... mert választani kell

Kire szavazok, kire nem?

2018/04/03. - írta: Válasszunk

Ismert játék költői kérdésként felvetni ezt, majd gyorsan megválaszolni. És könnyű is választ adni. Én viszont lassabban válaszolom meg. Míg láttam sok helyen listát, ami elmondja, hogy a szerző szerint a Párbeszéd miért gerinctelen, nagyvonalúan elfelejti, hogy a mai MSZP amivel koalícióba lépnek nem azonos a 2010 előtti MSZPvel. Miniszterelnököt adó pártként, nem lehetne azonos a pozíciójuk az SZDSZ féle pozícióval sem, így sok összehasonlítás sántít. Az pedig, hogy egy lejárt szavatosságú csokitojást sem bíznék rá az Együtt pár vezetéssére, nem jelenti azt, hogy neked sem szabad megbízni benne. 

Ugyanis a legtöbb hasonló politikus bűne az, hogy a más véleményen lévőket meg sem hallgatják, hanem megbélyegzik, és elhiszik azt, hogy a bélyeget viselő, kirekesztett emberekkel szemben nem bűn a gerinctelenség. Márpedig lehetsz te éppen az önálló véleményt párthűségre cserélő tömeg egy tagja, ha pedig az adott párt iránt vagy elkötelezett, akkor ez a veszély téged máris nem fenyeget. Na jó... Esetleg a gyermekeidet. Vagy a testvéred gyermeit. Vagy az unokákat. 

Szögezzük le azt, hogy a jó cégvezetőkre, jó politikusokra is azt mondják erős bennük a pszichopata hajlam, hiszen képesnek kell lenniük sok érdekben közérdekből, vagy a rövidtávú áldozat hosszútávú érdekéből megtenni sok embertelennek látszó lépést, amihez nekünk közembereknek nem lenne gyomrunk. Küldetéstudatos, karizmatikus pszichopatát keresünk arra, hogy megtegyen egy csomó olyan lépést, amiért majd gyűlölni fogna, és amit nekünk nem lenne sem szívünk, sem gyomrunk megtenni. 

Ezeket a lépéseket pedig Orbán Viktor és kormánya megteszi, még akkor is, ha úgy érezzük, nem veszi be a gyomrunk azt, hogy ezzel közösséget vállaljunk, és sokan a lábukkal szavaznak. Vannak eredmények is. Orbán Viktor azért nem akarja, hogy ezekkel foglalkozzunk, mert elterelné a figyelmet a lényegről. Ebben igaza van. Az eredmények, a valódi éppítő munka amit elvárnánk ugyanis valóban nem a lényeges dolgokban sikerültek az utóbbi 8 évben. 

Senki sem mert hozzányúlni az egészségügyhöz, oktatáshoz, mert bár Gyurcsány Ferenc is sokmindent a világ legnagyobb botrányának tartott, sok érdek, elképzelés, kicsi hatalom feszült egymásnak. 8 év alatt ezt a helyzetet sikerült felrúgni. Mondhatnám: A lemaradásunk csökkent. Nem a politika érdemei miatt, hanem azok ellenére. Hogyan lehetséges ez?

Vegyük példának a budapesti tömegközlekedést. Orbán Viktor környezetéből jött egy ötlet, megalakult a BKK. Azok akik addig minden jó ötletlre megmagyarázták, miért lehetetlen, hirtelen azt kezték magyarázni, hogy amit a más bevonásával meg lehet csinálni, ők is megcsinálnák olcsóbban. De a BKK mégsem sikertörténet. Ott van ugye a webbérlet ügy, hogy egy kicsi de szimbolikus dolgot mondjak. A Rigó project csúszása, hogy egy nagyobbra mutassak rá. Az elmaradt dugódíj (EUnak megígértük) éppen úgy nagyobb ügy, mint a 3-as metró körüli visszásságok. Amikor a kiírás olyan, hogy kódolja, hogy nagy kockázatot kell megfizetni, nincs pénz... Amikor a pótlást nem tudják jól megszervezni... Ezek nagyobb dolgok.

Az egy szem szakember, akinek ez a szívügye volt, átkerült egy múzeumhoz. A problémáért felelős rossz rendszert sikerült felrúgni, a helyzet magától kicsit javul. De értelmesen kormányozni nem sikerült. Vannak eredmények, és vannak katasztrófális eredmények. Az utóbbira példa a PISA teszt. Az a korosztály, aki teszteredményeiről van szó, nem Orbán kormány alatt lépett be a tanköteles korban, és még az MSZP-SZDSZ féle ámokfutás hatása alatt álltak. Az újdonságok jelentős részét ugyanis felmenő rendszerben vezetik be.

Ha egy kormányzat eldönti, az analfabétát sem lehet megbuktatni, akkor később jön a lehetetlen helyzet: Nem lehet a későbbi tananyaggal is haladni, ami önmagában túlterhelne mindenkit, és közben még megtanítani a lemaradó gyereket írni-olvasni egyszerre. 

Az a struktúra, ahol minden iskola külön-külön felelőssen gazdálkodhatott a vagyonával az önkormányzatiság szempontjából jó volt. Az nem, hogy ezért a már nem használt, az adott iskola által okkal elavultnak tekintett eszközökön ülni kellett, vagy azok selejtezése során kikerültek az oktatásból, sokszor hulladékként jelentek meg, míg mondjuk Gyöngyöspatán, egy szegregált tanulócsoport számára ugyanaz az eszköz hatalmas előrelépést jelentene. Az a struktúra, ami kapcsán a vagyon helyben volt megszűnt. De valahogy nem hallom azt, hogy sok helyre érkeztek volna így eszközök. 

Az országban bizonyos szempontból baloldali, liberális fordulatra lenne szükség. Ehhez pedig olyan vezetőkre, akiknek lehet, hogy nem lett volna bátorsága vagy gyomra felrúgni a rossz struktúrákat, de most az építésben már lenne tehetsége. Nem ártana a jelenlegi kormányzást, érdemi elismerése mellett, leváltani. 

A FIDESZ kormányzása hullámzó színvonalú, de ez piszok sok területen a rossz, a borzasztó és a rettenetes között hullámzik, és vannak olyan ügyek amik miatt megérdemli mindkét kormánypárt, hogy elzavarják őket. Csakhogy amikor 4 vagy akár 8 éve a kisebbik rosszként megválasztottuk őket, nem számítottunk jobbra. Az igazság szerint a jelenleginél több lopásra, sok más veszélyes ügyre számítottam.

Ha pedig ennél rosszabbra számítottunk, amikor kisebbik rosszként megszavaztuk őket, akkor legalábbis elégedettek lehetüünk a jelenlegi kormány munkájával, vagy akár még pozitív csalódásként is megélhetjük amit látunk. Ismerjük Orbán sportszeretét, és látjuk azt, hogy pár sportmániás vezető miatt egyes városok, megyék az USAban is úgy működnek, hogy mindent elnéznek a sztároknak. Mi se de jure, se de facto nem indultunk el ezen az úton.

A kormányzat érdemei között mindig hangsúlyosan szerepelt, hogy az EU törekvését a dohányzás visszaszorítására hatékonyan, gyorsan és jól képviseljük. De a szorgosan brüsszelező kormány egy dolgot nem szórta meg plakátokkal az országot, hogy Brüsszel, és az EU adott előírása miatt kellett megemelni a cigaretta árát. Nem mondja el azt, hogy ahol ellenőrizetlenül jön át bármilyen tömeg a határon, mert nem akar együttműködni, ott nagyon nehéz lenne megtalálni a cigicsempészt is. A csempészcigi minőségi problémái, biztonsági kockázatai, a kieső adóbevétel, stb. is megjelenik. 

De jöhet ott drog, fegyver, és bármi. Márpedig, van egy keserű tapasztalatunk a 90-es évekből. Amikor nem egy-egy oldal oligarchái gazdagondka, hanem az olajszőkítők vagy más szervezett bűnözői körök, akkor a piaci részesedésért folyó harc sem tiszta módon fog zajlani. KAz Aranykéz Utcai merénylet után érthető volt az, hogy a FIDESZ változást ígért. És látható volt az is, hogy az olajszőkítést egy tollvonással megszüntette, a maffiapénzekből vett kárpótlási jegy sem volt náluk menő kombó.

És eszünkbe jut az, hogy Orbán Viktor célul tűzte ki, hogy megszünteti a korrupciót. Azokat a vesztegetéses  ügyeket, amikben rivális hatalmi csoportok tudnak meggazdagodni, ehhez állami vezetőket fizetnek le valóban megszüntette. Amikor viszont csak egyetlen kör férhez hozzá a megrendelésekhez, akkor a piacgazdaság is megszűnik, és a korrupció egy másik fajtájáról, az összeférhetetlenségről beszélünk. Ebből legalább nem lesz utcai háború. A rossz rendszert felrúgták, a mostani helyzet kevésbé rossz. De a jó rendszer, a korrupció elleni valódi fellépés nem jött el. 

A ne legyen verseny, ne támogassunk sokféle értelmes fejlesztést, mert egy része maffiózóóknál kötne ki, és abból az lehetne amit már ismerünk, építsen inkább a pénzből stadiont egy havert poltikája kaprcsán nem lehet azt mondani, hogy ezért jut kicsit több pénz az értelmes célokora is, ezért látjuk a fejlődést, hanem legfeljebb csak azt tudjuk mondani, hogy ennek ellenére. Hogy ez, a mérhetetlen arroganciával fűszerezve nem jó, sőt egyenesen borzalmas. De sajnos lehet ez a kisebbik rossz. 

Azt, hogy a nagyobb rossz megtörténjen, valószínűleg egyéniben a FIDESZ jelöltjére szavazva is meg lehet akadályozni. De listán le lehet adni egy protest szavazatot. Ami lehet érvénytelen, vagy érkezhet bármelyik olyan törpére, ami nem az 5%-ért küzd, hanem az állami támogatást jelentő 1%-ra. Akinek ezek közül volt poltikai tevékenysége a választási időszakon kívül, bármilyen kevés is, az egyforma eséllyel indul. Ezek közül véletlenszámgenerátor for választani.

Mert ezek többsége, ha nem is bűntelen, de sok szempontból semleges. Nem pedig borzalmas, mint a FIDESZ. Hogy hol maradt az esélyes ellenzék? Ha a náci politikában az "elnyomó zsidó" helyére "elnyomó férfit", "elnyomó fehéret", "elnyomó heteroszexuálist" képzelsz, és a zsidó, nemzsidó szavakat is ennek megfelelően behelyettesíted az eredmény éppen úgy náci politika marad. A modern feminizmus számos követelése, programja ilyen. És aki nem ilyen, annak feminista voltát azok kérdőjelezik meg elsőként, akik utána próbálják elmagyarázni, hogy a feminizmus nem az általuk megkövetelt dolgokról szól, csak választójogról, egyenlőségről.

Aki erre elindult, arról elmondtam, hogy számomra nem opció. Olyan, mintha ott sem lenne a neve a szavazólapon, de minden más párt neve mellett (akár a rablógyilkosok pártja is lehetne) ott van pozitívumként, hogy ezzel szemben jelent alternatívát. Lehetne beszélni arról, hogy a hazai "baloldal" miért nem baloldali, a szólásszabadságot a PC nevében meggyalázó hazai "liberális" oldal miért nem liberális, de ennek akkor lenne értelme, ha ők valódi alternatívát jelentenének. Akár számomra. Akár azok számára akik bármiben is hallgatnak rám. De számunkra ott van az a szempont amiért ők nem opciók. Említésre, mérlegelésre, részletek kapcsán vitára sem érdemesek. Az ilyen ellemzéki erőkre időt fecsérelni most kevésbé éri meg, mint bármely tetszőleges 0%-os kamupárt programját, ötleteit mélységében elemezni. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7913788730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.03. 09:16:27

Sajnos azt kell mondjam, a Fidesz a szükséges rossz, a sok mégrosszabb közül.
A profitot az nyeri el, akinél a tőke. Ha az országban a csakis a nyugati tőke működik, akkor mi csupán a megdolgozott fizetésünket kapjuk, a profit megy nyugatra. Azaz a mi munkánk adja a nyugat kényelmének egy részét.
Egyet tehetünk ez ellen, ellenprivatizálást. Persze ezt a nyugatiak nem engednék, a demokrácia leépítéséről papolnának. Úgyhogy marad a burkolt, állami oligarchák mögé rejtett visszaprivatizáció. Ehhez strómanokon keresztül kell állami pénzekből visszaszereznünk azt, ami minket megillet. A legfontosabbak, ahol a pénz a legjobban mozog, a kereskedelem, a bank és az energiaszektor.
Mivel a magyar tőke elkezdett működni és a profit nem áramlik el, hanem itt marad, itt csinál piacot, itt ad munkát, itt ad az államnak plusz adóbevételt, ezért tud a tolvaj. stadionépítő Fidesz a hatalmas adósság ellenére a régiónak megfelelő eredményeket felmutatni.
És ez a folyamat a továbbiakban egyre több pénzt fog jelenteni nekünk. Az egyik eredmény a munkaerő kiáramlásának megszűnése lesz, azaz nem éri majd meg nyugatra menni. Ez egy kulcsmomentum lesz, mert innentől normálisan lehet a saját munkaerőre építkezni.
Való igaz rengeteg mindent elcsesznek, amit nyugatiak rutinból profin megcsinálnának. De ha mindent idegenekkel csináltatunk, akkor sohasem teszünk szert saját tudásra. A ma bénázó magyar cégek tapasztalatra tesznek szert és egyre jobban fognak működni és akkor nem lesz szükség a nyugati cégekre minden esetben.
süti beállítások módosítása