... mert választani kell

Viták amik elől Puzsér elszalad III: Puzsérgate?

2018/10/17. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus. Úgy döntött, nem adja alább, neki a főváros egésze kell. És erre jó oka van: A főváros vezetőjére sokan odafigyelnek. A jelöltekre is. Bármely más pozíció visszalépés lenne. Hiszen a legtöbb pozíció kapcsán egy lenne a sok közül, ahol pedig nem, ott nem vennék komolyan jelöltként. A megcélzott pozíció egy olyan hely, ami kapcsán jelöltként komolyan is vehetik, és amivel tényező lehet, tényezőként sok mindent elmondhat. A mostani médiaegyensúly mellett ez egy fontos pozíció. Csak ehhez ki kellett mozdulnia a komfortzónájából.

Puzsér ugyanis egy rendkívül kényelmes helyzetben volt: Ha szereted figyelsz rá, ha utálod figyelsz rá, ha tiszteled és okosnak tartod akkor is rá figyelsz, de ha a sok hülyeség után meg akarod cáfolni, akkor is vele fogsz foglalkozni. És milyen ilyen alkalommal foglalkozol azzal a témával is, amit ő felvet, megnevez. És a többi A, B, C kategóriás celebhez képest ez egy lényeges különbség volt. Sok bűne és hibája kapcsán lehet őt hasonlítani VV Aurélióhoz, VV Alekoszhoz, primitív, részeges, ordítozó hülyének tartva. Van aki még ittas vezetést is előhozna, hogy lám-lám Puzsér sem jobb a tahó parkolás vasaltheréjű bajnokánál. 

Csakhogy Puzsér azt a tényt, hogy ő ilyen módon celeb lehet nem arra használta fel, hogy a lehető legtöbb hülyeségből még több pénzt keressen, hanem arra, hogy olyan problémákra is felhívja a figyelmét, ahol a probléma felismerésére jutott ideje, mondjuk tetszőleges celebparty helyett, a probléma teljes megértésére nem. Ha rá is süthető az, hogy kiket gyűlöl, kikkel és hogyan ordítozik, ezek eszközök amikkel fel lehet hívni magára a figyelmet. És kritikusi minőségében a téma hátán is mászhatott előre, s más celebeknek, vagy akár Vágó Istvánnak beszólva is könnyű volt lendületet venni.

Ez tökéletes alap arra, hogy kellően figyelemfelkeltő, megosztó műsort alkosson és arról is beszéljen sok ember, hogy Puzsér nélkül nem vette volna észre a mamahotelt. Csakhogy az adott generáció számos tagja nem azért nem keres önálló életvitelt, mert nagyon nem akar, hanem azért, mert nagyon nem tud. Hogy miért? Erre a kérdésre nem Puzsér adja meg a választ, hanem te magad, a Puzsér által felkeltett érdeklődés nyomán.

És ez a lényeg: A felkeltett érdeklődés. Ez az amiben Puzsér több, mint sok más összefüggésekről beszélő, orditozó trashceleb. Mert a felkeltett érdeklődéssel értéket is teremt. Ha felkészült lenne, akkor olyan szempontokat is rád öntene ordítozva, amit nem értesz és elkapcsolnál így viszont kellően megosztó ahhoz, hogy utánanézz a kérdésnek, okosabb akarj lenni Puzsérnál és utánanézz a felvetett témának. Így pedig szükségszerűen jön sok olyan hozzászóló, aki felkészültebb lesz, több részletet ismer.

A konfliktus forrása az, hogy egy ilyen úton elinduló csoport egyre felkészültebbé válik, úgy egyre többen észre fogják venni azt, hogy a csoportban sokkal több meghatározó szempont kerül elő, mint a műsorokban, mások felkészültebbek, mint Puzsérék. Megszületik a negatív kritika, ami rombolja a Puzsér-FAM páros általa maga köré épített mítoszt. 

A Puzsér-FAM páros azért tud eladható lenni, mert a műsorokban is lehull sokszor az intellektuális máz, Puzsér kellően hangosan és feltűnően ordít ahhoz, hogy megosztó és eladható celeb legyen. De látjuk a haragot. És akár indulatkezelési problémákról is beszélhetünk. De a tehetetlen düh, a felkészületlenség, és a konteo-gyártás általam megfogalmazott vádja összefügg. Nem véleménybuborék, visszhangkamra, tudomány és aktivizmus összemosása, ezek miatt radikalizálódó (és akár veszélyessé váló) csoportok vannak, hanem genderkurzus.

A genderkurzus vádja nem összefüggő egymásra hatással lévő problémák rendszeréről beszél, hanem egységes ideológiai melletti szerveződésről. Azaz általánosít és prejudikálva szándékos rosszindulatot feltételez ott is, ahol szükségszerű folyamatok és átlag jó szándékú ember is elég. És ismerjük, hogyan reagálnak éppen ilyen alapon a Puzsért megkérdőjelező hírességekre is. Sejthető, hogy a saját maguk által kitermelt gondolkodó emberekből álló csoportokkal való viszonyt is az határozza meg, hogy minden kritika esetén a csoportra lehet általánosítani és lehet adott célokat, szervezettséget feltételezni. 

Puzsér alkalmasságát arra, hogy politikusként vezető legyen, a sokféle szakértelmű követőjéből, partneréből stabilan működő jó szervezett csoportot építsen éppen ez kérdőjelezi meg leginkább. De a fentiek kapcsán azért látjuk Puzsér hasznos tulajdonságait is, olyan tulajdonságokat is, amikre már lehetne programot építeni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3514305989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása