... mert választani kell

A sok rossz és a kevés jó...

2014/05/31. - írta: Válasszunk

Sokadik tesztben olvasom a Windows Phone 8-as telefonokról, hogy kevés rájuk az alkalmazás. Bezzeg az iOS, az Android... Aztán előkerülnek a darabszámok. Meg jópár dolog. És tény Windows Phone alatt valóban nehezen találnánk meg egy 5-6 éve történt esemény kapcsán fejlesztett, azóta nem is frissült mini alkalmazást. Vagy mondjuk sok kisvállalkozás alkalmazását. Vagy 4-5 éves vicces programokat. Vagy... A store tartalmának jelentős részét pedig a két veterán platformon ez adja. Valóban azon múlik egy platform sikere, hogy hány ilyen szemét van a storeban? Szerintem sokkal fontosabb kérdés, hogy hány feladatra van megfelelő alkalmazás. És itt a rendszer beépített alkalmazásai is számítanak. 

Ha pedig az emberek 99% azzal találkozik, hogy minden célra van megfelelő program, akkor jön az újabb kérdés: Van-e verseny? Ha valaki adott típusú programra, játékra, stb. vágyik van-e lehetőssége több programot, több fejlesztőt versenyeztetni? Mert a verseny a fogyasztónak jó. És érdemes megnézni, hogy ez a verseny mennyire segít elérni a programok jó ár / érték arányát. Ezek fontosak. Az 5 éves fingós appal felturbózott számháború már rég nem az. 

Azonban érdekes tanulság az is, hogy nem mindegy az, hogy hol keresünk programokat, illetve megoldást a problémákra. Ha valaki a Windows Phone operációs rendszerre készült Sharepoint kliens programok szolgáltatásainak listáját nézi a store környékén hamar kiderül, hogy ezek a listák gyanúsan rövidek, fontos funkciók hiányoznak belőlük.  De miért? Mert a telefonban lévő Office natívan támogatja a Sharepoint minden funkcióját, és ez bizony minden felhasználó számára elérhető funkció. 

Környezetemben akad olyan aki gitár hangolót keresett először Androidra... Sok rosszat talált. Majd Windows Phone-ra. Ahol kevesebbet talált, de abból volt ami jobb volt, mint bármelyik általa megtalált / kipróbált androidos. Ugye értjük a különbséget? Vajon melyik rendszer kínál számára vonzóbb megoldást? Melyiket éri meg választania? 

Akad aki azt mondja, termékekről, cégekről a téma kapcsán sosem születnek alaptalan negatív kritikák. Aki ezt mondja az még sem telefon, sem játékkonzol, sem más témában nem látott fanboy-t. Ami pedig az utóbbi évek egyik legjellemzőbb internetes viselkedése. És ezek a kommentek valóban hatnak a vásárlásokra, nem kis pénzt jelentenek. Ezek letagadásával érvelni az AB döntése ellen furcsa. Még akkor is, ha megérthetjük: A telefonok, a konzolok kapcsán ennek a döntésnek súlya van. 

Amikor a telefont kiválasztjuk az rögtön egy drágább vásárlás. De nem csak a telefon ára miatt, hanem amit az évek alatt elköltünk alkalmazásokra, tartalomra, kapcsolódó szolgáltatásokra. Hamar kiderül, hogy ez a döntés már brutálisan nagy összegről szól, és sok fontos lehetőség akár sok más dolgot is befolyásolhat. Ugyanez igaz a konzolokra is. De a másik ember választása is befolyásolja, ez az eszköz mekkora piac, mennyi pénz van itt, mennyire kell alkalmazkodni ehhez.

Nem csak az alkalmazásbolt kapcsán merül fel az, hogy "sok rossz és kevés jó" között választhatunk, hanem szinte bármely bolt, sok autómárka vagy akár országok között választva is. Ahol a politika alapvetően jó, de kevés politikai oldal van, és ahol a sok tanácstalan "mi majd máshogy" között lehet választani. 7-8 közül kiválasztani a legkisebb rosszat kevésbé vonzó mint 2 jó közül kiválasztani a nekünk jót. 

Sok országban sokféle oldal, párt, lehetőség, életstílus, munka, párt között választhatunk. Máshol kisebb a szabadság. De nem biztos, hogy a választások minősége is azonos. És az sem, hogy az adott országok népszerűek lesznek, sok embert vonzanak, nagy hatásuk lesz a nemzetközi piacokra. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr546230099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása