... mert választani kell

Túl sok a párt? Ha kevés lenne az lenne a baj!

2014/03/15. - írta: Válasszunk

Azt mondják most sok párt közül lehet választani. Őszintén szólva nem tudom. Nem tudom, mert az azonos kézen lévő két kamupártot, a program és honlap nélküli kamupártok a politikai kínálat részének. Akkor sem, ha állítólag ők már régóta birtokolják ezeket a neveket. Mert sok név setében ha nem is pártként, vagy jelölő szervezetként de már akkor is volt múltja. Aki pedig nem tudja honnan venne el pénzt, abból hogyan és mit javítana az ország helyzetén, nincsenek elképzelései arról milyen politikát folytatna azt nem tudom a választék részeként tekinteni. Sem akkor, ha képviselői fizetésekről, ezzel szerezhető befolyásról, publicitásról álmodnak, sem akkor, ha éppen csak a kampánypénzt tennék el.

A valós, vállalható választási lehetőségek száma aggasztóan kevés, míg a szavazólapon aggasztóan sok tétel van. Őszintén szólva örülnék annak, ha a szavazólapon ugyan szokatlanul kevés tétel szerepelne és erről beszélnénk miközben nyugtáznánk: "A sok program közül mind jó és esélyes, aggódhatunk hogy nehezen +lesz így kormánytöbbség". Azaz jó okom van azt mondani: Fordítva jobb lenne. De amikor még a baloldali ellenzék Összefogás nevű formációjáról volt szó, kénytelen voltam levonni a következtetést: Az sok szempontból virtuális dolog. A kormányváltás találóbb név, mert amennyire nem tudnak megegyezni az egyes kérdésekben, ha nyernének akkor 2 hetente lehetne kormányváltás. 

A támogatottság nélküli törpéket is lehet vizsgálni. De nem jelentenek érdemi alternatívát, mert nem is készülnek a kormányzásra, így nem is tudtak arra alkalmasság válni. Az LMP sem felkészül. Marad a FIDESZ, a KDNP és a Jobbik. Az első kettő közös listán szövetségben. Az utóbbi fele minden tőle telhetőt megtesz annak bizonyítására, hogy nem antiszemita, nem rasszista, nem szélsőséges. A másik fele viszont ennek az ellentétét bizonyítja. Hogy melyik felük mennyire őszinte, mennyire nem, az kérdés. De az nem, hogy így nehéz lenne őket így vállalhatónak nevezni.

Azaz hiába van sok név a listán, akik azt mondják, hogy "a FIDESZ is szar, de nincs más vállalható alternatíva" azok szavaiban akad némi igazság. Ez pedig így praktikusan "egypártrendszer" és nem csak a FIDESZ miatt. De lehetett volna nekik is jobban csinálni. Pl. ha az indulás feltétele egy olyan program amit független könyvvizsgáló finanszírozhatónak tart, és korrektnek érzi az intézkedések fedezetét is. Pénzbe kerülne az indulás? Igen. De nem sokba. Csak akkor a 3-4 név közül sokkal nehezebb lenne választani.

Amúgy aki azt mondja, hogy ez a FIDESZnek jó az téved. Ugyanis aki mindenáron kormányváltást akar, az tudja hova kell szavaznia. Kik a nagyok. Akik viszont azt mondják, mi márpedig kommunistára nem szavazunk, és a Jobbikot is elítélik most már nem csak a FIDESZ neve mellé tehetik az X-et...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr745857936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása