... mert választani kell

Áder ismétel, de nem örülünk neki

2017/05/09. - írta: Válasszunk

Áder újabb 5 évig köztársasági elnök. Kis hazánkban ennek a pozíciónak hagyományosan kevés a súlya. Sok esetben a politikai vétó után ugyanazt, ugyanúgy fogadja el az országgyűlés. Az alkotmányos vétó sem feltétlenül sikeres. Akik ma tiltakoznak a Lex CEU ügyre mutogatnak. Meg persze elmondják, hogy Sólyom László szerint... Csak Sólyom László sem Magyarország Teljhatalmú Istencsászára. És mások szerint pedig egyértelműen alkotmányos a Lex CEU. Viszont azok akik akkor a több tízezer tüntetőre hivatkozva követelték, hogy ne írja alá kirekesztők.

Azt állítják, azok az emberek akik viszont az aláírás mellett vannak, függetlenül a számuktól, nem számítanak. Magyarország pár tízezer felvonulóból és több millió lényegtelen senkiből áll szerintük. Az adott ellenzéki pártok szerinti demokrácia az, hogy a pár tízezer felvonulót kell képviselni, a több millió többi ember véleményén el se kell gondolkodni, azok le vannak szarva, mert nem az érdekinket szolgálják. Olyan pártok, mint a sokszor a parlamenti küszöb alatt teljesítő Együtt, ami kapcsán csak az jut eszembe, hogy Berkecz bűnöző Balázs elfelejti azt, hogy más személyes adatait az engedélyük nélkül kiadni nem éppen törvényes. A bűncselekménye áldozatától ma sem kér elnézést, ő politikusként az úr, az áldozatnak meg kuss. 

Aki a maga hibahatár körüli támogatottságával ilyen, az mennyire lenne problémás hatalmon? Lehet a Kossuth téren "Káder"-ezni, a másik nevével gúnyt űzni, ami nem csak politikushoz, de általában felnőtt emberhez is méltatlan. Tudom rátok más szabályok vonatkoznak, mert ti mások vagytok, és sokkal egyenlőbbek. Játszunk el egy pillanatra a gondolattal: Berkeczből gerinces lesz, sőt talán ember is, és a korábbi törvénysértése okán elnézést kér, még egy kis sérelemdíjat is magától fizet.

Eljutna az Együtt oda, hogy az ország egységéhez nem síppal elnyomni, hanem meghallgatni kell a másik hangját és lehetne vitatkozni is. Sőt véleményeket is lehetne ütköztetni az érvek mellett. Már majdnem demokratikus lenne. De mégis úgy gondolnám, nem érdemel megbecsülést az, aki politikai vita helyett, a másik nevén gúnyolódva a másik emberi méltóságát támadja.

A FIDESZ-ben sok embernek vannak bűnei. Nem kis bűnök ezek, nem véletlen az, hogy amikor szóba kerülnek, akkor a rettenetes, sok bűnnel de a legkisebb rossz címke az amivel szavazatot kapnak. Csak éppen ezekkel a bűnökkel nem Ádert lehetett összefüggésbe hozni. Szóval vele szemben megtorlást emlegetve hőzöngeni cseppet sem szalonképes cselekedet, és gyakorlatilag a politikai ellenfelek elleni koncepciós perek belengetését jelenti. Csodálkozik bárki, hogy ez után velük szemben a FIDESZ a kisebb rossz?

Talán új ellenzékünk van. Úgy gondolom ilyen, például a Momentum. És van egy programjuk amit lehet értelmezni, értékelni. És közel sem biztos az, hogy sokáig marad a FIDESZ a legkisebb rossz. Közel sem biztos, hogy a FIDESZ nem kap egy jobb kihívót. És akkor nem arányos választási rendszer kell, hanem tök jó a győztes mindent visz felé hajló megoldás: Ugyanis így a 2/3-dal bebetonozott megoldásoktól is könnyebb elbúcsúzni. Persze az Együtt számára ez nem jó, nem a kutyaütőknek kedvez.

És ahogy megszülethetett a Momentum más is bekopoghat még a következő kampányig, és közel sem biztos, hogy a FIDESZ nyer. De az valószínű, hogy aki kormányt váltani képes, annak a 2/3-a is meglesz, de pl. a Köztársasági Elnök leváltása nem feltétlenül várható. Senki sem szeretne úgy kormányozni, hogy rögtön elmondják: A FIDESZ sem kezdett soha köztársasági elnök leváltásával, az eddig fékek és ellensúlyok rendszeréről beszélő párt viszont az egyik utolsó féket is kiiktatja.

Áder visszaküldött nem egy törvényt, és volt rá példa, hogy a törvény ezzel el is bukott.

A felsőoktatást sokszor szervezték át. Sokak esélyeit ez befolyásolta. Ők is beszélhetnének kutatási szabadságról, tanszabadságról, mert ugye aki rosszat mond, annak rossz irányba változhatnak az esélyei. Nem csak a Lex CEU fogható fel precedensnek. De, ha minden esetben vétót jelentene be, bármely külső feltételezés, nyomás alapján (Sólyom urat is beleértve) akkor nem nagyon lehetne az országot korlátozni, a választói akarat is kevéssé érvényesülne, és a vétók kiüresednének. Ha tetszik, ha nem: Az adott helyzetben a vétó nem lett volna jó megoldás.

Ha Sólyom úr szerint egyértelműen alkotmányellenes a törvény, akkor bizony ezt az aláírás előtt, az ellenérveket is megfogalmazhatta volna. Ilyen nyílt levél nincs, és az ellenérvekre azóta sem reagál. Rá mutatni butaság. Butaság, mert emlékszem egy dologra: Kiszivárgott Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elmondott beszéde, állt a bál az országban. Gyurcsány Ferenc sok mindent mondott el az elmúlt kormányzati ciklusok politikai hazugságairól. De arról is, hogy sokszor a politikusnak feladata is hazudni. 

Ezért mondtam azt: Természetes az, hogy sokan, akár a választók közül, akár a politikusok közül bizalmat szavaztak akkor Gyurcsány Ferencnek. És a többes szám első személy azt is jelenti: Választóként én is bíztam benne. És feltűnt, hogy Sólyom László a hosszú ideje meglévő politikai hazugságokat abban a kontextusban letagadta. Érdekből, nem túl egyenes módon viselkedett. Megvolt ellene a kritika, de megvolt az is, hogy a Köztársasági Elnök intézménye az országot képviseli, nem sértegetjük csak úgy.

Ádertől nem ezt látom. Hanem azt, hogy az őt jelölő kormánypártokat, amik közül az egyik vele együtt nőt meg ilyenre önmérsékletre int. A Lex CEU ügyben pedig világos volt az, hogy szokatlan lépésre szánta el magát: Közölte, hogy a stábjával megvizsgálták a törvényt. Vagy igazuk van, vagy nem. Akkor még az előre dátumozott papírról (ami miatt elkaszálhatják a törvényt) nem valószínű. hogy tudott.

De miért nem vizsgál meg sok más törvényt, olyanokat sem, amiket éppen így elleneznek? Mert azoknál nem merült fel benne az, hogy a törvény vajon alkotmányos-e vagy alkotmányellenes. Nem politikai alku, mutyi, vagy elvárás miatt tett nyilatkozatot, nem azért volt komoly vizsgálat, mert érdeke vagy neki, vagy a pártnak. Hanem, mert úgy gondolta meg kell vizsgálni, és eljutott valamilyen konklúzióig. Egy káder nem így tesz. 

A köztársasági elnöki pozíciónak nincs sok súlya. Abból nem lehet pro és kontra érvelni, egyik oldal mellett állást foglalni, nem lehet a megvizsgált kérdéseket részletekben kitálalni. Mert a politika felett álló, mindkét oldalt (azt is aki az aláírást várja el) képviselő közjogi méltóság. Mérlegel pro és kontra, és pont ezért elfogadott. Ha a Momentum népszavazási kezdeményezése sikeres és  Orbán nem lehet újra Miniszterelnök, akkor bizony a legkisebb rossz FIDESZ részéről a jelenlegi helyzetnél is kisebb rossz lenne egy első Áder kormány. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7612486617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan HJE · http://www.bircahang.org 2017.05.10. 12:56:58

A felvonulók 95%-a a perverz melegfelvonulásról ismerős.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.10. 13:10:34

@MaxVal BircaMan HJE: Köszönöm a szíves tájékoztatást. A magam részéről én nem járok ilyen felvonulásokra, pláne nem szerzek ott ismerősöket.

Sokkal fontosabb kérdés, hogy van egy csomó olyan politikus a FIDESZ környékén akik pozitív arcok.

1. Pokorni úrról is viszonylag sok pozitív véleményt hallok.
2. A Twitter FIDESZes fenegyerekét is ismerjük.
3. Sokszor említettem Gulyás képviselő urat.
4. Áder is ilyen.

A jelentős részük viszont súlytalan pozícióban van. A Momentum népszavazási kezdeményezésének sikere után viszont szerintem itt több kellő tömeget megmozgatni képes miniszterelnök jelölt lenne. Rogán, Lázár, stb. viszont inkább vinné a szavazatot, mint hozná...

De sok olyan ember is eszembe jut aki egykor kötődött a nagyobbik kormánypárthoz, ma már nem, és tisztességes.

Szalay Miklós 2017.05.10. 13:15:12

Akarjátok tudni a Nagy Titkot, hogy mi kellene a baloldal győzelméhez? Itt világosan le van írva:

egyvilag.hu

A címlapon olvassátok az Üzenetet. (Kicsit hosszú, de alapos. Más is le van írva, CEU ügy, Soros, stb... de az egész tanulságos. A lényeg kb. a közepétől kezdődik.)

MaxVal BircaMan HJE · http://www.bircahang.org 2017.05.10. 13:22:06

@Válasszunk: A Momentumnak nem volt sikere a népszavazás kezdeményezésére, az a háttérhatalom sikere volt. Orbán Viktor minden idők legnépszerűbb miniszterelnöke, ezért is szeretnék az elfajzottak, hogy ne indulhasson többet.
süti beállítások módosítása