... mert választani kell

A részvételi arány és a szavazóhelység

2014/04/06. - írta: Válasszunk

WP_20140406_11_46_06_Pro.jpgEl nem tudom képzelni, hogy működött volna a szavazás, ha minden párt emberei ott ülnek. A hely még úgy is szűkösnek tűnt, hogy jóval kevesebben ültek a helységben ennél. Sor pedig annak ellenére volt, hogy igyekeztem egy kevésbé népszerű időpontot választani. És persze az jutott eszembe, hogy néhány napja a HERE City Lens alkalmazást nézegetve az egyik szomszédom azt monda, arra ilyen távolságra nincs is óvoda. A szavazókör mégis ott volt. És szerintem ő is odatalált, így nem kell emiatt félteni a részvételi arányt. Mondhatnám, az infrastruktúra persze nem volt tökéletes, de nem volt nagy gond. Itt szó sem volt óriás sorokról, igaz átjelentkezőkről sem. No meg azokról sem, akik azt mondják: Ők azzal szavaznak, hogy nem szavaznak. 

És jelentős részben azért érdekes ez, mert számos kutatás megpróbálja megbecsülni kik azok akik elmehetnek, bár előre nem mondják biztosan a részvételüket, de senki sem foglalkozik azokkal akik biztos részvételt ígérnek, de nem mennek el. Nem mennek el például azért, mert úgy gondolják a nekik fontos jelölt így is úgy is győzni fog, így nincs rájuk nagy szükség. Vagy mert "győzzön a FIDESZ, de ne 2/3-dal". Vagy mert hosszú a sor, főleg mise után tömegesen érkezve. Vagy mert... És a miértek okai között a tegnapi buli is ide tartozik. Vagy éppen az, hogy elve nem akartak annyira elmenni, de a kérdezőbiztos felé meg akartak felelni. 

A választás megszervezése egy olyan kormányzati feladat, aminek sok hiányosságát már nem lehet kampánnyal elfedni. Ha az épülő, szépülő környékről beszélő oldal ilyenkor hiányos infrastruktúrát mutat fel, és sok esetben a környezet sem tökéletes, akkor azt már éppen úgy nehéz elfelejteni, mint sok más problémát. A szavazással alapvetően az a baj, hogy bár alapvető állampolgári jog, de a szavazást megnehezítve már messze nem racionális döntés. És máshogy áll hozzá az aki azt mondja, itt most a szavazatára nagy szükség van és neki is fontos a dolog, mint aki már a zsebében érzi a győzelmet. 

A részvételi arány, a szavazás körülményei pedig hatnak az eredményre. Kérdés, hogy hogyan. Persze elérkezik az idő, a szavazóhelységek pedig szépen lassan bezárhatnak. Az emberek pedig nézhetik a választási műsort, gondolkodhatnak, hogy megérte-e elmenni. Jó helyre szavaztak vagy sem. 

A szavazás legitimitását már sokan megkérdőjelezték, a kamupártok, az összetéveszthető nevű szervezetek, sok esetben az elrettentő hosszúságú sor is komoly gond. Pedig a sorban állókat tájékoztatják, hogy szavazhatnak. Ilyen sorban állás korábban is volt. Való igaz: A külföldön dolgozó magyarok nehezen szavazhatnak. Csak egy dolgot ne felejtsünk el: aki tényleg éveken át ott él, annak furcsa az itthoni lakcím. Ez nem gond... Addig is várjuk az exit pollokat.

A post ma este sokszor fog frissülni.

UPDATE 1: Sorok lezárultak, jönnek az eredmények... Azt is tudjuk, hogy a feldolgozás vidéken gyorsabb. Miért? Egyszerűen azért, mert egy lakótelepen megszokott szavazókörben jóval több szavazatot kell összeszámolni, mint mondjuk egy olyan kistelepülésen ahol kevesebb mint 50 vagy 100 szavazó van. A sok hely adatát könnyebb összeadni, mint több száz szavazatot megszámolni. Nem mindegy az, hogy ez alapján hogyan becsüljük meg a párlisták támogatását. Mert lehetne két módszer.

Az egyik a meglévő szavazatok arányával számol.

A másik pedig a körzetenkénti szavazatarányokat előbb extrapolálja az ottani szavazatszámra és abból számol. Az utóbbi jobb közelítést adhat sok szempontból... Mindenesetre ez is befolyásolja mennyire pontos mondjuk az LMP kapcsán bármely részeredmény. 

UPDATE 2: A várható 2/3 kapcsán is "szűk a különbség", csakhogy mivel ez egyéni körzetekben dől el, itt ez biztosabb. 

UPDATE 3: Beszédek, szépek és jók. Még a végleges eredmény előtt, de már tudva azt, hogy kinek mire van esélye. Mondhatjuk azt, hogy minden marad a régiben. Ami nagyjából igaz is, még akkor is, ha a Jobbik támogatottsága nőt, az LMP támogatottsága csökkent. Vannak jó dolgok, vannak rosszak is ebben. Jó dolog a stabilitás. Rossz az, hogy ahol szükség lenne a megújulásra, ott ez nem történt meg...

UPDATE 4: Az LMP a saját beszéde szerint bent van a parlamentben. De ne feledjük, amennyire Budapest felhúzta, annyira a határon túli magyarok egy része lejjebb viheti a támogatottságukat. Az LMP helyzete nem dőlt el....

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr865962908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása