... mert választani kell

Kisebbik rossz — Egy fiktív párt programja 1.: Felcsútpolitika

2017/11/23. - írta: Válasszunk

Ostorozzuk az ellenzéket. És ostorozzuk az ellenzék ellenzékét is, ami csak bizonyos elvek érvényesüléséről beszél, kritizál, de program szinten kevés megoldást kínál. Ha az ellenzék nem tud a kormánypártoknál jobb programot kínálni az azt jelentené, Orbán Viktor rajtunk marad? Vagy azt, hogy lehet ezt sok szempontból jobban csinálni. Azzal együtt, hogy Orbán Viktor remekül érzi meddig mehet el, mikor kell megállni, a határokon belül marad, így időről-időre megcsillogtatja a tehetségét, azt merem mondani lehetne ezt jobban is csinálni.

Egy fiktív pártból valóság válhat. 10 ember kell hozzá. Vagy egy kicsit több, ha sok helyen akarna elindulni egyéniben. Miniszterelnök jelöltről nem beszélek, arra ugyanis reálisan kevés szükség lenne. Aki nem kormányozni készül, hanem az elérhetőbbnek tartott korlátozott mérleg nyelve szerepre (rajta múlik pár fontos 2/3-os döntés), konstruktív ellenzékiségre, annak kevésbé van szüksége Miniszterelnök jelöltre. És mivel a jelenlegi ellenzék nehezen sorakozna fel egy jelölt mögött, még nehezebben lenne képes kormányozni, így a megcélzott szerep nem járna kormányváltással. De a kormány ellenőrzésének lehetősége reális cél.

Egy egyszerű és látszólag egyértelmű kérdéssel kezdeném. Felcsúttal. 

Felcsút a NER egyik szimbóluma

A NER két fő szimbólumát a stadionok és Felcsút jelentik. A miniszterelnök falujának nyújtott korlátlan anyagi támogatás kapcsán felmerül a kérdés mi szükség van Felcsúton kisvasútra? Mi szükség van ott stadionra? Elnézést, de erre a két kérdésre én sem fogok jó választ adni. Ugyanis Felcsút kérdésére egyetlen esetben lehet jó választ adni.

Felcsút ilyen fejlesztése a NER egyik szimbóluma, az embereknek pedig igényük és szükségük van az ilyen szimbólumok lebontására, ha politikai irányváltás mellett döntenek. Ha Orbán Viktorral szemben alternatívát keresünk, akkor nem akarunk az ő faluját érintő felesleges presztízsberuházásokra tovább költeni. És a választók egy jelentős része el akarja venni Orbán Viktor kertvégi stadionját, kisvonatát. És erre érzelmileg minden okuk megvan. És arra, hogy ilyesmi épüljön pont Felcsúton valóban nem voltak jó okok.

A választók másik fele viszont nem csak a NER szimbólumát látja ezekben a feleslegesnek tűnő létesítményekben. Hanem lát egy olyan szempontot, hogy váltani szeretne, de rombolni nem, és a másik oldal sok veszélyes ötletét is korlátozná. Olyan kormányt akar aki nem akar rombolni az elején és később sem akar másokon átgázolni, hanem az építésben motivált. Az egyértelmű bezárási igénnyel szemben itt egy egyértelmű igény van a hasonló létesítmények fennmaradására.

Konszenzuslehetőség a két oldal között

Ha elfelejtjük, hogy Felcsútról van szó, elfelejtjük a megszüntetés, bezárás, rombolás számos ellenzéki ígéretét és feltesszük a kérdést: 

Szükség van-e az országban bárhol egy olyan településre, ahol az olykor mélyszegénységből érkező tehetséges gyerekek sportolhatnak, tanulhatnak, kitörhetnek a hátrányos helyzetükből? Ha igen, akkor iskolát, kollégiumot, tanműhelyeket, további sportpályákat kell építeni, a kisvasút kapcsán pedig a gyermekvasút mintáját kell követni. Szükség van egy új Reményvasútra

Ha nem elég a sport, a tehetséggondozás, mint lehetőség van másik: Éppen így indokolt lehet a családok védelmében egy megfelelő szociális lakópark, a bajbajutott családok számára. A gyerek állami gondozásba vételénél, az utcára kerülő szülőknél milliószor progresszívebb gondolat ezeket a lehetőségeket hasznosítani. A labdarúgást én sem szeretem, de tény az, hogy a világ számos országában a sport jelenti a kitörési lehetőséget, az utolsó menedéket a családok számára. 

De éppen így szükség lehet olyan falura, ahol a kirándulás, a sport a rehabilitációt szolgálja, és a hasonló beruházások az egészségügyet segíthetik. A tehetséggondozás, a szociális háló, az egészségügy egyaránt igényelhet magának egy-egy Felcsútot, egy olcsó ingatlant kínáló települést ahol ezzel munkahelyeket teremthet, és olcsón kiépítheti az infrastruktúrát. Ebben az összevetésben Felcsút csak egy falu, ahol már sok minden kiépült, készen van.

A környéken, akár a kisvasút más állomásai mellett, kiépíthető olyan központ is, ahova szegényebb régiókból is elmehetnek tanulmányi kirándulásra a gyerekek. Ha a szállást, az ellátást a KLIK biztosítja, de a tanárok itt jobb demonstrációs eszközökhöz hozzáférnek, sok a program, akkor ismét valami hasznosat látunk. A drága megaberuházások java kész van, azok az olcsóbb dolgok amik értelmet adhatnak neki még hiányoznak. Bontógolyó helyett jobb választás ilyenkor a kőműveskanál. 

Az a fajta konstruktív ellenzékiség ami nem mereven nemet mond mindenre, hogy ne bélyegezze a többi ellenzéki árulónak, hanem tartalmi kritikát fogalmaz meg, jobbító ötleteket tesz hozzá egy jó ötletből még jobbat, egy rossz ötletből kevésbé rosszat képes csinálni. 

Elvenni Orbán kertvégi stadionját?

Nyilván a javasolt ellenőrző szerepkörben nem lehet. De tételezzük fel azt, hogy idővel az ellenőrző szerep eljut oda, hogy le lehet bontani a NER-t, a hasonló szimbólumok lebontására is valós lehetőség lesz. A kert végi stadion, kisvasút elvételére az ellenzéki konszenzus arra mutat, hogy ne költsünk az üzemeltetésre, szüntessük meg ami felépült. Ez viszont rombolás. A kert végi stadiont el lehet venni a stadiont eltüntetve, vagy a kertet elvéve, a későbbi fejlesztések kapcsán kisajátítva is. Az utóbbi viszont nem jár a felépített értékek lerombolásával, viszont lehetőséget ad arra, hogy a későbbi kapcsolódó beruházások jó helyen épüljenek. 

Felcsút így is drága, hogyan lenne erre mindre pénz?

Nem mondom azt, hogy több pénz lenne. Az EU éppen abba az irányba mutat, hogy kevesebb pénz legyen. Bizonyára mindenki ismeri a helyzetet. Elkölt 5000 Forint körüli összeget egy TV előfizetésre, és bosszankodik, hogy semmi jó nincs a TVben. Reklámok között nyomokban ócska, lejárt műsort tartalmaz a kínálat. 7000 forintért már lenne. Az ország is úgy működik, mint egy család. A bezárás, a lebontás sem lenne olcsóbb amúgy. Ahogy egy család megléphet az ingyenes TV és sok jó netes stream párost úgy az ország sem csak a fix csomagokban kell, hogy gondolkodjon.

Ahogy egy család ilyenkor két dologban gondolkodhat: Más kiadások csökkentésében, vagy plusz bevételek megszerzésében, az állam számára is ez a két út járható. 

A nyilvánvaló megoldás az, hogy a kormányzati presztízsberuházások egy részéből kell engedni és ezen keresztül kell pénzt szerezni. Ezzel párhuzamosan viszont a jobban kihasznált létesítmények elkezdenek bevételt termelni vagy költségmegtakarításhoz hozzájárulni. Ha a 30 centis kilátók és sok más hasonló helyett is a projekthez kapcsolódó fejlesztések valósulnak meg, akkor lehet forrás ezekre a lépésekre.

A kapacitások jobb kihasználására mutató fejlesztések bevételt is termelhetnek. Nyilván bármely kontroll, a korrupció csökkentése is forrás lehet. De csupa olyan fejlesztésről van szó, amire lehet EUs támogatást is szerezni. Értelmes projektekbe akár cégeket, üzleti alapon gondolkodó támogatókat is be lehet vonni. Mivel itt már az eddigieknél jóval kisebb összegekről van szó, a forrás sem jelent nagy gondot. Viszont tény, hogy lennének olyanok akik krétában, sztetoszkópban számolva akár egy parasztház felépítését piaci áron is drágának, túl nagy pazarlásnak tartanák. 

Az Orbáni megoldás

Ugyanakkor van egy másik szempont is. Bármely nemzetközi sporteseményről van szó, mindig megnézzük a kiadásokat és a közvetlen bevételeket, és talán azt is mondjuk: A buli veszteséges volt. Nemzetközi szinten a rosszul sikerült sportrendezvény iskolapéldája a görög olimpia. Csődbe vitt egy országot. A gond csak az, hogy Magyarország nem Görögország. Görögország nem számíthatott arra, hogy az Olimpia miatt többen ismerik meg az ottani látnivalókat és ez majd vonzza a turistákat, hiszen eleve az egyik legnépszerűbb turistaparadicsomról van szó. 

Ha az USA-ból Európába utazó turisták egy részét kisebb költségvetésű sportrendezvényekkel ide tudjuk csábítani, akkor az idegenforgalomban valamivel több fizetőképes kereslet jelenik meg. És a fapados + AirBnB iránnyal szemben a drágább szolgáltatásokra is lehet igény. A probléma nem a koncepcióval van igazán, hanem azzal, hogy a monumentális giga rendezvények drágák, keveset mutatnak meg az országból, és amit megmutatnak az is ismétlődik, ritkán újdonság. Ráadásul az elért célközönség sem mindegy. 

A triatlon, az országúti kerékpár esetében a rendezés költsége jóval alacsonyabb, mint amit pl. a vizes VB, vagy valamely nagyobb esemény kapcsán látunk, mégis sok látnivaló hírét elviszi széles körben. Éppen így valamennyi egyetemi sportot célzó rendezvény esetén lehet számítani arra, hogy a csapatok és környezetük híreket, videókat, képeket osztanak meg a rendező országról közösségi médiában, annak jó hírét viszik. És itt többnyire fontos véleményformálókról, hangadókról van szó. A megalománia és a személytelen, a környék karakterét át nem adó rendezvények helyett pl. az egyetemi sport megcélzása valószínűleg jobb taktika. 

Fontos!

Mindezt végiggondolva erős túlzás lenne kiadni a „Viszlát, Fidesz!” jelszót. De azt is tudnunk kell, minél több választó mondja együtt, hogy „Viszlát, kétharmad!”, annál nagyobb az esélye, hogy az eredmény túlmutasson a kétharmad megakadályozásán. Ahhoz viszont, hogy a választók összefogása minél szélesebb körű legyen, nemcsak a legaktívabb kormányellenes szavazókat kell megszólítani. Természetesen őket is meg kell szólítani, hogy tudják, mivel tehetik a legtöbbet 2018-ban a Fidesz hatalmának korlátozásáért. De szólnunk kell azokhoz is, akik már túl sok irreális tervet hallottak, ezért egyre kevésbé látják értelmét, hogy elmenjenek szavazni. Őket pedig egyetlen dologgal tudjuk megszólítani: egy reális tervvel.

Forrás: Viszlát, Kétharmad blog

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb esély legyen akár a 2/3 megtörésére, akár az abszolút többség megtörésére, meg kell tudni szólítani akár a FIDESZ szavazókat. A 2/3 lebontása remek cél. Egy konstruktív ellenzéki erő olyan helyzetbe juttatása, hogy az egyes 2/3-os döntések támogatásáért cserében kérhessen valamit egy következő lépés. A konstruktív ellenzék mellett a FIDESZt kisebbségi kormányzásra kényszeríteni is elképzelhető opció. A Viszlát, Fidesz akkor és csakis akkor adható ki jelszóként, ha helyette jobb alternatíva válik kormányképessé. 

Az ország döntő többsége kormányváltást szeretne. Igen, a FIDESZesek többsége is. Hiszen akinek a kormánypártok meghatározó politikusai is elmondják amit nyújtanak az pocsék kormányzás, de a legkisebb rossz és van néhány eredményük, az a saját szavazótábornak, a saját híveknek is azt üzeni: Jó lenne, ha lenne egy jobb alternatíva. Vagy legalább egy kicsit kevésbé rossz. A kisebbik rossz felépítése és egy taktikai szavazás éppen erre vezető utat nyithatja meg. 

Te is azért szavazol a FIDESZ-re, mert az a legkisebb rossz? Vagy esetleg az ellenzékre azért szavazol, mert a FIDESZ-ből eleged van, de érted miért tartják sokan a kedvenc ellenzéki pártodat ugyanolyan rossznak? Olyan új ellenzéki programra van szükség, ami nem teljesíthetetlen ígéreteket tesz, hanem azt mondani: Holnap velünk egy kicsit kevésbé lesz rossz. Holnapután még kevésbé. Ahol az első cél a hatalom korlátozása, majd az esetleges alkupozíció kihasználása. Aki, ha a FIDESZ egy-egy ötletet népszavazás nélkül is támogat, abban lehetőséget lát, és egy új konstruktív ellenzéki politika alapjait teszi le.

Egy ilyen programot összeállítani idő és pénz. A következő pár hétben ez lesz az egyik vezető témánk. 

Ha szeretnéd, hogy legyen egy szinte bármely ellenzéki párt által használható program, egy valós és hiteles alternatíva ígéretével, akkor kérlek támogass! 

És a végére egy szavazás: 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3413245835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása