... mert választani kell

A határon túli magyarok és a szavazati jog

2018/01/03. - írta: Válasszunk

Ismerem a Gyurcsányista hangulatkeltést, nem rájuk tartozik, minek szólnak bele. Egyszerű, könnyű kis kirekesztő, emberi jogokat megtipró, végtelenül hazug demagógia. Mi közük hozzá? Mondjuk kezdeném azzal a nyilvánvaló szemponttal: Magyarország Büntető Törvénykönyve a magyar állampolgárok által külföldőn elkövetett cselekmények esetén is érvényes. És ez Gyurcsány idején is így volt. Azért van beleszólásuk, mert a törvények egy jelentős része azokra a magyar állampolgárokra is vonatkozik, akik nem csak, hogy nem éltek itt, hanem egy órát sem töltött az országban. És a demokrácia egyik legalapvetőbb feltétele, hogy döntésképes emberek esetében nem kezdünk a fejük felett dönteni őket teljesen kirekesztve a folyamatból.

Ha Gyurcsány Ferencnek ez sem szent, akkor lehet-e demokratikus az az ellenzék, amiben Gyurcsány Ferenc és ez a politika helyet kap? 

Ezek az emberek magyar állampolgárok akiknek joga van az országban dolgozni és adózni akkor is, ha a határ túlsó oldaláról ingáznak. Talán ne lenne közük a magyar munkajoghoz? De lehet itt vállalkozni. Magyarként gondolhatja úgy, teljes joggal, a magyar nyelvű oktatásra a határnak ezen az oldalán van jó esély, így szerezhet magyar bizonyítványt, így kaphat esélyt a gyereke.Az állampolgárok törvényben leírt kötelessége, a BTK értelmében rájuk külföldön is vonatkozó tilalmak mellett vannak jogai. De ezekről, de demokratikusan képviselője útján döntsön, hanem "KUSS itt Feri van" alapon maradjon ki a döntésből. Értem. 

A határon átnyúló szolgáltatások, kereskedelem, a szoros gazdasági kapcsolatok, az EU régiós politikája miatt a gazdasági következmények elég sok határon túli magyart érintenek. De Gyurcsány kimondta, ő nem érintett, mi köze hozzá. Az állampolgárok kötelességei, a vele szembeni elvárosok ugyan kötelezők, de ahhoz sem lesz köze, hazudjuk azt, hogy nem érintett. A hazudozásnak Gyurcsányéknál hagyománya van. Az EU féle régiókban gondolkodás sem számít, az EU csak akkor fontos, ha azt mondja amit Feri. 

A fentiek általánosak. Az itt lehet a gyereke helyére kerül olyan is, akinek itt van a gyereke. De van olyan is, aki nem csak itt dolgozhat, itt vállakozhat, hanem itt dolgozik, vállalkozik. Aki a határon átjár és itt adózik, itt fizeti a TBt, az itt is kellene, hogy igénybe vegye az egészségügyet. Innen fog nyugdíjat kapni. Tök jó, de ne legyen köze semmihez! Miért? Mert Feri azt mondta. Rekesszük ki, döntsünk a feje felett! 

Velük riogatni kell, őket ki kell rekeszteni. Nekik akkor sem jár a biztonság, és a beleszólás a saját életükbe ami ezt befolyásolja, ha egy háború sújtotta országban (Ukrajna) születtek, és az állampolgárságuk, hogy beleszólhatnak a kérdésbe a jobb élet reménye.

Ilyen alapon kirekesztés helyett befogadás csak azoknak jár, akik más kertjét letaposva, más vagyonát tönkretéve, törvényt szegve menekülnek tovább a háború sújtotta Görögországból, Macedóniából. És szegények még a vérengzéssel teli háborús Ausztrián is át kell majd jutnia, azok a rettenes aknamezők Bécs magasságában...A magyart aki  közösséget vállal velünk rekesszük ki az őt is érintő kérdésekből, mutassuk neki ő nem kell. 

A "deja zorbán lop és mit csinál szegény ceuscivilekkel" kérdés bár a demokrácia súlyos sérüléséről szól, az állampolgári jogok ennél jóval kevésbé súlyos megsértéséről szól, és ezzel nem legitimálja Gyurcsány elképzeléseit. Orbán érvei jobbak, igazabbak, de nem jók és nem igazak. Pláne nem elegendőek. De egy kisebb jogsértés miatti jogos felháborodás nem jogosít fel senkit egy nagyobb jogsértésre, abban való együttműködésre, azzal való kollaborációra. Ilyen alapon erkölcsileg aggályos Gyurcsányra és bármely szövetségesére szavazni.

A történet arról szól, hogy egy demokrata, aki kész javítani a politikáján képes beismerni, ha hibázik, téved. És Gyurcsány is értesült arról, miért nem igaz amit mondott arról, hogy a haatáron túli magyarokat ne érintenék a közügyek. De nem ismerte el a tévedést, nem korrigált. Akkor sem volt hajlandó ezt megtenni, amikor sejteni lehetett, ezzel Orbán malmára hajtja a vizet. A kirekesztés fontosabb neki, mint Orbán leváltása.

Ha Orbán leváltása Gyurcsány Ferencnek nem ér annyit, hogy  lemondjuk a kirekesztésről, a mögötte lévő becstelenségről, hazugságról az azt jelenti nem olyan nagyon fontos nekik leváltani Orbánt. Nem elég nekik a CEU helyzete, a civilek helyzete, a média helyzete ahhoz, hogy választókhoz és tisztességhez alkalmazkodva maximalizálja az esélyét a kormányválságra, akkor kénytelen vagyok én is feltételezni: Ugyan cseppet sem jó a helyzet, de nem olyan nagy a baj, hogy itt mindenkép kormányt kelljen váltani. 

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2213546183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 12:18:31

Így igaz.

Nincs ok az állampolgárokat diszkriminálni lakhely szerint,

Brix 2018.01.04. 12:36:18

Akik nem Magyarorszàgon születtek, nem itt élnek és fizetnek adót, azok ne szóljanak bele a mi életünkbe! Jöjjenek ide, adózzanak, tartsàk el magukat , ne a magyar adófizetők pénze utàn sóvàrogjanak!

guvat 2018.01.04. 12:55:53

Brix
Így van! Idejönnek 23 millióan, elveszik a nyugdíjadat és a helyedet a kórházban!

arckönyv 2018.01.04. 13:29:46

pedig elég nagy baromság szavazójogot adni olyanoknak akiknek semmi köze az országhoz azon kívül, hogy tudnak magyarul... ha már valami demagóg akkor ez a fos amit ideerőlködtél.

bkkzol 2018.01.04. 13:42:20

Aki nem él itt életvitel szerűen az ne akarjon beleszólni a távoli dolgokba. Legyen az Marosvásárhely vagy London.

Ballib vagyok rettegek 2018.01.04. 13:49:42

Gyurcsány és szavazói mindig is a magyarok megosztását propagálták.

A határontúliak megtagadásásának kommunista csökevénye ide tartozik.

Bert Maverick 2018.01.04. 13:52:41

Az érveid nagy része elég gyenge lábakon áll:

- "Magyarország Büntető Törvénykönyve a magyar állampolgárok által külföldőn elkövetett cselekmények esetén is érvényes.": ja, már szinte látom, ahogy Pintér személyesen jár utána egy bolti tolvaj székelynek...

- "A határon átnyúló szolgáltatások, kereskedelem, a szoros gazdasági kapcsolatok, az EU régiós politikája miatt a gazdasági következmények...": ilyen alapon én is átmehetek Szlovákiába, Romániába stb. szavazni?

- "Ilyen alapon kirekesztés helyett befogadás csak azoknak jár, akik más kertjét letaposva, más vagyonát tönkretéve, törvényt szegve menekülnek tovább...": örömmel látom, hogy a kötelező migránsozást azért sikerült megoldani. Te hány migránsról tudsz, akik szavazati jogot kaptak, vagy több joguk van, mint egy romániai magyar kettős állampolgárnak, ahogy itt álílítod?

Más kérdés: anyám Nyíregíházán született, de én egy percet sem jártam ott egész életemben. Elmehetek oda szavazni az önkormányzati választásokon?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 14:00:37

@arckönyv:

A magyartudás nem ad jogot a szavazáshoz, ebben igazad van, de nem is erről van szó.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 14:01:37

@Bert Maverick:

Ha be vagy jelentve Nyíregyházára, miért ne szavzhatnál ott?

Void Bunkoid 2018.01.04. 14:21:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: na ezzel húztad magad a csőbe.

Ugye a kettős állampolgár bármikor bejelentheti magát bármilyen magyar lakcímre minden különösebb fakszni nélkül. Ez PONT az egykori "hozz magaddal még egy embert" törvénybe foglalása - a kétmilliós szavazóbázisból elég, ha az elvakultabb fele bejelent három darab határontúlit (eredeti, életvitelszerű lakhelyétől függetlenül) a lakcímére (pontosabban megengedi, hogy az illető bejelentse magát), máris plsz három millió szavazat.

Igaz, akkor már annyival nehezítve lenne a dolog, hogy a bejelentett lakcíme alapján "életvitelszerűen az országban tartózkodó" határontúli nem szavazhatna levélben, kénytelen lenne utazgatni és elbattyogni az urnáig.

De a levélben szavazós móka akkor is elég húzós. Ennyi erővel én is szeretnék mondjuk Liechtensteinben parlamenti választani (a herceg úgyis csak formális tisztség), mert egy ottani fuvaroscéggel szorosan össze vagyunk fonódva, ezzel máris jogot formálok arra, hogy szavazópolgár legyek. Ha ez így lehetséges lenne, és gyorsan a választás előtt egy hónappal felveszem a teljes ismeretségi körömet alkalmazottnak a cégbe, akkor könnyen megtörténhetne, hogy lennénk annyian, hogy én döntheném el, hogy ki is legyen Liechtenstein miniszterelnöke, és mondjuk gondos előzetes melóval és jelentkeztetéssel megválasztanánk Fifit, a kinti telephely őrkutyáját.

Biztos marhára örülnének az ottaniak :)

jandera 2018.01.04. 14:23:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Tehát mind a 3 feltételnek meg kell felelni?"
SZERINTEM: Igen, de nem ennek a háromnak!
- Éljen itt életvitelszerűen.
- Legyen Magyar állampolgár, ne legyen más állampolgársága.
- Min. 8 általános, időseknél 6 elemi.
( Ja, nem jó a 4 első, és 4 másodk )

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 14:28:04

@Void Bunkoid:

"Ugye a kettős állampolgár bármikor bejelentheti magát bármilyen magyar lakcímre minden különösebb fakszni nélkül"

Sőt, kapaszkodj meg, egy EU-s állampolgár is megteheti ezt.

Magyar állampolgár esetében pedig ez a "hazatérés joga". Mi ezzel a gond?

"a bejelentett lakcíme alapján "életvitelszerűen az országban tartózkodó" határontúli"

A jelenlegi szabáltok szerint nem kell életvitelszerűség. Elég a bejelentett lakcím, s már van 2 szavazatod. Ha meg nincs, akkkor csak 1 van.

Egyébként meg én is ellenzem a leveles szavazást. Mindenki menjen haza vagy a követségre szavazni!

"Ennyi erővel én is szeretnék mondjuk Liechtensteinben parlamenti választani"

S ebben mi akadályoz meg? Luxemburgi állampolgár vagy?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 14:29:05

@jandera:

"- Éljen itt életvitelszerűen.
- Legyen Magyar állampolgár, ne legyen más állampolgársága."

Ez a 2 adatot senki se tudja ellenőrizni, mert NINCS róla semmilyen hivatalos nyilvántartás az országban.

Ballib vagyok rettegek 2018.01.04. 14:29:56

@Bert Maverick:

Te tudod egyedül hogy nyíregyházi vagy-e, a hatóságok nem tudják. Ha be vagy jelentve oda, és annak érzed magad, akkor az vagy.
Ha nem érzed magad annak, és nem vagy bejelentve akkor nem.

De biztosíthatlak róla, hogy a határontúli honfitársaink magyarok, és annak is tartják magukat.
Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kommunista diktatúrában megaláztatások tucatja, verések, kitelepítések kísérték életüket, mégis magyarok maradtak.

Ki vagy te hogy kétségbe vond a magyarságuk ?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 14:34:17

@Ballib vagyok rettegek:

Ez nem magyarság kérdés, hanem jogi kérdés.

S jogilag semmi ok, hogy aki állampolgár az ne szavazhasson.

Ez kb. olyan, mintha a nyíregyházi ballibek kitalálnák, hogy a nyíregyházi önkormányzati választásokon csak az szavazhasson, aki nenm csak be van jelentve helyi címre, hanem ténylegesen is ott lakik, ott született, s fizetett helyi adót.

Ballib vagyok rettegek 2018.01.04. 14:34:22

@jandera:

A szavazati jog peremfeltételeiről, súllyozásáról van értelme beszélni.
Arról tárgyalni, hogy határontúli honfitársaink magyarok-e, nincs.

Az más kérdés hogy ilyen megkülönböztetés az Uniós gyakorlatban nincs.
Az országgyűlési választásokon tudtommal minden ország adott állampolgára részt vehet.

jandera 2018.01.04. 14:54:06

@Ballib vagyok rettegek:

"Arról tárgyalni, hogy határontúli honfitársaink magyarok-e, nincs."
- Persze, hogy magyarok! Ez automatikusan nem jelenti, hogy magyar választópolgárok.

"Az más kérdés hogy ilyen megkülönböztetés az Uniós gyakorlatban nincs."
- Lesz!

"Az országgyűlési választásokon tudtommal minden ország adott állampolgára részt vehet."
- Nem egészen, még pár feltételnek meg kell feleni ( életkor, kizáró okok, stb.)

arckönyv 2018.01.04. 14:58:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem, itt arról van szó aki nem itt él és nem köti ide semmi az ne akarjon itt szavazni. lehet ilyenekkel jönni, hogy de hatással van rá, hogy mi történik itthon, az nem érv. pl. ami németországban történik annak nagyobb hatása van bármelyik határon túli magyarra aztán mégse szavazhatnak ott alanyi jogon. ugyanis itthon kb alanyi jogon jár az állampolgárság szavazati joggal annak aki 2-t tud magyarul köhögni és a neve magyarosan hangzik. kb ezerszer lerágott csont, költözzön ide és úgy szavazzon.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 15:14:48

@arckönyv:

"aki nem itt él és nem köti ide semmi"

De köti: az állampolgárság.

ludwigvan 2018.01.04. 15:20:34

Pár dolgot tisztázni kéne:
1. A határon túli magyarok sem hülyék, ha már elmennek, ők is az országnak legjobbat akarva fognak szavazni.
2. Akik nem akarják, hogy beleszóljanak a külföldi magyarok az itteni választásokba, azok nem kirekesztők, hanem csak attól félnek - valószínűleg jogosan -, hogy ha nem látják a saját szemükkel, ha nem érzik napmintnap a saját bőrükön, akkor nem fogják tudni, hogy ami itt van, az most szar vagy jó: hogy meg kell-e őrizni, vagy el kell zavarni az épp aktuális pártot és sleppjét.
3. Hálistennek, nem Gyurcsány meg Orbán között kell választanunk, mert az tényleg durva lenne.

saci02 2018.01.04. 15:22:18

Szerintem a külföldiek kezében van megoldás. Meg kéne köszöniuk a gesztust és nem élni vele. Senkinek sem okozna ez többé gondot.

Bert Maverick 2018.01.04. 15:32:44

@Ballib vagyok rettegek: én nem a magyarságukat vonom kétségbe. Én azt a jogukat vonom kétségbe, hogy befolyásolják egy olyan ország sorsát, ahol a büdös életben nem éltek, és nem is akarnak. Az itteni törvények minimálisan érintik az ő életüket, amiben meg igen, az főleg kedvezményeket jelent. Remek célcsoport szavazatvásárlásra: kicsit kimegy hozzájuk a politikus bazsalyogni, odaszór egy kis pénzt az állami költségvetésből,. aztán lehet őket újra leszarni a következő választásokig.

Én annak sem adnék szavazati jogot, aki kivándorolt, és nem tervez hazajönni.

Bert Maverick 2018.01.04. 15:38:15

@Ballib vagyok rettegek:

"Te tudod egyedül hogy nyíregyházi vagy-e, a hatóságok nem tudják." Dehogynem tudják: sosem volt ott semmilyen lakcímem. Pont ezért
- nem akarok ott szavazni
- nem is engednének ott szavazni

És mondhatom én akármilyen átéléssel, hogy az anyám odavalósi, és én mindennél jobban a szívemen viselem Nyíregyháza sorsát, a másodikon ez sem változtatna, mivel nem élek ott és nem is éltem ott soha.

medvegy 2018.01.04. 15:42:57

Na igen. Húzós kérdés, mert a nacionalista máz mindent elborít.

Amúgy pár éve kérdeztem egy kinn élő székelyt, hogy ha Románia megint rátámad Magyarországa, akkor hova vonul be? A román vagy a magyar hadseregbe?
A választ inkább nem írom be, egyrészt a felére sem emlékszem, másrészt voltam én minden a mi nem szép és szobatiszta. Viszont nem tudott, vagy nem akart a kérdésre válaszolni.

A határon túliaknak meg azért kell az állampolgárság, mert egyrészt bemagyarázták nekik az itteni aljasabb politikusok, akik ezzel is könnyen szerzett népszerűségre tettek szer.
Mellesleg anyagi hasznuk is lehet belőle, egyre több az olyan határon túli nyugdíjas, aki sohasem fizetett be egy vasat sem az államháztartásba, és mégis innen kap nyugdíjat.....

arckönyv 2018.01.04. 15:43:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: jó, látom többet írtam mint amit fel tudsz fogni.

medvegy 2018.01.04. 15:45:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Téged sem köt ide csak a körözésed, ha igaz amit hantáztál régebben, téged azonnal le kellene tartóztatniuk a rendőröknek, amint magyar földre teszed a lábad.
Ha igaz!

Ballib vagyok rettegek 2018.01.04. 15:49:38

@medvegy:

Helyes.. Nacionalizmus nélkül az ország kiszolgáltatottá vállik.
A nem nacionalista kormányok alatt a közműveket bankokat a nacionalista kormányok országai felvásárolják. Mint nálunk az MSZP-SZDSZ kormány kiárusítása alatt.

Megjegyzem sajnos a nacionalizmus terén a környező országokat, vagy USA-t tekintve nagyon le vagyunk mardva.
Remélem egyre nacionalistábbak leszünk.

Emmett Brown 2018.01.04. 15:56:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem kell bejelentve lennie Magyarországra a szavazáshoz senkinek. Ráadásul aki nincs bejelentve az szavazhat levélben (kettős állampolgárok többnyire), aki meg be van, csak nem Magyrországon van a szavazás napján (külföldön dolgozik vagy simán csak elutazott) az meg mehet a külképviselekre szavazni.

Ha ebben tudnának egységesíteni az baromi jó lenne (akár azzal is hogy lehet Londonból szavazni levélben vagy követségen, de aki a levelet választja az csak listára szavazhasson, aki viszont veszi a fáradságot, és bemegy a külképviseletre, az egyénire is), mert ebben a formában az egész úgy veszi ki magát, hogy a Kárpát medencei magyarok (akik jellemzően Fideszesek) szavazzanak amennyien csak tudnak, akik meg átmenetileg kiköltöztek (pártpreferenciában sokkal heterogénebb társaság) azoknak pedig bürokratikusan bonyolultabbá és nehézkesebbé teszik a szavazást.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 15:56:49

@medvegy:

Akkor volt körözés ellenem, amikor Mo-on éltem, nem utána.

medvegy 2018.01.04. 16:03:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Tudod a körözés addig él, amíg az alapjául szolgáló bűncselekmény el nem évül, vagy vissza nem vonják. Ezt tudnod kellene, ha adtak ki ellened, de ha csak hantázol....
Az nem számít, ha közben elszöksz az országból, és az sem ha máshol közben állampolgárságot szerzel valahogy.
Mellesleg, a legtöbb befogadó állam megköveteli a büntetlen előéletet....

medvegy 2018.01.04. 16:04:48

@Ballib vagyok rettegek: Tudod ezen az alapon fizethetnénk a migránsoknak is. Őket ráadásul ideeszi a fene, nem a határon túlról követelőznek....

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.04. 16:07:09

@Bert Maverick: Személyesen csak 5 ilyen migránst ismerek. Igaz ők úgy döntöttek, hogy a letelepedési államkötvény + családegyesítés opció törvényesebb is és olcsóbb is, mint az illegális végigvándorlás Európán és mivel úgy tartják, hogy ez a kötvénybiznisz bizony sok szempontból az életüket mentette meg, a szavazat abba az irányba megy, ahonnan a kötvényes megoldás jött. Nekem kicsit túl párthű emberek.

Ugyanakkor nem a migráns kérdés a baj, hanem a befogadás kötelező értékként említése után alkalmazott kettős mérce gyurcsányék részéről.

Azt mondod szerinted bolti lopásért nem fognak kimenni. Való igaz, azt helyben is büntetik és kettős büntetés tilos. De mondjuk pár rágalmazási, becsületsértési ügyben, stb. igen. Vagy pl. azokban az országokban ahol legálisak a bordélyok valaki beszál akár közvetíteni, akár más... Ügyben hivatalosan bármi irat keletkezik amin ott van, hogy X magyar állampolgár is, azonnal indul az eljárás.

Átmehetsz-e szlovákiába szavazni... Ezt nem tudom. Azt tudom, ha nem szavazhatsz az nem a lakhelyed miatt van. Hanem pl. azért, mert nem vállaltad, hogy betartod bizonyos törvényeiket.

metal · http://electric.blog.hu 2018.01.04. 16:07:48

"Akkor sem volt hajlandó ezt megtenni, amikor sejteni lehetett, ezzel Orbán malmára hajtja a vizet. A kirekesztés fontosabb neki, mint Orbán leváltása."

Baromság! Fleto tudja, hogy ez a téma elég lesz neki az 5%-hoz, és ezzel újabb 4 évet ülhet a puha, meleg képviselői székben. Az meg nem érdekli, hogy amúgy a téma azt is biztosítja, hogy esélytelenek legyenek a győzelemre!

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2018.01.04. 16:51:00

Tegyük félre MINDKÉT oldalon a demagóg f*szságokat...

Az, hogy a határon túl élő magyar állampolgároknak joga-e szavazni vagy sem, felsorakoztatva itt a pro és kontra érveket, nem a téma lényege. Ez az elem csak arra jó hogy érzelmi szempontból polarizálja a vitázó feleket.

Ebben az egész külhoni magyarok is szavazhassanak rendszerben az az igazságtalan, hogy míg az 1920-ban elcsatolt részeken élő sokadik generáció óta nem magyar állampolgárnak született (de felmenőik útján magyarnak számító kettős állampolgárságot kapott) magyarok kényelmesen levélben is szavazhatnak, addig egy Magyarországon született, egy ideig akár évtizedekig itt élő (tanuló, esetleg dolgozó) szintén magyar állampolgárnak, aki állampolgárságát megtartva kivándorolt ez csak és kizárólag egy helyi követséget személyesen felkeresve joga.

Nincs oka a különbségtételnek! Mind a kettő magyar, vagy ne szavazhasson egyik se levélben vagy tehesse meg azt mindkettő.

Mi jogon mondjuk azt, hogy Csortos István Marosszékről, akinek magyar KISEBBSÉGI származása és felmenői ellenére magyar állampolgár utoljára a dédnagyanyja volt (1920 előtt) levélben is szavazhat, de Kovács József aki Magyarországon egy magyar család gyermekeként magyar állampolgárként született, de munka (vagy bármi) miatt valamikor az elmúlt évek-évtizedek során (jellemzően amúgy az EU-s csatlakozás után) külföldre vándorolt csak és kizárólag több kört személyesen megfutva magyar külképviseleten adhatja le a szavazatát? Azért több kört futva mert ahhoz is személyesen kell regisztrálnia az adott külképviseleten hogy választói listára vegyék (minimum két kör, hiánypótlás mellett akár több is, és hivatalos szavazásra alkalmas külképviselet nincs minden ötödik sarkon mint postaláda).

És senki ne mondja azt, hogy nincs róluk adatbázis, amikor Ausztráliába is kiküldik a 10.000 Forintos Erzsébet utalványt az 1956-ban kivándorolt nyugdíjaskorúnak (és azokat biztos nem iktatták pedáns módon, főleg hogy a külföldre menekült nagyjából 200-250.000 ember túlnyomó többségét értelemszerűen csak az érkezési oldalon regisztrálták)...

Vagy teljesen azonos feltételek mellett szavazhasson MINDEN magyar állampolgár, vagy felejtsük el ezt az egész hülyeséget és tartsuk a választást a jelenlegi határokon belül.

*Én mellesleg a Gyurcsánnyal szembeni erős ellenérzésemtől függetlenül javaslom hogy ne szavazhasson egy olyan ember sem a magyar választásokon aki életvitelszerűen egy másik ország területén él és/vagy Magyarországon nem rendelkezik bejelentett munkahellyel/vállalkozással (aminél fogva nem adóalany).

Ugyanis az ország azok pénzéből működik (és van fenntartva), akik itthon dolgoznak és/vagy vállalkoznak ami után adót fizetnek (nem is keveset). A kettős állampolgárság az elcsatolt részeken élőknek, főleg a ma Romániához és Szerbiához tartozó területeket tekintve igazi áldás, mert ha semmi mást nem is kapnak is hozzáférnek a helyinél még mindig jobb magyar egészségügyhöz (javaslom megvizsgálni mindenkinek mondjuk Erdély betegellátási illetve gyógyszer-ellátottsági sajátosságait), aminek működéséhez minimális összeggel sem feltétlen kell hozzájárulniuk. Nem csoda hogy a kettős állampolgárok szavazói hajlandósága ezeken a területeken kiváltképp magas, míg az egykori felvidéki területekről arányaiban huszadannyi szavazat sem érkezik (hogy, hogynem)...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 17:09:10

@Emmett Brown:

"Nem kell bejelentve lennie Magyarországra a szavazáshoz senkinek. Ráadásul aki nincs bejelentve az szavazhat levélben (kettős állampolgárok többnyire), aki meg be van, csak nem Magyrországon van a szavazás napján (külföldön dolgozik vagy simán csak elutazott) az meg mehet a külképviselekre szavazni."

Így igaz. Viszont az egyik csoportnak csak 1 szavazata van, míg a másikank 2. Azaz a leveels szavazás előnyét kompenzállja a kisebb beleszólási jog.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 17:10:46

@Emmett Brown:

"Ha ebben tudnának egységesíteni az baromi jó lenne"

Szerintem legyen eltörölve a leveles szavazás. S mindenkinek legyen 2 szavazata. A belföldi címmel nem rendelkezőket osszák be valahová.

De csak személyesen - Mo-on vagy követségen - lehessen szavazni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 17:11:59

@Emmett Brown:

"ebben a formában az egész úgy veszi ki magát, hogy a Kárpát medencei magyarok (akik jellemzően Fideszesek) szavazzanak amennyien csak tudnak, akik meg átmenetileg kiköltöztek (pártpreferenciában sokkal heterogénebb társaság) azoknak pedig bürokratikusan bonyolultabbá és nehézkesebbé teszik a szavazást"

Bárki szavazhat jelenleg levélben, nem kell ehhez határontúli magyarnak lenni, azaz a belföldi lakcímöket leadó idén kitántorgó is szavazhat levélben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.04. 17:12:59

Kedves poszt-toló! Nem tom hol lax, de ha polgi mekk mester választás lesz, elmehe TEK oda szavazni én is h ki l1en a pógámestőr?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.04. 17:14:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Viszont az orosz propagandisták elérését magyar IP címek felé tuti letiltatnám.

Void Bunkoid 2018.01.04. 17:28:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Sőt, kapaszkodj meg, egy EU-s állampolgár is megteheti ezt."

Viszont a bejelentéssel nem jár automatice állampolgárság is, és szavazati jog sem.

De Mr. Megnézzük leírta jól. Alapvetően kb az lenne a helyes, hogy az adott országhatáron belül (nemzet)gazdasági hatással is bíró politikai döntéseket - és egy választás is az - az hozhasson, aki az adott (nemzet)gazdasághoz hozzájárul. Például a jövedelme X százalékának adóként befizetésével.

Tudom, hogy fúj, mekkora árulónak tekint ilyenkor az ellenoldal, de én amikor itt dolgozom ki a belem meg adózom le majd a felét, abból azt szeretném, ha az ITT élő gyerekemnek, meg a szomszéd, meg az ő szomszédja gyerekének épülne óvoda, vagy akár templom is és nem az ízes beszédű csíkszeredai ovisoknak.

Lehet szórni a _jelenlegi_ magyar határokon belül élők adóforintjait külföldre, akár felőlem Burundit vagy Laoszt is támogathatjuk, de majd csak akkor, ha pl nem lesz _itthon_ egy darab iskola sem ilyen ni:

index.hu/belfold/2018/01/04/eletveszelyes_a_tarnazsdanyi_altalanos_iskola/

Egy - mint mondtam, a magyarságát soha nem vitattam el, ha annak érzi magát, persze hogy magyar, de úgy istenigazából az országban soha az életben nem élt ember honnan a fityfenéből tudhatná, hogy itt belül mire van szükség? Még ha szélesebb látókörű is, ELSŐSORBAN arra fog szavazni egy választáskor, aki NEKI ígér bármiféle jó dolgot...

Brix 2018.01.04. 17:41:56

Az is egy fontos probléma, hogy echte ukrànok- oroszok magyar àllampolgàrsàgot intéznek maguknak, hamis papírokkal...Ezért egyre több a magyar szociàlis rendszeren élősködő tömeg, akik szedik a magyar nyugdíjat és igénybe veszik a magyar egészségügyet. Az erdélyi olàhok is ide jàrnak, és több milliós műtéteket végeznek el rajtuk, érdemi jàrulékfizetés nélkül...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 17:42:32

@medvegy:

Rosszak az infóid. Életem nyitott könyv, sose titkoltam szinte semmit. Azaz engem kérdezz, ha valamit nem értesz, ne hagyatkozz fals mendemondákra.

2006-ban adtak ki ellenem körözést és 2007-ben el is kaptak, majd leszállítottak a bíróságra. Ugyanis azért volt ellenem körözés, mert nem voltam hajlandó megjelenni a bíróságon egy ellenem szóló büntetőítélet kihirdetésére. Sikkasztás vádjával ítéltek el, természetesen igazságtalanul. Saját családi cégünk nevében jártam el, csődbe mentünk, s nem fizettünk ki pár szerződést. Az egyik üzleti partner ügyvédjének meg kiváló kapcsolatai voltak az ügyészségen, s bosszúnól elintézte, hogy egy nem teljesített szerződés sikkasztásnak legyen minősítve.

Ennyi az egész. Hétköznapi eset. Egyébként ne gondolj hatalmas összegekre, összesen kb. 800 ezer Ft tartozás volt, plusz az államnak kb. ugyanennyi adótartozás. S a 800 ezerből is megadtunk 500 ezret késve.

A céget később a NAV meg is szüntette hivatalból. Ha van hozzáférésed az Optenhez, vagy más hasonló rendszerhez, keress rá: a nikkemről volt elnevezve: "Max Val Bt.". (A nikkem kb. 25 éves immár.)

S miután ez megtörtént, azonnal vissza is lett vonva a körözés. Még szóltam is a bírónőnek, akarok külföldre utazni napokon belül, mire adott nekem egy pecsétes igazolást "körözés visszavonva" szöveggel, azt mondta, ha bajom lenne a határon - időnként 2-3 hét míg végigmegy a rendszeren a körözés törlése - ezt mutassam be, s minden oké lesz. S utaztam is 5 nappal később, de a papírt be se kellett mutatnom, már nem szerepeltem benne a rendszerben mint körözött személy.

S 2007 augusztusáig Mo-on éltem. Az eset UTÁN költöztem el, teljesen függetlenül az esettől.

Másik állampolgárságom meg 1992 óta van. Egyébként meg körözés külföldi ellen is kiadható (diplomatákat leszámítva), azaz ennek semmi jelentősége.

Plusz, az én büntetésem eleve olyan volt, mely NEM okoz büntetett előéletet. Tudniillik a legenyhébb büntetések az ítélet jogerőre emelkedésének napján már megszüntetik az összes hátrányos jogkövetkezményt. Az ilyen személyek sose kerülnek be a bűmügyi nyilvántartásba. S az én ítéletem pont ez a katagória volt. Tudod mire ítéltek? 72 ezer Ft pénzfőbüntetésre. Szóval láthatod mekkorra hatalmas bűnöző is vagyok én...

Azóta - tudomásom szerint - nem volt sose ellenem körözés. Csak rájöttem volna, ha van...

Polgári ügyben biztosan kerestek, de semmi komoly. Sose volt ellenem olyan vád, ami alapján körözhettek volna.

Tavaly volt ellenem egy büntető feljelentés, a homoklobbi jelentett fel holokauszttagadás miatt ITT, azaz a blog.hu-m leírt egyik hozzászólásom miatt. De ebben az esetben önként elmentem a rendőrségre vallomást tenni, scak ezért utaztam 1600 km-t! Erről olvasható részletes cikk a BircaHang Médiában. Pedig simán mondhattam volna, hogy semmi közöm a maxval birca nikkhez, hiszen ez nem bizonyítható - de én hiteles ember vagyok, így mindig vállalom a felelősséget tetteimért.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 17:43:25

@Void Bunkoid:

"Viszont a bejelentéssel nem jár automatice állampolgárság is, és szavazati jog sem."

Önkormányztai vélasztásokon jár, kapaszkodj meg...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 17:45:08

@Void Bunkoid:

"De Mr. Megnézzük leírta jól. Alapvetően kb az lenne a helyes, hogy az adott országhatáron belül (nemzet)gazdasági hatással is bíró politikai döntéseket - és egy választás is az - az hozhasson, aki az adott (nemzet)gazdasághoz hozzájárul. Például a jövedelme X százalékának adóként befizetésével."

Ennek a neve adócenzus. Horthy törölte el 1920-ben.Plusz az EU-ban eleve tilos. Ennyit erről.

efi 2018.01.04. 17:52:06

A poszttoló elvtárs szerintem ezt beszélje meg Mikola elvtárssal, majd ő felhomályosítja, hogy VALÓJÁBAN miért is kaptak szavazati jogot. (Ha nem megy, majd segítek)
És tudod, a valódi, fideszes ok sokkal nagyobb szégyen, mint az általad vélt.

2018.01.04. 18:15:10

hülye birca, te sem szavazhatnál!
ennyi már megérné, még ha egyes jóemberek joga sérülne is emiatt
de nem erről van szó
az írás alapvetése hibás
aki egy napon belül megmondja hol, annak könyvjutalmat adok, bemehet egy könyvesboltba és válasszon magának valamit
szívesen...

VaradiJanos 2018.01.04. 21:35:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: “Viszont az orosz propagandisták elérését magyar IP címek felé tuti letiltatnám.”

Fogvédős openszoszájetifándésön felszopómasinákét nem?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.04. 21:40:36

@VaradiJanos: Ki is kellett dobnom a fogvédőmet és újat csinálni. Tanulj meg fogazás nélkül szopni, vagy vegyél magadnak sajátot, ha panaszkodnak a kuncsaftjaid, én többet nem adok kölcsön.

Void Bunkoid 2018.01.04. 22:33:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: amúgy ez vicces dolog, tekintve, hogy 1848-ig kizárólag az adómentes nemesség vehetett részt az úgynevezett országgyűlésen, mint politikai döntéshozó testületben.

Ezt hamar letúrták, aztán asszem a Monarchia alatt lett az adócenzus, azaz már a nemesség is csak akkor bírhatott szavazattal, ha adózott, aztán jött a Horthy-rendszer, ami amúgy valóben eltörölte a vagyoni/adócenzust, viszont (kül)politikai szempontból nem volt egy szerencsés cucc, gyakorlatilag ugyanolyan hintapolitikát folytatott, mint a mostani kormány, nyíltan - egyértelmű volt, hiszen fostunk a katonai intervenciótól - a nagyhatalmi babérokra törő weimari köztársasághoz, és utódjához, a Harmadik Birodalomhoz, míg fű alatt az angolokkal paktáltunk. Persze idővel színt kellett vallanunk, és naná, hogy az instant megszállással hamar visszavágni képes, de végső soron alapból vesztésre ítélt németek mellett döntöttünk.

Most pont ugyanaz van, csak fordítva, jelenleg az EU szárnyai alatt evezgetünk, és közben fű alatt vakargatjuk az egyre agresszívebben fegyverkező és egyre inkább csipáját kinyitó orosz medve hasát. A baj az, hogy bármilyen kiélezett helyzetben megint a keménykedő fél mellett fogunk állást foglalni, hiszen fosunk a tankoktól, és már MEGINT hiába keménykedik Vologya, ha bármilyen világméretű vagy Európa-méretű konfliktus bekövetkezik a jövőben, kurvára ő fogja húzni a rövidebbet, és vele együtt mi is.

Szal hiába kampányolsz a ruszkik mellett, köszi, nemkell. Voltak mán itt több, mint 40 évig, és nem, nem lett sem proletárforradalom, se nem világméretű kommunizmusgyőzelem, se nem lett vezető/trenddiktáló hatalom a Kelet.

Nem véletlen, hogy szinte az összes szovjet befolyás alatt álló állam - és maga a Szovjetunió is - annak ellenére, hogy jó kis zárt közösséget alkotott (naná, hiszen a Nyugat kurvára kizárta magából ezeket az államokat COCOM-listától kezdve bármivel...), mindegyik megpróbálta a maga kis pótamerikáját megcsinálni, kezdve a böhöm ZIL limóktól a licenc nélkül átlopott-visszafejtett elektronikus dolgokon, társasjátékokon át a kicsit kicsi, kicsit savanyú, de a mienk eastern rocknroll Illésig meg Omegáig.

És nem, nem Amerika majmolta a Szovjetuniót.

Ha annyira fasza dolog ez a nagy orosz préri, akkor mi a f*szért nem akar senki sem odaköltözni, bezzeg nyugatra mindenki?

Bogyó 2 2018.01.04. 23:05:30

Valójában csak egészséges jogérzék kell hozzá, és mindenkinek látnia kellene, hogy nem fair a külhoniak szavazati joga. Lehet itt trollkodni, magyarsággal mellet döngetni, félremagyarázni, mindenkinek aki kicsit ért a választási rendszerek elméletéhez, ez nyilvánvaló. Az a korrekt, ha egy közösség kiválasztja a vezető szervét és ez a szerv olyan döntéseket hozhat, amelyek elvileg azonos módon vonatkoznak a választó tagokra. Lehet, hogy valaki szegény és nem adózik, de csak ezért, mert ez elfogadható indok egy közösségből erre úgy, hogy a jogai ne csorbuljanak. Ugyanis ettől még vonatkoznak rá a büntető, a közoktatási, egészségügyi, szociális stb.szabályok, szinte minden. De, hogy valaki úgy bírjon teljes jogkörrel, hogy az általa választott szerv döntéseinek következményei 90%-ban semmilyen területen ne érintsék, míg egy másik ilyen döntéseket hozó szerv - amelynek szintén részt vesz a megalkotásában, tehát szó nincs jogfosztottságról - meg meghatározza az élete alapvető kereteit, az egyszerűen tisztességtelen a többivel szemben, a kibic szerepe.

A Magyar Parlament nem a magyarok Parlamentje, hanem a Magyarországon lakóké, vagy legalábbis valamiféle kötődés kell a területhez. Miért? Mert a szuverenitását a Parlament meghatározott területen tudja gyakorolni. Ezért nem tudja kötelezni a külhoni állampolgárokat semmire sem, ami állampolgári kötelezettség, ha nem tartózkodnak az ország területén. És ezért nem vesszük el a szavazati jogot az itthoni sváboktól, tótoktól stb. Értem én, hogy vannak más nemzetközi példák, de azok se egészségesek, van ugye, ahol háborúznak is, talán azt se kellene követni. Gondoljuk el, ha Anglia minden egykori angliai állampolgár leszármazottjára kiterjesztené a szavazati jogot. Az USA döntené el a londoni Parlament összetételét? Értem, hogy nincs ennyi külhoni, de ennek a mennyiségen kell múlnia? Nem, ez elvi és tisztességbeli kérdés, én székelyként pofátlanságnak érezném részt venni a magyar választásokon, mint ahogyan azt sem szeretném, ha a magyarországiak akarnák eldönteni ki legyen az RMDSZ vagy a Székely tanács vezetőségében.

Lehet azt hazudni, hogy Trianon nem történt meg, de ettől ez még hazugság marad. Sajnos vagy sem, más országban élünk, más Parlament határozza meg az életünk legfőbb szabályait, ezért ott kell érvényesülnünk. Sajnos az ilyen elvi kérdésekről nem esik szó, hazug módon ajándékozott magyarságigazolványként érzékeltetik az állampolgárságot, amiért kedves Vezetőnkre és a Pártra leadott szavazattal lehet hálás a külhonba szakadt nemzettestvér, mint szegény ember Rétvári Bencének a zsák krumpliért. Demagógia és szavazatvásárlás a prolitömegek részére.

élhetetlen 2018.01.04. 23:59:08

@Bert Maverick: „Én annak sem adnék szavazati jogot, aki kivándorolt, és nem tervez hazajönni.”. Ez hülyeség, mert az hogy valaki sohasem élt Magyarországon, az tudható, de, hogy vissza akar-e jönni, az nem mérhető. A tervek változhatnak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.05. 00:07:25

@Bogyó 2: Az állítása hazugság, lásd BTK területi hatályáról a passzus.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi rendszerben az egyéni körzetek felülreprezentált szerepűek a listához képest, így a határon túli magyar szavazati joga arányosan sokkal kevesebbet ér. Ugyanakkor számos területen a törvényeink rájuk is kötelezettséget állapítanak meg.

A tisztességes eljáráshoz való jog alapvető emberi jog, ezért az őket is érintő kérdésekből teljesen kihagyni őket, az emberi jogokat sértő, jogtipró álláspont.

A külföldön élő állampolgárra MINDENHOL vonatkoznak az állampolgári kötelezettségek, ezért MINDENHOL van beleszólási joga. Ott is, ahol kötelezően egy pártra kell szavazni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.05. 00:10:54

@Bert Maverick: A minimálisnál azért jobban érintik őket.

És vannak vicces példák. A magyar útlevél jó útlevél, sok helyre mehetsz vízum nélkül. Ha Szíjjártó elkúrja, ők is szívni fognak vele.

Ha kilépteti Orbán Magyarországot az EUból, akkor az Ukrajnai magyar sem mehet Németországba.

A BTK területi hatálya, az Útlevél használhatósága miatt kb. a teljes külügy, az ezt érintő szankciókkal fenyegető korrupció...

A velük egy gazdasági régióba tartozó magyar területek gazdasága...

Soroljak még szempontokat?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.05. 06:08:36

@Void Bunkoid:

1848-ig rendi parlament volt, nem demokratikus, azaz ott az összehasonlítás értelmetlen. Egyébként akkor pont nem volt adócenzus, a nincsrelen nemes szavazhatott, a dúsgazdag jobbágy meg nem.

1848-ben lett bevezetve mind az adócenzus, mind a műveltségi cenzus. Plusz, kezdetben volt nyelvi és vallási cenzus, azaz a zsidók és a magyarul nem beszélők se szavazhattak. Az adócenzus 1920-tól szűnt meg, a műveltségi cenzus 1938-tól.

Jelenleg az ország igyekszik szabadulni óvatosan az euroatlantista rabságból. Ez a jövő legfontosabb feladata, ebben kulcsszövetségesünk Oroszország. Azaz most pont helyesen cselekszünk, nem ahogy Horthyék, akik kiállták, mindent tétet rátéve a nyugat - Hitler - győzelmére. Ez hatalmas hiba, egy közepes országnak nem szabad sose kiállni egyértelműen egyetlen nagyhatalom mellett se.

"Ha annyira fasza dolog ez a nagy orosz préri, akkor mi a f*szért nem akar senki sem odaköltözni, bezzeg nyugatra mindenki?"

A magas fizetések miatt.

otgorbebogre 2018.01.05. 06:58:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: hu**** de regen latlak itt , te sima haza arulo vagy. kettos allampolgar 1994 ota es itt nemzetieskedsz. megall az agyam.
most besirtam.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.05. 07:50:14

@Bogyó 2:

"A Magyar Parlament nem a magyarok Parlamentje, hanem a Magyarországon lakóké,"

S akkor miért nem szavazhatnak a Mo-on lakó idegen állampolgárok?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.05. 07:51:11

@élhetetlen:

S akkor ezen az alapon miért zárod ki az erdélyi magyart? Hiszen neki is lehet terve, hogy Mo-ra költözik.

VaradiJanos 2018.01.05. 08:07:51

@Válasszunk: ezért a cikkért szívesen megkúrnálak .... mert nagyon tetszett

mrtns 2018.01.05. 09:14:40

@Mr. Megnézzük: Köszönöm, hogy ezt leírtad, itt van az igazság, kár, hogy ezt csak nagyon kevesen fogják fel!

Egészen elképesztően ostoba tud lenni mindkét tábor, ezért a kommentek java részét már el sem olvasom, felesleges, elkeserítő.

Amikor egy Varju Gergely - legyél bárki is pajti - a felhozott ellenérvekre csak és kizárólag azzal tud kontrázni, hogy "hazugság, hazudik, hazudsz, a hazug hazugságod is hazugság"... Atyám! Nem érzi magát totálisan szánalmasnak?

Bircaman hozza a megszokott formáját: biztos nem annyira együgyű, mint amilyennek a kommentjei alapján gondolná az ember, de azért mindig egyértelműen látszik, hogy honnan kapja a pénzt, igazi propaganda-alkalmazott, csak hát nagyon gyengén muzsikál (persze az origo-lokál-tv2 vonalon nevelkedő agyhalottak még akár tájékozottnak is gondolhatják)... :)

dunántúli gyerek 2018.01.05. 10:03:53

"Ha Orbán leváltása Gyurcsány Ferencnek nem ér annyit, hogy lemondjuk a kirekesztésről, a mögötte lévő becstelenségről, hazugságról az azt jelenti nem olyan nagyon fontos nekik leváltani Orbánt."

Bruhaha.

feri barmit mondhat 30 evig nem kell lippsi kormany a magyaroknak. Coki.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.05. 10:04:30

@mrtns: Nem öreg, nem csak annyit tud válaszolni senki a kérdésben, ha ellenérv jön.

Csak a szánalmasozó, személyeskedő emberek, mint te, jelentős részben azért így viselkednek, mert túl primitívek és hülyék ahhoz, hogy gondolkodjanak, csak ezt nem illik nektek megmondani.

Értelmes ember pontosan tudja, hogy arra, hogy mi van a BTK területi hatálya alatt a törvényben egyetlen döntő forrás van. A BTK tartalma. Azon túl nincs erre vonatkozóan érv.

Ha azt írod le, ami a BTKban van és amit a Post leírt, az csak megismétlése a dolgoknak és nem reagál a másik állításaira.

Mi marad? A leírt, pontos, törvényi érvekre csak hazugsággal és személyeskedéssel reagáló majmok, mint te is, mivel nem hoznak fel új érvet, csak hazugsággal letagadnak dolgokat és személyeskednek, nem teremtenek lehetőséget érdemi válaszra. Mert maximum meg tudod ismételni a már leírt adatokat, de attól csak hosszabb lesz amit írsz, több nem. Mert arról, hogy mi van a BTKban a BTK említése óta nincs, és nem is tud lenni új érv.

Aki ezt fel sem fogva, kicsit hazudva, személyeskedve, gyalázkodik, bizonygatva azt, hogy sem gondolkodni nem sikerült, sem otthon normális nevelést kapnia, arról véleményem lehet. Például azt, hogy kár a hozzád hasonlókra pazarolni a demokráciát, de a demokrácia sajnos csak akkor működik, ha neked is van szavazati jogod.

Vagy azt, hogy úgy sértegetsz másokat, hogy nem tudod kik előtt sértegeted, szóval bőven benne van a hazug gyalázkodó sértegetéseidben, hogy a másik olvasó családját szidod.

De ha a hazug gyalázkodó sértegetésed kapcsán megnevezem édesapádat, édesanyádat akkor kikelsz magadból. Azaz a kettős mérce, a becstelenség, a becsületsértés jogát magadnak fenntartva bizonyítod a szánalmas, bunkó hülye voltodat, és a szüleid totális alkalmatlanságát arra, hogy belőled értelmes és tisztességes embert neveljenek.

A gond csak az, hogy mindezt azzal éred el, hogy azt nem vagy képes felfogni, ami egy 4 éves gyerek számára egyértelmű. Arról, hogy mi van egy könyvben egyetlen forrás és érv dönt igazán. A könyv maga. És nem az, hogy egy hazugságra, mennyi mellébeszéléssel lehet válaszolni.

Ha neked ez az alapvető felismerés nem megy, de beszólogatni, személyeskedni tudsz, az nem kicsit gáz.

De idézek valamit.

"Hiszen Magyar állampolgárokról van szó, akik az állampolgári eskü letételekor minden jelenlegi és jövőbeli állampolgári kötelességet vállaltak. "

Várj bocs, ez szerinted nem volt ott, vagy csak "becsületes" seggfej révén letagadtad.

Azaz a jövőbeli szabályozás lehetősége ami ott is megjelent, de a másik sorozathazug is megkapta és új érv a posthoz képest, vidáman letagadható általad csak azért, hogy személyeskedj.

Elérhető tényekről beszélünk Amiket mindenki lát, amiken semmit nem változtat, ha fantazmagóriát költünk köré. Egyes állításokról, elhangzott-e valami vagy sem, egyértelműen és tisztán el lehet dönteni, hogy igaz-e vagy sem.

Ha nem igaz, de beszóltál, akkor bizony az fog elhangozni, hogy nem igaz amit írsz, hazug ember vagy bunkó vagy. És ha reklamálod a többit, akkor a beszólásra, a személyeskedésre szóló válasz, szükségképpen minimum a viselkedésedet minősítve érvényteleníti az eleve érvénytelen és hazugságra felépített beszólásodat, maximum viszont a jó édes anyádba küld el.

Neked nem elég az ellenőrizhető, eleve általád látható tény, és az egyértelmű jelzés arró mi igaz, mi nem, neked kell az utóbbi "kurvaanyád" érv is? Vagy a látható tényekről való mellébeszélés az azokra mutatás helyett?

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2018.01.05. 10:31:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Szerintem legyen eltörölve a leveles szavazás. S mindenkinek legyen 2 szavazata. A belföldi címmel nem rendelkezőket osszák be valahová."

Nem igazán specifikáltad hová is osszák be őket. Beosztani ugyanis csak határon belül tudják a népeket - a külképviseleti szavazás eleve előzetes regisztrációhoz kötött (konkrétan azt az utat kell egy külképviseleti szavazásnál is megjárni, mint amit neked itthon, ha nem a lakhelyed szerint kijelölt szavazókörben akarsz szavazni, annyi bonyolítással, hogy ezt kevesebb helyen és több lépésben tudod megtenni).

Ez csak kis eltérés lenne a jelenlegi helyzethez képest annak fényében hogy Erdélyből, Kárpátaljáról vagy Szerbiából Magyarországra átruccanni (hiszen szavazókör a legutolsó tökfaluban is van) még mindig könnyebb, mint ugyanezt előadni egy Nagy-Britannia, Németország vagy akár csak Ausztria méretű országban mindössze néhány szavazásra kijelölt külképviselet (konzuli iroda, követség) esetén.

Persze jogos, hogy Erdély például b*szottnagy, Székelyföld meg a magyar határtól 400-450 kilométerre van, de ez ugyanazt a hibacsoportot vetné fel újra, csak más formában. Mert ha külhoni és külhoni elvben azonos és mindenki csak személyesen szavazhat akkor a megkülönböztetés él, mert a határtól 50 kilométerre élőknek ez könnyebb, mint azoknak akik például a Székelyföldön élnek és helyben be kell vonulniuk a csíkszeredai konzulhoz legalább kétszer (nyugatra vándoroltak esetében dettó).

Szerintem ez lenne igazságos:

Aki nem ebben az országban él, illetve nem ebben az országban adóalany, az szavazhasson simán levélben (1 szavazattal), akár az elcsatolt részek lakója akár egy messzi távolba szakad honfitárs. Ugyanakkor bármelyik magyar állampolgársággal rendelkező személy dönthessen úgy, hogy az ezzel járó kényelmetlenségeket vállalva személyesen szavaz egy külképviseleten (2 szavazattal).

A visszaélések illetve a költségek megszaladásának elkerülése végett a mozgóurnás szavazást Magyarország jelenlegi határain túl semmiképp sem engedélyezném.

A magyarországi adóalanyisággal rendelkezőkről pedig feltételezhető, hogy a cégügyeik intézése végett megfordulnak Magyarországon, így őket eleve egy Magyarországi fióktelep szerint illetékes járáshoz sorolnák be (2 szavazattal), ugyanakkor ők is dönthetnek úgy, hogy levélben (1 szavazattal) vagy külképviseleten (2 szavazattal) szavaznak. Mivel a választások időpontja elég korán ki van írva, nem okozhat gondot ennek a leszervezése sem.*

* Mivel az Európai Unióban illetve pár az Unióval különleges viszonyban lévő országban dolgozók a szabad munkaerő-áramlás miatt egy közös, bármelyik EU-s/érintett ország által hivatalos szervei által elérhető nyilvántartásban szerepelnek, így a levélszavazásnak sem kockázata (más nevében szavaz, eltiltás ellenére szavaz, stb.), sem valódi adminisztratív erőforrásigénye nincs (konkrétan a rendszerhez hozzáférve pár kattintással adatbázisba exportálhatod az összes hivatalosan határon túl élő és/vagy dolgozó magyart.

Kecske, káposzta, boldogság...

mrtns 2018.01.05. 11:07:08

@Válasszunk: De felhúztad magad kicsirigó! :)

1. Nem vagyok öreg. :)

2. Felrovod nekem, hogy személyeskedek, aztán te ugyanezt teszed, csak már beleszövöd a családomat is, holott én senki családjával kapcsolatban nem tettem semmilyen említést. - Ezt betudom a különösen elharapódzott frusztrációdnak, és nem haragszom, de azért jelzem, hogy nem tartom korrektnek.

3. Azt sokan hajlamosak vagytok elfelejteni, hogy jelenleg valóban magyar állampolgárokról van szó, de ezek zöme - 2011. január 1-től - kvázi ajándékba (ja nem, bocs, alanyi jogon), egyszerűsített eljárás keretében kapta (elnézést, megint rossz szó, szerezte) az állampolgárságot.

A 2010-es választások után az Országgyűlés első döntései közé tartozott annak a törvénymódosításnak az elfogadása, amely ezt lehetővé tette. Persze ott volt és ott van ma is mögötte a duma, hogy ők is honfitársaink, legyen esélyük magyar bizonyítványt szerezni, használhassák a magyar egészségügyet, bla, bla, bla... Eddig még szép is, jó is a történet, sőt, ezzel a részével nincs/nem is lenne semmi bajom.

Aztán jött az a 2012-es döntés, aminek értelmében fent nevezettek a 2014-es választásokon már szavazhattak is (bizony, attól, hogy kézhez kapták a honosítási okiratot, és letették az állampolgári esküt, ez a lehetőség még nem járt automatikusan a "csomaggal"). No kérem, ettől a ponttól vált biztossá, hogy itt nem honfitársakról, külhonban rekedt véreinkről, a történelem csúfságai miatt elszakított magyarokról, hanem nemes egyszerűséggel választókról, szavazatok megszerzéséről szólt ez az egész.

Előre kitervelt, frappáns és undorító húzás Viktoréktól, ami meghozta, meghozza a tőle várt eredményt, de hogy ezt belássátok, azt a vaskos szemellenzőtök és a mindennapos - sikeres - agymosás sosem fogja engedni.

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2018.01.05. 11:08:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Ennek a neve adócenzus. Horthy törölte el 1920-ben. Plusz az EU-ban eleve tilos. Ennyit erről."

Itt meg ne keverjük a szezont a fazonnal!

Az adócenzus mint kizáró körülmény azokat érintette, akik sem a föld sem a házcenzus alsó értékét nem tudták elérni, és ennek okán nem szerezhettek választójogot. Az eredeti jogszabályban alapvető feltétel volt 105 forint adóköteles évi jövedelem kimutatása, ennek alapján a kereskedők, gyárosok és a városi kézművesek választójogot kaptak. Községekben a kézműveseknek pedig egy segéd után fizetett adót kellett igazolniuk.

Egyrészt a jogszabály az akkori magyar határon belül élő magyar állampolgárokra vonatkozott (magyar szülők, magyar beszéd, az ország területén él), amit a Trianoni döntés hatásai eleve ütnek, de ettől a feléd lejtő pálya biztosítása érdekében tekintsünk el. Továbbá származás, vallás és egyéb okok miatt szintén tömegeket zártak ki, bár ezek egy részét már az adócenzus is lerendezte volna (szolga, cseléd, ipari tanonc nem szavazhatott például), meg ugye a választás eleve is nyílt volt, nem titkos. De térjünk vissza az egyik legfontosabb és legjelentősebb kizáró okhoz, az adócenzushoz.

Az adócenzus a mai formában azt jelentené, hogy kizárunk mindenkit a szavazati jogból akinek - most húzok egy vonalat - nincs évente legalább 10.500.000 Ft befizetett adója. Az adócenzus célja ugyanis az alacsony jövedelmű/vagyonú néptömeg választásból való kizárása volt (az akkori közállapotokat tekintve elmondható hogy az ország lakosságának alig több mint 1 százaléka szavazhatott - a szellemi cenzus pedig az összes szavazati jogot nyert - tehát a fenti alig több mint 1 százalék nagyjából tizenketted részét tette ki).

Ez azért nagyon-nagyon távol áll attól amit én javasoltam...

A vagyoni illetve az adócenzus (sok egyéb nem fiskális jellegű dolog mellett) az EU-ban pont azért tilos, mert ez alapján kizárhatók lennének a választásból a tetszőleges vagyonnal bíró vagy épp nem bíró csoportok. Ugyanakkor a tilalom nem zárja ki, hogy nem lehet megkövetelni választásra jogosultaktól azt hogy adóalanyok legyenek (egy gazdasági tevékenységtől eltiltott választópolgár még nincs feltétlen a közügyektől is eltiltva, így szavazhat, a bevétellel nem rendelkező magyar állampolgár pedig érdemi adózás hiányában is adóalany marad így szintén szavazhat). Plusz vitás kérdésekben a választójog tekintetében is az adott tagország jogszabályai érvényesek (kivéve ha EU-s alapjogot sért az adott jogszabály).

Ami viszont ténylegesen is jogsértő, az a külhoni magyar állampolgárok közötti különbségtétel a szavazáskor a levélszavazás és a külképviseleti szavazás viszonyában.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.05. 15:18:49

@mrtns: Felróni neked a személyeskedést? A fenét. Csak megjegyeztem, ha nincs érved, összekevered az érv, a hazugság, és a személyeskedés fogalmát az úgy ciki. Nem a személyeskedés, hanem a tudatlanságod okán. Egészen más a saját tudatlanságodat, bunkóságodat bizonyítva személyeskedni ÉS elvárni a választ az után, hogy olvastad arra szintén csak személyeskedéssel lehet válaszolni, mint megfelelni az elvárásnak.

De tudod, aminél hivattkoztam pontosan elhangzó, általad letagadott érvet arra nem válaszoltál, sőt a hazugságodért, gyalázkodásért elnézést sem kértél. Milyen érdekes.

Mint az is, hogy felhívtam a figyemed: Nem tudod, hogy akinek címzed a sértést, annak hány rokona olvassa. Azon olvasóknak pedig így a rokona felé megy a nemtelen, hazug, személyeskedő támadás, az egyenlőség, a tisztesség pedig innen azt jelzi a te rokonságod sem tabu. Milyen érdekes, hogy az érv felfogásához hülye voltál.

Nem baj. Tudod miért nem? Azért, mert a személyed és a többi olyan hülyéé, aki ennyit sem képes felfogni, mert sem értelmi képességei, sem neveléssel kapott referenciái sincsenek egy olyan massza ami befolyásolja a politikát. És ennek a vezére lett Gyurcsány. TI vagytok a téma.

Előadsz egy szép történetet. Kezded azzal, hogy mikor adták meg az állampolgárságot. A baj az, hogy a történet nem itt kezdődött. És ezt te pontosan tudod. A történet a népszavazással kezdődött, ahol az így nem jó, máshogy van értelme alapon sikerült egy oldalnak győznie, utána a máshogy való szabályozás elmaradt.

A történet lényege az, hogy a "ne így legyen", és a "legyen" közötti konszenzus képviselete a mindenkori politika feladata. És az egyik oldal ezt elmulasztotta, a másik oldal pedig adott módszert és időpontot ígérve nyerte meg a választást, ez pedig innen egy demokráciában elég erős kényszer a szabályozásra.

Az pedig, hogy állampolgár nem rekeszthető ki a választásból teljesen. alkotmányos kényszer.

Csakhogy a ne így adjunk nekik állampolgárságot, ne ilyen feltételekkel vélemény mellett akkor is voksoló, ezt számon kérő választópolgáron sem Gyurcsány Ferencnek, sem a híveinek nincs semmi erkölcsi alapja számon kérni azt, hogy miért így lett állampolgárság. Mert a ne így legyen alapú érvelést pont Gyurcsány részéről nem követte az elvárható tett, és ez vezetett a 2010-es szabályozáshoz. Cseppet sem felejtettük el ezt.

Csak itt a helyes szabályozásnak már jóval korábban meg kellett volna történnie. Meg is tudom mondani, hogy mikör. Gyurcsány Ferenc híres-hírhedt beszéde elmondta adott időszakban miért nem tudott, miért nem akart fontos dolgokkal foglalkozni érdemi kormányzati munkát végezni. Ha pedig akkor a magyar kormányzatnak felesleges, üresjáratban járó, kapacitása volt, akkor az állampolgárság megszerzését lehetett volna piszok sok dologhoz kötni.

Éppen így, ha tudni lehetett, hogy az akkori választási rendszer alkotmányellenes, akkor erre is lehetett volna koncepció, amiről a választással együtt lehetett volna szavazni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.05. 15:24:52

@Mr. Megnézzük: Az a baj, hogy a különbségtételnek oka van.

1. van bejelentett lakcímed => Egyéniben, választókörzet szerint is választó vagy. 2 szavazati jogod is van.

Ha megnézed, akkor egyéni körzetből több van, mint listás helyből. De a listás helyekre több választópolgár is jut. Ráadásul az egyéniben szerzett töredékszavazatok (győzteskompenzáció is) hat a listára.

2. nincs bejelentett lakcímed => Nincs egyéni szavazás.

A két helyzetben teljesen más dolgokaat kell ellenőrizni, technikai okok miatt is más az eljárás.

De ugye a hazai bejelentett lakcímet, ha már nem tartózkodsz ott életvitelszerűen, fel is lehet adni. Sőt, hivatalosan, ahol nem élsz, nem laksz, az ne is legyen lakcímed, mert valótlan. És a valótlan adat közokiratba is kerülne. Ha valaki nem tartja be a törvényt, és ezért számára aránytalanul kényelmetlen a dolog, mert nem arról van szó, hogy nyaralás, üzleti út alatt jönne pont a voks és "valahogy megoldjuk, hogy válasszon"... Akkor az erősen egyéni szociális probléma.

mrtns 2018.01.05. 15:42:33

@Válasszunk: Köszönöm a válaszod, még akkor is, ha egyes aspektusai kicsit erőltetett logikán alapulnak (értsd: kb. olyanok, mint a vicc, ami szerint ha nincs akváriumod, akkor buzi vagy :D). Rosszul ítéltelek meg, ne haragudj! Sokkal mélyebben vagy, mint azt elsőre gondoltam!

Nincs is mit tovább ragozni, akár az agyhalál küszöbén kapálózva fújod teljes meggyőződésből a hülyeségeket, akár némi fizetésért adod itt az értetlen pártkatonát, te már elvesztél, én biztos nem tudnálak, de nem is akarlak megmenteni! :)

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2018.01.05. 16:30:40

@Válasszunk:

A különbségtétel okaival köszönöm, de tisztában vagyok. Az érvelésed ott csúszik el, hogy a magyar hatóságoknak kvázi naprakész listájuk van azon magyar állampolgárságú (és nem feltétlen csak és kizárólag egy, a magyar állampolgársággal rendelkező) emberekről, akik az Európai Unió területén telepedtek le vagy dolgoznak, azaz pontosan tudják ki az akinek a magyar lakcíme mellett hivatalosan bejelentett külföldi címe is van.

Az Európai Unió más országaiban eleve munkát se nagyon kaphatsz ha az adott országban nincs hivatalosan bejelentett lakcímed. Ez alól bizonyos szakmák illetve földrajzi megkötések esetében kivételt jelentenek, például ha Kőszegről jársz át Burgenlandba dolgozni napi ingázással, de lássuk be hogy egy essexi étteremben dolgozó magyar szakács esetében nem valószerű, hogy heti rendszerességgel hazajár ennél fogva egy választáson a tahitótfalui választókörzetben nagy eséllyel tudja érvényesíteni a választójogát.

Az pedig nettó faszoskodás, hogy a választási törvény az ilyen magyar állampolgárok számára nem hagy opciót. Ha szavazni akar, akkor csak egy módon teheti meg, személyes regisztráció után a hozzá legközelebbi külképviseleten, pedig mint cselekvőképes magyar állampolgár semmibe nem kerülne meghagyni neki a döntést, hogy levélben szavaz egy szavazattal, vagy személyesen befárad egy konzulátusra és ott mindkét szavazatát felhasználva választ.

Nekem nem azzal van a bajom, hogy a "soha nem volt Magyarországon született magyar még a nagyanyja sem" székelyudvarhelyi figura levélben szavazhat, hanem az, hogy a korlátozott, de egyszerű szavazás módját elveszi azoktól akik a kormány állításával ellentétben nem valamiféle naiv kalandvágyból, hanem főként a megélhetés okán távoztak külföldre. Ugyanis ezek a magyar állampolgárok ha akarnak se mondhatnak le az egyéni szavazás jogáról, hogy a másikat érvényesíthessék. A "mindent vagy semmit" politika alkalmazása pedig a mai adatnyilvántartási rendszerek mellett minimum nevetséges, de inkább rosszindulatú.

Persze tudom, a magyar lakcímet feladhatod (sőt a magyar állampolgárságod is visszaadhatod ha nagyon akarod), de ez hadd ne legyen már a levélszavazás feltétele, mert NINCS logikailag megmagyarázható oka. Mert mi van ha Lajos (az essexi szakács) haza akar jönni pár év múlva? Miért jelentse ki magát a címéről, kvázi az országból ha X év múlva haza akar térni? Csak hogy X év múlva újra kezdhesse a hivatali köröket, hogy persze itt akarok élni, igen választó és adóalany akarok lenni, fizetni a TB-t, stb?

Neki nincs joga ahhoz, hogy eldöntse, hogy kényelmesen szavaz, aminek a "büntetése" az egyéniben való szavazástól való kényszerű távolmaradás (a vonatkozó példában az hogy nem lehet hatással arra hogy ki legyen Tahitótfalu következő polgármestere/önkormányzati képviselője), vagy bonyolultabban a teljes választójogával élve (aminek "büntetése" a nehézkesség, a két utazás meg a többi)?

A jelenleg hatályos megoldás ugyanis gyakorlatban a külföldre költözött magyar állampolgárok szavazati jogának passzív eszközökkel történő korlátozása, ami többségüket konkrétan kizárja az egyik legfontosabb állampolgári joguk gyakorlásának lehetőségéből.

Nem beszélve arról, hogy pártunk és államunk minden más esetben előszeretettel kozmetikázza az amúgy igenis lesújtó elvándorlási adatokat azon külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok tömegével, akik nem adták le a lakcímünket.
Hiszen ők "itt élnek", annak ellenére hogy gyakorlatban évente kétszer pár napot tartózkodnak az országban...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.05. 17:00:41

@Mr. Megnézzük: Nem a kényelmesen szavazás kérdése ebben a súlyos. Ha neki úgy van lakcímkártyája, hogy az abban lévő lakcímen nem lakik, az fiktív lakcímet, valótlan tartalmú közokiratot, annak felhasználását jelenti, ami bűncselekmény. A bűncselekmény elkövetése pedig a világon MINDENHOL legitim ok a szavazásból való teljes és tartós kizárásra is.

Ha erről naprakész listájuk van, akkor naprakész listájuk van azokról, akik a kötelességüket (kijelentkezés) elfelejtették teljesíteni és valótlan tartalmú közokirattal élnek vissza. Ha ezzel visszaélve leadják a második szavaztot, amire a valós külföldi lakcím alapján konkrétan nem lenne joguk azt választási csalásnak hívják. Az olyan törvényi norma, ami ezt teszi kényelmesebbé, könnyebbé és nem a jogkövető maghatartás kikényszerítésére törekszik, hanem a választási csalás elősegítésére az alkotmányosság minden ésszerű követelményével ellentétes.

Mind a valótlan tartalmú közokirat felhasználása, mind az ezzel pluszben leadott egyéni szavazat kapcsán hivatalból üldözendő bűncselekményekről van szó. Az az állami szerv ami ezt megkönnyíti egy norma megváltoztatásával bűnrészes.

Az, hogy kijelentkezik-e vagy sem addig az ő dolga, amíg nem kötelező a törvény szerint adott helyzetben kijelentkezni. Ha kötelező és onnan nem lakik ott valójában, a nála lévő okirat valótlan tartalmú lesz és annak a felhasználása bűncselekmény, onnan ez már kurvára nem magánügy. Onnan, hogy ezzel plusz szavazati jogot szerezzen és ez a tömb adott irányba érdemben befolyásolja a választást kurvára nem legitim az amit akarnak.

Ha kijelenti magát a címről, akkor semmi más feladata nincs, mint bemenni az első okmányirodába, bejelentkezni újra a címre, mert ő épp oda költözik, és megkapja az új kártyát. Nincsenek hosszú hivatali körök. Egy kijelentkezés a megfelelő időben és egy bejelentkezés. Ami kötelező.

Itt tényleg az a lényeg, hogy aki valótlan tartalmú okirattal játszik és el kellene tiltani a közügyektől, de megússza eljárás nélkül, annak nem könnyítjük meg az útját egy választási csalás elkövetéséhez.
süti beállítások módosítása