... mert választani kell

Rendőrmarketing...

2014/02/06. - írta: Válasszunk

Avagy ne írjunk a jó fej rendőrökről

A rendőr is ember, és számos rendőr kifejezetten jó fej. Csak ettől még nem helyes, ha ez a sajtóban is megjelenik. Amikor a 4K! egy képviselőjelöltje leírja, hogyan fuvarozta őt haza egy rendőr... Amikor a Totalcar egyik aktuális komment postja alatt a fő konszenzus az, hogy a fene se ellenőrzi a regisztrációs matricát, stb. azzal persze mi úgy gondoljuk, hogy jó fej, emberi rendőrökről írunk. Aki pedig el akarja meszelni őket, az kötelességszegésről ír. És elmondja mi lett volna ott és akkor a rendőr kötelessége, és miért. El fogja mondani azt is, hogy a "képviselőjelöltek, politikusok és más  VIPk furikázása helyett a rendet kellett volna fenntartani" vagy éppen azt, hogy a "a matrica hiánya felett szemet hunyni hatalmas mulasztás". És már kész is a baj. És senkit sem fog érdekelni, hogy a rendőr az adott helyzetben miért volt jó fej. Csak az, hogy a mulasztására, kötelességszegésére fény derült. 

Ha a rendőrség egy állampolgári dicséretből vagy köszönetnyilvánításból értesül is valamely mulasztásról, bűncselekményről a hivatalból üldözendő esetekben meg kell, hogy indítsa az eljárást, megy is az ügy az ügyészségi nyomozókhoz. Komolyan fontos olyan helyen jártatni a szánkat, ahol az árthat annak aki segített nekünk? Én is tudom: A matrica ellenőrzése 10 esetből 9ben felesleges, vagy 100 esetből 99-ben. De a rendszámot nem sok dolog védi hatékonyan a másolástól. Utána olcsóbb lenyelni az "otthon felejtett forgalmi" miatti büntetést, mint a gyorshajtások, tilosban parkolás, stb. árát. Ha mást büntetnek érte még pályamatrica sem kell. De ugye a forgalmi pótlását kérve több egyforma autó egy rendszámmal járatása is érdekes opció lehet egyes "vállalkozók" számára. Spórolásra, sok apróságra jó.

Pár ilyen bűncselekmény után kitalálták a matricát. A rendőr nem hülye, ha megvan a forgalmi, nem néz ki úgy, hogy azt pótolták, nem tűnik úgy, hogy megduplázott verdával mennek... Nem fog minden apróságon kekeckedni. Persze találhat valamit, csak ez időbe kerül, és mire nálad kiszúrja a 173. ellenőrzött apróságnál a szabálysértést, már foghatott volna 6 másik delikvenset. Ellenben a matrica ellenőrzése időnként külön kiadott feladat, ekkor nem lehet megúszni és máris lesz belőle ügy. Ha viszont azt mondod, neked eddig sosem nézték akkor előfordul, hogy a következő fejtágításon a rendőr megkapja. Ez után mindig nézze. Aki pedig eddig nem nézte nálad és erről van adat kaphat egy jó adag fejmosást. És az állomány megtanulja, csak az jár jól aki "kekeckedik". Ha nem hívod fel a figyelmet a bajra, nem lett volna ügy. A rendszám hamisítás bár mérhető probléma, valószínűleg nem a legnépszerűbb gond az országban. 

A matrica pedig olcsóbb, mint a hamisítástól valóban védett rendszám bevezetése, az ehhez szükséges rendszámcsere. Még mindig, csak sarc?

A rendőr feladata a szabályok betartatása. A közlekedésrendészet pedig nem betörőkkel kell, hogy foglalkozzon, hanem a közlekedéssel. Hiába is panaszkodik valaki, így van. Az adott kitelepülést biztosító járőrnek is megvan a kitelepülés végeztével a feladata, és nem az, hogy a politikust fuvarozza közpénzen. Mert ugye itt is arról szól, hogy a politikus a kapcsolati tőkét (rendőrökkel ilyen minőségben ismerkedett meg) felhasználva, a közös vagyon rovására jogosulatlan előnyre tett szert. Komolyan így lenne majd jobb az ország? De nem elég az, hogy elfogadja az ilyen előnyöket, és a rendőr őt fuvarozza. Nem elég.

Ő úgy gondolja, a történet egy jó címmel látogatót vonz, publicitást ér, támogatja a kampányt. Hogy ez a fontosember politikusnak aki itt előnyt szerzett ezzel a minőségével , a kampány célok miatt, a rendőrt meg esetleg nagyon előveszik, mert a szolgálati kötelezettségeire fittyet hányt? Szar ügy. Ő megy a sittre érte, nem a képviselőjelölt nagyúr, igaz? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr115801263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása