... mert választani kell

Működne az új pólus?

2017/10/04. - írta: Válasszunk

Az új Pólus koncepció kapcsán joggal mondja a Kötöttségek Nélkül is, hogy képes lenne azokat is megszólítani, akiket az egyes alkotó pártok nem, hiszen ezek a pártok túl kicsik. Ebben van igazság. Mint abban is, hogy nagyon sokan kritikusak a 2010. előtti és a 2010. utáni világgal is egyaránt. Ugyanakkor Fedor érvelésével nem teljesen értek egyet. Ugyanis van egy probléma. Jelenleg ezek a pártok nem csak ahhoz kicsik, hogy sok szavazatot vonzanak, de ahhoz is, hogy az ellenük megfogalmazott érdemi kritika hangsúlyos legyen. Az Új Pólus megjelenése ezt a helyzetet is megváltoztatja.

Az MSZP és a DK el fog indulni, mint a Jobbik is. Nem egyetlen ellenzéki jelölt lesz a FIDESZ jelöltjével szemben és ezzel már azt is érezzük, hogy az Új Pólus sem számíthatna biztos többségre. Továbbmegyek: Számos kérdésben nem lenne meg annyi egyetértés ami a közös kormányzás alapja. Egy közös indulás Új Pólusként viszont azt is jelenti közösséget vállalnak egymással. És kiteszik magukat a kérdésnek: Ha közösen sem lenne kormányváltás, ezzel és ezzel miért vállaltak közösséget? Miért vállalnak morális felelősséget azért, hogy olyan embereket próbálnak képviselő székhez, hatalomhoz juttatni akik valamilyen okból érdemtelenek rá? És közben nem túl hiteles azt mondani, hogy a kormányváltásért.

A kérdés az, hogy ez az irány, a résztvevők hitelességét veszélyeztető kisebb-nagyobb kérdésekkel együtt megéri-e akkor is, ha így sem lenne kormányváltás? Benne van-e a pakliban az, hogy a több figyelem kapcsán olyan szavazót is elveszít valamelyik érdekelt párt, akivel amúgy rendelkezne? Ebben a kérdésben az LMP önállóan is esélyes a bejutásra, a tartós hiteles politikára. Ebben a kérdésben elfogult vagyok. 

Mivel amit pl. Berkecz velem szemben elkövetett az tudomásom szerint bűncselekmény, ezért nyilván eszembe sincs őt sem közvetlenül, sem közvetve hatalomra juttatni. Persze: Jóvá teheti. Sőt a pártja is kidobhatja. Idővel változhat a véleményem róluk. De addig nem csak nem vagyok Együtt szavazó, de az 1%-os törpét el is utasítom. És nincs idő, mert jön a kampány, jönnek a kampányhoz köthető nyilvános rendezvények. Ezeken részt vesz a sajtó is, részt vehetek én is. És részt vehet bárki más akinek igazolható alapon van komoly baja egyik vagy másik résztvevővel. És ez esetben az összefogók mindegyike szív azzal, ha bárki csalódik bármelyikükben. A személyes ellentétek mellett persze jön sok más dolog is.

Emlékszem arra, hogy az Együtt egy politikusa egy kormánypárti politikust azzal vádol, hogy az rendszeresen drogozik. Felejtsük el, hogy a forrása nem hiteles. De jusson eszünkbe, a forrás csak azt mondta egyszer látta drogozni, akkor amikor még a nyilvánosan kommunikált értékrendjébe belefért. És messziről egy füstös helységben meg tudja állapítani melyik sodort cigiben mi van. Ha igazat mondott volna a tanú, Juhász úr már ez esetben is olyat mondott volna, ami egyfelől nem következik a tanú által elmondottakból, másfelől viszont a tanú véleménye sem lehetett már biztos pont a kérdésben.

Lehet beszélni ártatlanság vélelméről, sok minden másról, de a történet kulcsa, hogy úgy kerül bele egy állítás, egy tagadás helyzetbe, hogy közben bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ilyen helyzetben hazudik. Bármely összefogás előnyei egyetlen ciklusra korlátozódik, ha az összefogás okán egy másik párt bűnével egy párt besározódik az tartós lehet. Nem csak a bizalomvesztés miatt, nem csak azért, mert sokan megígérték ilyet nem tesznek. Egyszerűen azért, mert közösséget vállalnak nem csak a bűnössel, hanem annak bűnével is, anélkül, hogy valódi változás lenne.

Lehet hozni sorban aktivistákat akiket ez hozna magával. Vágó Gábor volt LMPs. Nem hiszem, hogy a volt szó azt jelentené újra őszintén ott a helye. Azt viszont biztosan nem hiszem, ha neki helyet adna az LMP azt könnyen mosná le magáról. Ugyanis az állami cégek vezetőire kivetett bérplafon pl. IT biztonsági területen kizárná a versenyképes szakembereket és mindnyájunkat komoly veszélybe sodorna, tömény demagógiából. A bűnözők és közveszélyes populisták jelző megszerzéséhez remek út lenne az Új Pólus.

Gulyás Márton nem azt akarja elérni, hogy a legnagyobb csoport szavazzon egy ellenzéki csoportra, és ennek meglegyen a legitimációja és az ereje (2/3) a NER lebontásához, hanem a választási reform ötletével elvenné a 2/3 esélyét, Matolcsy, Polt, stb. bebetonozásához járulna hozzá. Az eredmény? Ugyan kormányváltás nem lenne, ugyan a NER nem gyengülne, de több pénzt lapátolhatnának haza ellenzéki képviselők. Egy ilyen kezdeményezés arca ő. Képzeljük el az erről szóló vitát, ha hirtelen az Új Pólus esélyes és ő az egyik arca. És a trójai faló címkét nem csak a kormánypártoknak, de az MSZPnek, DKnak, Jobbiknak, stb. is megérné ráragasztani. 

Mint mondtam: Győzelemhez az Új Pólust ajánló kutatások adatai szerint sem elég. De ahhoz, hogy aki ezek közül a résztvevők közül ma egyet elutasít az a következő választásra mindegyik résztvevőt külön-külön is stabilan elutasítsa és ezzel bebetonozza a NERt valóban jó eszköz az Új Pólus. És akkor pár bűnöző továbbra is a semmiért, számonkérhetőség nélkül, venné fel a politikusi munkájáért "járó" fizetést. 2018ban leváltani az ellenzéket és új nagyként esélyt kapni a 2022-es kormányváltásra sokkal kevesebb kockázatot jelent egy fejlődő, feltörekvő párt esetében. 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5712921927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.04. 17:47:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Pl. vele szembeni politikai vitában azt a módszert használta, hogy kiadja a személyes adataimat, engedély nélkül. Olyan adatokat amik kezelésére egyáltalán nem volt felhatalmazása. Az ilyen adatkezelés, pláne az adatok kiadása bűncselekmény.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.05. 00:41:49

Az Új Pólus nem lett definiálva. Lehet egy korábbi bejegyzésben már igen, de csak ezt olvasva nem értem mi az, ami leválthatná Orbánt?

chrisred 2017.10.05. 14:49:04

Az állami cégek vezetőinek bérplafonja nem érintené a cégeknél alkalmazott szakemberek fizetését.

Zsoltbacsi 2017.10.05. 15:00:53

@chrisred:

Miért, az állami cégekhez nem kellenek informatikusok? (MVM például, de van még néhány cég. ahol nem lenne ildomos kiszervezni ezt a területet)

chrisred 2017.10.06. 05:24:27

@Zsoltbacsi: Kellenek, de nem az ő fizetésükről szól a népszavazás, és amúgy sem haladja meg a köztársasági elnök tiszteletdíját.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.07. 19:01:00

@chrisred: Amit leírsz több szempontból sem teljesen igaz. Hiszen vezető pl. egy cég informatikai vezetője, aki szakmai irányítást jelent IT biztonság terén. Másfelől viszont, hogy ezen a téren normális munkaerő jelenjen meg piaci béreket kell összehasonlítani az adott tiszteletdíjjal és egyértelmű az, hogy ezen a területen a bérigény jogos. A Vágó Gáborféle demagógia veszélyes.

chrisred 2017.10.10. 05:33:39

@Válasszunk: De az amit írsz a versenyszféráról, semmiben nem igaz az állami cégekre. Azoknak a képviselete, cégjegyzése politikai beosztás, nem szakmai karrierpozíció, nem pályázhat rá boldog-boldogtalan, hanem az arra jogosult állami vezető vagy szerv kinevezi. Nyugodt lehetsz, az állami cégeknél is vannak szakmai középvezetők, például informatikai vezetők, akikre nem vonatkozik a népszavazási kérdés.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.10. 10:31:11

@chrisred: Ez csak a te állításod, és félreértelmezés.

Ezek a vezetői pozíciók a világon mindenhol a bizalomról szólnak. Kis tulajdonosi körrel rendelkező cégeknél a tulajdonosok bizalma gyakran nem terjed a közvetlen ismerősökön túlra. De a többi felsővezető bizalma, a részvényesek bizalma sok esetben fontosabb egy nagy NyRt esetében is, mint sok szakmai szempont. Az állami szektorban sincs ez máshogy.

Csakhogy ez a bizalom, mind a lojalitást, mind pedig valamilyen szintű hozzáértést elvár. Ha a szakmai elvárásoknak való megfelelést jelentős kontraszelekciót jelentő bérezéssel kizárod, és ezért az alkalmatlan ember fogja irányítani az ilyen téren dolgozó középvezetőket is, akkor abból baj lesz.

Ismerünk olyan országot, amit buszsofőrből lett elnök vezet. Nem is érti a dolgot, olajkincs ellenére csődben vannak. Hazánkban remekül el tudunk arról beszélgetni, hogy Matolcsy unortodox elképzelései miért veszélyesek, de ezzel együtt ő egy közgazdász, aki tud számolni, publikált, a folyamatokat átlátja, csak éppen vannak olyan feltételezései amivel nem értünk egyet. De el kell ismerni, unortodox megoldások nélkül sok mindenkit nem tudnánk soha utolérni.

Nem szeretném elérni azt, hogy Vágó Gábor demagógiája miatt sok pozícióra az ahhoz kellő szakember ne legyen elérhető és buszsofőr kapja a politikai kinevezést. Mert annak az útnak a következményeit ismerjük. Jelenleg senki sem mer buszsofőrt kinevezni. De ha a pénz miatt nem lesz szakember, akkor buszsofőrből lesz az ország IT biztonságáért felelős szerv vezetője aki ott mindenkinek diktál majd faszságokat. Aki ilyen úton akar magának politikai tőkét szerezni az nem érdemel bizalmat.

chrisred 2017.10.12. 05:55:45

@Válasszunk: Nehezen tudok annál nagyobb demagógiát elképzelni, mint hogy valaki a köztársasági elnöknek járó illetményre (nagyjából havi 1,5 millió forint) csak buszsofőröket lát jelentkezni. Egyébként nincs olyan állami cég, ami az ország IT biztonságáért felelne. Mint hogy a jelek szerint fogalmad sincs, milyen személyi körről van szó, javaslom tanulmányozásra az alábbi linket:

hu.wikipedia.org/wiki/Tart%C3%B3s_%C3%A1llami_tulajdon%C3%BA_t%C3%A1rsas%C3%A1gi_r%C3%A9szesed%C3%A9ssel_m%C5%B1k%C3%B6d%C5%91_t%C3%A1rsas%C3%A1gok

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.13. 20:57:20

@chrisred: A KOPINT-DATORG Infokommunikációs Zrt. például az ország IT biztonsága kapcsán kritikus rendszereket kezel.

Erre megfelelő embert nem fogsz olcsón találni.

Az MVM vezetése sem gyerekjáték.

És az ilyen téren való szakmai vezetés kapcsán az, hogy buszsofőrt kapok, vagy egy genderszakost a világ álliberális demagógiát oktató műhelyeinek élvonalához szerzett egyetemén szerzett doktorival az majdnem egyenértékű. Majdnem, mert a buszsofőr megtanulta mit jelent másik életéért felelni és nem azon hisztizni, hogy ez mennyire korlátozza az ő kiteljesedését.

chrisred 2017.10.14. 07:16:56

@Válasszunk: A Kopint-Datorg azóta NISZ Zrt. lett, jobban mondva az állmai cégnek lett ez a neve, mert van Kopint-Datorg Zrt. a versenyszférában is. Utánanéztem, mindkét céget mérnök-közgazdász végzettségű, kifejezetten menedzser-jellegű szakember vezeti. Az MVM elnök-vezérigazgatója például dolgozott az egészségügyi-szolgáltató, a kereskedelmi és az ingatlanfejlesztési szektorban értékesítési vezetőként. Gyakorlatilag lényegtelen volt, hogy milyen szakmai területen működött, a közgazdasági és szervezési ismeretein volt a hangsúly.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.14. 23:52:29

@chrisred: Nem véletlenül írtam az általad hozott forrás által említett néven. De egy cégnek nem csak az egy szem elnök-vezérigazgatója van a cég vezetői között. Te viszont ezen nem látsz túl.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.14. 23:58:22

@chrisred: Mellesleg van egy apróság. A kérdés szövege a következő: “Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Ez pl. nem csak vezetőre, hanem mérnökre is vonatkozik, így amikor azt mondtad a sima szakemberre nem vonatkoznak az a kérdés szövegével cáfolható hazugság. Ha pedig azért kell hazudnod, mert magad is belátod adott szinten a szabályozás életveszélyes, de ezt nem elismered, hanem a szint érintettségét a kérdés szövegével szemben letagadod, majd a vezetőség körét (miután a saját hazugságod mellett is gond van ebből) további ferdítéssel önkényesen szűkíted, az egyetlen dolgot igazol: Azt, hogy a kérdésben nem mondasz igazat.

chrisred 2017.10.16. 06:08:07

@Válasszunk: Jogos, el kell ismernem, hogy ez a kérdés egyáltalán nem arról szól, amiről eddig vitatkoztunk. Nem állami, hanem bármilyen köztulajdonban álló cégről, akár önkormányzatiról is, és nem csak a vezetőkről, hanem az összes foglalkoztatottról, akár egy BKV sofőrről is. És ilyen formában tényleg demagóg és veszélyes, mert hangulatot kelt a közszférában dolgozókkal szemben.
süti beállítások módosítása