... mert választani kell

Értelmetlen ellenzéki találgatások és a kormányváltás lehetősége

2018/04/15. - írta: Válasszunk

Sokan találgatnak, hogy miért is szavazott sok ember a kormánypártokra. Az érintetteket viszont nem kérdezik meg, jönnek viszont a kérdésnek álcázottt sértések, hogy ezzel vagy azzal miért nem törődünk. Pedig a lófaszt nem törődünk vele, csak vannak fontosabb szempontok is. És vannak olyan kérdések, ahol nem hisszük el, hogy az ellenzék jobb lenne így a kormánypártok bűnei, hibái nem döntőek. A dologban az a szomorú, hogy a választási eredmény messze nem jelent automaatikusan újabb 4 év Orbán kormányt, Orbán Viktor elméletileg rövidtávon is leváltható. Gyakorlatilag viszont az ellenzék ezért semmit sem tett az elmúlt 8 évben. 

Magyarország ugyanis nem miniszterelnököt, de nem is kormányt választott, hanem országgyűlési képviselőket. A FIDESZ számos képviselője, vezetője is megfogalmazott már kritikát ezzel a kleptokráciával szemben. Az ellenzék kezében van a konstruktív bizalmatlansági című kártya, amivel egy miniszterelnök-jelöltet megnevezve, megválasztva le lehet váltani a meglévő miniszterlnököt. Nyilvánvaló, hogy a kormányoldal nem szavazna meg egy Gyurcsány, egy Szél, vagy egy Karácsony kormányt. De egy Navracsics kormány elutasítása is egyértelmű? Vagy bármely olyan FIDESZes képviselő, vagy volt FIDESZes miniszter, szakértő, háttérember akiket a FIDESZ jelentős része nem ellenségnek lát is ott van a pakliban. 

A NER leváltására a legegyszerűbb eszközt úgy hívhatnák, hogy a Tisztesség Koalíciója, ami a kormánypártok tisztességesebb politikusai és az ellenzék tisztességesebb politikusai között megköthető. Természetesen nem könnyű. Nem könnyű, ugyanis először meg kellene győzni a kormánypárti képviselőt, kormánypárti szavazókat, ha ebben belemennek az ellenzék semmi olyat nem zsarol ki, ami ennek a bukását hozná, sőt a résztvevő képviselők kitartanak egy az adott irányba menő kormányzás kívülről való támogatása mellett a ciklus végéig. 

Ha jól csinálják, ez nagyjából visszautasíthatatlan ajánlat, hiszen Orbán pontosan tudja, hogy ezt bármikor elfogadhatják. Az adott képviselők innen veszélyt jelentenek rá, és ha a kétes  ügyek mellett kitart a képviselő azzal szavazókat is elveszít. Az eredmény? Egy Orbán-Mészáros-Tiborcz-Vajna-Habony vonalról leválasztott FIDESZ lehet. 

Csakhogy ebben sem az MSZP, sem az LMP, sem a DK, de még a Momentum sem venne részt. Miért? Nyilvánvaló példa, a szekértáborok között álló Puzsér által is ellenzett Isztambuli Egyezmény. Azt hiszed, hogy a kérdés a családon berlüli erőszakról szól? Vagy akár a nők elleni erőszakról? Mind a családon belüli erőszak, mind a nők elleni erőszak ellen lehetne tenni olyan törvényekkel, amikben nincs gender alapú diszkrimináció, amik nem előítéletesek, nem hirdetnek kollektív bűnösséget akár újszülöttre is kiterjesztve. 

Az Isztambuli Egyezmény körüli vita arról szól, hogy az egyik oldal azt mondja: Minden ebben megjelenő védelem jöhet diszkrimináció és előítéletek nélnül és kapjanak plusz további védelmet az áldozatok. Igen, a női áldozatok is kapjanak több védelmet. 

Mi az ellenzék áldozata? Le van szarva az, hogy több védelem kellene. Senkit sem érdekel, hogy a diszkrimináció miatt amíg ezt nem fogadják el, hány nő lesz áldozat. Őket néhány dolog érdekli. Többek között a diszkrimináció, a törvénybe iktatott előítélet kikényszerítése, az emberi jogok meggyalázása. Vagy az, hogy ne kelljenem a másik embert meghallgatni, a másik ember jogait is mérlegelni a saját szektás dogmákkal szemben. 

Dögöljön meg nő és férfi egyaránt, csak az ő dogmáik menjenek keresztül...

Sokan mondjunk erre nemet, és mondjuk ki, hogy ennek kapcsán, amikor épp úgy rendszeres az álhír, az ellentétére fordított meghamisított hír a baloldalon, mint a szintén hazug kormánymédiában, akkor a kisebbik rosszra szavazunk. És igen, olvasom a kommentelőt aki közli szerinte itt "teljesen kitalált" nincs. Csakhogy nem egybe futottam bele, és nem egy esetben láttam ellentétére fordított, még durvábban hamis, hazug hírt. Miért gondolja az Indexes újságíró, ha ő szerkesztve az ellentétére fordíthat egy Ákos interjút, akkor az Index szövegeivel ne lenne természetes, ha ugyanez történik? 

Korábban nem ez történt. De amikor az Index is ebbe az irányba ment el, mert a másik ember jogait leszarva lehet saját célokat, ideológiát képviselni, akkor megszületett egy helyzet: Ha valaki versenyben akar maradni, ugyanezt kell megtenni. 

Ismerjük a #metoo kampányt. Piszok sok esetben igaza volt a panaszosnak. De az esetek jelentős részében nem. És amikor nem, akkor is összegyűlt minden ilyen, olykor fel is soroltak valóban bűnös és ártatlanul megvádolt embereket is. Miért gondolják, ha ezen az alapon lehet listázni, ártatlanokat tönkretenni, akkor nem méri fel a másik oldal, hogy "ha csak az egyik oldal osztja így a gyomrost, akkor a másik oldal nagyon rosszul jár"? Ha felméri, akkor jön vissza a gyomros. És lehet Soros lista, de a pedofil előadót meghívó Pride összes szimpatizánsa között az Index bármely szerzője is felkerülhet ezen az alapon pedofillistára. 

Amikor akár viccekért, akár másokért ment az alaptalan kampány, sokszor másokat is oda gyűjtöttek, hogy kontextus kapcsán ne csak 1-2-3 ember legyen megnevezve, le volt szarva a jogállamiság, a tisztességes eljárás, és egyértelművé vált, hogy a másik oldal vagy csak szív, vagy megteszi velük szemben ugyanezt, akkor miért kellett mindent továbbcsinálni? 

És nem. Nem azt mondom, hogy mindenkinek pont az Isztambuli Egyezmény a baja. De a vidéken megélt közbiztonság, bűnözés kérdésében is hasonlóan egyoldalú a fellépés. Sok a panasz, hogy csak a bűnözőt védik, és a szín alapon való védelem kapcsán is megjelent egy gyakorlat: Ha a rasszista bűncselekményen cigányt kaptak el, akkor a fél baloldal felhördült, hogy hogyan lehet azért cigányt is elítélni. Úgy, hogy mindenkit megillet a törvény védelme.

De a jogállamiság akkor is megjelenik, amokor a kamionos jogait kell megvédeni a migránssal szemben, és a migránsnak kellene a törvényeket betartani. De éppen így vannak jogai annak is, akinek a kertjében bujkáló csoport tönkreteszi a megélhetést nyújtó veteményt...

Ha holnap lenne egy ellenzék, aki azt mondaná minden ember emberi jogai szentek, így ő is diszkriminációmentesre írná át az egyezmény szövegét és abból lenne törvényjavaslat, mert minden áldozatot meg akar védeni, ha azt mondaná, hogy a kamionos is ember, nem csak a rongáló migráns Calaisnál, a probléma jogos, valós és kell megoldás, és az oda-vissza árokásás helyett megoldást keresne, arra piszok sok FIDESZ szavazó is vevő lenne. 

Nem kellene sokat mondani. Csak azt, hogy a baloldali ellenzék nem akar rosszabb lenni Orbán Viktornál, kész garanciákat nyújtani arra, hogy nem lesz rosszabb. És piszok sok képviselő máris át fog szavazni. De amíg úgy gondolják, hogy nekik csak jogaik, és a jogk mellett plusz védelmet jelentő elvárásaik vannak, a másik oldalnak csak kötelessége legyen és fontosabb az igazságos védelemnél a másikba belerúgni egyet, és sokan vannak a másik oldalon, addig sok szavazó a FIDESZt fogja látni a kisebbik rossznak. Sok FIDESZ politikus is Orbánt, a NERt, a korrupciót látja a kisebbik rossznak. És addig marad a NER.

Abban a pillanatban, ahogy a FIDESZ szavazók garanciát kapnak arra, hogy a másik oldal felé nyitva kevésbé rossz jön, és ezt a garamciát sok a "kisebbik rosszként" a FIDESZt választó, ezért ott politizáló képviselő is megkapja, akkor a NER akkora ütést kap, amiből nem kel fel többet. Ezért viszont nem a jelenlegi ellenzékkel közösen kell tüntikézni, hanem pont ellenük. 

Nem találgatni kellene, bűnbakot keresni. Hanem tükörbe nézni, elvinni a balhét, változtatni a helyzeten és elérni azt, hogy legyen esély a változásra. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5113835350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.15. 22:51:42

"A FIDESZ számos képviselője, vezetője is megfogalmazott már kritikát ezzel a kleptokráciával szemben."
Sorold azokat, akik most bejutottak a parlamentbe! Mert az nem számít a kormány szempontjából, aki önkormányzati képviselő vidéken...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.04.16. 14:29:30

@Online Távmunkás: Urizáló újabb generációs vezetők kapcsán pl. Kövér is felszólalt.

Nyilvánosan és nem nyilvánosan Gulyás Gergely a párt alelnöke.

Korábban a migránsos ügyben a propagandát nyiltan hülyeségnek nevező képviselők közül is akad aki bejutott.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.16. 15:36:33

Nagyjából egyetértek, ütőképes, hiteles ellenzéki kihívó jelenleg csak a semmiből jöhet, vagy a Fideszen belüli szakadással.
Én azonban (megalapozatlanul) reménykedem, hogy a Fideszben felismerik a problémát, és bevezetik a zéró toleranciát minden bennfentes ügyeskedéssel szemben. De azt is látnunk kell, hogy ha a korrupció kiirtására komoly lépéseket tenne a kormány, elsőként az ellenzéki oldal kiáltana boszorkányüldözést.
Magyarországnak az a baja, hogy a Balkán és Nyugat Európa határán áll. Korrupt a társadalom, mint a Balkánon, de szégyellni valónak tartja, mint a Lajtán túliak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.16. 19:26:46

@Válasszunk: Egyik se a kleptokráciát vagyis a lopást kritizálta.

@szekertabor: A Fideszben legfeljebb úgy lesz zéró tolerancia, ahogy eddig: leszámolási próbálkozások a kegyvesztettek ellen, a kommunista minták alapján.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.04.18. 18:30:30

@Online Távmunkás: Az adott életmód amit Kövér kritizált pont a lopásból ered.

Gulyás Gergely amikor egy törvény ismételt megszavazását akadályozta meg, azzal pont a lopást akadályozta meg.

Természetesen nem pont az lesz a kritikájuk megfogalmazása, amit te, mint ellenzéki, megfogalmaznál.

Jelen kleptokráciának alapvetően 5 jellemzője van.

1. A látványos pofátlanság.
2. Hogy sokszor olyanoknak sem jut lehetőség, akik a FIDESZ számára is sikert építenének. (Függetleneknek, FIDESZeseknek, stb se)
3. Hogy "nemzeti nagytőke épül"
4. Hogy nem olyanokhoz jutnak el források, akiknél kenőpénz a döntő szempont. E helyett jött a "megbízható haverhez" irány.
5. Hogy ezzel nem működő, minőséget és értéket teremtő tőke jött létre csak elveszett sokszor a közpénz.

Az 1, 5. mindenkinek fáj.
A 2. egy hiba, amit azért sok FIDESZes is okkal elitél.
A 3. sokak által elfogadott cél, nem feltétlenül jó.
A 4. egy örömteli változás

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.20. 22:04:26

@Válasszunk: A 3. pont csak egy szlogen, amivel a család és a haverok gazdagodását indokolják.
A 4. pont nem annyira örömteli, mert valójában a forrásokat osztó emberszabású ugyanúgy elkéri a kenőpénzt a megbízható havertól.
süti beállítások módosítása