... mert választani kell

Közbeszerzés, dupla mutyi

2014/12/23. - írta: Válasszunk

A közbeszerzési mutyi kapcsán beszámolt már politikus a saját tapasztalatairól, láttunk a Defacto blogon számokat és mégis van aki hitetlenkedik. Van aki azt mondja, hogy 20-30 millió forintos közbeszerzés falun működik, és ott tudják ki az aki nem iszik. Csakhogy ez nem tanácsadás, hanem többnyire építőipar. Azaz a Defacto számai nem erről szólnak, jól látható, hogy a kommentelő mellébeszél. Van aki azt mondja fontos a bizalom, és ugye a vitapartner sem bízna egy pert egy nyílt pályázaton győztes ügyvédre. Tényleg? Akkor figyelj jól a következő pályázati feltételekre, igaz nem válóper, hanem polgári per. De lehetne példát mondani szabálysértés, büntetőügy, stb. kapcsán is.

Legyen feltétel az, hogy egy követeléskezelő és egy fogyasztó közötti perben, olyan ügyvédek jelentkezzenek, akik a követeléskezelő X hibája esetén legalább 80%-ban megnyerik a pert az adott bíróságok előtt, bizonyos hibák esetén kötbért fizetnének. És az ügyfelüket terhelő átlagos költségről szól a verseny, a másik fél által fizetett perköltségből kapott munkadíj nem számít. Ugye nem kell mondanom, hogy a követelés még több más okból is vitatható... A kiírásban megkövetelt referenciák kizárják azt aki eredménytelen, aki lassú mert részeg, stb. nem igaz, hogy ehhez sógorság, komaság kell, nem lehet nyíltan közbeszerezni.

Ellenben a pályázatok során a hasonló tanácsadásra költött összegek terén nem látni látványos csökkenést, ez is segít észrevenni, kevésbé lehet szó hatékonyságról, annál inkább mutyiról. A kérdés inkább az, hogy miről is szól a helyzet. Az első helyzet az, hogy a változás szolgálhat valós társadalmi érdeket. Ugyanis van olyan, hogy az így szerzett pénz mögött munka és piaci érték van. Hogy mire gondolok? Ha van egy remek ötletem, amivel sok település fejlődhet. De a megvalósításhoz sok dolog jogvédett. Az önkormányzat pályázik egy ilyen rendszerre. nyer, majd nem írhatna ki cégre szabott közbeszerzést... Így nem igényelhetné a jó rendszert. Pont azokat a kulcselemeket kell kihagyni a pályázati kiírásból amiért a rendszer működne.

Megvalósul egy értelmetlen szemét, aminek viszont kicsit alacsonyabb a költsége, de nagy rajta a haszon. A település nem fejlődik, nem lesz annyi új munkahely, nem nőnek az adóbevételek. És az a pénz amit érdemesen el lehetett volna költeni a Zsebtömő Bt. zsebébe vándorolt. A helyzet nem volt jó. De lett volna rá jó megoldás. Ha az ilyen ötlet gazda is az önkormányzat eleve közösen pályázik. Így az adott szolgáltató is megmérettetik, nem cégre szabott a pályázat, de nem is lehet a hasznos megoldást gagyival helyettesíteni, és csodálkozni, hogy az EU felé vállalt haszna a projektnek nem teljesül. 

A probléma valós. És eddig is volt mutyi a közbeszerzésnél. Egyszerűen olyan referenciákat, feltételeket írtak ki, hogy a pályázók köre kellően szűk legyen és innen egy kartell csodákra volt képes. A mutyi nagyban remekül ment. Most viszont kicsiben is működik. Egyszerűen a győztes mellett két olyan céget kell meghívni aki nem akar nyerni. És mondjuk egy 100 milliós pályázatot is lehet 99 999 996 forintra kitalálni. Majd 4 darab 24 999 999 Ft-os részfeladatra kiírni. Józsikám meghívlak 50.000 forintra, csak adj be egy kellően rossz ajánlatot. Látod, megérte vállalni, hogy a szobafestés mellett multimédiás oktatóanyagokat is készíthet a céged, üzleti tanácsot is adhat... Igaz, hogy Józsi nem ért ilyesmihez, mert szobafestő, de rossz ajánlatot a látszat kedvéért tud adni. 

És még meg sem kell egyezni az árak magasan tartásában. Azaz volt egy valós probléma. A FIDESZ viszont sok esetben úgy reagál a vélt vagy valós problémákra, hogy nem gondolja végig a tettei várható következményeit, számoljon ezekkel más. És létrejött egy olyan rendszer, amivel rengeteg ember csal. Persze van amikor Józsit nem kenik meg. Csak jönnek neki eggyel. De van olyan is, hogy valaki felkutatja a meghívandó vesztest. Milyen meghívandó vesztest? 

Mondjuk aki azt mondja nem elmenni, eleve elutasítani a megrendelést ciki, és más ügyfeleket is elriaszthat, ha ennek híre megy. Megnyerni az adott megrendelést pedig a politika körüli hiszti miatt sok kellemetlenséget hozna, nem éri meg. Vagy olyat aki elvben alkalmas a feladatra, gyakorlatban már nem. Nem nehéz ilyet találni, és nem nehéz olyan helyzetbe kerülni, ahol te nem akarsz nyerni, de mégis részt kell venned a versenyben. De sokan azt mondják, ez nekik nem elég jó. Ők biztosra akarnak menni.

Ők nem csak a pályázat elbírálóit, kiíróit kenik meg, hanem eleve megkent versenytársakhoz ragaszkodnak, így pedig megjelenhetnek az olyan cégek akiknek a fő tevékenységi köre a hasonló kamu árajánlatok gyártása."Te Pista csinálunk a nevedre egy KATA-s céget, a lényeg be kell adni olyan ajánlatokat amiket megírunk neked, mintha tényleg pályáznál. Cserében mindig rendelünk tőled is mondjuk tanácsadást, ezt-azt 50000 forintért. Jól jön az a pénz egy barátnak." Sok szerencsét a trükk bizonyításához. Egy csak erre létre hozott kamu cégre még csak azt sem lehet mondani, hogy kartellezik... Hiszen sosem volt elméletben versenytárs. Azt se lehet mondani, ha véletlenül megkapja a munkát, nem vállalná, hiszen pontosan tudjuk ki lenne az alvállalkozó. Azaz a projekt így is úgy is ugyanazé. 

Nem az a meglepő, hogy van kormányzati korrupció, hogy sok botrány van. Bármely párt lenne kormányon, botrányok lennének. Még akár több is lehetne. Vagy nagyobbak is. A baj ott van, amikor a korrupció és a haszonélvezők pofátlansága, arroganciája odáig terjed, hogy sokan a tartós együttműködés okán sebezhetetlennek látszanak. Nem hiszem, hogy minden CBA rossz lenne, a franchise rendszer ugyanis azt jelenti, hogy sokféle ember nyithat CBA-t. De azt hiszem, hogy amikor a romlott árut szóvá teszem, és az árufeltöltő közli, hogy lesz aki nem figyel, így is megvesz. Elmondom neki ez tilos. És jön a kioktatás, nekik nem, mert ők a CBA, a főnök kikkel van jóban, szóval minek pattogok egy lejárt, és az egészségre veszélyes élelmiszer miatt. 

Lehet, hogyha a bolt vezető ott van, azt az embert akkor és ott kirúgja. Mert talán a boltvezető, talán a CBA vezetése sem így gondolja. De, ha a CBA-ban ezzel találkozunk, ha pár más ilyen élmény ér minket, akkor előbb-utóbb úgy fogjuk érezni (nem is ok nélkül), hogy ebben az országban vannak egyenlők és egyenlőbbek, hogy a jogállamiság oda lett, és aki így érez, azt ez a Rákosi rendszerre fogja emlékeztetni. És innen bármennyire megilletne sok pályázót, sok FIDESZ közeli vállalkozót az ártatlanság vélelme... A legtöbb ember rosszra fog gondolni.

Hogy miért? Mert amikor az utolsó alkalmazott is így áll hozzá, akkor nehéz azt hinni, hogy a FIDESZ azért támogatja őket, mert jók. Ha pedig korrupció, hatalmi stratégia, stb. kerül elő oly sok más téren, akkor pont az ideális pénzszivattyúkként működő megoldás lenne tiszta és ártatlan. A baj az, hogy az ebből kialakuló vélemény azokat a cégeket is besározza akik nem trükköznek. Akik éppen annyiért szolgáltatnak egy állami szervnek, mint mondjuk egy együttesnek, egy ruha márkának, egy karaoke klubnak. És visszaosztás nélkül is rendben van a szolgáltatás. 

Arra is rá fognak mutatni, hogy kamu ajánlatokkal a FIDESZes mutyi részese, aki komolyan pályázna, és bízik abban, hogy a sok meghívás kapcsán egyszer nyer. Csak éppen valaki őt, mint biztos vesztest találta meg. Az így születő konfliktusok pedig komoly repedéseket okoznak a társadalomban. 

44 komment
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr557001197

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kimaxolták a szeméremsértést a TV2-nél advent utolsó vasárnap estéjén 2014.12.24. 16:10:38

Nem várom el, hogy csadorban olvassák a híreket a kereskedelmi csatornákon a nők, de a 30 centis pina a hírolvasó blúzán Szenteste előtt három nappal azért talán egy kicsit erős. A világszerte a női szeméremtestre utaló szimbólum a TV2 december 21...

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.24. 16:07:54

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Trackback: Kapitalista kiáltvány: közérdekű közberuházásokat! 2014.12.24. 11:48:11

Az EU-s pénzek elköltésénél sokakban merül fel a kérdés arról, hogy mennyire hatékonyan használjuk fel a nekünk adott pénzeket. Ezt persze egyből ki lehet, és kell is, terjeszteni a hazai adófizetők által befizetett adóforintok felhasználására is. A le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsbagoly 2014.12.24. 11:50:58

Az Alstom nem közbeszerzés révén kapta meg a kettes és négyes metró szerelvényeinek gyártását? Ki is volt akkor kormányon? Ki volt Bp főpolgármestere? Ki volt az USA nagykövete, külügyminisztere?

VadMacs 2014.12.24. 12:11:51

@bölcsbagoly:
Bagolykám, az elvtársaid szerint rendben volt, különben az elszámoltatós kis komcsitok már régen ott sündörgött volna.

Látod látod, ha bölcs lettél volna, megszólalás előtt kérted volna a komisszárjaid véleményét a pártközpontból. Most hülyén fognak rád nézni ezért... :)

Más (nem fideszkomcsi) szemszögből: persze nem ártana utánanézni az ilyeneknek, mint ahogy az összes rohadt mutyinak a 'zelmútötév +4 (2006 -tól a pógárjenők' nagy része narancskomcsi lett, mint az a hódmezős eltőzsdézős is) időszakból is. Azt meg magasról lesz*rom bagolykám, hogy te csak a gyurcsányistákat akarod elszámoltatni, a narancsbolsi haveri mutyikat meg vérző szájjal véded. Aki mutyizott, pártállástól függetlenül kerüljön zárkába, és arra rohadjon rá a műanyag lakat...

bölcsbagoly 2014.12.24. 12:17:16

@VadMacs: hülye és gazfickó vagy okoska, mint az elvtársaid és kedvenceid. Annyit sem tudsz, hogy az Alstomra most jár rá a rud egy csomó országban! Pont Mo-on ne korrupcióval jutottak volna kétszeres áron rendeléshez! S kiket is kellett akkor megkenni hozzá? Simon elvtársaidékat?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.12.24. 12:28:35

És jön a kioktatás, nekik nem, mert ők a CBA, a főnök kikkel van jóban, szóval minek pattogok egy lejárt, és az egészségre veszélyes élelmiszer miatt.

ja durva. mondok en is. bementem a teszkoba, belehanyt a penztaros a hutobe es mikor szova tettem, hogy ez undorito, akkor azt mondta, hogy rohogve kifizetnek akarmilyen birsagot a nevhasznalaton megsporolt adokbol. na hat ilyenek ezek :)

2014.12.24. 12:34:00

@bölcsbagoly: Vajon a vadászgép beszerezést ki is írta alá 2001-ben? Miért is olyan gépet kellett beszerezni, ami semmire se használható azon kívül kísérget néha utasszállító gépeket? A Grippenről is kiderült azóta, hogy lefizették a kormányokat.
Tudomásul kell venni, hogy a korrupció állami szinten a legnagyobb, mert ott mozognak a legnagyobb pénzek. Ez így volt 10-15 éve is és így megy most is.
Csak egy egész apró a különbség. A mostani kormány direkt elszámoltatást ígért, átláthatóságot, a korrupció megszüntetését. És ehhez képest nagyságrendekkel többet lop, miközben sulykolja, hogy minden szép, minden jó, és csak az ellenségek miatt vannak problémák. Az állandó háborúzás a diktatúrák legalapvetőbb eszköze az igazság elfedésére.
Én nem háborúzni akarok, csak élni, de azt se hagynak.

bölcsbagoly 2014.12.24. 12:38:10

@roli101: na persze, neked meg amcsiknak se lenne semmi bajuk ha az ócska F16-sokat vették volna! Semmire sem jók a Grippenek, azért őrzik a balti államok és Szlovénia légterét is....elmentek ti a búsba , idióta balfék hazaárulók...

sanyix 2014.12.24. 12:42:11

@bölcsbagoly: hülye és gazfickó rád illik ugyan is a korrupt lopós fideszt véded.
Alstom korrupcióval nyert? Na itt az alkalom hogy az elvtársaid elkezdjenek vizsgálódni! De nem fognak mert akkor vége a betyárbecsületlen, és a ballibsik is elkezdik kiszivárogtatni az elvtársaid mutyijait, amiről eddig a kölcsönös megállapodás értelmében, hallgatnak.

VadMacs 2014.12.24. 13:01:00

@bölcsbagoly:

Bagolykám!
Ki nyal szenvedélyesen pártnak? Te. Tudnál idézni tőlem ilyesmit? Nem fogsz. Akkor ne te elvtársazz itt, komcsikám!

Alstom: úgy rémlik a buli végét már a haverjaid zavarták le. Miért is nincs még vizsgálat? Máskor k*rva gyorsan tudnak dolgozni a stadionista/mutyista haverjaid, ez miért is nem zavarja a szemüket? Mint ahogy nem zavarja a szemüket az aranyáron elkészült metró, "alföldre" épült alagút sem, mert 5 év alatt sem tűnt fel nekik. Talán benne vannak a buliban NER kompatibilis haverok is, azt meg ciki lenne úgy megbolygatni...

Csapee 2014.12.24. 13:20:00

A légteret Szlovéniában csak ezért védik, mert mi adtuk a legolcsóbb ajánlatot. Semmi köze a harcértékhez.

sanyix 2014.12.24. 14:22:27

@bölcsbagoly: ennyit tudsz te féreg? Ha megcáfolják a hülyeségeidet akkor elkezdesz anyázni azt jóvan? Hol az elszámoltatás amire az elvtársaid verték magukat a választásokon? Na miért nem vizsgálják a metróvásárlást ha olyan korrupt? Azért mert gyurcsány? Vagy meggátolja a gonosz EU-USA tengely a kutakodást? Miért nincsenek elszámoltatva fletóék?

sanyix 2014.12.24. 14:23:07

ki tűntette el közben a hozzászólást? Ő vagy más?

2014.12.24. 14:29:56

@droid_: " bementem a teszkoba, belehanyt a penztaros a hutobe es mikor szova tettem, hogy ez undorito, akkor azt mondta, hogy rohogve kifizetnek akarmilyen birsagot a nevhasznalaton megsporolt adokbol. na hat ilyenek ezek "

Már megint hazudsz. Legalább az ünnepeken fogd vissza magad, bármilyen undorító alak is vagy a magánéletedben. Mit keres a pénztáros a hűtőben, te marha? Láttál már teszkót belülről?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.24. 14:33:04

@bölcsbagoly: Alstom is sok helyen nyert... Ez a Grippen ügyben sem túl izmos érv, de ott sem. A Grippen ügy kapcsán az adott típus is érintett volt korrupciós ügyben. Az Alstom csoport kapcsán más területen volt korrupciós ügy, az adott részleg a több országban folyó átfogó vizsgálat ellenére sem érintett eddig, annak ellenére, hogy volt ott is nem egy megvizsgált ügy pl. a Franciaország és Anglia közötti közlekedés kapcsán. A vonatok hosszát ugy szabályozták, hogy csak az Alstom felelt meg. Az indoklás szerint azért, hogy mindig legyen a vonat mellett vészkijárat, és az utasoknak ne kelljen gyalogolniuk az alagútban egy hiba esetén. Az érvvel 2 gond is volt az egyik, hogy az utasokat nem szállító vonófej mellett gyalogolni sem jobb... Azaz az első és az utolsó ajtó közötti távolság lenne fontosabb, de abban már nem volt előnyük. A másik a kizárni kívánt alagútban gyaloglás nem védhető ki a szerelvény hosszával pl a vonat szakadása esetén. Ebből pl. a németek csináltak ügyet, de ott sem volt korrupció.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.24. 14:34:52

@sanyix: Off volt. Bunkóság megengedett... Ha nincs a hszben on topic tartalom és felre vinné a témát az nem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.24. 16:05:16

@Jules Verne: Jól látod, hogy hazudott. A miben hazudott a nagyobb kérdés.

Gondold csak végig mit jelent az, hogy a TESCO ki tudja fizetni a bírságot. Például azt, ha valamit csinál a TESCO annak következménye van. Például azt is, hogy ez a következmény sokkal drágább, mint a dolgozó bére, és több mint a dolgozó által megtermelt haszon. Vagy mint a leárt termékekkel elérhető plusz haszon lenne.

Azaz a TESCO nem érdekelt abban, hogy tűrje az ilyen dolgokat. Nem csak a hűtőnél nem lesz a pénztáros, de eszébe sem jutna úgy hozzáállni, hogy "na és, a TESCO ki tudja fizetni a bírságot". Mert tudja azt, hogy ettől következménye lesz a dolognak, őt kirúgják az ügyért, és a "ki tudjuk fizetni a bírságot" senkit sem tart vissza a feljelentéstől.

A "velünk szemben nem járnak el" kapcsán viszont azt látod, a feljelentés értelmetlen, de veled szemben még lépnének.

Az általa kitalált kép nem csak hamis, de még a látványos hazugságot bevállalva sem tudja úgy relativizálni a példát, hogy az bármit is érjen. De megkérdőjelezni sem tudja az ilyen viselkedés létét, mert túl sok ilyen eset vált ismertté.

És ami még rosszabb: Nem lehet azt mondani, de a CBA Franchise, nem mindegyik rossz. Mert egyfelől ezt a post is leírja. Másfelől, és ez a fontosabb érv, mert 1 perc alatt megy vissza a válasz: Milyen szerencse, hogy a SPAR is átáll franchisere, és a kisbolt tulajdonosa átmehet a másik lánchoz. Ha korrekt, és nem akarja, hogy bojkottálják, de kell sok olcsó saját márkás termék, hát menjen a SPARhoz.

A rossz nyelvek szerint még más láncnak is lehetnek majd Franchise partnerei...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.12.24. 16:14:48

@Válasszunk: vigyazz magadra, koma, mert talan feljelentelek, hogy hazugnak nevezel :D becsszo en is elhittem, amit irtal.
jut eszembe, hogy allnak a perek a multkori miatt? vagy talan inkabb megse lett semmi? :D

gizmo266 2014.12.24. 18:33:05

A TESCO-ban is eladják a sz*rt, de a CBA az legalább magyar.

dtk74 2014.12.24. 19:30:39

@gizmo266: Maqyar embernek magyar szart, és úgy lesz szép világ?!
- Ez igazi mély karácsonyi gondolat. Őszintén kérem a tanácsodat, most sírjak, vagy röhögjek rajtad? :)

gizmo266 2014.12.24. 19:50:14

@dtk74: A CBA tulajok legalább Magyarországon költik el az extraprofitot a villáikra, amiből pár mérnököt, építőanyag kereskedőt meg kőművest eltartanak.

A Tesco haszna meg egy az egyben vándorol ki Angliába, Sir Jack Cohen örököseihez.

Inkább itt gazdagítsuk a mieinket, mint a külföldit, még akkor is, ha azok unszimpatikus lekezelő, bunkó jobboldali újgazdagok.

Remélem most már egyetértesz velem.

dtk74 2014.12.24. 20:03:41

@gizmo266: Nos, ha építettél nekik, akkor elhiszem, hogy itthon -is- költenek. Ez demagóg szöveg, mintha tudnád, hogy itthon, és magyar vállalkozókkal építtetnek. Amit tudok CBA vezetőkkel jóban levő ismerőstől, hogy horvátországi munkások többet profitálnak a haszonból, lévén, hogy ott költik villákra a pénzt. Egyébként Tesco építéseknél nem profitálnak magyar vállalkozók?

A kérdés azonban nem erről szólt, úgy csinálsz mint Bodó amikor a bor árát kérik. Másról beszélsz. Szóval a magyar szart boldogan veszed, mert amit azzal keresnek rajtad, azt itthon költi el aki rád sózta? Ha így van, érdekes ember lehetsz. Na de ha neked ettől jó, járj a CBA-ba. Falusiaknak (jobb hijján), és hívőknek (FIDESZ), nincs annál jobb választás, ezt belátom. :)

gizmo266 2014.12.24. 20:19:14

@dtk74:

Ez a Horvátországi villás szöveg nagyon demagóg volt, én más sztorikat ismerek....
De ugye a CBA francishe, rengeteg tuajdonos áll mögötte, akik különféleképpen költik el a pénzüket.

CBA építéseknél-felújításoknál is profitálnak magyar vállalkozók, szóval ez sem érv.

3.
A CBA francishe, az egyik boltnak lehet teljesen más a tulaja, mint a másiknak, és más a hozzáállása is az áruhoz. Épp ezért teljesen felesleges általánosítani az üzletpolitikával kapcsolatban.

4. Falun főleg COOP van, nem CBA, de ez se legyen baj.

5. Nem azért járok valahova, mert a politikai hitvallásom azt diktálja.

6. Nem olvastam ez a szöveget. Nem kellett, tudom miről szól. Valami liberális fröcsögés arról, hogy minden CBA tulaj jobboldali zsarnok.

gizmo266 2014.12.24. 21:01:24

@dtk74: Na végigolvastam a cikket :-)
Tényleg nem a CBA-ról szól

dr kíváncsivagyok 2014.12.24. 23:48:30

Az Alstrom-ról :

Vagy tiszta volt véletlenul,...vagy mindenki kapott a pénzbol, azért nem talaltak korrupciót...

igazi hős 2014.12.25. 01:47:33

@bölcsbagoly: Az még a legendás 70-30 érában volt, azaz mindkét oldal elvtársai benne voltak. Ahogy a Margit híd felújításban is.

igazi hős 2014.12.25. 01:52:11

@gizmo266: "A CBA tulajok legalább Magyarországon költik el az extraprofitot a villáikra" Azok csak a morzsák, a nagy pénz nem is látszik itthonról, az kint keletkezik, mert annyira nagyon magyar cég vagyunk, hogy adózni nem szeretünk - meg egy svájci cég pénzéből sokkal könnyebb politikusokat venni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 04:31:16

@gizmo266: Amit mondasz nem igaz. Több okból sem.

Az egyik, hogy egy nyílt, tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak nem egy tulajdona van. A TESCOnak sem. És befektetési alapon, nyugdíjpénztáron keresztül is, de akár közvetlenül is van magyar tulajdonosa.

Megkérdezem: A Magyar részvényesek hol költik el a pénzt? De szerinted a TESCO újabb és újabb üzletei nem a nyereségből épülnek? Nem itthon költik el azt? A CBA franchise rendszer, ott a tulajdonosok ilyesmire nem költenek. A TESCO viszont otthon költ sok mindenre. Új szolgáltatások bevezetésére, stb.

Miért? Mert, ha egy cég papírjai nem osztalék papírok, akkor ugye a cég értékének növekedését várják el a befektetők, azaz a profit visszaforgatását. Ha a TESCOnál éppen nem lenne baj, akkor ott is ez lenne az alap elvárás, azaz NINCS olyan profit kivitel amiről beszélsz. Azzal, hogy ITT befektetik a profitot, és a részvény árfolyama emelkedik valóban az ír, angol, skót, stb. tulajdonos is gazdagodik, de profit kivitele miatt. Azaz fogalmad nincs, hogy működik egy multi.

Másfelől: A jelenlegi probléma az, hogy sok esetben ezek a cégek nem csak papíron vesztességesek. Hiszen a kormány jelzi, a nemzetközi szinten lévő pénzből egy-egy országban tudnak pár év vesztességes működést finanszírozni, míg a konkurencia nem. Így a válságban, szűk esztendőkben olcsón bővítve, vesztességet vállalva piaci részesedést vásárolhatnak, ami a gazdaság talpra állásakor lesz profit.

Ha valaki vesztesség tűrő képességétől tart kb. a fél jobboldal, akkor ne beszéljünk arról, hogy milyen nyereséget, hol költ el. Ellenben biztos, hogy itthon sok pénzt költenek el.

A CBA Franchise, így ott is érdekes a tulajdonosi kör, mert a jogok tulajdonosa, az egyes nagykerek tulajdonosi köre, és az egyes boltok tulajdonosi köre nem azonos. A jövedelmük jelentős részét pedig külföldön költik el, és nem csak a horvát villa építés miatt, hanem azért is, mert ők is vásárolnak online, ők vásárolnak olyan terméket aminek nincs magyar forgalmazója, stb. azaz az általánosító állításod ebből a szempontból sem feltétlenül igaz. Ha egyáltalán elköltik, és nem kint befektetik. Vagy nem csak bankba pihentetik, mert hátszél nélkül nem tudnak terjeszkedni, sok más vállalkozásra költeni nem lehet, és házuk már van. Azaz kérdés az, hogy ebből milyen rész jut vissza a gazdaságba. Így a kevés költéshez képest sok az a külföldi nyaraló, a Magyarországon nem forgalmazott kocsi, stb. Az egyes üzletek tulajdonosi köre vegyes. Ugyanis a CBA nem fogja azt mondani, hogy "kedves határ menti településen 20 üzlettel rendelkező osztrák úriember, te nem lehetsz franchise partner mert, mi magyar üzletlánc vagyunk".

És ha a kérdés az, hogy inkább egy olyan franchise rendszert támogatok ami nem költ itthon munkahely teremtésre, gyanús összefonódások is zavaróak, külföldi luxus költés, stb. Ja, és a bevételt arra is költik, hogy menjen tovább ez a tisztességtelen előnyökre építő rendszer, amivel akárki munkahelyét, cégét kiszorítják a piacról és ettől bármelyikünk éhen halhat...

Vagy egy átlátható működésű nyílt részvénytársaságot, ami Magyarországon sokat költ, sok új munkahelyet hoz létre, aminek akár én is résztulajdonosa lehetek, és a realizált profit (ha lesz) kapcsán sem osztrák kereskedőnél vett Ferrari lesz belőle...

Na akkor azt hiszem el tudod dönteni, hogy ebben az összehasonlításban melyik a jobb. És azt is, hogy miután látom, hogy miből tudok venni részvényt, és tudom, hogy innen az egy az egyben itt vagy ott köt ki a profit állítás biztos, hogy hamis, biztos, hogy hazugság, kinek fogok hinni.

Mellesleg nem azért kellett pláza stop a hiperekre is, mert a TESCO nem akart itthon építeni. Hanem azért, mert bizony sokat akar, próbál, stb. építeni, így szerintem kurva sok ember dolgozott TESCOhoz kötődő építkezésen is. 1-2 ember "ki kinek dolgozott" tapasztalata ilyen szempontból kevés.

Azaz az állításod 3 eleméből 3 volt hamis.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 04:48:08

@gizmo266: Ja, és egy személyes megjegyzés... A "nem kellett elolvasnod, mert tudod" kapcsán sem tudtad.

Nem azzal van a baj, hogy az egyik vagy másik üzlet tulajdonosa milyen. Ha most, hogy a SPAR toboroz, és nekik elegük van a CBAból átállnak a másik láncba, attól még ugyanúgy fognak költeni, hozzáállni az áruhoz, mint eddig. Ez rajtuk múlik és nem azon, hogy SPAR, COOP, REÁL, CBA van az üzletre írva. Sőt még azon sem, hogy a TESCO megfogadja-e a tanácsot, és elkezd-e ő is franchise-t építeni.

Mert könnyen lehet, hogy pár magyar TESCO részvényes tanácsát elfogadják, és nem csak itthon, de sok más országban is ezt fogják tenni. És amire ma CBA van írva, arra jövőre TESCO Express vagy TESCO City lesz írva.

Ők sem hülyék. A lényeg az, hogy úgy tettél nem egy kinyilatkoztatást, hogy utána sem gondoltál annak, mihez és hogy szólsz hozzá. Azaz az állításaid mögött nem volt valós tudás.

Evidenciának gondolod, hogy a CBA mivel "magyar" itt költ, ide kerül a profit. A TESCO meg brit, és oda kerül a profit. A gond az, hogy nálam más az evidencia:

Például tudom azt, hogy mi az, hogy nyílt részvénytársaság. Mi van az éves jelentésben. Hogyan tudok azzal pénzt keresni. Mit jelent az, hogy a részvényárfolyam növekedését (növekvő céget, sok helyen való befektetést) várok el, és mit jelent az, ha osztalékot.

Az érdemi vitához nem elég a postot elolvasni, mondjuk nem árt azzal is tisztában lenni, hogy hogy működik egy nyílt részvénytársaság.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 04:54:24

@dr kíváncsivagyok: Ahol nincs szükség korrupcióra, anélkül is adott, ki nyer, ott nem is költ ilyesmire az adott cég.

Vám miatt legyen EU-s. Ahhoz, hogy legyen banki hitel, ne referenciák nélküli keleteurópai... Hány olyan járműgyár maradt, ami akár csak ennek is megfelelt? Ezek nem egy időpontban jelennek meg új típusokkal, így ugye nem mindegyikben ugyanaz a technológiai érhető el.

És van aki korrekt árat mond, korrekt módon szállítana, nem drágul meg a projekt, határidő is van, de ezt ki kell fizetni. És van az akire ez sosem volt igaz, így olcsóbb tudott lenni. Szerinted az utóbbinak kell korrupció egy árversenyben?

Jenyei 2014.12.25. 05:48:04

@gizmo266: Lekezelő, undorító, jobboldali, újgazdagok... te most nagyon szépen leírtad a NER definícióját, nem akarod a wikipédiára feltölteni?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 06:33:30

@Jenyei: Nem hiszem, hogy ezek a szempontok lennének a jó szempontok. Van sok itthon indult startup... A sikeresek tulajdonosa sokszor újgazdag... Sokszor lekezelő akár a fejébe szállt siker miatt bunkó is. Statisztikai alapon van köztük jobboldali is. De mégsem olyan a helyzetük mint a politikai hátszéllel visszaélőkké.

gizmo266 2014.12.25. 08:42:02

@Válasszunk: Azért azt érzed, mennyire szánalmas,hogy karácsony hajnalán kisregényeket írkálsz egy trollnak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 08:59:43

@gizmo266: Saját magad minősítetted trollnak, te dolgod, ezen nem fogunk összeveszni. De elárulok valamit, a te kommentedre adott válasz nem csak neked szól. Hanem az érvek ütköztetéséből pl. a semleges olvasó is következtet.

Mellesleg: Ha sokat eszel, nehezen tudsz aludni, felébredsz... Miért ne néznél rá az oldalra amit csinálsz? A kérdés az, hogy akkor már mire használod az időt. Elküldöd az anyjába karácsonykor a trollt? Vagy írsz olyat, aminek pozitív üzenete is lehet.

Miért ne mondanád azt, hogy korrekt, alapos és jó választ adsz az olvasónak? Hogy *ő is kapjon valamit karácsonyra*. Ha mást nem azt, hogy látja jól vagy rosszul, szimpatikusan vagy antipatikusan sokan gondolkodnak azon, hogy neki is jó legyen. Gondolnak rá is.

Karácsony nem arról szól, hogy csak magamra gondolok. Hanem azokra az olvasókra is akik megszokták, a politikában senki sem gondol rájuk. Még a "kisember blogger sem".

Ha trollnak nevezted magad, ám legyen. Azt mondom neveltetés kérdése, az az ártó szándék amit képviselsz. Hogy nem akarod azt, hogy a másik embernek is legyen boldog karácsonya. Neveltetés, család, stb. csupa olyan amit nem te választhatsz meg. És én sem tudok rajta változtatni.

De azt el tudom mondani, karácsonykor az a helyes, ha a hozzád hasonló trollt is ember számba veszik. Őt is megtisztelik egy on topic válasszal. Ő is megkapja a megbecsülést. Akkor is, ha saját maga szerint is troll, aki ezt az év nagyobb részén nem érdemli meg.

Szerinted ez szánalmas?

Szerintem meg: Boldog Karácsonyt!

gizmo266 2014.12.25. 09:01:45

@Válasszunk:
Jéé, te írtad a bejegyzést?
Akkor le is tilthattál volna...

martineden 2014.12.25. 09:02:14

@bölcsbagoly: Beszeljunk a fegyverzet nelkuli Gripenekrol.Mit szolsz hozza?

martineden 2014.12.25. 09:06:46

@bölcsbagoly: Idiota fidesztroll.a csuti torpe fegyverzet nelkul vette meg a gepeket,a szocik utolag vettek hozza fegyverzetet,hogy legalabb hasznalni lehessen ha kell.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 09:15:00

@gizmo266: A technikai lehetőség adott. De nem véletlenül nem tettem. Ugyanis egy dolgot ne felejts: A blogot elolvasók kevesebb mint 1%-ka kommentel. Sokan a kommenteket is megnézik, az érvek ütközését, és nem rám vagy rád vagy valakire hallgatnak, hanem mérlegelik a dolgokat.

Minden ellenérv, annak a stílusától függetlenül, és minden arra adott válasz nekik is ajándék.

Ezért írtam azt: A bunkóságot, a beszólást, sok trollkodást nem tiltok. Mert a válasszal, az érveléssel együtt a többi olvasó értéket kap belőle. Még akkor is, ha a válasz is durva.

Az off topic... A nyilvánvaló hazugság, a nem a másik érvére válasz, stb. viszont ami elvesz a többi olvasótól lehetőséget nem fér bele.

Tudod sokan mondják, hogy "Isten, haza, család"... De kimarad náluk a keresztényi szeretet. Nem gondolkodnak el az ország érdekéről. És sok durva dolog kerül elő...

Sokan mondják ők demokratikusak, és az elfogadás szent, mégsem tudják elfogadni az ellenvéleményt.

Mindkét oldalon megvan ez a képmutatás. És többet ér egy őszinte anyázás, amiből fel lehet mérni a másik felháborodását, és ha primitív is, de korrekt, mint az ilyen képmutatás, és az amikor valaki ennek kapcsán csak írni hajlandó olvasni nem és rombol.

Nem olvastál el valamit, amikor írtál hibáztál. Magad is trollnak hívtad. De lehet tévedni, és a tolerancia is akkor működik, ha a másik oldalt te is tolerálod. Azóta elolvastad a bejegyzést.

És van egy olyan tippem, hogy a nyílt Rt kérdés kapcsán láttad, hogy van olyan információ amivel eddig nem számoltál.

Eszedbe jut, hogy a részvény értéke akkor emelkedik, ha itt is beruháznak, fejlesztenek, építkeznek, megrendelnek, ezt fékezi a plázastop. Azaz nem kivinni akarják a pénzt, hanem itt költve, fejlesztve akarnak értékesebb céggé válni a részvényesek érdekében.

Végre, valaki ott is érdekről beszél, és nem csak szentnek mondja a nyugatot. El lehet jutni 1-ről a 2-re.

És el tudunk oda jutni, hogy lehetne ám úgy is támogatni FIDESZ közeli céget, hogy azok felé is legyen egy elvárás: legyenek jók, legyen a hibának következménye. Az ő helyzetbe hozásuktól érezzük úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Hogy nem megvédik a bűnöket, hanem elvárják azt, hogy a támogatást, stb. az adott cég megszolgálja.

És ez nem zárná ki azt, hogy egy gazdasági ellenpólust akar kiépíteni a FIDESZ sok cég tolásával, és erre oka, és a választók jelentős részétől felhatalmazása is van.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 09:33:37

@martineden: Az viszonylag furcsa ügy, és félig lehet azt is mondani, hogy az ismertté vállt korrupció miatt akár on topic is, de érzésem szerint az akkori választási lehetőségek végigelemzése félre vinné a vitát. Ráadásul egy olyan választás amit az idő nem igazol vissza nem biztos, hogy eleve, eredendően rossz volt.

A fegyverek sem korlátlan ideig használhatóak. Amíg a típus elődje szolgálatban van, az új típust még tanuljuk, nem kell rá fegyver. És kérdés, hogy egy adott típust meddig lehet szolgálatban tartani.

Jelenleg sem tudjuk meddig maradhat ez a típus szolgálatban, meddig használnak a világban F16ost, vagy NATO kompatibilissé tett orosz gépeket.

Netuddki. 2014.12.25. 10:58:04

Balfasz fidesztroll nembölcsbagoly az alsztrömön rugózik. Kukit méreget már megint melyik tolvaj banda lopta a legtöbbet. Amikor megvan a balfaszoknak a 2/3-uk, hogy elszámoltassák a maszopistákat. De nem, nem akarnak elszámoltatni. Vajon miért nem? Mert sokkal nagyobb az összefonódás a maszop-gyurcsány-fidesz közt mint azt itt bárki eccerű lélek gondolná. Na ezért nem számoltatnak "ezek" a 2/3-ukkal vazzeg...

lionking 2014.12.25. 11:09:29

Hm.. én (önhibámon kívül :) ) dolgoztam az egyik (a háromból) CBA-s fővezérnek.
Na az úgy nézett ki, hogy elmentek kb 3 évre külföldre, a világon semmit nem csináltak bár ami pozitív hogy a gyerekeik anyanyelvi szinten megtanultak idegen nyelveket, szóval hajókáztak, láblógattak élvezték az életet, autókáztak a külföldön vett külföldi rendszámú autóikkal..
Mikor hazaköltöztek (ideiglenesen amúgy) akkor kellett némi karbantartás végett ott járnom a házukban.
ennyit a ki mit hol költ dologról ( na jó a házfelújítást hazai szakik végezték :) )

cso zsi 2014.12.25. 21:53:39

@gizmo266: Fingod nincs, mi van falun.
CBA, ÉS Coop, ha lehet, egymással szemben.
Én ugyanis rengeteg ilyen településen megfordulok.
A kínálat pocsék, hazai áru elvétve, többnyire a tévében reklámozott multi szarok.
A Tescoban (és a többiben) viszont ott vannak a hazai termékek, mert minek kintről hozni azt, ami itt megtermelhető, és kisebb rajta a fuvarköltség? Sajátmárkás termékek esetében 90%-ban hazai terméket látni.

Szerinted, azok a cégek, akik itt szerzik be az árukészletet, itt építtetik az üzlethelyiségeket, azok hol is költik el a pénzt?

@bölcsbagoly: "Semmire sem jók a Grippenek, azért őrzik a balti államok és Szlovénia légterét is....elmentek ti a búsba , idióta balfék hazaárulók..."

Ne zavarjon, hogy a fele még csak tervezet.
iho.hu/hir/gripenek-a-szloven-egbolton-kiterjesztett-legvedelem-140117
"Szlovénia nem rendelkezik hangsebesség feletti harci repülőgépekkel. Légflottája a 15. Repülőezred állományába tartozik, amely Cerklje ob Krki repülőbázison települt. Repülőgép-állománya: három Pilatus PC-9M felfegyverzett gyakorló repülőgép, három PC-9 iskolagép, egy L-410UPV-E szállítógép, valamint tizenhárom felfegyverzett forgószárnyas: nyolc B-412-es, három B-206-os és két SA-352-es helikopter."
"Hazánk már viszonylag korán 1996-ban aláírta Szlovéniával repülő és légvédelmi szakterületen az együttműködést. Az együttműködés keretében már ekkor előtérbe került, hogy az olaszok helyett hazánk légiereje biztosítsa a légirendészeti feladatokat délnyugati szomszédunknál."
" Az aláírt megállapodás módosítása nem azt jelenti, hogy egyedül a magyar Gripenek őrzik tavasztól Szlovénia légterét, hanem, hogy az olasz légierővel közösen együtt látja el hazánk a feladatot."

"Újságírói kérdésre, miszerint hogyan alakul tovább a Gripen-program, a magyar honvédelmi miniszter kijelentette, hogy a 2015-ös balti légtérvédelmi feladatra a felkészülés folytatódik."

"A választásokig a Gripen-programban változások nem lesznek, ami azt is jelenti, hogy hazánk továbbra sem szerzi be a vadászbombázók fegyverrendszerébe integrált, fillérekbe kerülő Mk. sorozatú repülőbombákat, amelyek szükségesek lennének a drága és minimális mennyiségben rendszeresített AGM-65 Maverick betonromboló és páncéltörő rakéták mellé a földi csapatok hatékony támogatására, illetve a jelenlegi szimulált bombavetés gyakorlására."

cso zsi 2014.12.25. 21:55:42

És akkor a témához.
Nem Józsit kérem meg, hogy adjon egy rosszabb ajánlatot, hanem Józsit IS.
Mert én legalább két cégemmel adok be különböző árfekvést, így "magammal versenyzek", de többnyire én nyerek.
Ugyanis nekem kell visszaosztanom "némi aprót" a megrendelőnek.

gizmo266 2014.12.26. 12:15:24

@cso zsi: Fogjunk össze és támogassuk már egy kicsit a magyar bolttulajdonosokat/bolthálózatokat. Mégis csak a mi nyelvünket beszélik, nem úgy, mint a gyarmattartóink.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.26. 12:42:48

@gizmo266: Nézd, amit mondtál arról lépten nyomon az derült ki, hogy nem úgy van. Nincs miért ezeket támogatni. Mellesleg amit írsz azzal pont a magyar bolttulajdonosok, bolthálózatok ellen beszélsz, egyenlőséget téve közöttük.

Ez viszont azért gond, mert ugye a bolt hálózatok között nem ez a lényeges különbség. A TESCOnak, a SPARnak, a METRO-nak is van magyar tulajdonosa. Nem is egy. Aki magyarul beszél. Csak éppen nem politikai hátszélből él.

Csak sem ezeknek, sem egyik-másik kisebb hálózatnak nem arról szól az üzleti terve, hogy a hozzád hasonló embereket nagy nemzeti maszlaggal meg lehet vezetni, és ha átver téged, akár veszélyeztet is, hát visszamész. Mert őt ugyan nem motiválja a nemzeti érzelem arra, hogy téged támogasson, vagy veled akár tisztességes legyen.

Volt olyan bolt amire Hazai volt írva. Csak éppen nem ment semmire. Viszont nem is politikai hátszéllel operált, nem voltak kétes ügyei.

Ahhoz, hogy a tisztességes hazai boltnak legyen esélye, először a politikai hátszéllel való visszaélést, a tisztességes kereskedőt ellehetetlenítő korrupciót és annak haszonélvezőit, stb. kell visszaszorítani. Utána majd lesz tisztességes hazai bolt.

Akár arra is komoly esély lesz, hogy a hazai cég, bár hazai többségi tulajdonosokkal, de nyílt részvénytársaságként, áttekinthetően működjön.
süti beállítások módosítása