... mert választani kell

Ha ez Magyarországon történne...

2017/10/10. - írta: Válasszunk

Németországban nem is olyan rég nagyobb vihar tombolt. Nincs ebben semmi különös, van ilyen a világ minden táján. Az érintett régióban leállt a vasúti közlekedés. Sokan panaszkodnak, mert olyan helyen is leállt a közlekedés ahol az amúgy biztonságos lett volna, nem volt pótlóbusz, és egyes területeken nem volt tájékoztatás sem. Lehetne ismételgetni a ProBahn érveit, és sok minden mást. Való igaz: Sok hibával kapcsolatban még igazuk is lenne. De sokkal fontosabb az, hogy nem kezdik emlegetni, hogy "bezzeg Japánban".

Nálunk kevesebb leállás, több tájékoztatás mellett is azt mondaná a fél ország, bezzeg Németország. Elfelejtve azt, hogy ott is történnek ilyenek. Mert ott ez az időjárás annak ellenére extrém, hogy olyan országokban ahol rendszeresek a trópusi viharok, ennél nagyobb viharokra is fel vannak készülve. Csak a német megérti: ott ez mindennapos. És még azt sem fogja mondani, hogy ilyen helyzetben kicsit kisebb a káosz Magyarországon. Mert megérti, hogy a ritka eseményeket lenyelni sokkal olcsóbb, mint megpróbálni felkészülni az olyan extrém helyzetekre, amikor ez nem sokat ér. 

Viszont felelőtlen gazdaságpolitikáról fog írni ott, ahol erre túl sokat költünk, az olyan helyzetekben az emberi élet védelmére, ahol erre lehetőség és szükség is lenne viszont keveset. A közlekedés közben ott is helyre állt. Nem azonnal, és ahol érdemben fa is került a sínekre, ott szépen sorban haladva sok időpontban, szépen fokozatosan. De amennyire a helybéli emberek megértették azt, hogy ilyen megtörténhet, azt is megértik, hogy velük is megtörténhet. Hogy ezért empátiával kell fordulni egymáshoz, segíteni kell egymáson. Mert ez mindegyiküknek olcsóbb, mint az időjárásállóbb közlekedési rendszer.

A nagy baj az, ha ez Magyarországon történne, félnénk a vihar elől menekülőt beengedni a házunkba, autónkba, félnénk egymásnak segíteni. Aki viszont ezt a bizalmat már kiterjesztette idegenre, EUn belüli bevándorlóra, török vendégmunkásra, turistára, keresztényre, muszlimra, stb. egyaránt, és itt alapvető európai, keresztényi érték ez a fajta empátia, segítségnyújtás, az könnyebben fordul bizalommal más idegenek felé. Ez a befogadás kultúrájának az európai alapja. 

Ha a szomszédot sem fogadod be, akkor a menekültnek, vagy éppen a menekültekkel bajlódó görögnek sem fogsz segíteni. A bizalmatlanságra épülő gondolkodásmód viszont minden nagyobb viharnál, hóesésnél megbosszulja magát. A bizalmatlanság oka viszont az, hogy okunk van bizalmatlannak lenni. Mert, ha kirabolnak sem segít senki, mert neki lenne kellemetlensége belőle, és nem is jelenti be a rablást, mert nem akar spicli lenni. És pont ezért nem is segít elkapni a bűnözőt, és a társadalom minden szintjén mehet az ügyeskedés, a mutyi, ami leépíti a bizalmat.

Az igazság valahol középen lenne. Egymáson segíteni, a bűnöző ellen közösen fellépni (igen, a hatóságoknak is jelenteni), kiállni a törvényességért. És éppen ezért nem támogatni olyanokat, akik arra érdemtelenek. És igen: aki a jobb segélyekért, jobb életkörülményekért a hatóság elől bujkál, más vagyonát tönkreteszi, felőle a másik éhen is halhat, és ha a határ megnyitása miatt terrorista jön akkor a terrorcselekményben is megdögölhet, de neki kell a nagyobb segély, mert Gemany, Germany, Germoney, Germoney, Money, Money, Money... 

Nem véletlen az sem, hogy ott természetes az elismert menekült befogadása, ahol a köcsögtelenítés óta a "sokadik szomszédban", vagy éppen sok másban is okuk van megbízni az embereknek. És nem hiszem, hogy ott bárkit is az befolyásolna  ilyenkor, hogy a szomszéd előtt elég PCnek látsszon, mert... És ezért érdekes a PC hívő jogvédők harca az ottani példa és annak megteremtője ellen. Persze, ha mindenhol ilyen sikereket érnének el, nem lenne szükség rájuk, jogvédőkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2812947425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása