... mert választani kell

A brutális miskolci rendőr...

2016/06/01. - írta: Válasszunk

... ittasan bántalmazta barátnőjét. Közhely a drogok elleni fellépés kapcsán, hogy a legális drogok legalább annyi problémát okoznak, mint az illegálisak. A bort, a sört vagy akár az Unicumot, pálinkát betiltani pedig illegális lenne. Az orosz börtönökben irreálisan sűrű fekete teát is tudnak drogként használni, de valószínűleg sok más anyag alkalmas erre a szerepre. A legális drogok okozta probléma jelentős. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek drog politika elleni harca ugyanazért volt kudarcra ítélve amiért a szesztilalom is. Mert elsősorban a kereskedelmet üldözte és nem a visszaélésszerű használatot. 

Ezzel pedig alapvetően 4 baj is van: 

  • A korlátozást kijátszó drogok. Nem csak a designer drogokra gondolok, vagy éppen egyes "még be nem tiltott gyógynövényekre" de az orosz börtönökben előkerülő kellően erős Чифи́рь esete is eszembe jut. Erről Irina Ratushinskaya is ír egy a politikai fogolyként eltöltött éveit bemutató könyvében.
  • Megnehezíti az ártalomcsökkentést.
  • Bevételhez juttatja a szervezett bűnözést.
  • A fogyasztót szinte "áldozatnak" tekintve, a "megmentésére" koncentrálva pont ott nem tesz sokat a tiltás ahol a legnagyobb probléma jelenik meg. 

Az alkoholt sem azért kellett betiltani az USAban, hogy a vacsorához ne ihass meg egy pohár bort, hogy a pörköltbe se tehesd, hogy ne legyen sörtészta. Hanem a visszaélésszerű használat miatt. Ha a visszaélésszerű használat kerül a törvény célkeresztjébe a kereskedelem helyett, akkor az alkohol felvétele a listára sem jelenti a sörtészta, a vacsorához elfogyasztott pohár bor ellehetetlenülését. Viszont a párkapcsolati erőszakban jelentős szerepet kapó ittasság már problémát jelentene. 

Azt aki iszik, drogozik, stb. és felismerheti, hogy emiatt sok dolgot elkövethet, de ez nem elég ahhoz, hogy kivegye  kezéből az adott tudatmódosító szert, azt ezen az alapon a tudatmódosító szer visszaélésszerű használata miatt kellene büntetni. Az egészségügyi következmények kapcsán az anyagi felelősséget áthárítani, ezzel pedig a drogok kezelése működne. Az ittas embert kiszolgáló kocsmáros ebben az esetben hamar bűnsegéd lehetne.

A kereslet oldalt nem pótolná a szervezett bűnözés a legális kereskedelem működne. Viszont az ital, drogok, stb. hatására megjelenő jelenlegi súlyos bűncselekményeket nagy arányban lehetne csökkenteni. Mert nem az első alkohollal, kábítószerrel való visszaélésnél szokott megtörténni a durvább baj. Igen, egy meccs utáni részeg randalírozás következményei is súlyosabbak lennének ebben az esetben. A büntetés pedig az okozott veszéllyel lehetne arányos.  

Az alkohol, a drog rendszeres fogyasztása később más pszichiátriai betegségek forrása is. A hasonló betegségek megfelelő kezelése közérdek lenne. Bármely hasonló betegség esetében ahol a beteg maga is felismerhető a veszélyeket, ott kötelező lenne valamely megfelelő kezelést keresnie (de szabad orvosválasztást nem korlátozza, ez nem zárt intézményt jelentene). Ha pedig legalább garázdaságot megvalósít akkortól ugye játszik a hagyományos kényszergyógykezelés is. 

A pszichiátriai, pszichológiai betegségek kapcsán, ha eljut az ügy a garázdaságig és az a betegség más testi épségére veszélyes lehet, akkor kötelező segítségnyújtás részévé lehetne tenni a hatóság értesítését. Így a garázdaság miatti eljárás alatt az elkövető megfelelő gyógykezelését a bíróság elrendelhetné. Ezzel számos elhúzódó bántalmazásos esetben lehetne életeket menteni. A társadalomra veszélyes mértékű erőszakos magatartást okozó pszichiátriai betegség ugyanis időzített bomba. Előbb vagy utóbb kezelni kell, csak előbb lépve életeket, mások testi épségét lehet megmenteni. 

Jelen esetben a rendőr kifogástalan életvitelének ellenőrzésére létrejött szervezet (NVSZ és azon belül az RSZVSZ) feladata is lett volna a rendszeres ittasságot, az ezzel összefüggő erőszakosságot észrevenni. Ugyanakkor az elkövetők nemétől, hivatásától függetlenül igaz az, hogy a mundér becsületét védő kollégák ilyenkor falaznak egymásnak az ellenőrzéssel szemben. Pedig akár a közlekedésben, rendvédelemben, oktatásban, egészségügyben ennek fokozott következményei vannak. Az ellenőrzés sem véletlen.

A hasonló ellenőrzések fontosságát, az így megelőzhető problémákat kellene tudatosítani. A megfelelő kampány nem csak a családon belüli erőszakot, a gyermekek elleni erőszakot, de számos más problémát is mérsékelne. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr88768242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SAndrás 2016.06.03. 00:51:40

Oké, de mit akartál írni?
(Oroszból nagyon gyenge voltam, de nem emlékszem vesszős "i"-re ( "Чифи́рь" ) )

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.06.03. 03:17:26

@SAndrás: Pedig wikiedpadia-ról jött copy + paste (orosz wikipedia oldalt is megnézve. És szerintem ott a hangsúlyt próbálja jelezni :)
süti beállítások módosítása