... mert választani kell

Pár szóban a vezetési időkről

2018/06/09. - írta: Válasszunk

Azt mondják, ha egy pilóta munkaideje lejárna, akkor akár egy A380-as is kitérő reptérre megy, hogy a pilóta idejében befejezze a munkát. Hasonló elvárás jelenik meg a vasúton is, és a buszoknál, teherautóknál is. Ezzel akarják megelőzni ugyanis a fáradtság miatti baleseteket. Ha az Index újságírója nem is érti, hogyan lehet egyszerre igaz a szigorú szabályozás és az, hogy a járművezető maga kéri a leváltását, a megoldás mégis egyszerű: A járművezető tisztában van a vezetési ideje kapcsán minden ténnyel. Mások viszont vagy a forgalmi helyzetet, vagy a vezénylését ismerik, nem a kettőt egyszerre. Így pedig érthető, hogy kötelező akár  a mozdonyvezetőnek, akár a pilótának, akár a buszvezetőnek jeleznie az ilyen helyzetet és váltást kérnie.

Aki azt gondolná, hogy ezzel az erővel a sok késés  mellett a hasonló hibának mindennap be kellene következnie, az téved. Míg az Index munkaidőről beszél, a MÁV szolgálati időről, egy buszvezető, kamionsofőr viszont vezetési időről. A munkaidő átlépése túlórát jelent, a megengedett vezetési idő, szolgálati idő, stb. átlépése viszont súlyos törvénysértést, a biztonsági szabályok semmibevételét jelenti. Mindezt annak ellenére, hogy a hasonló túlvezetés sokszor okozott buszbalesetet, kamionbalesetet, vonatbalesetet és légikatasztrófát.

Természetesen nem lesz automatikusan minden túlvezetésből baleset. Sokan mágneseznek, és a tachográfmentes helyi járatok sokasága bénulna meg, ha a buszsofőr az EUs és hazai jogszabályok szerinti korlátokat pontosan betartaná. Mert a biztonsági okokból kötelező pihenőidőkbe sok kisebb késés is belelóg, ha nincs meg az előírt pihenő akkor nem indulhatna tovább se busz, se kamion.

Ez biztonsági előírás. De normális munkarend esetében a munkaadó által tervezett munkaidő jóval kevesebb, mint a törvény által megengedett maximális vezetési idő, vagy éppen az egy nap (túlórával és minden mással együtt) megengedett maximális munkaidő. Ha pedig a munkaidőt úgy tervezzük, hogy abba ne csak vezetési idő férjen bele, hanem a vezetés előtti, utáni összes kötelesség is, akkor kevesebb lesz a probléma a túlvezetésből.

Azaz egy kis késés, normális munkaszervezés mellett, nem vezetne azonnal túlvezetéshez.

A nem normális munkaszervezés viszont azt jelenti, hogy a mindennapos kések egyes tachográfmentes helyi járatokat teljesítő buszok esetében oda vezetnek, hogy a túlvezetés sem ritka. Cserében viszont a túlvezetés, a fáradtság még mindig elterjedt és komoly baleseti ok. 

És mindegy, hogy a közlekedésnek melyik módjáról beszélünk, a balesetek szakmai vizsgálata során megannyi alkalommal derült ki, hogy a túlvezetés nem megengedhető. Ha a túlvezetés lehetősége felmerül, akkor azért idejében szólnia kell a személyzetnek. 

A megoldás persze nem tökéletes. Számos esetben a balesetekhez az is hozzájárul, hogy pilóta, mozdonyvezető, stb. még az előtt "oda akar érni", hogy kifutna a szolgálati időből. A légiközlekedés legsúlyosabb balesete a földön történt. Tenerife repülőterén. A KLM pilótájának a döntéséhez a balesetvizsgálók szerint hozzájárult, hogy a KLM kapitányát ilyen okból is szorította az idő. Javarészt ennek az esetnek is tanulsága, hogy minden közlekedési ág esetén összetettebb a munkaidő szabályozása. Vannak heti, havi korlátok, és megvan az is, hogy mennyit kell pihenni, mennyit lehet vezetni egy átlagos napon, és mi az a maximum ami belefér, ha rá kell húzni. Sőt az is, hogy az utóbbi mennyire lehet gyakori.

Jelenleg a probléma az, hogy sok esetben a munkaadók egy része azt az időt is tervezetten akarja kihasználni, ami a rendkívüli helyzetek megoldását célozza. A kérdésnek nem szabad annak lennie, hogy aki ellenkező esetben túlvezetne (ami balesetveszélyes) az miért követeli meg a váltást. Az természetes. A kérdés sokkal inkább az, hogy miért nem váltották le hamarabb? 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8114034524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.06.10. 10:47:13

A hírekben szereplő IC vonat az első megállójáig se jutott el, amikor a mozdonyvezető a leváltását kérte. A MÁV alkalmazottai ezeken a pontokon hibáztak:
1. nem másik mozdonyvezető indult a Keletiből
2. elhanyagolták a karbantartást, ezt jól mutatják a rendszeres felsővezeték-szakadások és biztosító hibák
3. nem tájékoztatták az utasokat a hangosbeszélőn keresztül, a kalauzt zavarták körbe
4. utólag is próbáltak tagadni, olyan cáfolatokkal, hogy a 22 perc + váltás nem majdnem félórás várakozás

Az már más kérdés, hogy mennyire komoly munka az egyenes sínen végigvezetni egy vonatot. Ennél csak metró vezetése egyszerűbb és nem kellene buszhoz, kamionhoz vagy repülőgéphez hasonlítani...

A MÁV egy bürokratikus behemót, ami nem tud semmilyen fennakadást kezelni. Ha például elindul egymással szemben 150 km-ről két vonat, amik az egyetlen sínpár miatt csak vasútállomáson találkozhatnak, akkor hiába késik az egyik 30-40 percet, nem változtatják meg a találkozási pontot a következő állomásra, így végeredményben aznap azon a vonalon mindkét irányban minden vonat késni fog...
Az is vicces, amikor a falvakban bezárják a jegypénztárakat, mert nem gazdaságos, de ott marad dolgozni 2-3 forgalmi szolgálattevő, hogy elintegesse az óránkénti egy vonatot...
süti beállítások módosítása