... mert választani kell

Laár András új részletekkel folytatja az erősítő storyt

2018/01/05. - írta: Válasszunk

Ez a story mindenkinek egy kicsit másról szól. És az eltérő alapok miatt eltérő módon fogjuk értékelni a storyt. Én a story elején 3 kérdést tettem fel magamnak. És Laár András választ adott ezekre. Igaz választ, de nem azt a választ amit szeretett volna adni. Leginkább azért, mert fel sem merül benne, hogy létezne az a kérdés, amire a válasz a legfontosabb lenne. És ez baj. Tegyük félre az erősítő kérdését. Tegyük félre Király Edu kérdését. Mert sem az erősítő, sem Király Edu nem érdekes. Ennek a történetnek egyetlen szereplője van. Laár András. És ezt a történetet az ő postjai alapján lehet megítélni. 

Ki a történet áldozata? Nem Laár, Nem Király, és nem is Laár király. Ennek a történetnek az áldozata te vagy kedves olvasó. Mert tőled is lophatnak, te is szorulsz majd segítségre, és neked is mehet körbe megosztásod hasonló helyzetben. Laár András, sok más celebhez hasonlóan valamilyen szinten hivatásszerűen vállalja azt a szereplést, amivel a közvéleményre, közízlésre, a közösség viselkedésére átlagosnál nagyobb  hatással van. Ebben a megközelítésben nevezzük közszereplőnek akinek egyfelől az áltagnál nagyobb a felelőssége, másfelől tűrnie kell a kritikát. Félinformációk alapján is akár. Csakhogy a fontos kérdésben a teljes képet láttuk. 

Kontextus és mérce

Ha várható, hogy az információ körbemegy a neten a hírnév miatt, mindannyiunk elemi érdeke az, hogy az üzenet az legyen, megéri segíteni. És ez érdekében cselekedni Laár András felelőssége, ez az ő empátiája kérdése velünk szemben. Éppen így Karácsony környékén a forgalomban lévő erősítő is fogy, mások kapnak ilyet, pont akkor, és gyanúba keverdnek, ez az erősítőt kereső emberek számára konfliktus. Ha nem az erősítő van meg, akkor becsületbeli kötelesség a jelentkezőnek megköszönni, ha az erősítő megvan, akkor a postra reagálóknak általában. Hogy ne legyen baj. 

Éppen így a fontos ember jelenléte a történet minden szereplője kapcsán azt eredményezi, hogy a nyilvánosság nyomásával kell számolni. Egy hírességet sokan akarnak ismerni, így a híresség komoly kapcsolati tőkével, kapcsolati hálóval is rendelkezik. Minden ilyenn ügyet ez is befolyásol. A NER pedig  egy olyan rendszert jelent, ahol a kapcsolati tőke az átlagnál hangsúlyosabb előnyökkel bír. Azaz a híres ember felelőssége nagyobb. Paradox módon akár egy magát ellenzékinek valló híres emberé is. Csak ez utóbbi esetben a híres emberségből, ezzel szerzett kapcsolati tőkéből, a NER jellegéből származó előnyökkel élni, felelősséget nem mutatni még nagyobb becstelenség. 

Amit biztosan tudunk

Biztosan tudjuk, hogy Laár András  a történetről egészen addig amíg nem lett hír nem írt. Így a többi keresgélőnek nem szólt, hogy bocsi srácok, ne gyanúsítsátok meg a  szeretteiteket akik karácsonyra  ilyet kaptka, az enyém valószínűleg megvan. És biztosan nem teljesült az az eljárás, hogy ne negatív, hanem pozitív kicsengése legyen a történetnek bármely informátor és megtaláló számára. Pedig a Facebookon is megköszönni, meghívót kínálni, VIPbe hívni  az ember nem került volna semmibe. És ilyen kontextusban a rendőrség sem szólt volna érte. Akkor az emberek azt tanulják meg segíteni jó, így azt tanulják meg kimaradni jó a buliból. És aki ezért nem kap segítséget azok sokasága  ezen vesztett pénzt. 

Laár András úgy várta el emberektől azt, hogy saját érdekeikkel szembe menve, kockáztatva is segítsenek, hogy neki ennyit nem ért meg az, hogy más is megkapja a segítséget. Nem lehet az utólag mi lesz alapon értékelni a tetteit. Azt kell mérlegelni amit látott, amit eldöntött már a találkozó előtt, ott, vagy éppen akkor amikor Eduárd tisztázódott. 

Sajnos ezzel a kérdéssel azóta sem foglalkozik. 

Legyünk empatikusak az áldozattal!

Ha nem vagyunk azok, az áldozathibáztatás, a lopás pedig már majdnem nemi erőszak. Oké, elhiszem. A  gond csak az, hogy itt nem egy ügy van, hanem kapásból legalább 7.

  • Az első az erősítő ellopása: Áldozat Laár, nem is beszélek róla, hogy miért hagyta a kocsiban. 
  • Az erősítő eladássa Királynak. Királyt tisztázták, ha nem szándékosan vett lopott cuccot átverték, ő az áldozat.
  • Laár és Király viszonya az ügyben. Ami történt természetes volt, nem hiszem, hogy lenne áldozat. 
  • Volt-e rendőri túlkapás? Ha nem, akkor ki hagyja szarban a zsarukat? Rendőrség az áldozat.
  • Laár Dávid kétes állításai, Király az áldozat.
  • Laár és a nyilvánosság, Laár és a közösség problémája az ügy kirobbanása előtt: A közösség és a nyilvánosság az áldozat.
  • Laár jelenlegi problémája, hogy a nyilvánosság elítéli őt: Véleményszabadság van, neki ezt tűrnie kell, ő nem lehet áldozat. Akit a kommentelők közötti harcban zaklatnak az igen. 

Engedtessék meg nekem, hogy a bűnügyi statisztikára mutassak. Piszok sok lopás történik, és mivel a lopott holmi nem bevétel nélküli orgazdánál pihen, piszok sok ember vett már a tudta nélkül lopott holmit. Hétköznapi, érdektelen, közfigyelemre nem méltó ügy. Ezzel viszont a 7 ügy közül azt az egyet kivettük a képből amiben Laár az áldozat, akivel empatikusnak kellene lenni. 

A negyedik és a hatodik egyértelműen közügy. A harmadik kapcsán csak azok a részletek tartoznak ránk, ami a hatodihoz is tartozik. És van az ötödik. Ahol Laár Dávid állítása a családi közszereplés és a 6. pont alapján vontos. A hetedik érdektelen. 

A negyedik és a hatodik pont, és az ide becsatolódott ötödik pont kapcsán viszont biztosan nem lehet Laár az áldozat, viszont a problémát okozó személyek körébe vaskosan beletartozhat. 

Amin vita volt

Teljesen irreálisnak tűnt a sorszámok vizsgálása, és ez elsőre hamisításgyanú volt. Megy a vádaskodás, és ebben a vádaskodásban Laár András fia azt mondja, a másik embernek tudnia kellett az egyezésről. Nem kellett. Laár András családjából valaki rágalmazott. Ha segítesz megtalálni valamit, ezt kaphatod te is a családtól. Nem azt mondom, hogy Király Eduárd tiszta. Azt mondom a rendőrség jelenleg tisztázta, a Laár család ennyit tud, és azt is tudják híresek, és ez alapján kellene felelősséggel Király Eduárthoz állni. Hogy más is kapjon segítséget. Ebbe pedig Laár Dávid hőzöngése nem fér bele. 

Aztán kiderült a tény, Andrásnak hála, és ezért tényleg köszönetet érdekel, hogy nem az erősítő sorszámai voltak hamisak, csak ő nem találta meg a papírokat, rosszul tudta a sorszámokat. Van ilyen. Ez természetes. Mint az is, hogy ez esetben a történet kapcsán egy korrekt ember két dolgot nem akar. 

  • Rendőrök vigyék el a balhét vélt túlkapás miatt
  • A rendőrök által tisztázott megtalálót hamisítással vádolják

Nos Laár Dávid története az utóbbit erősíti. Laár András viszont azt nézte, hogy 2 napon át vádolják a rendőröket túlkapás miatt, mert amennyiben ő nem azonosított valamit, akkor a sorszám vizsgálata teljesen irreális. Aki ebben védte az személyeskedett mindenkivel szemben aki ezt meg merte jegyezni. De közben kevesen mondtuk ki azt, hogy valószínűleg azonosította ő a holmit, és az indította az eljárást. A többség a rendőröket gyalázta. Nem lehetett volna elmondani, hogy valóban azért van a fellépés, mert felismerte a holmit innen és innen. 

A jelenlegi sárdobálás tárgya az erősítő ára körül van. Hogy irreálisan olcsó volt-e. Élrdemes megnézni Laár András kérését az erősítő keresésére. A postban szerepel a szín, a körülbelüli méret, az igen értékes jelző, és a pist jelenlegi állapotában egy érdekes kitétel: "A gyári száma: 209000796" Ugye a megtalálás és az erősítő azonosítása után furcsa lenne a gyári számot frissíteni a posbtan a megtalálás tényét nem. Márpedig állítólag az egyértelmű gyári szám később lett meg. 

laarpost.jpg

Ha az ember nem akar féligazságokból állítani valamit, akkor máris felmerül a kérdés: Hogyan is van 5 darab gyári szám? Ha az egy szám az után került a postba, hogy meglett az erősítő: Gyári számot frissíteni és tovább hagyni a keresést, megosztás etikátlan. Ha ez korábban volt, akkor ez a gyári szám megvolt, miért is kellett másik ötöt keresni majd végül újra egyet?

Jól látjuk, vannak nyitott kérdések amik András storyját épp annyira furcsává teszik, mint Eduárd storyját.

Eduárd és a storyja

Eduárd storyjában is van ugyanis furcsa történet. Ha azt mondják a számok nem egyeznek, akkor ezt ki ne fogadná el? Ki az aki ilyen helyzetben tovább erőlteti a kérdést, és maga mond el ismertetőjegyeket és mást? A racionális kérdés a valószínű tulajdonost kérdezni ismertetőjelekről. Akár tok, akár a volt valami más is mellette, mert mást is árult az eladó, akár sok más alapon. 

Hogyan lehet tisztázni a szerepét? Például, ha volt bármi ujjlenyomat a kocsifeltörés helyszínén akkor azt össze lehet hasonlítani az övével. Meg lehet nézni volt-e akkor munkában, hol volt cellainformációk szerint a telefonja? Ha akkor otthon volt a telefon, akkor a munkája kapcsán kellett-e mindenképpen aludnia, vagy... Egyszóval alibi. A miért vette meg az erősítőt kérdésre a profilján lévő linkek, saját zenei tevékenysége a válasz. A hol és hogyan a jobb kérdés.

Ha a lopást ki lehet zárni, például azért mert munkahelyről vagy máshonnan van megdönthetetlen alibi, akkor öt dolgot kell felmérni. Kezdjük az első néggyel.

  • Volt-e pénze megvenni?
  • Volt-e oka megvenni?
  • Anyagi körülmények utalnak-e orgazdaságból plusz jövedelemre? 
  • Elmondja mikor vette a dolgot, ad egy személyleírást. Mit mondanak a környék kamerái, a cellainformációk?

Ha az első kettőre igaz a válasz és a harmadikra nem és a negyediknél is van kapás, akkor még mindig nem sikerült tisztázni teljesen Eduárd barátunkat. Ugyanis van ezzel egy apró gond. Nem tudjuk mennyiért vette. Azaz a 150.000 Ft-os vételár lehet kamu, és akarhat nyerni anyagilag a bulin. Ez az egyszerűbb dolog. Viszont ugye bűncselekmény lenne. Ellenben azt, hogy mennyi készpénz, honnan, hogyan lehetett nála, azt el is tudja mondani, és lehet ellenőrizni is. 

Az érdekesebb forgatókönyv egy cseppet viccesebb. 

Jónak tűnő és vissza nem térő ajánlatokba sokan beugranak. Nem ő lenne az egyetlen. Il Ferro is ilyen történet.  Ez az ajánlat jó volt, és zenészként, zenész kinézető emberbe is könnyebb megbízni. Ha a tisztázás igaz, nem gyanúsított, a rendőrség igazat beszél akkor ezt akár tényleg is tarthatjuk. Mint azt is, hogy az utólag kiderült mikrofon miatt gyanús volt, az ajánlat egészen addig jó volt, amíg ki nem derült az, hogy az erősítőnek van legalább egy hibája, és legalább egy előnye. Mégpedig mindkettő abból ered, hogy lopott. 

Bárhol zenél, az ismerősök láthatták Laár postját, és megírhatják, neki pont most lett ilyen típusú erősítőből egy használt darab. Esetleg beszélt ismerősöknek a vétel körülményeiről. Használni, fellépni vele nem lehet. Elbukta a befektetett pénzt. Pedig látott adott ajánlatot ő a bolti árról. Igaz van annál olcsóbb, de a dörzsölt bűnöző átkúrta a palánkon. A hibája végzetes hiba.

Ez csupa olyan dolog, amit a gyanússá vált vásárlás után kb. minden ember felmérne, ha szembesül a hírrel, honnan lopták az erősítőt. Innentől mindenképpen oka van visszadni az erősítőt. Ha ezt felméred, és Laár  lemond róla, te is tovább viszed a storyt. Ez az amit a legtöbben gyanúsnak találtak. És méltányolható oka van megpróbálni minimalizálni a vesztességét.

Az előnye viszont az, hogy megtalált erősítőnek, a történetnek híre mehet. Ha bárki aki foglalkozik zenével és a profilja ezt elárulja, akkor a plusz hírnév számára baromi nagy nyereség, jó esetben a pénzt is visszakapja. A story erősebb, ha nem öltözik át, mentősruhában jelenik meg a helyszínen. A mentős ruha ott is fontos, hogy Laár látja, amikor tisztázódik kérdés, hogy milyen emberrel nem empatikus. A mentős, a hős éppen úgy empátiát keltő dolog, mint a gitáros-énekes kolléga. ha ezt Laár viselkedésénél említem, és tényleg fontos, hogy kihez áll úgy, ahogy, akkor itt is meg kell említeni. 

Ha viszont a visszaadás manőverét eleve a nyereségvágy motiválja ezen az úton, az szintén lehet rendőrségre tartozó ügy. 

A jó helyszín és a rossz helyszín

Az ideális helyszín ilyen esetben a dolgok átnézésére az eljáró rendőri szerv közelében van. Ha a tolvaj nem tudott igazán a mikrofonról, nem külön adta el, akkor azon a jogszerű tulajdonos ujjlenyomatai ott vannak, és a tulajdonjog kérdés a sorszámok nem egyezése esetén is nagyobb valószínűséggel tisztázható. Ráadásul ez esetben, ha az erősítő nem Laáré és a rendőrség a gyanús erősítőt más bűncselekményhez sem tudja kötni, akkor rögtön lenne egy jegyzőkönyv, később bárki szól a rendőrségre kinél láttak gyanúsan ilyen erősítőt ott a papír. 

Ha meg Laár erősítője, akkor így is úgy is vallomást kell tenni, eleve a rendőrségre megbeszélt találkozót javasolva nem kell két programot leszervezni. Így a megtalálónak a legtöbbször ez az érdeke. De a másik oldal számára sem rossz a helyszín: Neki is kevesebb helyre kell menni. De az ügyvéd, vagy más semleges tanú is lehetőség. Ha a rendőrt és a vallomástételt kihagyva akarod a helyzetet megoldani, azzal gyanúba kevered magad és abból következik akár az előállítás is. 

A Rendőrség reakcióját tehát meg kell védeni, mert okszerű és jogszerű volt. Királyról elmondták a szerepét tisztázzák, nem gyansítják semmivel. Ez alapján ártatlan. Egy eljárás ilyen. Abból, hogy ilyenné tették az eljárást az húz hasznot aki nyilvánosságot, bulvár szereplést, celebkedést akar. 

Védhető-e Eduárd? Védhetők-e Eduárdok?

Jól látható: Két kérdés, nem egy. Eduárdot nem ismerjük. Nem tudjuk a storyt. Csak azt tudjuk, Korábban elmondtam, a művész az akire felnézünk. A celeb az akire le. Eduárd egy furcsa helyzetben van. Mentős, ami piszok szar meló, de piszok sok emberen segít. Ez egy olyan dolog, ami kapcsán akkor is fel kellene rá nézni, ha gyanúsított lenne, nem tisztázták volna. Egyebekben viszont azzal, hogy a problémát nem az érintettek akarta tisztázni, hanem megosztást kért, beleült az áldozati pózba, és celebeskedni próbált... Azzal, hogy zenei irányú profilját nézve azt látjuk, hogy nem jutna tovább az X faktor középdöntőjénél. De így, hogy a buliban áldozat lehet ő még döntős is majd. Szóval celebkedő, médiakurválkodó valaki. 

Akinek az ügyben az érdeme, a becsületes megtalálósága abból is eredhet, hogy az erősítőt, ha akarta volna se tudta volna használni. Amikor valaki elmegy az autójával a szervízbe, kettőstömegű lendkerék ugye, akkor örül annak, ha számla nélkül megoldódik, és számla nélkül van bontott alkatrész. Az olcsó alkatrész jó eséllyel lopott autóból, illegális bontóból jön az esetek nagyobb részében. Ne csináljunk úgy, mintha a hihetően olcsó, de magyar mutyis hátterű erősítő története más lenne. Addig a mértékig gyanús ameddig minden más használt cikk. Mert piszok sok lopott dolog terjed az országban. Edu, amikor ez kiderült, annyit tett amit tennie kellett.

Az egész probléma viszont az, hogy nem Eduárdról van szó. Hanem ki tudja hány névtelen Eduárdról, akinek döntenie kell segít vagy sunyít és kimarad az ügyből. És azokról akik eme névtelen Eduárdok segítségére számítanak. Ha eme Eduárdok képviselője felé valaki akkor sem akar azonnal empatikus, segítőkész lenni, amikor tisztázta a rendőrség, ha ilyen miatt negatív hír megy ki minden segítségről, ha a negatív hír miatt nem fognak másnak segíteni, akkor az aki itt valaki felmondta a társadalmi szolidaritásról szóló legelemibb szerződést. 

És ez a valaki, aki ezt megtette és potenciálisan milliókkal tolt ki Laár András volt. 

És az, hogy a neki aztán semmihez nincs köze után szépen kiderül új infóként a saját postjából, hogy:

  1. Mégis akkor lett keménykedés, amikor azonosított dolgokat.
  2. Nem a másik miatt nem stimmeltek a számok, hanem ő nem tudott pontosat.
  3. Az azonosítás során az a normális, hogy valami olyan alapján azonosítasz tárgyat amit te tudsz, és nem amit neked megmondanak, sem a mikrofon, sem a tok, sem más amit sorszám nélkül is lehet tudni nem tőle hangzott el. A normális eljárástól ennyiben eltértek.

Piszok ritka az, hogy egy kereskedő számítógépes rendszerében egy időszakról van adat. De mielőtt megtudnák a megtalált erősítő sorszámát, addig nem szerepel az az adat, amikor tudni lehet milyen sorszámnak kell szerepelni már igen. A számla, a számlára tűzött garijegy tartalmazni szokta a gyáriszámot, és ez minimum a könyvelőnél megvan. Már csak azért  is, mert mi van, ha a NAV keresi...

Azt mondja nem miatta alakult így a történet. Kérem szépen, ha a sorszámot tudja, az első beszélgetés során már mindent tisztáznak a rendőrös találkozó előtt akkor ez a történet nem így alakult volna. Ha ezt felméri és a kellemetlen eljárásért aznap elnézést kér, ha tesz emberi gesztusokat, ha végig őszinte akkor ez a történet nem erről szól. 

Ha elhisszük, és minden Eduárdnak azt üzenjük, hogy ez így normális, ez a természetes, akkor ebben az országban senki, senkinek nem fog segíteni. És ehhez nem kis részben Laár Andrásnak olyan döntései kellenek, amiket nem hoz meg mindenki automatikusan akinek ellopják az erősítőjét, amiket a rendőrség sem kényszerített ki, amik az ő döntései és amikért övé az erkölcsi felelősség. 

209 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9613550323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ételizésítő 2018.01.06. 16:21:47

@aleksz róz:
Ha veszel valamit harmadáron, az is anyagi haszonszerzés, te idióta.

ételizésítő 2018.01.06. 16:23:08

@Muad\\\'Dib:
Ezt a képet megint magadnak linkelted? Megértem.

2018.01.06. 16:23:23

@ProsTata: ez verte ki a biztosítékot: "Ha pedig lopott árut veszel, akkor orgazda vagy. Jóhiszeműség nem oldoz fel a hülyeség alól és fordítva sem. Ha nincs írott szerződés a nagyobb értékű áru megvásárlásáról, ami alapján az eladó azonosította magát, akkor orgazda vagy és punktum."

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 16:24:13

@ProsTata: Nem, nem kell hitelt érdemlően bizonyítania semmit. Ugyanis nem ártatlaanságot, hanem bűnösséget kell bizonyítani.

Emberi jogok egyetemes nyilatkozata ezt is tisztázza.
És azt is, hogy ezt tisztességes eljárás keretében kell megtenni.

Erre épül más olyan egyezmény is amit törvényben ratifikáltunk.

Az orgazdaság tényállását jeleztük.

"vagyoni haszon végett " ez is benne van az orgazdaság definíciójában.

És ezen a 3 szón múlik az egész kérdés megítélése.

Ugyanis az orgazdaság akkor is csakis akkor áll meg, ha tisztességes eljárásban bizonyítani lehet, hogy Eduárd szándéka:

1.) Vagyoni haszon szerzése volt a cél (és nem a vesztesség elhárítása)
2.) Ha a vagyon haszon amire elkövette nem szabálysértési érték
3.) A Laár által ígért jutalom ellenére nem áll meg az, hogy: (2) Nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt abban a téves feltevésben követi el, hogy az a társadalomra nem veszélyes, és erre a feltevésre alapos oka van.
4.) A tette veszélyes a társadalomra

Ahhoz, hogy ez a vád megáljon, nem is az első 150.000 forintos ajánlatot kell haszonként értelmezni. Mi az a haszon amire itt elkövetnék ezt? Az amire az alku (felesbe viseljük a kárt 75000 Ft), a vételár és a költségek után maradna. Mert ez volt az a haszon ami végett elkövették a dolgot.

Ugye akkor és csakis akkor lehet bűncselekményről beszélni amúgy, ha az elkövetési érték az a szabálysértési értékhatár fölötti.

2018.01.06. 16:24:43

@ételizésítő: ha veszel valamit harmadáron, amiről tudod, hogy lopott, az az orgazdaság. te idióta.

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 16:25:04

@ételizésítő:
ROTFLMAO!
Nem sikerült értelmezni sokadszorra sem a törvényt, ugye? Nem baj, hülyéknek is kell lenni a világon nem szégyen ez. Az mondjuk már kicsit fura, hogy te ezt ennyire büszkén vállalod, de hát kinek mi a hobbija...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 16:28:10

@ételizésítő: Nem, nem az. Hiszen veszel egy autót a "bolti ár" (új ár) 3-áért, kicsit használtan, kopottan, sok kockázattal, akkor cseppet sem magától értetődő, hogy te jársz jól :)

Ezért mondtam: A képek alapján felismerhető az erősítő típusa, arra lehet 220 netto között új termékre ajánlatot találni, olyan helyen is ahol azt is jelzik mennyi van raktáron.

Ha a céget megfelelően regisztrálod, akkor nagykerben már 200 nettó alatt megveheted, újonnan, garanciálisan.

Használtan, külföldről, aukciós oldalról a 150.000 alatti ajánlatok megtalálása sem lehetetlen.

ProsTata 2018.01.06. 16:32:54

@aleksz róz:
Most értem mi a bajod.
Amit írtam, abban benne van a véleményem, teljesen életszerűtlen, hogy valaki 150k forintért megvesz ismeretlen betévedőtől egy nagyobb értékű berendezést anélkül, hogy ne merülne fel a gyanúja: ez lopott cucc. Ráadásul nagyon könnyű ez ellen tenni, gondolom Te is ezt tetted volna:
Kéred a személyiét és írtok egy két soros adás-vételit.
Sokat vásárolok a neten akár kéz alól is. 20k forint felett minden esetben papírt írok. Csak én lennék ennyire előrelátó, vagy ha úgy tetszik bizalmatlan?
Szóval a kérdés csak az, hogy ebben az esetben kin van a bizonyítási kényszer?
A hatóságon, hogy a nála lévő cucchoz jóhiszeműen jutott hozzá, vagy az újdonsült tulajdonoson?
Ez nem azonos az ártatlanság vélelmével.
Egygyszer megengedtem az egyik melósomnak egy bontógép, nagy értékű HILTI hazavitelét otthoni munkára. Útközben megállították a rendőrök és nem találtak meg engem csak órák múlva telefonon. Az emberünket bevitték és szteppeltették az őrsön a géppel együtt, amíg nem mentem be a papírokkal, hogy az a cég tulajdona és jogszerűen volt nála, én engedélyemmel.
Szóval ez egy bonyolultabb kérdés.

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 16:36:31

Egyébként az esettől függetlenül félelmetes, hogy mennyire agyhalottak az emberek a joghoz itthon. Sajnos rengeteg ilyen ételizésítő típusú alak van, aki aztán elmegy a bíróságra bármilyen ügy miatt, majd utána telekiabálja a világot a s*ar magyar bíróságokról, miközben neki nincs a legalapvetőbb fogalma sem a jogszabályokról. Na ebből látszik, hogy a jogi alapismeretek, az nagyon hiányzik a magyar oktatásból. Már az itteni ámokfutását megosztottam pár jogász ismerősömmel, hadd röhögjenek ők is, csak aztán jelezték, hogy annyira azért végül is nem vicces, mert az ilyen kreténekkel aztán nekik kell küzdeni ügyvédként/bíróként.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 16:37:05

@ProsTata: Szinte biztos, hogy a leírt dolgok ellenőrzése miatt volt benn több órát. Onnan, hogy a vallomását összevették térfigyelő kamerával, felmérték, hogy honnan volt nála annyi kp és hogyan....

Pl. kasszából kölcsönzött, másnap visszarakta akkor a főnöknél is van nyoma, de a bankba vitt, általa kártyáról felvett pénz is nyom... És mondjuk, jó esetben, ez azt jelenti, hogy erre a pénzmozgásos történetre két különböző bank, a főnök is tanú, és a vásárlás kapcsán a térfigyelő kamera is tök jó bizonyíték.

Ha 150-ért vette, és nem hasznot akart szerezni, csak a kárát visszakapni (akár a várható alku után) akkor az anyagi haszon végett, mint tényállási elem elég erős bizonyítékkal kizárható.

Ha mind az összeget, mind a vásárlás tényét sikerül bizonyítani akkor onnantól a rendőrség tisztázza. Nem csak azt mondja, hogy csak tanúként és nem gyanúsítottként hallgatta meg, hanem azt is, hogy a szerepét sikerült tisztázni.

Szóval van az a pont, ahol a nyomozás még megy tovább, de valaki szerepét tisztázzák, nem gyanúsítják, végleg kizárták a gyanúsítottak közül.

Jó eséllyel a személyleírás és a kamera visszavezet valamelyik az árú elpasszolására hivatott, öregebbnek mutatott, 13 éveshez ami zsákutca.

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 16:38:59

@ProsTata:
Hát ez tény, de azért ha mindenki orgazda lenne pl. a jofogáson, akitől olcsón lehet hozzájutni cuccokhoz, s*arul néznénk ki. Anyósék is most adtak el egy kazánt kb. fele áron, mert rohadtul útban volt. Na bumm, azért ez nem feltétlenül jelent mindig lopott dolgot.

ProsTata 2018.01.06. 16:41:40

@Válasszunk:
Bármilyen ingó és ingatlan tulajdonjogának igazolása a tulajdonos feladata.
Ez nem azonos az ártatlanság vélelmével.
Az ha nem tudod igazolni a tulajdonjogodat az még önmagában nem bűncselekmény, miért is lenne az?
Ha viszont arról bebizonyosodik, hogy eredetileg bűncselekményből származik, akkor BIZONYÍTANI KELL hogy milyen úton jutottál hozzá. Akár jóhiszeműen. Merthogy enélkül semmiképpen nem a Te tulajdonod, vissza kell állítani az eredeti állapotot.
Edvárd tehát felajánlotta eladásra, visszavásárlásra az erősítőt, ami nem is volt a tulajdona. Nam akarom ismételni magam, hogy ekkor már azt is tudta, hogy lopott áru. Ez már 100% orgazdaság. a törvény minden betűje alapján.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 16:44:32

@ProsTata: Vigyázz, itt van egy kettősség

Előállítani valakit gyanú alapján lehet.
Végén döntést hozni bizonyíték alapján.

A nagyértékű bontógép valakinél, nem céget képviselve, papír nélkül => Gyanú
Nem tudod bizonyítani honnan vettél valamit => Meglesz 3 hónap múlva a konzervről, a bontott italokról a blokk, tudod igazolni, hogy nem egy kifosztott boltból hozta a tolvaj olcsóért?

Ez a tipikusan az a helyzet, hogy valamit meg lehet venni sokkal olcsóbban is, de az eladó mutat neked egy legdrágább árat amit talál, hogy nagy legyen rajtad a nyomás, hogy jó vételt csinálsz.

Az ember piszok kevés adatot mérlegel. Sok krimi szerző épített arra, hogy hetet. Az eladó célja, hogy a gyanú csak a 10. adat legyen. A nyomás miatt megveszed, kiszorítva az óvatosságot. De amint lekerül a nyomás rólad gyanús lesz.

Nem csak a lopott erősítő, de az üdülési jog, a drága edény MLMben, stb. is így működik. A story arról szól, hogy az orgazda és a hálózata specialista. Hülyére aki lebukik nem bízna semmit a tolvaj, mert ő is bukna. Megvan azoknak a technikájuk arra, hogy hogyan sózzanak rád valamit, hogyan lehet átverni. Ebből élnek.

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 16:45:27

@ProsTata:
Alapvetően az, hogy nincs adásvételid nem tesz automatikusan bűnössé. A szóbeli szerződést ismeri a magyar jog, külön meg van határozva melyek azok az ingóságok, melyeknél írásbeli szerződés a kötelező. Persze tény, hogy hasznos adásvételit írni, ha veszel valamit, ami nem egy kétezer forintos valami.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 16:51:01

@ProsTata: A tulajdonjog kérdése egy dolog, azt nem is vitatom.

Azt állítom, hogy amennyiben nem haszonszerzés végett csinálja, ami kötelező tényállási elem, csak a kára mérséklése végett, akkor nincs meg egy kötelező tényállási elem, tehát nem lehet bűncselekmény.

Azt gondolom, hogy jelen helyzetben ő azt mondja "fizesd ki amennyiért vettem"... Érthető, nem haszon végett teszi, és nem lehet bizonyítani, hogy ő erről azt gondolta volna, hogy veszélyes a társadalomra.

Laár elmondja, hogy onnan, hogy nála van az erősítő, tudja azt, hogy lopott, nem az övé vissza kell adni fizetség nélkül is, de majd kitalál valami jutalmat, kártalanítást.

És valamiben megegyeznek

ProsTata 2018.01.06. 16:53:37

@Válasszunk:
Nyilván én is csak feltételezek, mint ahogy Te is, hogy mit vizsgálhattak a rendőrségen. Akadémikus a dolog, de jó menjünk bele! Én mint írtam megjártam már hasonló ügyekben a rendőrséget és nem vagyok ennyire optimista. Csúnyábban nagyon jóhiszemű vagy.
A kamera felvételéek beszerzése egy ilyen pitiáner ügyekben szerinted mennyi idő? Segítek napok kérdése, ráadásul azokat megsemmisítik elég rövid időn belül az addattörvény előírása szerint. Ha nem tennék, akkor sem lehet felhasználni bizonyítékként! Hány nap is telt el az állítólagos adásvétel óta Edvárd begyűjtése között?
A könyvelési adatok az esetleg kasszából kivett pénzről? Ismerve hogy megy ez, ezt inkább nem részletezem...
A törvény szerint egy áruért, vagy szolgáltatásért ellenszolgáltatást kérni, az üzletszerű tevékenység. Ugye ő nem borravalót, vagy megtalálói jutalmat kért, hanem VISSZAVÁSÁRLÁST! Ez nem szépít a dolgon, talán ha hitelt érdemlően bizonyítani tudná, hogy megvette, de ezt ugye nem tudja. Visszatérve az ellopott motor esetére, ha megvan a motor, amit mindenképpen visszakapsz, mert hát megkerült az új "tulajdonosával" együtt, akkor Te fizetnél érte? Vessél rám követ, én nem tenném. Az viselje a kárt, aki meggondolatlanul vásárolt ellenőrizetlen forrásból!

ételizésítő 2018.01.06. 16:56:40

@Muad\\\'Dib:
Ahogy látom, büszke vagy arra, hogy hülye vagy, és nem tudod értelmezni a törvényt. Pedig te idézted be, te szerencsétlen.

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 16:58:11

@ételizésítő:
Pláne, hogy rögtön ez volt az első:
"...Az elkövető tudata át kell, hogy fogja a dolog bűncselekményből származó jellegét, azt, hogy tevékenységével az alapbűncselekmény elkövetőjét segíti, és hogy ez a tevékenység számára vagyoni hasznot hozhat, amit az elkövető kíván is..."
ugyintezes.magyarorszag.hu

ProsTata 2018.01.06. 16:59:36

@Válasszunk:
A gyanú megvolt, ez kétségtelen. Laár állítása szerint a mikrofonról már akkor kétséget kizáróan megállapította, hogy az övé. Ugyanakkor nem tudta igazolni a tulajdonjogát, azon tán gyári szám sincs. Azaz volt egy állítás de az őrsön nyilván a bizonyítékok nem voltak elégségesek. Ez szerintem teljesen hihető. Tehát megállapították, hogy nincs értékelhető tárgyi bizonyíték. Ne legyünk naivak, ha az erősítő gyári szám egyezősége már akkor kiderül, a történet teljesen másképpen folytatódik, nem hazaküldéssel. Ezzel egyet értesz?
Egyébként rosszul tudod, nem csak bűncselekmény gyanúja esetén állíthatnak elő. Például ha nem tudod igazolni magadat, akkor is. Szóval ez nem ilyen egyszerű történet.

ételizésítő 2018.01.06. 17:00:01

@Válasszunk:
Nézd már meg azt is, hogy hány W-os és konkrétan milyen típus. Nem hiszem, hogy arra találsz 220 nettóért ajánlatot.
Az AER nemcsak egyfajta erősítőt gyárt, még ha laikus számára egyféleképpen néznek is ki. Fellépő zenész nem 30 W-os erősítőt vesz.

ételizésítő 2018.01.06. 17:02:28

@Muad\\\'Dib:
"félelmetes, hogy mennyire agyhalottak az emberek a joghoz itthon"

Igen, itt vagy te, mint legjobb példa rá. Valamint a funkcionális analfabétára is, aki még a saját maga által beidézett szöveget sem tudja értelmezni.

ételizésítő 2018.01.06. 17:04:13

@Muad\\\'Dib:
"mert az ilyen kreténekkel aztán nekik kell küzdeni ügyvédként/bíróként"

Jaja, az olyan kreténekkel, mint te. Akik megveszik a lopott cuccot, aztán meg magyaráznak, hogy de hát ők nem orgazdák, ők csak lopott cuccot vettek.

Tényleg szar lehet nekik sok hozzád hasonló agyhalottal birkózni nap mint nap.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:04:40

@Muad\\\'Dib: Sőt ráutaló magatartással is lehet szerződést kötni.

Velem például az UPC próbált.

Felmondta az írásbeli szerződést, hogy majd kötünk ráutaló magatartással újat, nekem csak a következő hónapra szóló számlát kell befizetnem.

Felhívtam őket, nem is vagyok otthon, van-e valami teendő az írásbeli szerződés felmondása miatt, mert ezért hazamenni költség, így a határozott idejű szerződés egyoldalú, indoklás nélkül felmondása kárt okozna, és ugye határozott időt vállaltunk. Nem nincs.

Az ügy végül eljutott peres ügyig :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:07:07

@ProsTata: Ujjlenyomat. "hogy is van X cuccon Laár ujjlenyomata, ha nem is volt a kezében, mikor most megmutattad neki" vagy kesztyű Laáron. Ha benn van mikrofon, nem vette észre senki, akkor ujjlenyomatot se töröltek

Elég egyszerű bizonyítani, hogy Laár mikrofonja.

ProsTata 2018.01.06. 17:07:42

@Válasszunk:
Bevallom nekem is volt egy ugyn. visszavásárlási ügyem, lopott kocsit akartam visszavenni. Ott is ragaszkodott a rendőrség, hogy jelen legyen. Végül kiderült, hogy csaló volt, de ez most lényegtelen. Csak arra szeretnék utalni, hogy a visszavásárlás rendőri felügyelete bevett szokás.
Tisztázni kellene, hogy egy ilyen ügyben ki legyen a károsult? Ebben láthatóan nem értünk egyet.
Tehát név nélkül...
Adott a meglopott első károsult, akinek a tulajdonát ellopták.
Adott egy magánszemély, aki (higgyük el!) jóhiszeműen ámde óvatlanul megvásárolta a lopott árut amely azonban éppen óvatlansága miatt nem került a jogszerűen a tulajdonába.
Most összehozzuk a két személyt és a lopott árut.
Jár-e bármilyen kártérítés a lopott árut megvásárlónak?
Kié a cucc tulajdonjoga?
Miért kellene bármit is vállalnia jog szerint az eredeti meglopott tulajdonosnak?

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 17:08:31

@ételizésítő:
Tapsvihar...
Azért van benned kurázsi, elismerem. Nem ismered a törvényt. Nem tudod értelmezni. Többen segítenének, hogy felfogd. De te ahelyett, hogy azt írnád, bocs rosszul tudtam, csak nyomod a baromságot.

ételizésítő 2018.01.06. 17:09:09

@Muad\\\'Dib:
Ja, hogy azt gondolod, ha valaki olyan hülye, mint te, és azt mondja, hogy ezt nem fogta fel, akkor már mentesül is az orgazdaság vádja alól?
Nem, koma, ezt nem a hozzád hasonló, lábon járó agyhalottak védekezéseként találták ki, még ha szereted is idézgetni.

ételizésítő 2018.01.06. 17:11:01

@Muad\\\'Dib:
Ezt megint neked írta valaki, és idézed?

ételizésítő 2018.01.06. 17:12:13

@ProsTata:
De, a mikrofonon is van gyári szám, ahogy minden műszaki terméken.

Lógás Hugó 2018.01.06. 17:12:40

Persze..... lehet a nagy haszon reményében idegennel minden papír nélkül üzletet kötni.
Csak akkor ne csodálkozzon hogy úgy jár mint Eduárd....Vagy mint a Bróker Marcsi áldozatai...

Amúgy csatlakozva az előttem szólókhoz a poszt olvashatatlan...

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 17:12:55

@ételizésítő:
Hozzám hasonló? Hogy jövök én ide?
A bíróságnak azt kell vizsgálni, hogy tudta-e az illető, hogy lopott a megvásárolt termék. Kibas*ott kemény is lenne, ha én pl. bemennék egy random boltba a körúton, vennék egy használt mobilt, megkapnám a számlát a boltban, majd kiderülne, hogy lopott ezért engem vádolnának orgazdasággal. Mert a te agyhalott elképzelésed szerint ez így nézne ki.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:13:33

@ProsTata: Én láttam azt mennyire más az ügy kisember mellett, és ismert ember mellett :) Okkal feltételezem, hogy sokminden megvolt. :)

De szerintem egy dologban tévedsz.

Ha felmerül bcs kérdése, akkor felvételt elteszik és használják. Márpedig a rendőrség itt nem akkor kezdett el a helyszín környékén szaglázni, amikor begyűjtötték Edu-t, hanem már akkor alapos okuk volt erre, amikor Edu jelentkezett és elmondta a történetét Andrásnak, ami a Rendőrségre is eljutott.

Azaz a találkozót a rendőrség akkorra beszéltette le Andrással, amikor ők már a srác történetének ellenőrzéséhez kb. minden szükséges bizonyítékot beszereztek. Bankoktól információt, felvételeket, átnézték, és tudták, hogy tanúként való kihallgatásnál mire kell rákérdezni, mivel tudják emberünket ellenőrizni.

Legalábbis akikkel beszéltem, azok szerint döntően ez a szakszerű és jó megoldás, ha van ilyenre idő, és mivel szerintük itt volt idő, ezért meggyőződésük, hogy a kollégák is felkészülten mentek a találkozóra.

Ha pedig ebből indulunk ki, akkor az a tisztázás igen erős bizonyítékokon alapult. A sorozatszám egyezése, miután felismerték a dolgokat, ezen már nem sokat változtat.

ProsTata 2018.01.06. 17:14:06

@Válasszunk:
Sok krimit nézel! :-)
Az ujjlenyomat vizsgálata nem úgy történik, hogy Colombo egy nagyítóval fölé hajol.
Láttál már helyszínelést? Aki igen (ezek közé tartozom), akkor azok tudják, hogy zacskózzák, feliratozzák és laborba viszik a tárgyat, a helyszínt meg teleb*sszák grafittal vagy mi a szarral és a lenyomatokat viszik laborba.
Pár órát szteppeltették Edvárdot, ez alatt a labor nem fog eredményt adni.
Ráadásul szerintem a mikrofont és az erősítőt kb 20-szor n+1 ember összefogdosta. Mit lehet abból leszűrni? Még az sem kizárt, hogy Laár is megfogdosta.

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 17:16:16

@ételizésítő:
b+ te agyhalott, olvasni sem tudsz?
Ezt:
"...Az elkövető tudata át kell, hogy fogja a dolog bűncselekményből származó jellegét, azt, hogy tevékenységével az alapbűncselekmény elkövetőjét segíti, és hogy ez a tevékenység számára vagyoni hasznot hozhat, amit az elkövető kíván is..."
ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410006/420012/420013/Vagyon_elleni_buncselekmenyek20091202.html?ugy=orgazdasag.html

- én írtam neked még jó pár hozzászólással előbb (már kétszer is). A magyarorszag.hu oldalról van. Ez pedig - elképzeléseddel ellentétben - nem egy vacak újság, hanem a kormányzati portál, annak is a jogértelmezési része.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:17:45

@ProsTata: Az eredeti tulajdonos kapcsán *két* szempont van

1.) Az ellopott tárgy az övé, azért nem kérhetsz tőle pénzt. Ha ezt közli, onnan viheti is, nincs vita, tiszta ügy.

2.) Amikor ő jutalmat ígér az ügyben segítőknek, az tulajdonképpen egy ajánlat, ha te ebbe belemenve segítessz neki, akkor létrejön ráutaló magatartással egy szerződés.

A jutalom fogalmába, ígéretébe pedig nem nagyon fér bele az, hogy ő rosszabbul jár, mintha nem segített volna.

Én azt gondolom, hogy a nyilvánosan tett ilyen ajánlat, mint szerződés, teljesülése, és ezzel egy magatartás támogatása fontos szempont.

Muad\\\'Dib 2018.01.06. 17:18:16

@ProsTata:
Igazán te is írhatnál ennek a ételizésítő gyereknek. Hátha olyannak kivételesen elhiszi, hogy nem árt a szándékosság, aki vele ért egyet, hogy Eduárd orgazda.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:19:44

@ProsTata: Azt, hogy a labiban nézik meg az ujjlenyomatot nem is vitatom. Ezért is kellett pl. lefoglalni mindent, mert a labi bizonyítékot keres rajta.

Nem csak Laár ujjlenyomatát, de a többiekét is :)

De onnan, hogy felkerül rá a technikustól a megfelelő por, és fényképezik az ujjlenyomatot, az egyezés megállapítása triviális.

ProsTata 2018.01.06. 17:20:47

@Válasszunk:
Ha felmerül a bűncselekmény kérdése, akkor elteszik. Csakhogy itt nem tehették el, hiszen milyen térfigyelő kamera feltételeket akarsz megőrizni?

Amikor feltörték a kocsit? Tételezzük fel, van egy személyleírás. Ezzel mit bizonyítunk?
Jó esetben Eduárd biztosan találkozott ez elkövetővel, hiszen valahogy csak eljutott hozzá a cucc, nem mondta, hogy találta.
Egyelőre senki nem mondott olyat, hogy személyesen ő törte fel a kocsit, vagy lemaradtam valamiről?
Mikor vette meg a cuccot Eduárd? Napokkal azelőtt, hogy begyűjtötték volna. Biztos hogy kellene lennie a betévedő megszorult árusról megőrzött videó felvételnek? De mit bizonyít, ha van? Vagy akár egy harmadik személyről? Nem akarja senki azt az állítását egyelőre cáfolni, hogy valóban megtörtént az adás-vétel!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:20:50

@ProsTata: Amúgy, ha bárki is összefogdos egy bizonyítékot rendőr jelenlétében amikor azon lévő ujjlenyomaton sok minden múlhat az óriási hiba lenne.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:27:41

@ProsTata: Nem érted. A rendőr nem a begyűjtés pillanatában kezdte el az utánanézést

Abban a pillanatban, hogy Edu jelentkezése és története eljutott a rendőrséghez utánanéztek.

Azt mondod nem akarja *egyelőre* cáfolni. Az ilyen állítását azonnal ellenőrzni viszont feladat.

Nem akkor amikor begyűjtötték. Hanem amikor telefonon, meg állítólag üzenetben is jelentkezett és elmondta a történetét.

Abban bő egy hétben amíg a rendőrség tudott róla, de még nem találkoztak az elmondott történetet pontról pontra ellenőrizni KELL, és a megtörtént ellenőrzés után az eddig nem elmondott gyanús részletekre kell kitérni.

Mondok egy példát, hogy miért kell ellenőrizni, és miért a kamerák az egyik első pont amit ellenőrizni kell...

Mert, ha az általa adott személyleírás és a kamerák alapján látott személyleírás nem stimmel akkor rejtegeti, védi azt aki bevitte az erősítőt a boltba.

Ha egyezik, akkor valószínű, hogy segíteni akar elkapni.

Ha nincs meg a kamera felvétel, akkor a személyleírást alaposabban átveszik rajzolóval, segítséggel, gyűjtenek plusz információt....

Ha a rendőrség tudja ki van a képen (ez sokszor előfordul) akkor aszerint mennek tovább. Ha nem tudja, akkor jön az információt kérnek arról, hogy ki van a képen c. story, és így jópár nappal az eset után a rajzot tuti megkapja az Index.

2018.01.06. 17:28:23

@ProsTata: "Ez már 100% orgazdaság. a törvény minden betűje alapján." - nem feltétlenül. nem kéne az "anyagi haszonszerzés céljából" kitételt figyelmen kívül hagyni. tudod, hogy mit jelent?

ProsTata 2018.01.06. 17:29:54

@Válasszunk:
Maradjunk annyiban, ha Eduárd jóhiszeműsége valóban bebizonyosodik, akkor biztos vagyok benne, hogy Laár állja a szavát és ahogy azt leírta kártalanítani fogja. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy ezek után ne így tenne.
Abban is megegyezhetünk, hogy túl sok a zavaró körülmény Eduárd esetében, ami miatt egyelőre kivárnék az áldozattá nyilvánításban. Mint ahogy Laár gyalázásával is!

2018.01.06. 17:32:40

@ProsTata: de persze eduárd bűnözőnek nyilvánításával nem vártál ki

ProsTata 2018.01.06. 17:33:30

@Válasszunk:
Vagy azt megelőzően. Biztos hogy csak Laárnak mutatta meg? Ha én hazaviszek egy új szerzeményt, kibontom, kipróbálom, simogatom, tán még le is takarítom, ergó birtokba veszem. Egy idő után már nagyon nehéz értékelhető ujjlenyomatot venni.
De nem tudjuk hogyan történt, ne feltételezzünk, amíg nem lesz eredménye az esetleges labornak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:34:26

@ProsTata: Ezért is írtam, nem Eduárd az áldozat.

A fő probléma: Ha ma Eduárd storyja miatt mindenki azt mondja kár ilyenkor segíteni, inkább Dunába dobta, elrejtette, stb. volna a cuccot, akkor a következő ember ebből tanul. A következő áldozat akinek ellopják valamijét hiába kér segítséget.

Ha nekem valamimet tízezrek, százezrek keresik, akkor az, hogy amikor ők segítséget kérnek, a lehető legjobb esélyt kapják sokkal fontosabb kérdés, minthogy Eduárd megérdemli-e a gesztust.

És nem azt mondom, hogy Laár ne akarná állni a szavát. Azt mondom, hogy ha akarja se tudja állni a szavát. És ez az utóbbi a fontos.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:36:34

@ProsTata: Nem tudjuk, hogy mi van rajta, de biztos keresik. Ha a mikrofon miatt gyanús az ügy, azt pl. nem takarítanám le úgy, hogy ne találjanak semmit.

ProsTata 2018.01.06. 17:39:11

@Válasszunk:
Biztos vagy abban hogy a rendőrség egy "kabátlopási ügyben" ekkora erőket mozgósít?
Elmondom hogyan történik.
Egy nyomozóhoz kerül az ügy és akkor már nagyon nagy előrehaladás történt. Ennek a nyomozónak ezen kívül még van kb 10-20 vagy még több nyomozása.
Befut hozzá egy információ, például telefonszám, Face profil stb. Ez alapján gyorsan azonosítani tudja az illetőt, akár lekérhet cellainformációkat (bár nem tudom ennek is mi az értelme a dolog szempontjából?) és azt napok múlva megkapja a szolgáltatótól.
Én nagy összegben mernék rá fogadni, hogy lényegében semmi nem történt az ügyben, bíztak abban, hogy simán tetten érik a csávót oszt megfingatják. Gyorsan hatékonyan letudják az ügyet. Ebbe szart bele, hogy a gyári számok rosszak voltak és hiába a tettenérés, nem volt bizonyíték akkor még.

ProsTata 2018.01.06. 17:46:43

@Válasszunk:
Igen ez igaz... Csakhogy Eduárd hibázott és nem kicsit amikor vissza akarta vásároltatni. Mit tettem volna?
Első verzió a Dunába dobom. Nem túl erkölcsös, de a maygar gyakorlatban ez elég célszerűnek tűnik.
Második verzió bonyolultabb. Felhívom, megkeresem Laár-t és már ott jelzem, hogy egyezőség esetén visszaadom és kérem a segítségét a rendőrségi feljelentésnél. Merthogy onnantól én vagyok a károsult. Lehet, hogy tapasztaltabb vagyok Eduárdnál, de már előre szerettem volna elkerülni az orgazdaság gyanúját.
Eszembe sem jutna visszavásároltatni, mert onnantól tuti bukta!

ételizésítő 2018.01.06. 17:46:56

@Muad\\\'Dib:
Edu kapott számlát? Erről hol ír és kicsoda?

Én meg ezt írtam neked, agyhalottkám:
Ja, hogy azt gondolod, ha valaki olyan hülye, mint te, és azt mondja, hogy ezt nem fogta fel, akkor már mentesül is az orgazdaság vádja alól?
Nem, koma, ezt nem a hozzád hasonló, lábon járó agyhalottak védekezéseként találták ki, még ha szereted is idézgetni.

A szándékosság valóban nem árt, de nem feltétel.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:47:39

@ProsTata: Hogy miért állítom azt, hogy Laár, ha akarja sem tudja kártalanítani...

1. Hogyan teszi jóvá a fia írásában lévő durva vádakat?
2. A te vádjaidat?
3. Hogyha, ezt családban valakinek szánta, el lett kúrva a karácsony
4. Az üggyel az újév
5. Hogy akkor, amikor 2 jó szó kellett volna a tisztázáskor, nem volt ott?
6. Hogy a Facebookon nem írta ki magától, hogy "úgy néz ki meglesz az erősítő, köszönöm"

Kurva sok az erkölcsi, nem anyagi kár. És ezeket pénzzel nem nagyon lehet megváltani. Azok a gesztusok amivel meg lehet, akkor működnek, ha az első kis gesztust már a nyilvánosság nyomása ELŐTT megteszed, és nem a botrány után, az ügyből profitálva.

És pont azok az emberi gesztusok, amik az erkölcsi kárt tennék helyre nem működnek.

De ne csak Eduárdra gondolj.

A post amikor körbement, én is figyeltem. De ha tőlem holnap ellopnak valamit. Én is keresem. Enyém is eljut valakihez. Aki engem is meg akar keresni. De két barátja a Laár vs Király storyval lebeszéli róla. Szerinted itt, ez a story nem árt nekem? Vagy neked, ha te kerülsz ilyen helyzetbe?

Itt ez a precedens amit Laár megteremtett, és amit elkerülni egy szavába került volna a baj.

ételizésítő 2018.01.06. 17:48:21

@Válasszunk:
A mikrofont le szokták törölni a technikusok is, mielőtt elpakolják. Meg ha vesz egyet az ember, saját maga is, mert bárki megfogdoshatta. Akár fertőző beteg is.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 17:50:30

@ételizésítő: Van az a pont, amíg azt mondom szabadon bizonyíthatod itt, hogy szar hazug alak vagy, szar nevelést kaptál. De idéztük azt, hogy a szándékosság miért feltétel, te ezt letagadva, hazudozva személyeskedsz. Van az a pont amíg azt mondom, ebből vita, új érvek, más számára tartalom lesz. És van az a pont, amikor azt mondom kurvára redundáns, és hazudozni, gyalázkodni bármeddig tudsz, így a végtelenségig tartana, ha nem váglak ki.

Köszönjük, azzal, hogy szerzinted a szándékosság a célzatos bűncselekménynél nem feltétel, mert a BTK idézetet is letagadod az utóbbi kategóriába léptél.

11110000 2018.01.06. 17:54:20

@Válasszunk:
Egy orgazdánál nagy az erkölcsi kár. Hát igen.
Szegény orgazda, hogy sajnálom!

Olvasgasd Laár Facebookján a poszt alatti bejegyzéseket, hátha megvilágosodsz.
Ott ugyanis még több furcsaságot is feltárnak Edukáról.

Mellesleg persze, mentősi fizetésből 150 ezres ajándékokat szoktak adni. Pontosabban 460 ezreseket, kéz alatt, a tolvajtól 150-ért megvéve (vagy a tettestárstól ingyen átvéve).

11110000 2018.01.06. 17:55:58

@Válasszunk:
Ja, a seggfej, amikor elfogynak a légbőlkapott érvei, akkor tilt.
Magadat minősíted, baromka.

Azt megnéznéd, hogy a személyeskedést ki kezdte? Őt miért nem tiltod, faszkalap?
Ja, mert a te oldaladon áll, te gerinctelen takony?

11110000 2018.01.06. 17:56:45

@Válasszunk:
Ja, faszfej, és tanulj meg magyarul. Meg írni is.

2018.01.06. 18:00:14

és visszajön mocskolódni :D

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 18:03:09

@ProsTata: Nekem más a tapasztalatom. Egyfelől azért, mert 4-5 szempont van

1.) Híresség osztja az ügyet, sokan hallanak róla. Sajtó is hallhat róla. A politika is azt mondja, ezt meg kell oldani, mert a nyilvánosságot kapott ügyeken múlik a köztbiztonság megítélése.

2.) Nem véletlenül mondtam, hogy a kapcsolati tőke.

És azt is tudhatod sok post kaapcsán, munka kapcsán vannak politikaközeli ügyfeleink, médiaközeli ügyfeleink, művész is...

3.) Volt már példa arra, hogy rendőrségi forrásra építettem. De volt olyan, hogy büntetőügyekben eljáró bíróra. Elég gyorsan lett nyom, elég jó nyom lett, elég jól ellenőrizhető nyom lett, ... Lehet hosszan folytatni. Kell az eredmény, no.

Piszok sok ügye van. De tekintve, hogy az orgazdák profik, tolvajok profik, kevés olyan nyom amin elindulhat. :)

4.) Kikérni adatot, elküldeni a papírt, fedezni magad, hogy nem mulasztottál el semmit az első, minden más utána jön. Az itt jelzett plusz bizonyíték beszerzése az elsőként megteendő dolgok közé tartozik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 18:05:23

@aleksz róz: Ez is érv. Tökéletesen érvel amellett, hogy becstelen, bunkó, szar alak. Sőt amellett is, hogy otthon milyen nevelést kapott vagy nem kapott, és ez alapján minek kell tartani a szüleit. :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 18:07:38

@aleksz róz: Nem ez a baj. Az a baj, hogy az egyszerű, törvényi mondatot sem érti.

Tény, nem vagyok író, újságíró, amikor kapkodva meg kell valamit írni nem lesz jó. De pl. címlapszerkesztő megérti. Érdekes módon akik meg akarták érteni azok sok részére tudtak reagálni. Akik nem akarják megérteni még a BTKban szereplő pár szavas mondatot sem, azoktól "huhh érthetetlen, bonyolult" jelző alapján nem is lehet min javítani :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 18:12:39

@aleksz róz: Még egy dolog, ha nem haragszol meg, ezt neked címezve.

Kettőtök között az a hasonlóság, hogy pár mondatot te is kisbetűvel kezdesz. Az a különbség, hogy te ezt nem nyelvtannáciság közben.

Sőt nyelvtannáci, gyűlölködés közben egy olyan portálról érkezve, aminek nyelvi színvonala alapján feltételezése, hogy sem a portálon, sem az azt a mércét megütő többi felületen nem lesz számára értékelhető tartalom, a várható, és felkészültséget igénylő nyelvtannáciság közben, nem sikerül előszedni az agyából azt, hogy a mondatokat nagy kezdőbetűvel indítjuk.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 18:20:23

@11110000: A ki kezdte, az kurvára nem érdekel. Nem bölcsődében vagy.

Az érdekel, hogy nyilvánvaló hazugsággal indítasz.

Az érdekel, hogy a kommentjeiddel kapcsolatban 2 dolgot kell tudni. Azokért elsőként te felelsz.

Másodsorban: A szólásszabadság szép és szent dolog. De te rendszeresen vádolsz bűncselekménnyel mást, amikor bizonyítottuk, hogy az úgy nem stimmel. Törvényt is letagadod. Ezt a törvény rágalmazásnak tekinti. Ha nem teszek ellene semmit, hanem teret engedek neki, neked, akkor bűnrészes lennék.

Ez alapján téged, a személyedet és akár a nevelésed okán az összes kibaszott felmenődet minősíteni itt bárkinek van oka. De a te viselkedésed ellen fel kell lépni.

ProsTata 2018.01.06. 18:21:35

@Válasszunk:
Teljes mértékben nem lehet kártalanítani, ha egyáltalán szükség lesz rá.
Ahogy írtam hülyeséget csinált, amit nem lehet meg nem történtté tenni.
Gyenge szöveg, hogy csőbe húzták. Nem, eleve magától ment bele.
Az ártatlanság vélelmében adok esélyt, hogy tájékozatlan, naiv volt, amikor megvette az erősítőt, majd felajánlotta VISSZAvásárlásra amikor Laár felismerte a mikrofont egyértelműen.
A legpozitívabb ebben az esetben az amit el tudok képzelni, hogy Eduárd egy oltári nagy barom! Ezért pedig tényleg lehetetlen kártalanítani.
Nálad nem szakadna el a cérna ha VISSZA akarnák vásároltatni azt ami jog szerint a tiéd? Laár hozzám képest visszafogott volt. Szerintem...
Mellesleg ha tényleg éreztem volna a jóhiszeműséget hasonló esetben, biztos jutalmat adnék neki és önszántamból. Ez az az eset azonban amikor a saját hülyeségéért kért pénzt!
De fordítsuk meg!
Azt válaszolja Laár, hogy nem barátom, nem fizetek azért ami az enyém. Mit mondott volna erre Eduárd? Jól van akkor nem adom vissza?
Érted miért van akkora szerepe a "vissza" szónak? Ez a szó pedig előfordul Eduárd és Laár verziójában is.
Azért mindenképpen egy barom Eduárd, mert amikor Laár felismerte a cuccát, akkor neki már csak vesztenivalója volt, onnantól neki kellett volna segítséget kérnie, rendőrért kiáltania. Váltságdíj kérése fel sem merülhet. Meglehet, hogy a rendőr(ök) csak erre a "visszavásárlás" szóra vártak. Merthogy itt megalapozta magával szemben az orgazda vádat.

ProsTata 2018.01.06. 18:23:16

@Válasszunk:
Az a bizonyos hiresség nem "ossza az ügyet".
Ha nem vetted észre én és főleg Te a posztoddal sokkal többet írtál róla.

dummdumm 2018.01.06. 18:28:56

Hát ez ritka olvashatatlan.

FlybyWire 2018.01.06. 18:48:15

@Válasszunk: Nemnem, légy erős, tényleg hihetetlenül pocsék, olvashatatlan, szar módon írsz. Ez tény.
Most hívjunk ide még 100 embert, hogy elhidd?

A címlapra azért került kizárólag, mert clickbait, a téma, meg az idióta személyed, stílusod miatt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 18:48:30

@ProsTata: A kezdeti megosztáson múlt sokminden. Mert kérte, hogy osszuk tovább, figyeljük.

Kánikula 2018.01.06. 18:50:26

Már csak azt kérdezem, hogy lesz-e 3. rész is? Mert úgy tűnik, hogy te mindenkinél többet tudsz, hogy Laár mit csinált/gondolt/mondott..

közép dunántúli régió 2018.01.06. 18:59:55

@Válasszunk: értem, szóval kidobtak a biztonságiak a KFT-koncertről, mert tök beállítva felhánytál a színpadra.
Vagy te vagy a Galla, és hirtelen újra feltolultak a régi sérelmeid.
Vagy a Dolák-Saly a szomszédodat hívta fel az első sorból a Naftalin Ernős számban a színpadra, amit azóta sem bírtál feldolgozni, de mivel Dolák-Salyn nem tudod leverni, most kihasználod az alkalmat, hogy legalább Laár-on bosszút állj.
Vagy még az is lehet, hogy te vagy Király Edu.

sóhegy049 2018.01.06. 19:32:18

Aztaqrva... Mit lehet ennyit írni egy tetves erősítőről?
A lényeget értettem az elején, de ez már azon túl ment. :-))))

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 19:54:19

@ProsTata: Az, hogy erre a szóra vártak egyértelmű. Azt hittem ez pl. olyan részlet amit le se kell írni. Nálam nem szakadna el a cérna, remélem. Ugyanis tudom azt, hogy ő azt vette, használpiacon sok cucc olcsóbb, hiányzik neki a pénz, és tényleg ebben a hiszemben van.

Viszont nem véletlenül jelzem, hogy itt piszok sok dolog kellett ahhoz, hogy ez így történjen. És szinte biztos vagyok benne, ha Laár helyében vagyunk, nem tudnánk ezt reprodukálni. Sőt Laár sem reprodukálná ezt. Egyszerűen azért, mert szinte minden ponton kicsit máshogy cselekednénk.

Az ilyen hívásra szinte senkit sem készítenek fel. Én például egy picit ravaszkodtam volna. Elkérem a számát, visszahívás, amibe már bevonom a rendőrt. A srácnak csak "művész vagyok, helyettem vécére is a manger megy ki" alapon a számlamásolatra is hivatkozva jelzem, hogy *más is van a vonalban*.

Vagy Facebook üzenetváltásnál képernyőmegosztás és társai, hogy lásson mindent a zsaru. Biztos, hogy a mikrofont és mást megpróbálom felhozni, mert az jobb témpont, mint a bizonytalan sorszám. Onnan meg az egész más, el se jut idáig :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.06. 20:03:24

@ProsTata: Amúgy közterületen parkolt autó kapcsán lenne biztosítás ami feltörésre is jó, ilyesmi csomagtartóban, nem látható helyen utazna. Mert elég 5 percre magára hagyni, az bármikor lehet.

Ha a rendőr a dolog meghirdetésére kérne, amit persze nem kötelességem megtenni, de ha nincs info akkor 30 nap, lezárják, és fizet a biztosító...

Ha megtalálnak valamit, akkor még meg lehet az ember és majd a jogerős ítélet után kapom vissza a holmim...

Szerinted 30 nap után akarnék az erősítő értékéhez jutni elkölteni a pótlásra amit feltétneül kell...

Vagy pár év múlva a jogerős ítéletnél visszakapni az erősítőt, biztosító nem fizet, de addig ugyanannyit költeni a pótlásra? Ja és a nem túl jó tárolás miatt a bizonyítékban esett kár megtérítéséért odavissza pereskedni.

Szükség esetén ügyvéd, szükség esetén tanúskodni járni, szükség esetén bíróságra járni...

berne 2018.01.06. 20:45:55

Régóta celeb már.

STP 2018.01.06. 22:15:19

Az az igazság hogy Király erősítővásárlása - ahogy Laár leírásából megtudtuk, egyáltalán nem tűnik életszerűnek. Az hogy egy vegyesboltba betéved egy ismeretlen, az eladónak ott hirtelenjében felkínál egy erősítőt eladásra, majd az eladónál pont van 150 ezer Ft kp. erre a célra és azon minutban nyélbe is kötik az üzletet úgy hogy soha többet nem látják egymást és egymás elérhetőségét sem jegyzik fel - azért valahol a science fiction kategória. Ha valaki erősítőt akar venni az nem így megy, de eleve akármit eladni sem megy be egy random vegyesboltba valaki hátha a pénztáros kifizeti 150 ezerrel

ProsTata 2018.01.06. 23:53:06

@Válasszunk:
Nem tudni hogy volt-e biztosítás (CASCO) autó feltörésre, de ez teljesen mindegy.
Ezen az alapon autóval együtt is ellophatták volna. Vagy csak az autót.

A lényeg, hogy valaki rosszarcú lenyúlt valamit, ami nem az övé és eladta egy baleknek (?), vagy csibész orgazdának (?).

Aki bűncselekményt követ el és nem bukik meg, az valószínűleg máskor is el fogja követni, ha lehetősége van rá. Ugye nem azt akartad mondani, hogy ha van biztosítás ami megtéríti a kárt, akkor nem kell "annyira" nyomozni?

Hogy Laár mikor jut az erősítőjéhez, az sem érdekel. Engem az érdekel, hogy ha valaki lop, azt büntessék meg. De büntessék meg azt is aki az így kialakuló láncban a haszon reményében részt vesz.
Azt gondolom ez a normális.
Nekem Laár András által az ügyben tanúsított magatartása életszerű és logikus ezért érthető és hihető.
Király Eduárd története több szempontból nehezen hihető, minimum gyanús, néhány részletében életszerűtlen. Ettől még lehet igaz, de ha rendőr lennék hivatali kötelességemnek tartanám a meseszerű dolgokat vizsgálni. Az orgazdaság pedig (fenntartva korábbi állításomat) törvény szerint sajnos megvalósult Eduárd esetében még akkor is, ha az eszközt jóhiszeműen vásárolta. Nem kellett volna pénzt kérni érte.

tpl 2018.01.07. 05:56:23

Bealudtam ettől a poszttól, bocs. Hosszú és nyúlós, de nrm ragadós :)

tpl 2018.01.07. 07:17:24

@ProsTata: neked csak az a fontos, hogy a bűnös elnyerje méltó büntetését, de az nem számít, hogy LA visszalapjs az AER erősítőjét. Miféle sekélyes, eltorzult gondolkodás ez? Egyáltalán miért fontos akkor neked, hogy a bűnöst elkapják és megbuntessek? 6

Zagoria 2018.01.07. 08:27:43

Két hibát látok. A megírt cikket (kár volt) és hogy elolvastam (kár volt).

szamaritánus 2018.01.07. 09:04:21

@Válasszunk: te viszont nem tudsz irni, az teny.

szamaritánus 2018.01.07. 09:11:23

@Válasszunk: te kurvara szeretsz magyarazkodni :D segitek: a cimlapszerkeszto azert rakta ki ezt a szar cikket, mert lehet vele egy jot uszitani. Akkor is, ha szar. Ne lass tobbet magadba :D

Pestépítő 2018.01.07. 09:15:45

A tolvajt és az orgazdát is bilincsbe kell vágni és össze vissza kell verni. Akit már megloptak valaha az ért hogy miért.

Pestépítő 2018.01.07. 09:19:12

Hülyék kedvéért pedig elmondom azért kell rendőrrel menni orgazdához mert lehet hogy nem egy kedves átvert mentős fogad a telefonos egyeztetés után a helyszínen hanem egy kevésbé kedves és megértő bűnöző banda és/vagy família...

2018.01.07. 09:59:45

Kedves poszter! Ekkora faszt, mint te, még pornofilmen is ritkán látni.

2018.01.07. 10:36:08

@hullajelölt88: Egyetértek. Azonban az Index-nél még nagyobb faszok vannak, hogy ilyen szar szöveget engednek kiposztolni.

2018.01.07. 10:51:02

Általában egy ilyen cuccnak a számláját el szokták tenni, főleg a garancia miatt. Feltételezem, hogy ha nem svarcban vette az erősítőt, akkor ez megvan (gyári számmal együtt). Olyan nincs, hogy kidobtam vagy elveszett...
Honnan tudjuk, hogy a cuccot valóban ellopták? Volt-e feljelentés a kocsi feltöréséről, helyszíni jegyzőkönyv és fotók a helyszínről (feltéve, hogy nem hagyta nyitva az ajtót)?
Miért hagy valaki nagy értékű tárgyat a szakadt autójában, ha nem azért hogy ellopják? Kérdés, hogy volt-e rá biztosítás... és mennyi.
Aki meg 150 ezer forintot kiad helyben egy ismeretlennek adásvételi szerződés nélkül, az elmehet a búsba. Az ilyen ne is akarjon engem megmenteni, inkább személyesen élesztem újra magam.

közép dunántúli régió 2018.01.07. 12:23:18

Na, még ezt belinkelem, mintha a posztolóról írta volna Laár: www.youtube.com/watch?v=poDQfvKWuc4

user friendly 2018.01.07. 12:25:07

Ezt a fölösleges agymenést ...
Ennek a sztorinak egy tanulsága van: semmilyen nagyobb értékű cuccot nem veszünk vadidegentől adás-vételi nélkül, mert könnyen előfordulhat, hogy ráfázunk, akkor is, ha jóhiszeműen járunk el. Ez fokozottan igaz, ha nagyon sürgősen és irreálisan alacsony áron kínálnak egy értékes holmit.
Egy szerződést megírni kb 5 perc és jó esetben elkerülhetőek a további bonyodalmak.

Egyébként ez egy marha kellemetlen poszt. Hosszú, terjengős, szerkesztetlen, tele helyesírási hibákkal, tök értelmetlen és értelmezhetetlen mondatokkal.
Ez még nem is lenne baj, nem lehet senkinek megtiltani, hogy írjon, akkor sem, ha nem tud. De hogy az Index mi a tökért pakol ki ilyen írásokat a címlapra, az teljesen érthetetlen. Én hülye meg idekattintok...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.07. 12:29:27

@ProsTata: Az orgazdaság feltétele a haszonszerzési célzat, amit ki lehetett zárni, így nem áll meg.

A lopás után ugyan a rendőr nyomozzon (ez a dolga), de az áldozatnak nem dolga olyan lépéseket megtenni, amikből kizárt, hogy meglenne a tolvaj, de saját magának is problémát okoz vele.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.07. 12:32:16

@user friendly: Szerintem meg az is, hogy

1.) Nem kérsz segítséget a közösségtől, ha nem viszonzod
2.) A számlát amit meg kell tartanod, ha már költségként számolsz vele megtartod és megvan a gyári szám
3.) Ha valamit a kocsiban is hagysz, mert fáradt vagy, akkor is létezik csomagtartó amibe nem látnak bele
4.) Ha valamit megtalálsz, és segítenél akkor TE MAGAD vond be a rendőrséget.

user friendly 2018.01.07. 14:15:02

@Válasszunk:

1. Amennyiben igaz Laár állítása, miszerint ez az Edu vagy kicsoda pénzt kért az erősítőért (annyit, amennyit ő adott érte), akkor itt nincs mit viszonozni. Nem Laáron kéne bevasalnia, amit ő bukott a bolton, mert Laárnak ehhez semmi köze. Tőle "csak" ellopták az erősítőt. (Azt meg te is viszonylag érthetően leírtad, hogy Edunak Laár facebook posztja után nem volt esélye sem használni sem eladni az erősítőt. Nagy valószínűséggel az volt az egyetlen lehetősége, hogy jelentkezik és ezzel mininimalizálja a veszteségét. Feltételezve a jóhiszeműségét persze.)
Az egy másik kérdés, hogy ilyen esetben megállapodhat a két fél, hogy fele-fele arányban viszik a balhét. Ezzel relatíve mindketten jól jöhetnek ki az egészből: mindenki fizet a gondatlanságáért, Laár pedig azonnal visszakapja az erősítőjét. De ez csak akkor működik, ha nincs feljelentés, itt viszont volt és onnantól már nem lehet magánakciózni.

2. Simán lehet, hogy a könyvelőjénél van a számla. Az is lehet, hogy elhagyta, elkeverte. Vagy ő vagy a könyvelője. De ez az ügy szempontjából indiferrens. Az a lényeg, hogy megvan a kereskedőnél a gyári számmal együtt, tehát azonosítható a cucc.

3. Ez megint tök lényegtelen az ügy szempontjából. Persze, nem kellett volna gondatlannak lennie, de a Laár-Edu afférhoz közvetlenül nincs köze.

4. A rendőrség már be volt vonva, amikor Laár feljelentést tett. Nem lehetett még egyszer bevonni.

user friendly 2018.01.07. 14:18:55

indiferrens= indifferens

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.07. 17:42:41

@user friendly:

1. Nem Király Edunak kell viszonozni, a közösségnek.

Gondolj arra, hogy valaki megosztja, mert azt szeretné, hogy hasonló helyzetben ő is segítséget kapjon.

Ha Laár egy olyan helyzetet teremt, amiben senki sem fog segíteni, mert a segítő rosszul jár, akkor az az ember aki megosztotta, figyelt, keresett, dolgozott vele, de közelébe se járt az erősítőnek most pofára esett.

2. Lehet, de a könyvelő, ha kell elő is keresi.

3. De ettől még legalább annyira tanulság, mint amit te levontál.

4. Tévedsz. Hiszen ha Edu rögtön azzal megy a rendőrségre, hogy őt átverték neki egy lopott erősítőt adtak el, feljelentést is akar tenni, akkor pl. nem kerül rá bilincs. Ott az a rendőrség egy plusz bevonása

Ez az egyik fele

A másik, hogy ebben a helyzetben nem tudod, hogy a másik fél bevonta-e a rendőrséget.

user friendly 2018.01.07. 19:34:41

@Válasszunk:

1. ezt a helyzetet nem Laár teremtette. ő azzal, hogy feljelentést tett, kényszerpályán volt, onnantól nem rajta múlt a dolog, hanem a rendőrségen.

plusz nem hiszem, hogy olyan helyzet teremtődött, hogy hasonló esetben ezért maradjon el a segítség a jövőben. ugyanis az ilyen helyzet elkerülhető egy egyszerű adás-vételi szerződéssel. tök egyszerű: ha van papírod a bizniszről, nem kerülsz ilyen szituációba és nem kell attól tartanod, hogy esetleg gyanúsítottá válsz.

2. továbbra is lényegtelen az ügy szempontjából. nyaral, telel, kórházban fekszik, bármi lehet, de nincs semmi jelentősége. nem mindegy?

3. Igen, lehet tanulság, csak a Laár-Edu ügyhöz semmi köze. Ellopták a cuccot és kész, tök mindegy, hogy honnan és hogyan. Ha a biztonsági ráccsal, riasztóval felszerelt lakásából lopják el az erősítőt, az mennyiben árnyalja szerinted az Edu affért?

4. Feltételezve a jóhiszeműségét, legfeljebb gyanakodhatott, hogy ez a szóban forgó lopott erősítő, de a gyári számok összevetése nélkül nem tudhatta. Az pedig kicsit sem életszerű, hogy ilyenkor valaki a rendőrséghez forduljon, amikor a károsulttal közvetlenül is tisztázhatja.

Egy tanács: ha posztot írsz, először fogalmazd meg magadban, hogy pontosan miről szeretnél írni, mi a célja az írásodnak, mit akarsz vele elmondani. Aztán írj egy tartalomjegyzéket /szinopszist és ahhoz tartsd magad. Írás után letisztázod: kiszeded a nem a témához tartozó részeket, kihúzod a fölösleges mondatokat, pontosítod az értelmetlenségeket, ellenőrzöd a helyesírást.
Ezzel van esélyed elkerülni, hogy egy terjengős, zavaros katyvaszt boríts az olvasó elé.
Nem baszogatásból mondom, komolyan. Ha nem megy másképp, célszerű így megpróbálni, hátha akkor többen megértik, mit akarsz mondani.

ProsTata 2018.01.07. 19:51:53

@Válasszunk:
A "haszonszerzési célzat" kifejezést nem érted...
Bíróság előtt haszonszerzési célzat az is, ha áron alul SAJÁT RÉSZRE megvásárolod.
Ha Te saját célra megveszel egy lopott cuccot, akkor azt azért teszed, mert olcsóbban kapod meg. Ez már bőven kimeríti az anyagi haszonszerzés fogalmát.
Ha pedig valaki úgy bocsát áruba valamit, hogy még tudja is róla, hogy lopott, akkor az megint csak bűncselekményt követ el. Még akkor is, ha pont ugyanannyit vagy kevesebbet kér, mint amennyibe került az neki. Mondjuk nem tudja igazolni sem, hogy mennyiért vette, de ezt most hagyjuk.
Már megbeszéltük, nem szabadott volna pénzt kérnie Laár-tól, simán vissza kellett volna adnia és beérni a jutalommal, ha kap. Még azzal jött volna ki a legjobban.

ProsTata 2018.01.07. 20:03:43

@ProsTata:
Szóval amikor pénzt KÉRT az erősítőért, akkor jó eséllyel kilőtte azt a lehetőséget, hogy "jóhiszemű" orgazda legyen. Egészen odáig megúszta volna egy hivatalos ejnye-bejnyével szerintem.
Ha pedig még papírja is lett volna az adásvételről...

Arcade Macho 2018.01.08. 00:58:11

ha valaki ugy viselkedik mint egy orgazda, akkor ne csodalkozzon hogy a rendorseg beviszi kihallgatni, en mondjuk a disznoknak akarom mondani a zsaruknak, azaz a rendoroknek jobban hiszek ilyen temaban mint barmilyen onjelolt megmondoembernek...

a legnagyobb valoszinuseg szerint ez a gyermek egy kezdo amator orgazda volt, remelem az o erdekeben hogy ezzel kiteljesedett az eletmuve es tobbet ilyet nem csinal, es a tobbiek meg remelem, hogy rajonnek hogy 20e feletti cikk vasarlasa eseten irni kell egy adasveteli papirfecnit...

Arcade Macho 2018.01.08. 01:03:24

@user friendly: "Az egy másik kérdés, hogy ilyen esetben megállapodhat a két fél, hogy fele-fele arányban viszik a balhét. Ezzel relatíve mindketten jól jöhetnek ki az egészből: mindenki fizet a gondatlanságáért, Laár pedig azonnal visszakapja az erősítőjét. De ez csak akkor működik, ha nincs feljelentés, itt viszont volt és onnantól már nem lehet magánakciózni."

nem tudhatjuk hogy RENDES orgazda volt-e Edunk, hogy a 250e -s piaci ar helyett szamara az erosen nyomott ar a forro aruert az mennyi is volt, lehet hogy o egy 20e -t vette csak, es eredetileg is 150e t akarta vlna eladni de ez a mocsok Laar belekopott a levesebe, hogy leadta a drotot

az a fele - fele osztozkodas az viszont korrekt felallas lenne, viszont a TULAJDONOS az Laar volt

Arcade Macho 2018.01.08. 01:05:57

@ProsTata: egy nyomozo volt a fultanu, es ezert vittek be kihallgatasra hogy tobbet enekeljen

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.09. 12:02:13

@Arcade Macho: A rendőrség viszont azt mondta tisztázta Edu szerepét,. nem gyanúsítják.

Amúgy kihallgatni a legártatlanabb informátort is szokták, és amíg nem tisztázódik a szereped, ha valamit tudsz lehet kapcsolatod az üggyel nem csoda a gyanúsítás.

Ez viszont Decemberben történt.

Ha Decemberben, aznap amikor ez történik Laár csak annyi kiír a Facebookra, hogy

"Köszi mindenkinek aki kereste, az erősítő meglett. Sajnos valaki úgy néz ki megvette, így akarata ellenére belekeveredett az ügybe. Máshol már nem kell keresni, mást ne gyanúsítsatok. Ha a rendőrség felém is jelzi, hogy az illető tisztázta magát, természetesen a vendégem a VIPbe, és igyekszem a lehetőségeimhez mérten mérsékelni a kárt.

Ha a személyleírás, kamerák alapján a rendőrség ad képet, hogy ki kell keresni, az arcképét ugyanitt látjátok majd"

akkor az ügy teljesen más. Pedig Edu szerepe nem változik.
süti beállítások módosítása