... mert választani kell

Szigetvári langyosozik, de mégsem homofób

2017/12/08. - írta: Válasszunk

Meleg, langyi, langyos, sejtjük mire utal mindez. Mégis amikor közölte, hogy „a langyosokat kiköpi a jóisten„” akkor nem valószínű, hogy egyfajta burkolt buzizást engedett volna meg magának. Karácsony Gergely kapcsán ugyanis sok mindent lehet vizsgálni, de nem arról szól a történet, hogy a pridehoz való személyes hozzáállását milyen minőségben hozta. Érdekeltként, európai polgárként, politikusként, érdeklődőként, emberként. Tudom, hogy van aki szerint ez lenne a legfontosabb, de keresztény emberként ettől egyszerű a véleményem. Amikor Jézus azt mondta „szeresd felebarátodat, mint magadat” nem tett hozzá olyan kitételt, hogy kivéve mocskos, perverz szodomitákat. 

Sőt a főparancsolat másik fele az Isten szeretetéről szól, és a két parancsolat között nem volt hajlandó fontossági sorrendet mondani, hiába a legfontosabb parancsolatot kérték. Majd hozzátett még valamit. Ennél a két dolognál nincs fontosabb parancsolat. Ha nincs fontosabb parancsolat ezeknél, akkor nincs olyan erkölcsi vagy egyéb mérce ami alapján diszkriminálni kellene. Az, hogy nem lehet ilyen mércék alapján diszkriminálni sok mindent jelent. 

Piszok sok olyan dolog van amit a kormánypártok rosszul csinálnak. Van olyan is amit ugyan jól csinálnak, de időnként más megközelítésre is szükség van, és jobban örülnék X vagy Y ellenzéki párt megközelítésének. És akár olyan is van, amiről sejtem, hogy az én ötletemet a kormánypártok nem valósítanák meg, de az ellenzék igen, és piszkosul örülnék, ha meglenne. 

Igen: alapjogok sérülnek. Már csak azért is, mert ütköznek egymással. A politikus feladata ilyenkor kompromisszumot, konszenzust teremteni. 

A 2018-as választásnak két tétje van. 

Az egyik, hogy a választók leváltják-e az Orbán Kormányt.

A másik, hogy ez az ellenzék képes-e kompromisszumokat kötni, közös politikát alkotni, és olyan szavazókat is megszólítani akik jelenleg a legkisebb rosszként szavaznak a FIDESZ-re. 

Képzeljük el azt a helyzetet, amikor ahogy a Jobbik talán érdekből, talán őszintén elkezd középre bemenni, valaki azt mondja, holnaptól ő balközép, liberális. És elfogadja azt, hogy sok olyan védelemre szükség van, amit az Isztambuli Egyezmény akar nyújtani, de diszkrimináció, kollektív bűnösség, az emberi jogok sárba tiprása nem fér bele. Fogja az egyezmény szövegét, a kétes preambulumot, a diszkrimináció minden formáját kiírtja belőle, majd hozzávesz a családi erőszak elleni közdelemet segítő 3-4-5 másik módszert és benyújtja törvényjavaslatként. 

Aki ellenzékből nemet mond? A gyűlöletre szavaz és nem a megoldásra. A kormánypártok akik aláírták az egyezményt, de az említett érveket hallva nem ratifikálják is aközött választhatnának, hogy támogatják a megoldást, vagy el kell ismerni: mégsem a jogos panaszok miatt vár az ügy. És piszok sok más kérdésben lehetne kompromisszum, konszenzus, és lehetne közös program. Ez az ami nem igazán volt 2014-ben, ez az ami hiánya miatt biztos volt a bukás. Egy az „ez a legkisebb rossz” alapon a FIDESZt elviselőket is megszólítani képes normális programmal elérhető lenne a kormányváltás, sőt a NER lebontásához szükséges 2/3 is.

Ha valaki az összefogáshoz, a megnyerhető szavazók eléréséhez szükséges konszenzust sem tudja megteremteni, akkor a választók összességét érintő konszenzust megteremteni, ezt figyelembe véve demokratikusan kormányozni is képtelen. Ennek a képességnek a hiánya katasztrófát ígér az országnak, ha a baloldal nyerne.

Ezen a helyzeten változtatni egy jelentős választói bázison konszenzust teremtő, valóban tömegeket megszólítani képes programmal lehetne. Beszélünk arról, hogy taktikai szavazás kell a körzetekben, vagy koordinált jelöltindítás, esetleg mindkettő, ha meg akarja valaki dönteni a FIDESZ 2/3-át. Könyörgöm: Ha bármelyik induló ott tartana, hogy az itt megfogalmazott minimumnak megfelel, és képes lefedni a baloldal nagyobb részét, akár a baloldali pártok, akár azok választóinak támogatását elnyerve, akkor a taktikai szavazásra nem kell buzdítani. Az magától értetődő lesz.

Addig pedig lesz egy csomó ember aki nem lépi meg, mert a népszerű jelölttel, annak pártjával szemben fenntartásai vannak. Sőt, akár annak a jelöltnek az ellenében a kormánypártokra fog szavazni. 

Gyurcsány Ferenc jelenleg a hazai politikai elit méltán legelutasítottabb, legvállalhatatlanabb alakja. Ha a fenti szintig eljutna, akkor a múltja és jelene ellenére is képessé válna megnyerni a választást. És ahogy a mostani bizalmatlanságra is rászolgált, mire eljutna eddig a minimumig, addigra azt kellene mondani, a második esélyt is megérdemli. 

Mindegy, hogy a baloldal miniszterelnök jelöltjét Gyurcsány Ferencnek, Botka Lászlónak, Szigetvári Viktornak, Berkecz Balázsnak (pedig vele  konfliktusom van), Papp Réka Kingának, Gulyás Mártonnak, Szél Bernadettnek, Kunhalmi Ágnesnek vagy Háromfarkú Labradornak hívják. Vagy esetleg valaki olyan lenne a jelölt akit kihagytam. Az egyetlen lényeg, hogy eljut-e a fenti szintre. 

Karácsony Gergely bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje címért. Sok hibájáért haragszom rá, de nem ellene haragszom, hanem érte haragszom, mert a normális politika helyzet nem csak a „kisebbik rosszként” a kormánypártokra szavazók, de az elvakult FIDESZ hívők számára is jó lenne. Mert a versengő típusnak mondható miniszterelnökből is a legjobbat hozná ki.

Az Együtt a kormányváltáshoz vezető út első pár lépcsőjét sem hajlandó megtenni. A tisztességet megtisztulás, saját becsület nélkül próbálja kezelni. Nem keres olyan kompromisszumot, konszenzust, ami valós esélyeket jelent, de potyautasként az LMP hátán bejutva felhatalmazást kérne újabb 4 év alibipolitikára. Ebben a kérdésben az Együtt és Szigetvári a langyos. 

És hiába vannak szimpatikus ötleteik is. Amíg itt nem mutatnak fel eredményt, amíg pár politikusuk és a pártjuk becsülete egy marék aprót sem ér, addig csak azt tudom mondani: Nem ellenük haragszom, értük haragszom. De jó lenne, ha valamikor annyit változnának, hogy alkalmasak, választhatók, esélyesek legyenek. Ha eljutnának ide, szívesen szavaznék is rájuk. Csak ehhez jelenleg Karácsony Gergely milliószor közelebb van.

És nem akarom sztárolni Zugló polgármesterét, de ott belement sok kompromisszumba. Megvan az esélye, hogy azt mondja: Odafigyel arra, amit sok „kisebbik rosszat kereső” mond, és a FIDESZtől is el tud venni szavazatot. Akár még meg is hálálhatja a tanácsokat. Ez a pedigré és a tény, hogy ő nem vált egyik csoport szemében sem teljesen vállalhatatlanná őt például egy jó ellenzéki jelöltté teszi.

Az Együtt kapcsán viszont azt látom, hogy amit csinálnak borzalmas. És nem azért mondom, amit Berkecz velem szemben elkövetett. Hiszen, ha áldoznának arra, hogy korrigálják, vállalják a felelősséget, annak pozitív üzenete lenne. Képzeld el, ha még azt is mondanák: A fenti pozitív üzenet mellett szívesen beszélgetnének velem azokról a témákról amik miatt ma rossz válasznak tartom őket, hátha csak apróságokban kell korrigálni, fejlődni... És beszélnénk számukra hasznosítható, az országnak olcsó ötletekről. Lehet, hogy a lényegben nem egyeznénk meg, de lenne amire rá tudnának bólintani (pl. bv reform kapcsán). És az is publicitás.

Karácsony Gergelyből kinézem, hogy:

  1. Nem szorul listára, egyéniben is versenyképes
  2. Benne legyen hasonló beszélgetésekben
  3. Ha ez segítség, akkor azt honorálja is, mert tudja, a legkisebb segítség is áldozattal jár, kockázattal jár.

Karácsony Gergely pont ezért az ország egyik legnépszerűbb politikusa. Az Együtt hol az LMP, hol a Momentum, hol Karácsony Gergely hátán akar bekapaszkodni a parlamentbe, hozzáférni az ezzel járó közpénzhez. A mostani összeveszés jelenleg 2-3 jó pont Karácsony Gergelynek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9913457555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása