgálók hiteles jelentéseiből összeválogatok egy tendenciózus képet, erről kerül jópár oldalra, pár másik oldal botrányt kiált egy típussal kapcsolatban, akkor ciki lesz "arra a típusra kiírni a pályázatot". És sok más területen működik ez a trükk.

Amit az Interneten találunk azt az információt máskor sem feltétlenül kell készpénznek venni. A Totalcar egy friss cikke elmond egy történetet, ahol jó szokás szerint megint lehúztak egy autóvásárlót. Egy a valódiakhoz hasonló levél, meg egy kamu Wikipedia klón éppen helyet kapott benne, mint egy kamu céges oldal. Az ügyet persze könnyű lenne lezárni: Számos nagy nemzetközi szolgáltatás rengeteg pénzt költ arra, hogy a kicsit is értelmes felhasználót ne tudják a nevükben küldött levéllel átverni. 

Ugyanis az ilyen levél nem csak a mezei autóvásárlótól kérhet átutalást, ez kevés embernél jelent aktuális veszélyt, hanem mondjuk jelszógyűjtés, malware terjesztés lehet a háttérben. Ami már sokakat érint, és ha az ő ügyfeleiket tömegesen, azzal drága foglalkozni. 

A szólás szabadságát korlátozni kétélű fegyver, és pont azok hitelét csökkentik akik akár a PC nevében, akár az orosz álhírgyárakra mutogatva, akár Soros György befolyására mutogatva (hogy a másik oldalról is mutassunk példát) próbálják a szólás szabadságát és a megfelelő társadalmi vitát korlátozni. Arra megtanítani embereket, hogy attól még, hogy valamit az Interneten olvasnak nem árt gondolkodni, nem árt a körültekintés már más a helyzet.

Ehhez viszont az értő olvasás, a tények ellenőrzésének a képessége kell. Nem az a baj, hogy az oroszok a magukét mondják éppen úgy, mint Sorosék a másik oldalról. Az a baj, hogy ezeknek (mindkét oldalról) kiszolgáltatott az átlagember. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3712168846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása