... mert választani kell

Tényleg ettől várnánk, hogy jobb legyen?

2017/06/02. - írta: Válasszunk

A Facebook áldása és átka is az, hogy olyan megszólalások is megjelenhetnek más felületeken amiket valaki nagyon nem a sajtónak szánt. Emlékszünk arra, hogy egy zárt csoportból kiemelt kommentek kapcsán azt mondtam, hogy az általam amúgy nem kedvelt feminista csoporttal szemben sem engedhető meg a hasonló szivárogtatás. Van azonban egy kivétel: Azoké akik politikai pályára lépve lettek közszereplők. Az ő hozzáállásuk számos kérdéshez, így az emberi jogokhoz, a demokrácia alapjaihoz közérdekből lenne nyilvános. Hát még akkor, ha valaki véletlenül vagy direkt, de a teljes nyilvánossággal megosztja a postját.

Szegény Jun, nehéz helyzetben volt. Hiszem ha egy ilyen papírt lát az ember bárki fejében felmerülnek ilyen gondolatok. De a legszívesebben letakarnám most a képet, mert nem erről beszélünk. Hasonló marhaságot írnak az oltásellenesek, de számos konteo hívei írnak olyat, ami a racionálisan gondolkodó nem hívő kívülálló szemében marhaság, és elég arra, hogy az adott kérdésben az adott ember megkapja a hülye jelzőt. Megerősítési torzítás, pszichiátriai betegségek és sok más dolog is lehet egy-egy elméletben való vak hit mögött. De ez nem sokat mond el arról, hogy más területen az illető véleménye mennyire helytálló. 

És amit te kezelsz kész ténynek, arról is kiderülhet bármikor, hogy marhaság, te pedig követted. De a másik ember érti: A demokrácia azt is jelenti, hogy természetes, hogy neked is szavazati jogod van, ezt nem firtatjuk. Jun úgy látszik ennyiben kevesebbet ért a demokráciához, mint a primitív papír szerzője. De mégis a két ember szavazata ugyanannyit ér. 

Merem remélni, hogy Jun tud olvasni. Masodikeljovetel.hu - nagyon weboldal címnek tűnik. És hamar kiderül, hogy a dolog mögött vallás van. A hit, a vallás esetében szükségszerű irracionalitásról sokan írtak már. És arra gondolni, hogy szóról szóra bekövetkezik a Jelenések Könyve sem tűnik kevésbé irracionális várakozásnak. De lehet beszélni sok más dologról akár mondjuk az Iszlám vallás kapcsán. Vagy a Sintoizmus, Buddhizmus kapcsán is.

Az olyan politika, ami firtatja, hogy a másik vallásúnak miért van ugyanannyi szavazati joga, mint neked, mert hát az ő hite marhaság, a demokrácia számos alapértékét, többek között a tisztességes eljárást, a törvény egyenlő védelmét (hiszen ha nem lenne szavazati joga, nem tudná az érdekeit, jogait hatékonyan védeni), a vallásszabadságot és más hasonló szabadságjogokat tipor páros lábbal. Abból, hogy oltásellenesek, konteohívők, vallási alapon irracionális jóslatokban hívők, stb. is ugyanúgy szavaznak mint mindenki más, még nem sok katasztrófa volt. Abból viszont, hogy olyan emberek szavaztak és kerültek hatalomra, akik komolyan gondolták azt, hogy a másik ember állampolgári jogait, emberi jogait a hitétől függővé lehetne tenni már történt katasztrófa. 

Aki azt a papírt írta az minden valószínűség szerint tisztában van ezzel. Számodra viszont kedves Jun nem úgy tűnik, hogy az egyetemes emberi jogok, a demokratikus alapértékek természetesek lennének. Természetes az, hogy ennek ellenére a te szavazati jogod is ugyanannyit ér. Mert azt a rendszert, ahol valakit politikai meggyőződése miatt diszkriminálnának ebben szintén nem demokráciának hívnák. Csak az is természetes, hogy a második világháborúnak az is a tanulsága, hogy ahhoz a párthoz képest amiben ilyen irányban indulnak el a politikusok akár a Rablógyilkosok Pártja is kisebbik rossz lenne. De ehhez képest a kormánypártok jogsértései ártalmatlan csínytevések csupán. 

Ha az ellenzék olyan politikusokat kínál fel, mint te, akkor tényleg van aki ettől várná azt, hogy jobb legyen? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5912558551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása