... mert választani kell

Milyen betegségektől véd meg a tízparancsolat betartása?

2018/05/07. - írta: Válasszunk

Ne paráználkodjál! Triviális azt mondani, hogy ez megvéd minket sok szexuális úton terjedő betegségtől. Vann aki azt mondja, hogy az ő libidója több szexet kíván, mint egy szerzetesé, ám a parancsolatot az sem szegi meg, ha valaki napit 30 meneten lenne túl a házastársával. Ez a monogámiáról szól. Ami természetesen önmagában nem nyújt teljes védelmet. Például azért, mert a HIV virus nem csak szexuális úton terjed, mert létezik nemi erőszak és mert nem lehetünk biztos benne, hogy a partnerünk is monogám. Csakhogy van egy kis baj. 

Senki sem mondta azt, hogy az, hogy mi magunk betartjuk a tízparancsolatot, minket külön védene meg. Azt mondta, hogy ennek a betartása (általánosan) védene (szintén általánosan). A magas kockázatú szexuális viselkedés éppen úgy rombolja az egyes betegségekk terjedését fékező nyáj-immunitást, ami akár ki is írthat betegségeket, mint ahogy az oltásellenesség is. 

A nyáj-immunitásra törekvő magatartással is megelőzhető betegségek kezelése antibiotikummal, általánosabb hatású antivirális szerekkel feleslegesen gyorsítja a kórokozók evolúcióját, feleslegesen tesz akár más kórokozókat is ellenállóbbá tesz a rendelkezésre álló gyógymóddal szemben.

A pihenőnap kapcsán valóban nincs jelentőssége annak, hogy melyik napon tartjuk meg, de aki betartja a tízparancsolatot, annak biztosan lesz pihenőnapja, feltöltődik. Ez részben, ha emiatt általában is ellenállóbbak vagyunk, az a nyáj-immunitást erősítheti.

A másikat is mérgező, másoknak is ártó káros szokások (pl. dohányzás), az ebből eredő rák, az így legyengült szervezet sok halálos betegséghez vezet, akár közvetlenül, akár a nyájimmunitás gyengítésén keresztül. A tízparancsolat részben a stresszt és az ezzel kapcsolatos kockázatokat is csökkentené. A különböző dolgok megkívánása sem a lopásról szól (azt külön tiltja a tízparancsolat), hanem sokkal inkább a tűlfogyasztásról, önzésről, stb. 

A "megkívántam, mert másnak volt" alapon szüksgételenül enni, inni sokféle betegséghez vezet. De a "másnak lehet" alapon magkívánt dohányzás is. Vagy éppen az egzotikus utak, stb. ahol erős motiváció az, hogy a másiknak van, a másiknak lehet, nekem is legyen még akkor is, ha szükségtelen. Az ennek megteremtésére törekedve vállalt túlmunka egészségügyi kockázatai éppen úgy ide tartoznak, mint sok a túlsúllyal, édességek túlfogyasztásával, stb. összefüggő betegség, vagy a "megkívánt luxusútról" hazahozott új betegség.

Az utóbbi kapcsán a helyi betegségekkel való keresztfertőzés után sokkal könnyebben jönnek létre antibiotikumok ellen ellenálló baktériumtörzsek. 

Vannak egzotikusabb, ritkább halálos megbetegedések is, de a halálos kimenetelű megbetegedések kapcsán, ha emberenként és nem betegségfajtánként számolunk, sejthető, hogy a megbetegedések jelentős része valamelyik itt érintett kategóriába tartozik. 

Csakhogy van egy gond: Egy korai mérgezés is megelőz minden halálos betegséget. Az "előzd meg a betegséget, légy öngyilkos gyorsabban" irány sem lenne üdvözítő. Az újszövetség, a főparancsolat kapcsán Jézus jelezte, azt mindenn esetben a tízparancsolat fölé kell helyezni. Ha a kettő egy irányba mutat, akkor csak azt mondjuk, a főparancsolat is elég volt, a tízparancsolatra építeni kicsit felesleges. Ha a kettő ellentmond egymásnak, akkor a tízparancsolatra építeni hiba. És fontos az, hogy a főparancsolat nem csak az élet hosszával foglalkozik, hanem a felebaráti szeretet kapcsán az élet minőségével is foglalkozik. Nagy probléma az, ha egy orvos, egy ember-miniszter nem ismeri fel ez utóbbinak a fontosságát. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9513893780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása