... mert választani kell

Furcsa választási eredmény... Még furcsább következmények

2018/02/28. - írta: Válasszunk

Végiggondolva a választás eredményét feltettem magamnak a kérdést: Ha itt lenne polgármester-választás, vajon a FIDESZ jelöltjére szavaznék-e? Ha igen, akkor ez az eredmény nagyon rossz a FIDESZnek, ha nem, akkor a helyzet nem ilyen rossz. És a válaszom az volt, hogy nem. Ha korábban is a szavazatom megosztásáról írtam, a független képviselők fontosságáról, hogy helyben más a helyzet, mint országosan, akkor nincs miért FIDESZre voksolni helyben. 

Pontosítok: A végiggondolás nem döntéshez vezetett, csak megerősítette azt a véleményemet, hogy azok közöül a szempontok közül amik a FIDESZ mellett szólnak, szólhatnak egy országos választáson a többség nem jelenik meg egy önkormányzati választáson és ami megjelenik azzal szemben hangsúlyos ellenérvek vannak. Ugyanakkor minden nyerhető fellegvár változtat a az országos politika helyzetén. És minden olyan ember aki ilyen helyzetben hajlamos az ellenzékre szavazni, mert a FIDESZ melletti érvei nem játszanak motorja a jelenségnek. 

A Hódmezővásárhelyen történtek kapcsán három narratíva érdemel érdemi említést. Az első szerint a teljes összefogás esetén lényegesen több szavazat érhető el, mint amit egyébként elérne a baloldal s a jobbik együttvéve. A másik narratíva legalább ennyire hangsúlyos, és azt mondja ki független jelöltek az ellenzék támogatásával képesek győzni, míg a pártok saját jelöltjei kevésbé. De eltérő értékrendű autonóm független jelöltekre sem pártlistát, sem kormányprogramot nem lehet építeni. A harmadik narratíva az, hogy teljesen mást mérlegelünk helyben, mint országosan. A három narratíva közül azért sem kívánok választani, mert mindhárom narratíva igaz. 

A teljes összefogás ugyanis kompromisszumról szól. Alkalmazkodni kell a másképp gondolkodóhoz, sok szélsőséges elemet száműzni kell a programból. Ha egy párt hajlandó ennyi áldozatot hozni, az sokkal hitelesebb üzenet, mint az amikor az Orbán Takarodj úgy zeng, hogy mellette ott az apróbetű: De ezért ne kelljen sokat tennünk, ne kelljen alkamazkodnunk, és pláne ne kelljen a választókat képviselnünk. Ugyanakkor a teljes összefogás minden ellenzéki párt szélsőségesebb ötletei felett valós és működő kontrollt jelent a többi párt részéről. A veszélyesnek tartott dolgok ellen lenne aki kormányoldalról szólna, és senki sem akarja elveszteni így a szavazót. A Jobbik komoly fék lehet a baloldallal szemben.

De értjük azt is, hogy a független jelölt széles támogatással, jobboldali értékrenndel nem fogja a baloldali ellenzék számos megosztó elképzelését megvalósítani. Azaz: Az embereknek elegük van a FIDESZből, de még jobban elegük van az ellenzéki pártok országos politikájából. Amint van más hiteles alternatíva, arra szavaznak, de amúgy kisebbik rosszként marad a FIDESZ a legtöbb ellenzéki párttal szemben. Ezt viszont a kormánypárt ellenzékváltó hangulatként emlegeti.

Hibásan, mert itt a kormányváltás a cél, és amikor az ellenzék miatt nincs kire váltani, a választók csak egyre dühösebbek a kormányra. Ha a dühöt nem tudják a választófülkében kifejezni, könnyű azt mondani: Csak nehogy máshol, máshogy tegyék. Az ilyen hangulat és a mostani vereség miatti hatékonyabb mozgósítás a kormánypártok oldalán, a kormánypártok egészséges korrepciója, ami csökkentheti az elutasítottságukat, plusz szavazatokaat hozhat a FIDESZnek érdekesen befolyásolja az országgyűlési választást.

A harmadik narratíva kapcsán ott az alapvető igazság: A FIDESZ mellett szóló legerősebb érvek országos témákban születnek. Az önkormányzati választások kapcsán az emberek értik, hogy a FIDESZ által nyert témák nem helyi szinten zajlanak, de a FIDESZ számára kellemetlen ügyek szokszor önkormányzati projecteket érintenek. És bármennyi okunk vann arra, hogy az ellenzék ellen szavazzunk országosan, be kell látnunk: Zugló, Szeged önkormányzata viszont nem jelent ilyen problémát, a független polgármester Budaörsön még kevésbé.A FIDESZ mellett szóló érvek többsége valójában az ellenzéki pártok ellen szóló érv.

Milyen FIDESZ melletti érvekről van szó, amik helyben nem játszanak? Ez nyilván személyenként változik. De piszok sokan nem azt mondják, hogy csak a FIDESZ hanem sokkal inkább azt, hogy soha többé baloldal, vagy soha többé Gyurcsány. Helyben, egy jobboldali de nem Jobbikos független jelölt nem véletlenül ér el többet, mint korábban a baloldal és a Jobbik együttvéve. Mert azok a szempontok amik az ellenzéktől távoltartják a szavazókat itt hiányoznak. Egy kormányváltásra törekvő ellenzéki összefogás esetén nem független, jobboldai érzelmű, sok FIDESZ szimpatizáns számára is hiteles jelöltekről lenne szó, hanem egy masszáról. És ez esetben az egyes ellenzéki csoportok elleni ellenérzések is összeadódnak. 

Nálam nagyon egyszerű dologról. Én elhiszem Juhász Péternek, hogy ahogy a videó is mutatja, nem ő bántotta a feleségét, hanem aaz kezdett el dulakodni részegen. És nem csak az ő esete ilyen. Amikor azt mondjuk egy ilyen dulakodás "nemi alapú" mert férfi és nő van benne, és egy előítélet szerint adott oldalra kell ítélni, és biológiai nem alapon ne diszkrimináljunk, de gender alapján igen, akkor én a törvény egyenlő védelméhez való jog, az emberi méltósághoz való jog súlyos sérelmét látom. Az Isztambuli Egyezmény ezért vállalhatatlan. A családon belüli erőszak, a párkapcsolati erőszak és a szexuális bűncselekmények elleni fellépés nem menthet fel egyes elkövetőket, és nem tehet egyes áldozatokat elkövetővé.

Éppen itt látom a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét is. Az ártatlanság vélelmének sérelmét is. Olyan konstrukcióra, ami születési tulajdonság miatt egy újszülötett is bűnösít és az alapvető emberi jogait sérti semmilyen formában nem vagyok hajlandó szavazni. Ahogy a PC nevében, tisztességes eljárást mellőzve, másoknak súlyos sérelmet okozó akciókat is elvetem. Ahogy a tisztességes eljárás joga az élet minden területén abszolút jog. Lehetne beszélni Vágó Istvánról is, akivel kapcsolatban pár vad történet kering. 

Nem kell olyan nagyon vadra gondolni. Ha egy elvben semleges vetélkedőben, kvízműsorban valaki az egyiknek segít, a másiknak nem, szóval minden akorrupcióról szól, az jövőbemutató oktatóműsor volt a kleptokráciáról. A hatalmát kétes módon használó ember szerepében Vágó Istvánnal. Hogy az Orbánizmus előképe kicsiben project ne maradjon egyedül, a hatalmával kreatívan élő férfiember és a megélhetésért teperő női versenyzők története a világon mindenhol #metoo pozitív. Akkor is, ha a nő sérelmét nem szándékos abúzus, csak a megfelelési kényszer, a visszás helyzetet kialakító híresség, és a befolyásos ember megnyeréséhez adott tanácsok jelentik. Aszerint a mérce szerint, ami az első panaszra bűnőst kiállt, Vágó István egy kleptokrata, perverz molesztáló lenne. Milyen szerencse, hogy nem a DK által megvalósítani igyekezett rémálomban élünk. 

Az egyenlőség minden irányban egyenlőség, a tisztességes eljárás mindenkinek jár. És aki a családjában lévő kiszolgáltatott embert bántalmazza, azt a nemétől (és az áldozat nemétől) függetlenül kell elítélni. Mint a szexuális bűnözők megítélése sem lehet azért különböző, mert csak egy hatalmával visszaélő, a hivatásból eredő kötelességét megszegő perverz szextanárnéni az elkövető és egy kissrác az áldozat. Mert lehet, hogy te azt mondod: Bárcsak meglett volna X szexi tanárnéni, de a gond innen az, hogy a szakmai viszony is elveszik. Meg jönnek érzelmi játékok. Ha esetleg becsúszik egy gyerek, akkor a fiú már az előtt fizethetne gyerektartást, hogy leérettségizne. Aki őt nem védené egy így tönkretett élettől, mert szerencsétlenje rosszul született, az náci. Gyurcsány Ferenc, Miyazaki Jun, Vágó István, Kunhalmi Ágnes, de még akár Botka László is. 

Azt aki az emberi jogokat drasztikus mértékben születéssel meghatározott tulajdonságtól teszi függővé éppen olyan nácinak kell tartanunk, mint Adolf Hitlert. A teljes magyar baloldal ide navigálta magát. Az LMP is. Csakhogy ez nem önkormányzati ügy. Ha lesz szociális lakásprogram, mert ezzel kampányol a baloldal, akkor többek között a bántalmazó kapcsolatok is könnyebben bomlanak fel, és az gender semlegesen segítő dolog. És bármennyire is úgy tartom, hogy eddig a baloldal semmivel sem volt kevésbé korrupt, mint a FIDESZ, annyi eszem van, hogy egy ellenzéki polgármester, akit mindenki ellenőriz, nem nagyon tudna önállóan korrupt lenni, a kormánypárttal közös mutyi sem lenne rosszabb a jelenlegi ügyeknél. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr613699886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása