... mert választani kell

Kinek fáj(t) az Appleblog?

2014/06/20. - írta: Válasszunk

Nekem ugyan nem. Pedig nem szeretem az Apple-t. Pedig szeretem, ha egy blogon vagy trackback van, vagy legalább blog.hu-s kommentelés. Egyszerűen azért, mert úgy gondolom fontos érték, hogy immár magánvélemények is sok emberhez jutnak el. A magánvélemények ütköztetésére, véleményformálásra, stb. remek eszköz a blog. Ehhez viszont a trackback, a reakciók "automatikus belinkelése" hozzá tartozik. És nem a reklám miatt. Hanem elsősorban a vélemények ütköztetése miatt. És azért, mert a bloggerek olvasottságtól függetlenül ebben a kérdésben egyenrangú felek. És, ha már egyenrangúak vagyunk, partnerek vagyunk, akkor bármely blogger-t ér méltánytalan támadás a mellett ki kell állni. De mi is az a méltánytalan támadás?

Van aki nyilván elmondaná, hogy az ítélőtábla, a Kúria, az Alkotmánybíróság, és még ki tudja kicsoda, micsoda. Nekem eszembe jut, hogy az AB indoklásából nagyon hiányzik a hivatkozás a hasonló ügyre, ami Strasbourg-ot megjárta, és ahol a Delfi nevű hírportál csapata éppen a nagykamarához akarná vinni az ügyet. Ezek után biztosra venni, hogy Strasbourg majd az adott szervezetnek ad igazat, megkérdőjelezni az AB, a Kúria, minden jogász szakértelmét nem korrekt. Itt nem az ítélet volt méltánytalan támadás. 

Az Appleblog Facebook oldalának törlése viszont kivágta a biztosítékot. És őszintén szólva nem érdekel az sem, hogy ki és melyik magyar konkurenst sejti az eset mögött. Mert a döntést az Apple jogi képviselője hozta. Ha az Apple korrekt a kérdésben, akkor bárki, és bármiért is megy hozzájuk, eszébe sem jutna egy sikeres rajongói oldalnak keresztbe tenni. Ha viszont inkorrekt, akkor tökmindegy ki szólt nekik, az ő inkorrektségükkel van a baj. És nem feltétlenül kellett, hogy valaki szóljon neki. Könnyű azt mondani: A Facebook oldal nem létkérdés. 

Van olyan technikai blog, amit nem tartok korrektnek, pedig ők és és én is a Windows platformot kedveljük. Nem kell mindenkivel jóban lenni. De, ha az ő oldalukat töröltetné figyelmeztetés, indoklás és velük való kapcsolatfelvétel nélkül a Microsoft hamar megrendülne a bizalmam a cégben. Mert azt mutatnák: nem tisztelik azok munkáját akik a platformba (annak népszerűsítésébe) munkát és pénzt tettek. 

És nem lenne bizalmam ahhoz, hogy az adott cég egy platformjába fejlesztőként, bloggerként, hirdetőként, befektetőként, vagy csak egyszerű vásárlóként időt és pénzt fektessek. Ez bizalmi kérdés. De nem csak ez. Ha egy logóhoz, márkához sok kellemes élményt, gondolatot kötök, akkor a termékeiket kellemes lesz használni és még a nagyobb hiányosságok sem fognak zavarni. Ha kellemetlen gondolat kapcsolódik hozzá akkor a legkisebb akadály, vagy a saját hibánk is elég ahhoz, hogy a termékre dühösek legyünk, kellemetlen legyen annak a használata. Az EA vagy a Sony nálam ebben a kalapban van, és mivel nem egy és nem két embert tudok akinél ugyanezt kivívták, már a termékeik értékelését sem tudom ettől függetleníteni. 

Az Apple-t eddig sokan pozitív példának hozták. Ő volt a másik oldal. Ahol a "már-már vallásos áhítat" jutott eszébe sok átlag felhasználónak. Pedig Steve Jobs nem csinált semmit, csak azt mondta: Olyan terméket akar eladni amivel vásárlóként elégedett lenne. Figyeljük meg milyen kevés cégnél része ez a szempont az arculatnak. A felépített bizalom eddig érték volt. De számos tüske, csalódás, sérelem megmarad a rajongókban. Azokban is, akik eddig a Facebookon követték a híreket és most elvették tőlük. És ha tudatosan el is felejtenek sok sérelmet, a tudat alatt munkálkodó feltételes reflex immár a mosolygós alma és a vágy képe mellé a kukacos, rohadó almát és az undort is oda kapcsolja. 

A felhasználói élményhez pedig nem csak a design, de a pavlovi reflexek is oda tartoznak. Mínusz pár pont az Apple-nek. 

Lehet persze tippelgetni kinek állt érdekében az adott oldal törlése. Van aki magyart sejt. Nem tisztem bíráskodni. Pláne azért, mert egy meglepő törlés friss híre kapcsán furcsa lenne, ha valakinél tuti info lenne. A "mi más történhetett", a "csak nem az Apple-t zavarta mit írunk" meg gyenge bizonyítéknak. Ha pedig beállnék a mutogatók táborába, minden bizonyíték nélkül, kaphatnék a nyakamba egy személyiségi jogi pert, a jó hírnév megsértése miatt. Az oldalak közötti csetepaté az ő magánügyük. De, ha mindenezek ellenére a konkurencia állna a háttérben a döntés akkor is az Apple kezében volt. Ezt a döntést ő hozta, ő felel érte. Még akkor is csak az Apple felel az Apple döntéséért, ha holnap azt derítené ki a HVG vagy az RTL Klub híradója, hogy az Orbán család akar egy másik Apple blogot indítani. Azért csak az Apple felel, mert ők voltak döntési helyzetben. 

A törlés akár úgy is előfordulhat, hogy azt sem tudják hol van Magyarország, mi volt az oldalon. Csak egy a brand szempontjából fontos névre keresve valami ismeretlen nyelvű dolog jön be, ami zavarta mondjuk a jenki rajongók egy részét is. Vagy nem is kell, hogy zavarjon bárkit is. Csak fontos, hogy pár fontos nevet más ne használják, mert védik, megerősítik a védjegyet. Magyarországra oda sem figyelve, félautomata üzemmódban a droidok. Övék a védjegy (Apple), lehetett jó okuk a törlésre. De, ez esetben is az a korrekt, ha előbb szólnak az adott rajongói oldalnak, hogy mire kell a brand... És nem az ügyvédi felszólítás megy a Facebooknak leszarva azokat akik munkát, pénzt tettek a platform népszerűsítésébe.

Nem hiszem, hogy ez, így erősítené a bizalmat a cég irányában. Tovább megyek: Jön az új, nagyobb iPhone. Borítékolható, hogy sokaknak nem fog tetszeni. Lesz belőle vita. És majd jön az érvelés: Az Apple így úgy oda figyel a felhasználókra. Borítékolható, hogy az Apple maps hibái mellett ez az eset is elő fog jönni a kommentekben. Sem a rajongó, sem a vásárló nem érdekli őket. A blogger sem, és más sem aki pénzt és munkát tesz a platformba. 

És ez megannyi vitában lesz on topic válasz. El tudod képzelni milyen úgy rajongói blogot írni, hogy az általad népszerűsíteni próbált cég ennyire látványosan semmibe vett? Hogy amikor az Applevel való együttműködésről, azok korrektségéről, policyjeiről, az ügyfelekre való odafigyeléséről írna valaki máris kaphatja a pofájába a kommentet: Ugye emlékszel te is, hogy töröltek egy adott Facebook oldalt. Egy nagyobb telefont szokni kell. Nem vagyok Apple rajongó, nincs iPhone-om. De ezt tudom, mert nálam is változott már a kijelző méret. Még a Windows Mobile időszakban is. Hogy fogja az Appleblogon bárki is azt mondani az Apple oda figyel rád, ha gondolkodás nélkül lenullázta évek munkáját, amit az Appleblog gazdái a Facebook oldal népszerűsítésébe fektetek. 

Egy rajongói oldalra a legnagyobb csapás az, ami a rajongást fenyegeti. Mert anélkül oda a lelkesedés, az oldal pedig csak nyűg lesz. Ez az ügy pedig akár azt is fenyegetheti. Minden kicsit kérdőjeles ügyben oda lehet majd tenni ez után a kommentet: "mit vársz az Appletől aki pillanatnyi érdekből, vagy szeszélyből évek munkáját zúzta le". És ezen a ponton mindegy, ki a felbujtó. Nem tudom elképzelni, hogy az Appleblog bármely szerzőjének őszinte lenne a mosolya, amikor ez az érv felmerül. Van ahol menő az Apple, mert hisznek benne, hogy oda figyel. Van ahol ciki, mert a felhasználókra nem figyelő mamutot látnak benne. Az, hogy Magyarország melyik csoportba fog tartozni többek között az ilyen ügyeken múlik. Az érdekektől és a vélt vagy valós felbujtótól függetlenül. 

És ez esetben az Appleblog mellé kell állni. Akkor is, ha esetleg magadban úgy gondolnád, ez az Appletől várható volt, aki pedig sok csúnya húzásuk alatt mellettük állt,mégis mire számított? Egyszerűen azért, mert földön fekvő emberbe nem elegáns belerúgni még egyet, miután kapott mástól egy inkorrekt övön aluli ütést.

Azt elemezni, hogy egy inkorrekt csapat inkorrekt lépéseit nem éljenezzük, mert nem tudjuk mikor kerülünk sorra holnap is ráérünk. Amikor éppen nem egy áldozatba rúgunk bele még egyet. Még akkor is ráér ez, ha ez nem csak az Apple, a politika, hanem számos más kérdésben is fontos tanulság. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr456387439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.20. 16:07:00

Sajnos az Apple is orbáni módon tiporja lábbal a sajtószabadságot. És a Faszbúk is.

Amerika, segíts!

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.06.20. 16:24:04

Az Appleblogot nem törölték, csak a rajongói oldalát!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.06.20. 16:25:46

@BGy: Postban is a facebook oldaluk törlése van :) A facebook oldaluk népszerűsítése, a rajongótábor, a befektetett munka. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.06.20. 16:47:09

A mizuno.blog.hu az enyém volt, de amikor rajongói oldalt akartam neki csinálni a Facebookon, elolvastam a szabályzatot és úgy döntöttem, inkább nem. Sem a névhez, sem a logóhoz nem volt közöm jogilag. Ezt ott egyértelműen közölni kellett.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.06.20. 16:49:25

Tudom. De szerintem az Appleblog ezt közölte. De ha nem, akkor is a fő kérdés, hogy az Apple és a saját jogászai hogy kezelik a kérdést. Mert ez a történet elsősorban ezért nem volt kerek.

Ha jelzed nincs közöd adott brandekhez, akkor csak jelzik, hogy az egy rajongói oldal. Megjegyzem sok esetben még a márkák hivatalos márkaképviselete is így működik.

zsoci 2014.06.21. 10:09:33

A lényeget sajnos jól látod, én kiemelné az általad írtakból: Steve Jobbs olyan teréket akart eladni amiel Ő aga vásárlóként elégedett lenne. No ez sajnos csak rá volt igaz, az utódaira nem. Ne érts félre, a pasi egy valódi gyakorló elmebeteg volt, de tőle lett az Apple olyan amilyen. És láthatóan nem megy nélküle.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.06.21. 13:40:54

@zsoci: Amit Jobs úrról és az utódokról írsz azzal egyet értek.

És pont ezért is fontos az, hogy a csalódások sora elindulhat, és erre ad megerősítést a mostani ügy.
süti beállítások módosítása