... mert választani kell

A csak nőknek szóló autóverseny a szexizmusról szól?

2018/10/13. - írta: Válasszunk

Sokszor hangzik el, hogy ma már egy népszerű Youtube csatorna egy-egy videójával elért nézőszám és mondjuk egy kábeltévés adón elért nézőszám között egyre kevesebb a különbség. St22lacika elmondta, hogy talán az övé a legnépszerűbb európai kamionos csatorna. Talán, és ő ezt attól tette függővé, hogy egy bizonyos Trucking Girl hazatért-e az egy éves kanadai útjáról. Európa legnépszerűbb kamionos csatornáját ezek szerint egy lengyel hölgy üzemelteti. És persze ott sem csak az utat látjuk. De az biztos, hogy Iwona csatornája a vezetés kapcsán azért is lehet érdekesebb, mert ő túlméretes szállítmányokkal is foglalkozott. Meg extrémebb környezettel, utakkal is sokszor birkózott meg.

A tisztán női sorozatról szóló beszámolókat olvasgatva sokszor beszélnek arról, hogy hány sportágban van női sport. Sokan ezt a méret, izomtömeg, fizikum különbségei mentén közelítik meg. Csakhogy mondjuk a sakk nem a fizikumról szól. És az, hogy egy nő a férfiak mezőnyében helytálljon itt is ritka. Nyilván lehetne beszélni go-ról és sok másról. Vagy éppen lövészetről. Ha nem fogynak a szegregált női ligák, hanem szaporodnak, mert a lányok nem csak a fociban, de a sakkban (gondolkodásban), lövészetben, de a járművek vezetésében, kezelésében is rosszak, akkor ki fogja elhinni azt, hogy ugyanezen készségek tekintetében a munkaerőpiacon, a politikai versenyben egyenrangúak? 

A női sorozat mellett kardoskodó legismertebb női versenyző azt mondja, hogy igazságtalan, hogy ő csak azért nem jut el a csúcsra, mert nő. Nem azért, mert ahol egyforma autókkal versenyeznek és csak rajta múlik minden, külső diszkrimináció áldozata, hanem azért, mert nincs női bajnokság. Pontosítok: Nincs külön bajnokság csak azoknak a nőknek, akik ezt igénylik, mert a koedukált mezőnyben nem állnák meg a helyüket. 

Az igazság az, hogy ez a fajta hozzáállás nem csak a versenyek kapcsán jelenik meg.

A szexizmus az előítéletekről és a mögöttük lévő hibás következtetésekről szól. Arról, hogy aki az átlagokból következtet elfelejti az egyének közötti szórást, és ezért egy téves előfeltételezés miatt nem adna esélyt sem a jobb jelöltnek. Csakhogy a női kvóta megkövetelése sem arról szól, hogy egy állásra jelentkező mindkét félnek járna a tisztességes eljárás. Csakhogy egy pártban meglévő női társelnöki pozíció nem azt üzeni, hogy az adott hölgy ebben a versenyben egyenlő módon állt helyt, hanem azt, hogy neki ott volt egy surranópálya. Róla eleve eldöntöttük azt, hogy surranópálya nélkül nem lenne azonos értékű.

És sok helyen a kvóta is ami kimondja, a világ legjobb emberével szemben is valakit nemi alapon kell választani, akkor is, ha szinte alkalmatlan a feladatra, mert a nők csak így jutnak el pozícióba, nem úgy, hogy sok téren egységes mezőnyben győznek egy rendkívül általánosító és sok szempontból tisztességtelen üzenet. 

És nem csak a sportban jelenik meg ez. A Trucking Girl csatornán Iwona is megannyi lánynak mutatja be azt, hogy igenis meg lehet próbálkozni azzal a szakmával, hivatással, lehet így világot látni. És persze látjuk azt, hogy a nehezebb hóláncokkal, stb. megszenved, de megoldást is felvillant. Olyan megoldást, ami másoknak is segít, ha elfogyna a testi erő.

Ha ezzel szemben külön női ligában játszana, ahol biztos elegendőek az adottságai, kevesebbet érne el, és kevesebbet is kapna (mert ugye a női sportban is kevesebb a pénz), akkor senkit sem motiválna. És mivel természetes az, hogy a saját határait, komfortzónáját meghaladva is teljesít, a saját szakmájában sokkal kevésbé van felette bármilyen "üvegplafon", mint az üvegplafonról panaszkodó, női pályát elváró kolléganőinek. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr114297585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2018.10.14. 20:53:28

Én is hallottam már azt a mondást, hogy a feminizmus addig tart, amíg fel nem kell vinni a hűtőt a hatodikra :)

CSL 2018.10.14. 22:24:05

Talán ST22lacika magyarul csinálja a videókat a lengyel hölgy meg lengyelül és azért azt többen megértik, meg beszélik (szlovákok, csehek, lengyelek, biztosan)

CSL 2018.10.14. 22:32:24

@Sir Galahad:
Hát igen.. a feministák, valahogy sosem kohászok, bányászok, traktorosok, kőművesek, stb akarnak lenni hanem csúcsvezetők! Mindig csak azt hallani, hogy mennyivel kevesebbet keres egy nő, de az, már nem zavarja őket, hogy a férfiak átlag élethossza jóval rövidebb, vagy, hogy válásnál általában a férfinak kell elköltözni, a gyerek az asszonynál marad, stb...

2018.10.14. 23:13:27

"Ha ezzel szemben külön női ligában játszana, ahol biztos elegendőek az adottságai, kevesebbet érne el, és kevesebbet is kapna (mert ugye a női sportban is kevesebb a pénz), "

Persze.
Mert kevesebb a nézettsége.
És mondok egy érdekeset ezzel kapcsolatban:
Szponzor pénz, ami a reklám, ami a nézettség.
Ja és még egy: a nézettségben nők is vannak, tehát azok is inkább férfi teljesítményre kíváncsiak.
Hogy mik vannak a világban, igaz?

Erről van szó, semmi másról, de hülyének lenni állampolgári jog.
Nyomjad tovább a baromságaidat.

Treff Bubi 2018.10.14. 23:21:37

Lesznek grid boy-ok vagy nem lesznek?:)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.14. 23:26:21

@icipicicsipa: Mondok én is valamit, ha nem haragszol. Senki sem mondott más okot, igazságtalanságot. Te úgy gondolod, hogy a más szájába adsz valamit, majd utána őt szidod, mert a hazugság, a személyeskedés nálad természetes. Nyomjad csak tovább a hülye troll viselkedést, csak ha kérhetem, ne itt, hanem ott, ahol ezt tanultad.

De az, hogy nem vagy képes felismerni az egyszerű összefüggést, a te bajod: "ahol biztos elegendőek az adottságai, kevesebbet érne el," A lényeg elsősorban ez.

A kisebb teljesítmény => kevésbé érdekes => A nézettség is kisebb, de egy nézőből is kisebb bevétel jut.

szepipiktor 2018.10.14. 23:32:45

Az írást nem értettem pontosan, most feminista vagy feminista ellenes?
Mert például a sakkot felhozni példának, hát elég nagy ostobaság, számos nő versenyzett a férfiak között, például Polgár Judit is! De ki is gátolta meg, hogy a férfiak között is az első legyen?
Ja biztos megint a hímsoviniszta rohadék férfiak! Miattuk nem lépett jól.
Jól látják többen, hogy a mai feminismus nem a nőkről szól!
Ez a balliberális aktivizmus egyik szála (most a fajvédelem és a genderizmus megy még, a melegjogiak is élnek még), a kvótalapú "egyenlősdi", a a fizikai terhelést, munkát magukról ledobó és csak a vezetői és sikeralapú pozíciókért folyik az aljas harcuk.
De két dolgot nem vesznek figyelembe (a harmadik, hogy nem ők fingották a passzátszelet, a világ 7,4 milliárd emberéhez képest nem is mérhető a létszámuk!)
1) amire most készülnek, az már a civil terület! Nincs alapjuk arra, hogy a befektetőt kötelezzék arra, hogy ne a neki megfelelő módon finanszírozzon bármit is! Ha például az autóversenyzésben akarnak szerepet kapni, hát ugye meg kellene feleni a feltételeknek - az idő mérhető!!!! - és a nézők igényeinek. Szerintem a kutya sem kíváncsi középszerűek versenyére, csak hogy 50% arányban legyenek a nemek...
2) számos terület van, ami életveszélyes! OK, tegyék bele a kvótaalapú nőket a harci repülőkbe és zavarják el őket háborúkba. Meglátjuk, hányan érkeznek vissza. Igaz bánya sem vonzó számukra, ezért van, hogy alig találunk olyan elszánt nőt, akik VÉGIGCSINÁLJÁK azt, ami ezekhez a feladatrokhoz, beszoltásokhoz kell.
.
Egyébként meg OK, eresszük össze a sportban a csajokat a fiúkkal! Öttusában, bokszban... Amerikaifociban... Atletikában.
Hajrá! De ugye akkor meg jön a következő követelés, hogy a férfiak ólommellényben, összekötött lábakkal, bekötött szemekkel...
És nem furcsa, hogy ezek a káros szerveződések a demokráciára hivatkozva a régi bolsevik alapú diktatúrát képviselik? Rerpülnek témákra és abból élnek...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.14. 23:35:28

@CSL: A fő gond azzal, amit írsz egyszerű: Európa legnépszerűbb kamionos csatornája cím nem csak két kamionos között dől el, hanem az összes között. Német, angol menők, vagy akár bárki Oroszország európai részéről, stb.

Viszont mivel st22lacika felvetette a kérdést, hogy ő európai-e, ki a legnagyobb, erre kitérve nem árt kimondani, hogy Trucking Girl miért európai. És azt, hogy ez csakis azért érdekes, mert megvan mellette az egyenértékű teljesítmény. Nem volt surrandópálya, női mezőny.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.14. 23:42:01

@szepipiktor: Nem volt az ostobaság. Hiszen pont az a lényeg, hogy a sportban és a sakkban is önmagáért beszél a teljesítmény. A sakk pedig fizikumra sem fogható és olyan készségeket mér, amik a munkaerőpiacon is relevánsak. És nem igazolja a kvótahuszárok érveléseit, hogy nekik egyenlő részvétel járna az élmezőnyben.

A női kvóta, a női liga, a feminista surranópálya a pont ezért degradáló. És azok teljesítményének az értékét csökkentik, akik valóban elérnek valamit, fair és egyenlő körülmények között.

A feminizmus 3 hulláma nőellenes, elnyomó, előítéletes és szexista politika.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.15. 02:00:45

"A csak nőknek szóló autóverseny a szexizmusról szól?"

Igen.

Ha az szexizmus, ha egy nőben valamit a nőségével magyarázok, akkor az is szexizmus, ha egy nő az egyenlősdiben ellenfeleiként nevezi néven általánosságban a férfiakat.

Ettől még nem baj, ha a nőknek külön versenyek vannak. Korosztályos versenyek is vannak, és mindenki nyilvántartja, hogy az ottani bajnokok az adott korcsoport bajnokai. Hogy nő is induljon a férfiak mezőnyében? Miért ne? De akkor férfiak is indulhassanak a nők mezőnyében, különben szexizmus. Vagy kimondjuk, hogy a férfiak előnyt kapnának ezzel, mert többre képesek? Az jó, köszönjük, akkor mindent megbeszéltünk.

(A doppingellenes intézkedések eredetileg abból indultak, hogy a doppingoló sportoló természetes képességén felüli teljesítményt sajtol ki a testéből, tönkretéve az egészségét. Én a nőknek világszerte betiltanám azokat a sportokat, amelyekről elég nyilvánvaló, hogy a női testet az evolúció nem arra teremtette. Boksz és társai, kezdhetjük a sort rögtön a legnyilvánvalóbbal. De a futás, vívás, futball, úszás stb., ezek teljesen rendben vannak.)

A futásról, úszásról az óra világosan elárulja, hogy a nőknek csekély esélyük van a férfiakkal szemben. A testi összecsapásokkal járó sportágakban sem erőltetném a vegyes mezőnyt. De például a lövészetben nem lenne elvi akadálya a vegyes mezőnynek, bár akkor feleannyi éremért lehetne küzdeni, ami szerintem nem tenne jót.

@Sir Galahad: :-D Nagyon jó mondás.

tamask 2018.10.15. 02:20:18

A nők nagyon jók minden versenysportban, ahol más nők ellen kell küzdeni.

Eleve sportversenyek felosztása női és férfi szekciókra elismerése annak, hogy a nők férfiak ellen nem állják meg a helyüket.

Egyenlőséget akarnak a nők szavakban, de közben csak nők ellen akarnak versenyezni, mert azért érem kell nekik, de azt egy férfiakkal vegyes versenyen nem tudnák megszerezni.

Érzékletes példa, hogy olyan nő mezőnyben világverő profi női teniszezők, mint Serena Williams, olyan szinten vannak, hogy Amerikában az egyetemi bajnokságban játszó mamtőr fiúk vernék őket.

A UFC ketrecharc világbajnoknőit (Holly Holm, Ronda Rousey) egy kicsit is sportosabb (hetente lejár konditerembe, rendszeresen fut, fiatalon mondjuk amatőr szinten kézilabdázott) középkorú, totál hétköznapi férfi agyonverné.

Aztán jönnek most a transzgender sportolók, akik férfiból válnak nővé és már a fütyijüket se kell lenyisszantani, elég, ha nőnak vallják magukat. És agyonverik a női sportolókat. Súlyemelésben meg futásban mondjuk ez nem tragédia.

www.theguardian.com/sport/2018/apr/09/transgender-weightlifter-laurel-hubbards-eligibility-under-scrutiny

www.nytimes.com/2016/08/20/sports/caster-semenya-800-meters.html

De mondjuk küzdősportokban ez durva dolgokhoz vezethet:

www.theguardian.com/sport/2014/nov/14/transgender-mma-fighter-fallon-fox-joe-rogan

Egy személy 30 évig férfiként él, esik át a pubertáson, a csontozata, izomzata, hormonjai férfiakéra jellemzőek, gyereket is csinál egy nőnek, tehát apa lesz, de 31 évesen úgy dönt, hogy mivel a férfiak közt ezernyolcszázharminckettedik lenne a versenyben, nemet vált és holnaptól nőként él tovább. És agyonveri a női mezőnyt.

Amerikában hatalmas dolog az egyetemi sport, több tízmilliós forint értékű ösztöndíjakat kap minden amerikai focista, kosárlabdázó, úszó, teniszező, birkózó. Ezentúl egy közepesen tehetségtelen sportoló fiúnak más dolga nincs, mint a lányok közt indulni és besöpörni az ösztöndíjat a Harvardra, Yale-re vagy UCLA-re.

CSL 2018.10.15. 05:55:29

@Válasszunk:
Szerinted: nézett kamionos vlogot csinálni= jól ért valaki a kamionozáshoz!
Szerintem meg jó videós tartalmakat csinál.
Persze ettől még mindketten érthetnek jól a kamionozáshoz, de egy nézett videónak semmi köze a szakmiai kompetenciához! Sőt, általában egy jó tartalomhoz, konfliktus kell, azt meg általában a hibák adják. Pl ott van a discoverin a jégkamionosok sorozat, mindig valani közbejött, vagy az occ amikor jaj mindig pont az utolsó pillanatban lett kész egy motor!
Szóval én azt gondolom, hogy eleve érdekesebb, különösebb, ha egy nő vezet egy kamiont és mellette vlogol pláne ha még csinos is és sokkal hétköznapibb, ha egy férfi ehhez, hozzáadódik, hogy hányan értik meg azt a tartalmat és ha így nézzük st22lacika hátrányban van trucking girl-höz képest.

erkölcsi hulla 2018.10.15. 09:55:21

@Sir Galahad:

Pontosan. De miután felvitték a bétahímek a hűtőt az emeletre, azután elnyomók és szexuális zaklatókká válnak, mivel már nincs hasznuk.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.15. 11:27:56

@CSL: Jelen esetben: st22lacika betanító videói kapcsán látszik a szakértelem egy szintje. De neki sokkal több epizódot sikerül megjelenítenie. Az út kapcsán világot látni ott érdekesebb, mert sokkal eladhatóbb útvonalakat jár be.

Trucking Girl viszont túlméretes szállítmányok és kimondottan extrém, és ezért is az átlagon felüli szakértelmet igénylő útvonalakon is helytáll. Jégen, sárban, bárhol. Olyan helyzetekre talál megoldást, ahol ugye pl. a testi erőben meglévő különbség a nehéz láncok kapcsán hátrány. Ha ezekben alulmaradt volna, nem jut előre, nagyon más lenne a csatorna szintje.

Ha megnézed, akkor az utóbbi kapcsán is sokminden közbejött. Pl. a jeges útra vett kamion nem bírta jeges út kapcsán a hideget, másik bérelt géppel kellett végigcsinálni a szezont, ahol a tárolók sem voltak ideálisak. De nem volt mögötte a tévé és a több szerelő, rajtuk a nyomással a megoldáshoz, neki kellett rosszabb eszközre váltva megoldani a helyzetet.

Feladat váltásnál jött olyan lánc amit nem nagyon tudott a helyére emelni. Meglett rá egy módszer. És ki mer lépni a komfortzónából.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.15. 11:32:30

@erkölcsi hulla: Nem akartam Sir Galahad mondására reagálni, de megjegyezném, hogy sokkal inkább a dolog másik oldala az érdekes. Az a nő aki fel tudja vinni a hűtőt, aki önmaga surranópálya nélkül ér el sikert nagyon ritkán feminista.
süti beállítások módosítása