... mert választani kell

Valóban nagy a baj menekültügyben

2017/09/29. - írta: Válasszunk

A szavaknak súlya van. Súlya van, mert oly sok szóhoz érzelmek tapadnak, az emberek jelentős része viszont hajlamos általánosítani, sőt akár előítéletekre is. Még inkább így van ez, ha fél. És a helyzetet tovább fokozza, ha kiszolgáltatott helyzetben fél, és a félelemre van némi alapja is. Nem sok, de valamennyi. Ha a menekült szót olyanokra is használjuk, akikre nem igazán illik ez a szó, ez alapján sokan negatív benyomások sokaságával előítéletet építenek fel a menekültekkel szemben, akkor az nem csak az eddig érintett migránsokat fogja sújtani, hanem az összes menekültet és menedékkérőt.

A menekültként való elismerésnek sok feltétele van. A hatóságokkal való együttműködés, hogy az országban már betartsák a törvényt. És persze az, hogy valami elől menekülnek. Hogy menedéket keresnek és nem az életminőségük javítását. A menedék sokszor nagyon rossz körülményeket jelent, rosszabbakat a szükséglakásnál, de rosszabbakat akár a befogadó ország hajléktalanjainak a helyzeténél, de viszonylagos biztonságot. Az ezt nyújtó első országban lesz valaki menekült. 

Félreértés ne essék: Senki sem mondja azt, hogy maradjon ott. Senki sem mondja azt, hogy Törökország, Libanon és mások önállóan lássák el a menekülteket. Egy menekültválság, mint bármely humanitárius katasztrófa nemzetközi összefogást igényel. És ebbe beletartozik az is, hogy küldünk élelmiszersegélyt, gyógyszereket és sok mást is. Akár menekülteknek, akár sok más olyannak is aki nálunk is rosszabb, reménytelenebb helyzetben van. És természetes az is, hogy amikor bármilyen migránst befogadunk, a menekültnek elsőbbsége van bármely nem állampolgárral szemben.

Annak is akinek mi vagyunk az első biztonságos ország és bármikor jöhet. És annak is aki akár Törökország, Libanon vagy Görögország táboraiban szenved és csak akkor jöhet, ha érdekünk befogadni. Ha nem jelent veszélyt, használható egy munkára, akkor inkább ő kapjon ezért vízumot, tartózkodási engedélyt, mint egy kevésbé rászoruló. A nem magyar állampolgár bevándorló száma meghaladja azt a létszámot amit kvóta alapján be kell fogadni. Igaz: eddig azokról nem volt szó akik megjelentek a déli határainknál.

Ők már több országgal korábban elmondták, a célállomás Németország. Aki adott országba akar bevándorolni, az ott elérhető pénz, jogok, helyzet miatt az nem menekült. Nincs kényszerhelyzetben. Attól minden ország elvárhatná, hogy már a határ átlépésénél is betartsa a törvényt. Ne bujkáljon a hatóságok előtt, mert ő nem ott akar regisztrálni. Nem csak nem menekült, de határsértő is, hiszen sok határon a szabályokat megsértve kelt át. A hatóság elől bujkálva sok helyre eljutnak. Más birtokára is, de természetvédelmi területre is.

A sok bujkálás közben letaposott, tönkretett dolog kapcsán sorolhatnánk a szavakat: Természetkárosítás, rongálás, garázdaság. De amikor valaki kertjében bujkálnak, éjjel, akkor eszembe jut más is: 

(2) bűntett: 3 év, aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakó vagy azzal rendelkező akarata ellenére vagy megtévesztéssel

a) éjjel,

d) csoportosan

bemegy, vagy ott bent marad.

Természetesen a kerítés megrongálása után értendő a fenti helyzet. Mindezt persze csak azért, mert Germany,  Germany, vagy inkább az ottani bővebb segély miatt Germoney és ugye aki szólni mer ezek miatt az a szemét... Na az ilyen csoportokról nekem nem a menekült szó jut eszembe. Ha ugyanis amit látok bűncselekménynek tűnik, akkor nem arról beszélek, hogy az illető roma, magyar, arab, keresztény, zsidó, vagy muzulmán, de arról sem, hogy homoszexuális, biszexuális vagy heteroszexuális. Arról beszélek, hogy az illető bűnöző. 

Ha egy ilyen esetet látunk és a bűnözőt elkezdjük menekültnek hívni, akkor előbb utóbb a menekült szó sokak számára az ilyen cselekmények elkövetőit fogja jelenteni. És persze: Az érintettek többsége nem lop, nem rabol, nem erőszakol. Ha elérte Germoney-t és ott állampolgár lesz, lehet akár tisztességes is akibe még meg is bíznál. De ebben a helyzetben mégiscsak bűnöző.

Bűnöző aki azért tarolja le a másik kertjét, teszi tönkre a másik vagyonát, hogy segélyként is többet keressen, mint a tettének áldozata munkával. És persze a károk helyreállítása több évet vesz igénybe. És ez nem valami különösen erőszakos cselekményről szól, csak az útjuk velejárója eddig. Ha pedig a menekült szó elkezd bűnözőt jelenti, sokkal könnyebb lesz Köln vagy bárki más miatt általánosítani.

A kormány végig migránsokról, illegális bevándorlókról, határsértőkről beszélt. Az, hogy a nem csak a médiában szereplő, hanem "ismerős, ismerősén keresztül szerzett tapasztalatként" is megjelenő cselekményeket ki kötötte össze a menekült szóval, miközben a Kormány minden nap azt közölte ezek nem menekültek jó kérdés. Érdemes megnézni azoknak az újságoknak, pártoknak a listáját akik ezekre az emberekre nap, mint nap menekültként hivatkoztak. 

A hatóságaink szigorát nem sok panasz értheti. Akit elismerünk menekültnek az nagy valószínűség szerint tényleg az. És rájuk azt mondja a hatáság is, nem jelentenek veszélyt, nem jelentenek kockázatot. És Őcsény kapcsán az a szomorú, hogy róluk, az állam által elismerten is menekültekről van szó. És nem tudjuk, hogy honnan jöttek. Ez a fajta általánosító gyűlölködés veszélyes.

És szerintem ez pont azok bűne akik a tömeges, valóban veszélyes illegális migrációt, a kis számú, valóban törvénytisztelő, elismert menekülthöz kapcsolta politikai érdekből. 

Orbán arról beszél nem tudjuk ki jön utánuk, mert hát ugye a hazugságok... Csakhogy Miniszterelnökként neki az lett volna itt a feladata, hogy elmondja újra ugyanazt amit sokszor elmondott: Mi a különbség a törvényesen elismert, tisztességes menekült és a migráns hordák között. Ha pedig a különbséget hangsúlyozva elmondja, hogy itt olyan emberekről van szó, akik a magyar állam szerint veszélytelenek és valóban menekültek akik nyaraltatása valóban nemes és hasznos cél, ő pedig kiáll az intézmények döntése mellett, és ha ezek valóban menekültek akkor velük szemben türelmet és megértést kér, akkor talán elhiszik azt, hogy akikről szó van törvénytisztelő emberek, és utánuk nem jön a baj. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7612911853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.09.29. 19:41:37

A neoliberális média tálalásában hibának látszik valóban. Csak lusta vagyok utána nézni, de Orbán nem szokott ilyen dolgokban 'hibázni', de ha most mégis azt tette, akkor az már a választási kampány része lehetett.
süti beállítások módosítása