... mert választani kell

A DK csalást kiált és hülyének néz mindenkit

2018/04/30. - írta: Válasszunk

"A csalások legtipikusabb példájaként említette, hogy újpesti jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, a DK listájára ugyanakkor nem érkezett szavazat." — olvasom az Index cikkében. És azt kell mondjam, nem lennék most DK-s. És nem azért, mert a cikkben szereplő (Indexről származó) képen Gyurcsány Ferenc egy dolgot sugároz viselt öltönnyel, és mást a nyakkendő hiányával, hanem azért, mert az idézett mondat arra mutat rá, hogy hülyének néz ő mindenkit, de leginkább a saját szavazóit. Azokat akik hinni szoktak neki, és akiknek ez a fajta válsátkommunikáció szól. 

A komolynak látszani igyekvő, de a kényelmetlen részeket elbliccelő DK-s politikusok abban bíznak, hogy akiket megszólítanak beveszik a fenti maszlagot. A gond csak az, hogy akinek csak egy kis esze van, az legalább 3-4 kisebb-nagyobb hazugságot vesz észre a 244 egyéni szavazatról szóló mondatban. Nyilvánvaló, hogy Varju László nem ennyi szavazatot kapott, hanem 23238 szavazattal nyerte meg az adott választókerületben a mandátumot. A szavazatok összességére utaló mondat egyetlen kis szavazókörre vonatkozik. Ebben a szavazókörben beérkezett szavazatok kapcsán viszont Varju László szavazatait a DK listás szavazataival méri össze, és nem az adott választókerületben a DK jelöltjét valamilyen szinten támogató pártokra összesen leadott listás szavazatok számával. 

A nyilvánvaló példa az MSZP. Onnan az átszavazás közel 100%-os volt, de sok más ellenzéki párt szavazói között is volt jelentős átszavazás. 

 

A másik fontos szempont amit nem szabad elfelejtenünk, hogy itt a DK által megnyert mandátumról van szó, azaz olyan egyéni választókerületről, amit az ellenzék nyerhetőnek és fokozottan ellenőrizendőnek gondolt. Egy biztosan FIDESZes választókerület esetében, ahova nem jutott ellenzéki delegált, csalást kiáltani, azt mondani, hogy a szavazatszámlálást nyerte meg valaki, egy dolog. Egy olyan körzetben ezt mondani, ahol erős volt az ellenzéki jelenlét az esélyek miatt, és amely körzetért az ellenzék részéről a felelősséget javarészt a DK vállalta igencsak furcsa. Egy ellenzéki körzetben a nem pártdelegáltként ottlévő szavazatszámlálók pártszimpátiáját ugyan nem tudhatjuk, de általában ez a terület szimpátiáját tükrözi.

A DK a saját szavazóit is megrágalmazza

Sokezer szavazókörben több tízezer ellenzéki választópolgár dolgozott. Jelentős részük tisztességesen, más részük a kelleténél lazábban vette a munkát és hibázott. A rendszer szintű csalást kiáltó DK viszont valamennyiüket tisztességtelen és szándékos csalással vádolja meg. A saját szavazóit is. Miközben az általuk előadott narratívában a saját szavazóikat hülyének nézve felejtkeznek el a taktikai szavazásról, a visszalépésektől, a minden értelmes ember által ismert tényekről. 

A szavazatszámlálók alapvetően tisztességes emberek, rendszerszintű csalást, a szavazatszámlálás megnyerését kiabálni az besározásuk, megrágalmazásuk. Ellenben minden szavazatszámlálót ismer a környezete, ezek a vádak így csapódnak le, és ezeknek lehetnek következményei. A DK vádaskodása, a benne lévő nyilvánvaló hazudozással, becstelenséggel ezeken az ártatlan embereken, sokszor ellenzéki delegáltakon, máskor pártfüggetlen szavazatszámlálókon gázol át, megpróbálva védeni Gyurcsány Ferenc hazugságbajnokot, és az ő irreális számait a várható DK-s szavazókról. 

Az unalomig ismert matematika

Az igazság az, hogy levonások mindenkit sújtottak. Ennek megvannak a tanulságai, és lehet beszélni arról, hogy az önmaguk munkáját megszervező szavazatszámláló bizottságok mit és hogyan tudnak máshogy csinálni. Azok is ahol sok volt a levonás, de hamar hazaértek, és ahol 1-1 szavazat miatt hajnalig dolgoztak, mert nem akarták, hogy érvénytelen legyen. Csak éppen egy olyan pártnak, ami számára az 5% megugrása is nehéznek tűnik, ami kapcsán egy-egy kevésbé szektás szimpatizánsnak is eszébe juthat: Ha nem lesz meg az 5% akkor ide szavazni elveszett szavazat, és a taktikai szavazás üzenete a kampány végére a biztos bejutó pártok támogatását is említette nem kell sok érvénytelen szavazat, hogy eltüntesse a szavazatait. Aki bőven 40% felett teljesít, azé nem fognak teljesen eltűnni.

Matematika. És bármennyire is szeretné Gyurcsány azt hinni, hogy a DK szavazók elég hülyék ahhoz, hogy ezt ne értsék, ezt éppen elégszer magyarázta el az Index is. Azt pedig a DK szavazói is tudják miért nem működnek több tízezer beavatottal működő titkos összeesküvések. Így a szavazatszámlálás, eltűnő szavazatok kapcsán szervezett kormánypárti csalásról beszélni butaság.

Ki a haszonélvezője a tévedésnek?

De van egy másik fontos dolog. Amit remélhetőleg még a DK szavazók is megértenek. Ahol rossz párthoz írtak be valamit, azt lehet korrigálni. Ez tudtommal meg is történt. Ez valóban az ellenzéknek kedvezőtlen. Csakhogy ez a ritka jelenség. Az idén tömeges jelenség az érvénytelen szavazatok ügye, amivel minden listáról levonnak szavazatokat. 

A különböző pártok eltérő számban kapnak szavazatot. Ahol egyes ellenzéki pártok 0 szavazattal végeznek, ott az ellenzéki pártok egy részének kevesebb szavazata volt, mint ahányat le kellene vonni. Így ők a levonás egy részét megúszták. A FIDESZ, ami sehol sem került 0 szavazatra, vagy az alá minden levonást elszenvedett, így ezzel a jelenséggel összességében matematikailag bizonyítható, hogy a kormánypártok vesztettek a legtöbb szavazatot. 

Azaz lokális szinten az ellenzék látszik vesztesnek (a pár % helyett 0-t kapnak), de az országos lista kapcsán nem a helyi, hanem az országos szint számít, ami kapcsán viszont a FIDESZ veszít sok szavazatot, a többiek  külön-külön kevesebbet. De mivel a többiek kevesebb szavazatot kaptak előfordulhat, hogy a szavazataiknak nagyobb részét veszthetnék el. Feltételes módban. A Jobbikra igaz lehet, de a vidéken az érintett környezeteben létező MSZPre is. Ráadásul a FIDESZ vs ellenzék kapcsán a széttöredezett ellenzék több pártjától is jönne a levonás. Ha ezek nem olyan körzetek lennének, ahol az ellenzék gyenge, akkor az ellenzék többet is veszíthetne. 

A másik forgatókönyv érdekesebb, az ellenzéken belüli erőviszonyokkal is foglalkozik: A „sokkal kevesebb szavazatból közel ugyanannyi jut egy pártnak” helyzet azt jelenti, hogy az adott párt fog %-ban jobban teljesíteni. Ez utóbbi azoknak kedvez, akik az adott környezetben gyengék, máshol koncentráltan van jelen a szavazótáboruk. Például a DK, vagy az Együtt. A Jobbik vagy az MSZP többet veszít. A nagyon FIDESZes körzetekben viszont az ellenzék összesen is jóval kevesebbet bukik el (pedig hasonló mennyiségű az össz ellenzéki szavazat), mint a FIDESZ így országosan is az ellenzéknek kedvezhet sok körzetben ez a jelenség. 

A jelenség viszont csökkenti az össz érvényes szavazatok számát, a bejutási küszöböt. A fenti helyzetből persze könnyű profitálni. A DK tehát haszonélvezője az anomáliáknak. A DK sok várakozáshoz képest felülteljesített, a tiszta mérésekhez képest méginkább. A DK számára az 5%-os küszöb miatt ez fontos volt. Ha nincs ilyen, és a DK 5% alá kerül, akkor a FIDESZ jóval 2/3 felett lenne. 

Ha hinni akarunk a csalásban, meg akarjuk ismételtetni drágán a választást, az a DK kiesésével fenyegetne. Ha csalást sejtünk tegyük fel a kérdést kinek az érdeke? És itt a legnagyobb haszonélvezők között ott van a DK és mindenki, akinek érdeke, hogy a DK fennmaradjon. 

Miért lehetett ennyi hiba és tévedés?

Sokan mutatnak rá: A bajok ott voltak súlyosabbak, ahol nem volt ellenzéki delegált. Van aki azt mondaná, persze a FIDESZ csalt. Csakhogy a csalásból nem a FIDESZ profitált, és egy parlamenten kívüli Gyurcsány sem lenne rosszabb a FIDESZnek. Ellenben van egy kézenfekvő magyarázat arra, hogy miért így jelentek meg a tévedések. A legtöbb párt mögött nincs igazi országos hálózat, nincs elegendő országos jelenlétük, hogy sok helyre aktivistát küldjenek, ezért nem lettek itt ellenzéki delegáltak. Sok feladatot viszont nem tölthetnek be pártdelegáltak, és a helyi erők között akad olyan is aki nem kormánypárti szavazó. 

Csalni így sem igazán lehet. De van egy egyszerű jelenség: Sok helyen nem volt aki árgus szemekkel figyelje a többiek munkáját. Nem ellenőrizték egymás munkáját és nem volt sok vita arról sem, milyen munkamódszer előzi meg a tévedéseket. A többség számára ez egy egész napos teher, nyűg volt, amin valahogy túl akartak esni. Bár a megfogalmazás bántó lehet sok közösségnek, de egy falvakból, régiókból jelentős az elvándorlás országon belül is. És ez leginkább a fiatalabbakat érinti, azok akik odafigyelést igénylő szellemi / irodai munkából élnek, akik ebben a helyzetben kellően precízek lettek volna.

Az ezzel a problémával küzdő területek azok, ahol természetes, hogy sok a tévedés. De azt is tudjuk, hogy számos párt pont ezeken a területeken nincs jelen érdemben, sőt nem is beszéli a helyiek nyelvét (sokszor a PC miatt) és nem is kínál itt megfelelő megoldást. A helyi szavazatszámlálók valószínűleg keveset foglalkoztak az országos képpel, ismerték a saját környéküket, és a biztos kormánypárti győzelmet feltételezve csak formaságnak tarthatták a választást. Ez pedig a lazaság és a tévedés melegágya volt. 

A választás szabályait sokszor nem értő vagy félreértő szavazatszámlálók mellett könnyen lett sok az érvénytelen szavazat. De ennyi szavazatot csak a FIDESZ vesztett el, mindenki más ennél kevesebbet. 

„Illiberális DK”

A liberális demokrácia egyik legfontosabb tulajdonsága az a képesség, hogy a kudarcokból és a kritikákból tanul, képes lenne leküzdeni a hibáit, maga mögött hagyni a bűneit. A tekintélyelvű politika, legyen szó akár a Venezuelai példáról is, a legnyilvánvalóbb kudarcait is a tényeket ignorálva külső ellenségre, külső körülményekre fogja, és a vezető tekintélyét féltve nem ismeri el a saját hibáit, a kritikák jogosságát, de azokat az eredményeket sem, amiben a versenytársai jobbak. 

Paradox módon a liberális demokrácia fenti önjavító funkcióját jelenleg legmagasabb szinten a liberális demokráciával szemben kritikus FIDESZ valósítja meg. Orbán bár daklaráltan illiberális, felépít sok probléma mentén ellenségképet, és sok kritikát a felszínen elutasít, valójában tanul a hibákból, változtat, és keresi azt a pontot, ahol a lehető legtöbb szavazót képviselheti, ezzel is szavazatot maximalizál. És sok érdemi, tartalmi kritikára is épít a változtatásnál. 

Az önkorrekció, a valós önkritika, a másik érdemeinek elismerése, a kritikákra való normális reagálás képessége nélkül nem nagyon lehet választást nyerni, de új szavazókat szerezni sem. A DK szavazótáborának elöregedése és ez a jelenség a DK végzetét jelenti. A DK azon kevés ellenzéki párt egyike, ahol a sorozatos vereségek ellenére sem merül fel, hogy a vezetést leváltanák, hogy útkereséssel bármit is javítanának, így ezzel a DK tulajdonképpen az ország leginkább dogmatikus, tekintélyelvű, illiberális és antidemokratikus politikai ereje. 

Mit nyer ezzel a DK?

Megismételt választás ebből valószínűleg nem lesz. Az újraszámlálás legfeljebb arra mutat rá, amire a statisztika is: Nem volt rendszerszintű csalás. Az EBESZ is a médiaegyensúlyról, körülményekről beszélt, de azt rögzítette nem volt csalás. És van még egy apróság is, amit könnyű elmondani: Egy arányos választási rendszer esetében viszonylag kevés helyen csalva is nagyban módosítható az eredményt. A többségi elemek túlsúlya esetén viszont minden választókerületben, az ország sok pontján kellene szervezetten csalni, vagy legalább szállítani a szavazókat, stb. ezt viszonylag sok helyen akadályozza az ellenzék, a megfigyelők. 

Ugye értjük azt, hogyha egy körzetben csalhatna a kormánypárt, akkor az egyéni eredménybe lenne értelme belenyúlnia, ha a maga javára csal. Ha az 5% körüli pártokat húzza fel valaki biztos bejutó helyre, frakciót biztosítva nekik, akkor érdemes a listán csalni. A DK féle csalásvád tehát egy blöff. 

Ha egy párt ilyen blöffökkel próbálkozik, annak többnyire két oka van. Egyfelől bízik abban, hogy ezzel nem veszíti el azokat a választóit, akik nem dőlnek be a hazugságnak.  Mondjuk mert jobb, vagy legalább egy kérdésben azonos oldalon álló más alternatíva hiányában maradnak. Másfelől a hazuzgsággal, ellenségkép építéssel az egyszerűbb, könnyebben megtéveszthető, könnyen fanatizálható szavazókból lehet többet megszerezni. Ők azok, akik vagy azért, mert képtelenek felismerni a hazugságot, vagy magukat is átverik be is dőlnek a szövegnek.

A DK pedig úgy gondolja ismeri a saját szavazótáborát. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4913878504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása