... mert választani kell

Legyen más a politika? - Paks körüli érvek margójára

2014/01/24. - írta: Válasszunk

Lehetne mondjuk egy LMP nélküli változat. Nem mintha a párton múlna bármi. Akik ma ott mellébeszélnek, azok bizony más színekben is ezt tennék. És ha ők nem lennének, hát lenne más aki megtenné helyettük. Csakhogy akkor azok az emberek, az a mellébeszélés lenne az új LMP. Lehet arról vitázni, hogy Paks kapcsán micsoda meglepetést készült. Csak egy gond van: 2009ben eldöntötte az országgyűlés, hogy Paksot bővíteni fogjuk. 2010ben a választópolgárok többsége olyan pártra adta le a szavazatát ami a bővítés mellett volt. 2011-ben elfogadtunk egy hosszútávú energia stratégiát. 2012 óta van a bővítés előkészítésével foglalkozó cég, vonatkozó társadalmi vitával. Több lehetséges reaktortípust összehasonlítottak, megjelentek érvek az orosz típus mellett. Majd a miniszterelnök kiment tárgyalni, többek között az ezzel foglalkozó céghez. Tényleg meglepetés, hogy tárgyaltak is? Tényleg meglepetés egy végleges adatokat nem eldöntő elvi megegyezés?

Ha csak a Mandiner blog bevezetőjét olvassuk, fel sem tűnik az ügyben az LMP véleménye. Bezzeg, ha tovább kattintunk a riportra... Hamar megtudunk olyan szempontokat, mint azt, hogy az oroszok választása mellett a piaci árnál olcsóbb hitel szól. Ennek kapcsán az LMP közli ez nem igaz, mert van Euro- és Dollár kötvény kibocsájtásunk is. Ezzel csak egy gond van: Az pontosan a piaci ár, hiszen ott a piac áraz. Így az nem lehet a piaci árnál olcsóbb. És bizony az IMF hitel hasonló kötvényekre cserélése kapcsán hallottuk is, hogy az nem feltétlenül olcsó. Pláne nem biztos, hogy a hasonló kötvények aukciós értékesítése kapcsán egy a GDP 10%-át kitevő értékesítés sikeres lenne és olcsón maradna. Furcsa az, hogy a Mandiner legfőbb nyilatkozója pedig ez a politikus. 

Tudják mi a baj? Megmutatom. Az, hogy az energia felhasználásunk jelentős része még ilyen formában történik:

Az ilyen helyett:

Persze füstölgő Ikarus és a kínai villanybusz párhuzamát is fel lehetne hozni, lehet említeni villanyautót, sok olyan helyen gáz felhasználást, ahol az kiváltható. Igen. A hőszivattyús fűtés, a geotermikus energiával való fűtés és melegvíz előállítás is áramot igényel. Soroljam még? Sok helyen az ipar is helyben állít elő foszilis energiahordozókból hőt, nyomást, mozgási energiát, stb. ami kiváltható lenne a tisztábban megtermelhető árammal. 

Nagyon nem szerencsés az áram előállítására használt energiahordozókat, és az összes energia felhasználás közé egyenlőségjelet gondolni, mert sajnos az energiafelhasználás jelentős része nem az erőművekben történik. Mint ahogy a CO2 kibocsájtás jelentős része sem. Márpedig fontos lenne elérni, hogy a lehető legtöbb, ma még füstölő eszköz idővel árammal menjen, ez pedig az áram fogyasztás jelentős növekedésével jár együtt. 

Ugyanebben a nyilatkozatban azt mondja, hogy az erőművek egyre veszélyesebbek lesznek. Ez nyilvánvaló hazugság, egyszerűen a szigorodó biztonsági előírások miatt is. Nomeg sok más apróság miatt is. A postban említett zöld energia olcsóbbá válásáról szóló folyamat kapcsán megjegyezném, hogy pl. több technológia károsnak, és így zsákutcának bizonyult, lásd első generációs bioüzemanyagok. Más technológiák, pl. biomassza esetében kiderült, hogy mégsem olyan zöldek. De sok más biomasszára épülő megoldás kapcsán is kiderült: Tápanyagot von el a talajból, de olyan termő területeket is bevon a termelésbe amik eddig akár tartósan is megkötöttek széndioxidot... Most viszont ennek jelentős részt visszajuttatnánk a légkörbe.

A vízlépcsők problémáit is ismerjük. A nap és szélerőművek, és a kiszolgáló háttéripar helyigényét is ismerjük. 

A képen 71 MegaWattos naperőmű látszik. Ha azt mondjuk az év 1/3ában termel ennyit, akkor mondjuk 3* ekkora terület váltana ki 71 MW-nyi atomerőművet. Azaz egy Paks IIben alkalmazott reakort 50* ennyi napelem váltana ki. Teljes Paks II kapcsán 100* ennyi helyet foglalna el a megoldás. Erre jön még rá az energia tárolás kapcsán szükséges háttéripar. Lehetne a földterület áráról is beszélni. De az is biztos, hogy ahol naperőmű van, ott sem állnak fák, nem kötik meg a széndioxidot. Azaz ami a zöldterület rovására komoly beépítettséget követel meg, az alapvetően nem ideális emmiszió szempontjából. Mert az oké, hogy nem füstöl. Max a karbantartó gépjárműve, a plusz ipar, stb. De a megkötött légkori széndioxid mennyiségét csökkenti. 

Elárulok valamit: A szélerőművel is hasonló a gond. Megkérdezem Szél Bernadettet, akkor mi lenne a zöld megoldás? Tengeri árapály erőmű Magyarországon? Vagy mégis mire gondol? Mert ezek a hibák a zöldnek mondott technológiákról kiderültek. És ha az LMP és a képviselő asszony támogatói köréhez nem lenne köze az ilyen technológiákkal házalóknak, az ezeket ész nélkül propagálóknak akkor bizonyára nem kellene elfeledkeznie ezekről az információkról sem.

Az atomerővek, a szélerőművek, a megújuló energiaforrások kapcsán is ismert nem csak azok környezetterhelése, hanem az azok miatt kialakuló halálozások gyakorisága is. Ismert tény az, hogy sok más esetben (akár naperőművek kapcsán) keletkezik nem egy olyan szennyező anyag ami nem 10.000 évig mérgező a jelen technológiát figyelembe véve, hanem praktikusan örökké. 

Nem a párton, vagy a nyilatkozón kell számon kérni az olyan mondatokat, mint "Vagyis úgy tűnik, a kormány egy nem kötelező erejű, hosszútávú és bizonytalan stratégiáról szóló évekkel ezelőtti egyeztetést egy konkrét – tízmilliárd eurós hitelfelvétellel járó – beruházás elindításához elegendőnek tart." Jól számoltuk a lépéseket. 2009 óta van elvi döntés arról, hogy atom lesz. Az ezt a programjukban tartó pártokat azóta megválasztották, ezek összessége elsöprő többséggel rendelkezik. Igen: Ez a baloldal programjában is szerepelt. Ezek után felmerült több reaktortípus. Erről cikkek születtek.Volt is vita, hogy más méretben is lehetne gondolkodni, de végül ez maradt a konszenzus.

Az EUs szabályokhoz való alkalmazkodás volta, EUs partnerek kérdése után maradt a Francia és az Orosz cég. Az orosz cég termékét biztonsági szempontból jobbnak tartják, kedvező finanszírozás, oroszok általi hulladékkezelés jár vele. Mellesleg a Franciák korábban úgy lépték túl a költségeket és szegték meg a határidőket, hogy a Finnország is az orosz technológiára váltott. Nálunk pedig a hagyományos együttműködés is szempont. Elhangzottak a döntő érvek. Az előkészítésre létrehozott cég, mint az ügy szakmai részéért felelős szervezet, felhatalmazást kapott a tárgyalásra. Születtek konkrét szerződések. Majd ez után ment ki tárgyalni Orbán Viktor. 

A magas szintű EUs egyeztetés, nemzetközi szakmai szervezetek bevonása is a szakma mellőzését jelenti, ugye?

A képek forrása: Wikipedia.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr225780197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.25. 17:19:17

Én csak azon csodálkozom, hogy a sok Paks fikázó blog mellé, amik MSZP parancsra elkészültek (Mesterházy ma megmondta, hogy Paks lesz a kampány főtémája), ez is index címlapos bírt lenni.

übü papa országa 2014.01.25. 17:32:30

A bejegyzés annyi tényszerű hülyeséget tartalmaz, hogy szinte cáfolhatatlan. Javaslom az írójának olvassa el a 2009-es bővítésről szóló határozatot, az ENERGIASTRATÉGIÁT,meg a megújulókról néhány kötetet. Ja és a nyolcadikos fizika könyv is ajánlatos.

tlvajferi 2014.01.25. 17:46:56

szerintem is sok mindent lehetett volna csinálni, ha nem a szocik kormányoztak volna fél évszázadig

a nyugati világban a 2.vh után nem feltétlenül a szocik kormányoztak, amerikában biztosan nem
volt is fejlődés

azután nyugat eu-ban hatalomra kerültek a szocik-libsik, buzi és zöld pártok (amerikában meg a demokraták)

hát,meg is látszik,mostanában már kínát várják az első helyre

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2014.01.25. 18:01:19

hehehe... mind2 motorvonat. :-))
Sehol egy áramszedő a másodikon. :-))

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2014.01.25. 18:03:39

Ja és a vontatás csupán a villany felhasználás 3 százaléka, ebben a villamosok, troli és a metró is benne van.

Magustanonc 2014.01.25. 18:23:49

@csivava ellen dobócsillag nuncsaku: Nézd meg jobban a másodikat, ott van az az áramszedő.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.01.26. 15:30:17

@übü papa országa: Elolvastam. Ellenben egész világos, hogy már akkor Paks bővítése volt a kijelölt cél. A megújulókról nem egy kötetet elolvastam, csak veled szemben utána is számoltam.

@csivava ellen dobócsillag nuncsaku: Egyfelől az első képen nem motorvonat van, hanem mozdony vontatású. A másodikon van áramszedő, típus szinten megnézed akkor FLIRT.

Harmadrészt jelenleg az áram felhasználás 3%-a, de ha védeni akarjuk a környezetet ez nőni fog. És nem csak ez.
süti beállítások módosítása