... mert választani kell

Az ellenzéknek hatalmas illúziói vannak a bizonytalan szavazók kapcsán

2018/01/17. - írta: Válasszunk

Ha a közvéleménykutató felhív, hogyha ma lenne a választás kire szavaznék, kapásból rámondom a választ. Nem tudom. Mert akkor a pártok sem itt tartanának. Amikor engem mérnek, szerintem engem is bizonytalannak mérnek, és mivel dícsérni szoktam Moldovát, volt olyan választás amikor az MSZPre szavaztam akár kormányváltó bizonytalannak, rejtőzködőnek is mérhetnek. Ha 1 héttel ezelőtt egyes pártokról végigkérdezed, hogy mennyire valószínű, hogy rájuk szavazok, az első 3 helyen baloldali párt lett volna. Annak viszont, hogy az én szavazatommal nyerjen választást az MSZP 2018-ban a valószínűsége. 

Annak, hogy a kormánypártok 2/3-ot, 3/4-et, 4/5-öt, vagy 9/10-et szereznek nincs jelentőssége. Annak, hogy azok közül a kisebb ellenzéki pártok közül akiknél az 1% elérése, a további működés fennmaradása a tét ki marad fenn komoly tétje van. Azok a hibák amik az adott pártot kormányzati szerepkörre alkalmatlanná, vállalhatatlanná teszik nem jelenti azt, hogy a fennmaradásuk és ezen az alapon a megtisztulásuk ne lenne cél. Ne akarnánk azt, hogy esélyük legyen a hibákat kijavítani. Ez dönti el, hogy 2022-ben lehet-e esély normális alternatívára a FIDESZ - KDNP párossal szemben.

Az ilyen alapon való taktikázást nevezik sokan ellenzékváltó hangulatnak. Ha a semmiből nem is tudunk versenyképes ellenzéket varázsolni, a meglévőt talán át  lehet szabni. Azt mondják ez a lehetőség rossz a FIDESZnek. Szerintem ennek a veszélyeitől Orbán Viktor akkor félne csak, ha az ellenzék megtisztulása, tisztességessé vállása lenne a legvalószínűbb forgatókönyv, és ebből 2022-ben ellenzéki győzelem következne, ami ellen nem tudna tenni az eddigieknél jobb kormányzással sem. De nem ez a helyzet. Orbán Viktor minimum a jobb kormányzás lehetőségében bízhat. De leginkább abban bízik, hogy az ellenzékváltó hangulat kapcsán épp úgy nincs igazán versenyképes jelölt, ahogy egy esetleges kormányváltó hangulatnál sem lenne. 

Aki Orbán kormányt akar az nem ellenzékváltó, annak tökéletesen megfelel az, hogy nincs épkézláb versenytársa Orbán Viktornak és a  4/5 is reális forgatókönyv. Az ellenzékváltó szavazó olyan ellenzék megszületését akarja, amire szavazhat, és ami képes lehet Orbán Viktor leváltására. Az ellenzékváltó szavazó szükségszerűen bizonytalan. Méghozzá azért, mert nagyon nem lehet előre megmondani, hogy melyik párt  kivel összefogva, milyen listával indul végül.

A saját példámat említve: Egy héttel ez előtt az Együtt kapcsán a véleményem egy irányba mutatott:

  • Berkecz viselkedése miatt őket kormányon semmiképpen sem szeretném látni.
  • Juhász egyik karaktergyilkossági kísérlete méltatlan volt.
  • Akár az Új Pólus, akár a teljes baloldal szélsőséges, veszélyes politikát valósítana meg. 
  • Berkecz a háttérbe szorult, ami pozitívum.
  • Az Együtt korrupcióellenes harca értelmes tevékenység volt, és valódi problémákra mutattak rá.
  • Az alapítókat jellemzi, hogy már a Bajnai kormány idején is igyekeztek leleplezni a Gyurcsány kormány ügyeit is, nincs kettős mérce.
  • Kevés az országos bűn, idővel alapot jelenthetnek a megtisztulásra.
  • Ha a megtisztulás elindul, növekednek akkor van esély más hangok megjelenésére és a veszélyes és szélsőséges irányoks elkerülésére. 

Ebben a helyzetben az Együtt kormányzati szerepkör közelébe jutása nem kívánt esemény, de egy 1%-os párt ezt csak nagy összefogásban teheti meg. Az Együtt fennmaradása, sőt szélsőséges esetben egy 5%-kal elért váratlan látványos siker, és ezzel a párt ellenőrzö szerepének megmaradása, a nekik jutó új esély a hibák kijavítására viszont vonzó alternatíva tudott lenni. Azaz: Ha biztos a FIDESZ győzelem, nincs összefogás, akkor előfordulhat olyan helyzet, amiben az Együtt tőlem is kaphatna egy szavazatot. 

A listájuk meghirdetése után ez azonnal változott. Azért, mert míg ők nagyban elmondták azt, hogy az első 60 hely 50%-át nők kapják, és ezzel felépítettek egy látszatot, a helyzet más. A jelenlegi választási rendszerben nagyon valószínűtlen, hogy egy párt listáról 60 képviselőt küldene a parlamentbe. Ez mondjuk a 4/5-ös többség környékén képzelhető el. A reálisan bejutó helyek, ha ilyen alapon elérnek annyi szimpátiát, hogy bejuttassuk őket a parlamentbe, az első 5 hely. Nos itt már csak 20% a nők aránya.

Azaz akkor, amikor az Együtt vezetőinek kellene áldozatot hozni a női kvóta érdekében, akkor nem hozzák meg az áldozatot. Amikor más tisztességes eljárásához való jogát lehet elvenni, akár választói akarattal szembemenve antidemokratikusan, akkor mindez alapérték. És most vernék át a választót. És a saját politikusaikkal szemben is inkorrektek. 

És azt fel tudom mérni, hogy egy 1% körüli párt arra is számíthat, hogy a saját törzszavazói átszavaznak, és kész az anyagi csőd. Ha azt akarom, hogy egy párt 1%-osként fennmaradjon, vagy azt szeretném, hogy 5%-osként ellenőrizhessen a parlamentben, akkor ez motiválhat egy szavazatot.

De az ellenzék győzelmének legkisebb esélye is elegendő arra, hogy azt mondjam: Abban amit egy esetleges ellenzéki győzelem okozna nem veszek részt, mert az emberi jogok olyan sérelmét jelenti a meghirdetett program, amit a FIDESZ 100 év alatt sem hozna össze. 

Az országban van valamennyi ellenzékváltó szavazó. Nem tudjuk mennyi, de elég sok felületen, elég sok körben merülnek fel ahhoz, hogy a több tízezres nagyságrendet erősen könzervatívnak tartsuk. De nyilván nem az összes bizonytalan ilyen. De nyilván van olyan is, aki ehhez a körhöz tartozik, de a jelenlegi mérés szerint ő valamelyik párt szimpatizánsa a biztos választók között. 

Az ellenzékváltó szavazókból viszont akkor lenne kormányváltó szavazó, ha azok a problémák amik miatt le akarjuk váltani az ellenzéket megszűnnének. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7513582191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása