... mert választani kell

Mondd, te kit támogatnál?

2014/12/25. - írta: Válasszunk

Sokszor hangzik el, hogy a CBA-t azért kell támogatni, mert a multival szemben ő legalább itthon költi el a pénzét. Rossz hírem van: Ez nagyon nem így van. Jelentős részben azért, mert a multi sem úgy működik, ahogy azt Pistike elképzeli. Egyfelől a többségének nem egy-két tulajdonosa van, hanem nagyon sok. Akár lehet magyar is. Akár lehet egy multi részvényesei között nagyobb aránya a magyaroknak, mint az általa megtermelt hasznon belül a magyar piacon megtermelt haszonnak. Kiváltképp akkor igaz ez, ha az adott multi vesztességes. Vagy éppen csak minimális nyereséget termel. Könnyű itt trükköt keresni, csakhogy nem a trükk a lényeg.

Az állam azt akarja, hogy a pénzt ne kivigyék, hanem itt fektessék be. Amit itt elköltenek fejlesztésre, kutatásra, munkahely teremtésre, az a költség csökkenti az adóalapot, még akkor is, ha így alig fizetnek társasági adót. Az eredmény? Több SZJAt fizetnek. A gazdasági fejlődésből az ÁFA bevétel is nőhet idővel, azaz jól járunk, még akkor is, ha a multi gyakorlatilag nem akar társasági adót fizetni, ezért inkább befekteti a pénzt. Ha nem nyithat új boltot, mert plázastop van, akkor jön a mobil szolgáltatás, a házhoz szállítás, a logisztika, a gyártás, mindegy igazán, hogy mi, csak legyen.

Így a cég számára is többet ér a magyar részleg. A cég összességében is többet ér. A cégből való adott arányú részesedés is többet ér. Azaz a részvényesek is keresnek, és a részvény eladásakor realizálják a hasznot. Ha ezt a pénzt ki akarnák vinni, akkor előbb társasági adót kellene fizetni, majd osztalék fizetés jönne, és az osztalék után még ők is adóznának. Valamennyi osztalék jól jön, de a részvényes számára a cég növekedése jó esetben fontosabb (és több hasznot termel) mint a haszon kivitele és az osztalék fizetés. 

A magyar részleg által termelt hasznot kivinni is drágább lenne, bármilyen trükkel, mint itt befektetni. Azaz amíg jó haszonnal be lehet fektetni, addig a multi be is fog fektetni. Nem kivinni akarja a pénzt, hanem növekedni akar. Még két új hipermarket, új logisztikai szolgáltatás, minden. Neki ez a jobb. És az országnak is ez a jobb, mert munkahelyeket és gazdasági növekedést jelent. Úgy, hogy közben te is lehetsz a hasznot realizáló tulajdonos, és közben két helyen is jelentkezik a haszon: A cég is fejlődik, többet ér (így a részvény is, tehát a részvényes is jól jár), de a pénzt el is költik a helyi gazdaságot támogatva, ezzel az az ország is jól jár.

Egy politikai hátszélből, "támogassuk a hazait" lelkesedésből élő cég, ezt nehezen tudja megcsinálni. Mert itt sem tud könnyen új területre lépni, de máshova sem könnyen terjeszkedik. Keveset forgat vissza. A CBA nem építtet új hipermarketet, náluk a megoldás sokszor a franchise, és más építkezésébe kerülnek bele. Az egyes üzletek tulajdonosai, a rendszer tulajdonosai, ha pedig nem tudnak fejleszteni, kiveszik a hasznot annak egy jelentős részét magukra költik. De nem feltétlenül itthon. 

Nem csak a horvát nyaraló, az itthon nem kapható luxus autó jut eszembe, de a kisboltból kivett haszon sem itthon fordul meg, ha kínából rendel olcsó okostelefont a főnök gyereke, vagy éppen megveszi magának a Minecraftot. Emberi történetek. Míg multi az adó optimalizálás miatt itthon fejleszt és itthon költi el amit tud, addig a kicsi hasznából magán jövedelem lesz. Abból AppStore, Google Play, vagy éppen Steam-es vásárlás is. Alapvető emberi dolog mindez. 

Nem beszéltem arról, hogy a kicsit támogatva sokszor a korrupció, a bűnözés is látványos támogatásra kerül, hogy bár a világban mindenhol van korrupció, itt viszonylag (mihez képest?) magas az aránya. Mert minek. Hogy sok ilyen vállalkozó és alkalmazottai a vélt vagy valós hátszél miatt sebezhetetlennek, felsőbbrendűnek érzi magát. Nem beszéltem a homárt érintő esetek jelentős részéről és sok érintett (hátszéllel rendelkező) vállalkozó mindnyájunk által megtapasztalt hozzáállásáról. Pusztán az érdekről, hogyan marad a magyar gazdaságban a pénz.

De ezt a multi párti helyzetet ki lehet egyensúlyozni. Érthető az, ha egy kormány egy új középosztály megerősítésén, egy ezt támogató gazdasági póluson dolgozik. Könnyű azt mondani az iránynak ez a része jó, és még egyet is lehet vele érteni. Még akkor is, ha jól látszik az, hogy ez egyértelműen definiál kivételezett helyzetben lévőket. Csak egy baj van. Ezt nem csak úgy lehet csinálni, ahogy minden nap látjuk.

Például azt lehet mondani, aki támogatást, hátszelet kap, az nem tehet meg szinte bármit következmények nélkül, hanem azt még szigorúbban számoltatják el. Azaz a megelőlegezett bizalmat szolgálja meg. Ha a CBA ezt tenné, úgy garantálná a partnereknél a minőséget, úgy ruházna be sok helyen, stb. akkor nem lenne gond a CBA támogatása. A gond az, ha a választók jelentős része azt látja érdemtelen ember kapott támogatást. 

Ha nem mondja el egy kormány mit vár a támogatásért cserébe, hogyan kell a hazai élelmiszeripart segíteni egy kereskedőnek ahhoz, hogy kedvező feltételekkel nyithasson boltokat. Hogy itt nincs verseny, nem a legjobb győz. Nem a legjobbat kapjuk. Nem az a baj, hogy nem nyilvános az alku. Hanem az, hogy a versenyt kizárják, és nem a legjobb győz. Hogy nem mondja azt a politikus: Oké, én bízom benned, megkapod most az előnyt, de ahhoz, hogy nem megszopassalak, hanem holnap is kapj előnyt, lássam, hogy mindent megteszel azért, hogy aa legjobb legyél.

Meg lehet mondani a TESCOnak is: Akkor nyitsz üzletet, ha a helyi termelőkkel is együtt működsz, a helyi kistermelőket segítő, az egyházzal közös programot nyitsz, segítesz megszervezni az üzleti klasztereket sok területen, és ez kitermel egy új középosztályt. Sok jobboldali értéket is említve. És ugyanezt a Sparnak, a CBAnak, stb. és pályázat után azt tolni aki valóban jó. 

De amikor sógor, koma, jóbarát alapon olyat támogatunk aki a vásárlók és a választók egy szignifikáns része szerint egyértelműen méltatlan erre, ha sok a kedvezőtlen tapasztalat, stb. az nem jó. Pláne nem akkor, ha ezek a kritikára sokszor jogi fenyegetéssel és nem a szolgáltatás javításával reagálnak, meg sem próbálnak méltóvá válni a megelőlegezett bizalomra. Ha leszarják a vevőt, a vásárlót, sok irritáló dolgot művelnek, és mivel az ő pénzükhöz semmi köze senkinek, ne is várjuk el, hogy a pénz visszakerül a magyar gazdaságba, és a magyar KKVnak valaha is jó lesz. 

Ja és még egy apróság: Ha az ország sorsa jobban megy, több értékben, jobb dolgokat vásárolunk, a TESCO haszna is nagyobb, gyorsan fejlődik. Neki érdeke az, hogy az ország sora jobban menjen. És, ha hagyják neki, ez alapján egyeztetnek, nem fogja azt mondani az ő pénze, mi közöd hozzá, hanem tenni fog érte. Ezt a fajta józan előrelátást nem látom sok túlzottan tolt hazai cégnél. És akit túlzottan tolnak, de az érdemtelenségét bizonyítja lépten-nyomon az ellenszenvessé válik, azt sokan kerülni fogják, így még jobban tolni kell. Ez pedig az adott érdekkört toló politikus és párt hitelét is erodálja, megerősíti mind a párton belüli, mind a külső ellenzéket. 

komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr377009725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.25. 12:37:37

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Trackback: Kimaxolták a szeméremsértést a TV2-nél advent utolsó vasárnap estéjén 2014.12.25. 12:36:17

Nem várom el, hogy csadorban olvassák a híreket a kereskedelmi csatornákon a nők, de a 30 centis pina a hírolvasó blúzán Szenteste előtt három nappal azért talán egy kicsit erős. A világszerte a női szeméremtestre utaló szimbólum a TV2 december 21...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2014.12.25. 13:37:46

"a TESCO haszna is nagyobb, gyorsan fejlődik. Neki érdeke az, hogy az ország sora jobban menjen. "

Ja persze. A sok hablaty helyett kíváncsi volnék mivel magyarázza a szerző , miért van az hogy EU szabályok ide meg oda a tőle szabad áramlásáról, sem Ausztriában sem Németországban nincs egy darab Tesco vagy Auchan sem?
Netán ezek az országok nem fogták fel hogy a Tesco és tsai érdeke hogy országaiknak is jobban menjen?
Muhaha.

saját macskám 2014.12.25. 13:58:27

jön a mi kulás azt!!!!!

martineden 2014.12.25. 14:05:06

,,az egyházzal közös programot nyitsz,"...mi van?Megzakkantal?Tudod hanyat irunk?Ok ,ok sokat ittal az unnepek miatt.

Kim Dzsong Un 2014.12.25. 14:16:37

Ó bazdmeg, ennyi ostobaságot rég olvastam. Figyelj már, ha már ennyire iskolázatlan vagy legalább ne okoskodj.

normálisésliberális 2014.12.25. 15:29:08

MACISAJT

Ausztria:
Hofer (Aldi)
Lidl
Metro
Spar
Zielpunkt

Így hirtelen.
Ugye ezek nem családi boltok?

élhetetlen 2014.12.25. 15:51:32

@MACISAJT: Igen, a cikkírónak igaza van. Hogy csak egy példát említsek, a dicsőséges Magyar Postából kivált telekom ágazatot privatizálták. És borzasztó dolgok történtek, pár év alatt megszűnt a 15 éves telefonra várás. A rohadt multi szerelt a haszon reményében. Nagyon szarul jártunk. Nos, vegyük el a hasznát, fizessünk kevesebbet, mert feltételezhetjük, hogy a kiépített hálózat államosítás után elketyeg még egy darabig. Nonprofitból nem lehet fejleszteni. Vagy nem is kell? Vagy az adókból, mint a BKV? A hülye multinak van annyi esze, hogy beruház, mert jövőre is ki akarja vinni a hasznot, és ennek fejében szolgáltat.
„Netán ezek az országok nem fogták fel hogy a Tesco és tsai érdeke hogy országaiknak is jobban menjen?
Muhaha.” Félelmetes a logikád. A Tesco miért oda menne, ahol már van egy Aldi pl., (ami nálunk ugyanolyan fekete seggű multi, mint a Tesco), miért ne oda, ahol még semmi sincs? De ettől a Tesco még biztosan szemét, mert nálunk szolgáltat. Mert szolgáltat. Magyarország érdeke. A Tescoban legalább annyi magyar áru van, mint egy CBA-ban, csak, mivel nagy tételben vásárol, így olcsóbban tudja adni a magyaroknak. A CBA boltok fölött ott van egy beszerző, elosztó rendszer, ami szintén hasznot akar, ettől drágább az áru. És, ha azt hiszed, hogy a CBA tulaj itthon költi el a hasznát, akkor egyszerűen csak hülye vagy. Jöhet a muhaha.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 16:05:41

@martineden: Nézd, ha egy KDNP szerű párt ilyen feltételeket szab az működhet...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 16:11:16

@MACISAJT: Nem az országon múlik, hanem azon, hogy ahol van sok hasonló lánc sok egységgel, amik jó árat alkudnak ki a gyártóknál, ott drága lenne megjelenni. Ha itt lenne hasonló jellegű lánc akkor itt sem próbálkozna a Tesco.

De a CBA sok okból sem ilyen...

Nyugigumi 2014.12.25. 16:42:51

Ausztria nem gyarmat, hasonló az emberek életszinvonala mint az említett boltok anyaországában, hasonló fizetést adnak a dolgozóiknak, nemigen végeztetnek velük túlórát, főleg nem ingyen, a vasárnap pedig tiszteletben van tartva. Úgy kell viselkedniük, mint otthon.

MACISAJT 2014.12.25. 17:26:47

@normálisésliberális: ("Így hirtelen.
Ugye ezek nem családi boltok? ")

Hülye.
Az Aldi pl.egy diszkontáruház-lánc, székhelye Németországban van. A különálló csoportokat eredetileg a Theo Albrecht és Karl Albrecht testvérpár irányította.

És a többi felsoroltban is van valami közös: csak német/osztrák tulajdonosok által működtetett láncok üzemelnek Ausztriában és Németországban.
Hogy hogy csinálják, az EU szabályok ellenére?
Hát úgy ahogy magyar gazda sem vesz földet Burgenladban...

MACISAJT 2014.12.25. 17:28:46

@Válasszunk: ("Nem az országon múlik")

Ó dehogy nem.
Ahogy a tankok helyett bevonultak a nyugati bankok, az ismert következményekkel..
az élelmiszer ipart is lerohanták a nyugati multik.

És most azon höbörögnek hogy 2018-tól némi nyereséget is ki kellene mutatniuk..:P
Muhaha.

Pipas 2014.12.25. 19:17:29

@élhetetlen: "Hogy csak egy példát említsek, a dicsőséges Magyar Postából kivált telekom ágazatot privatizálták. És borzasztó dolgok történtek, pár év alatt megszűnt a 15 éves telefonra várás."

Már a privatizáció előtt megszűnt a 15 éves várakozás. Hogy legyen mit privatizálni.

Pipas 2014.12.25. 19:31:14

"ha a multi gyakorlatilag nem akar társasági adót fizetni, ezért inkább befekteti a pénzt. Ha nem nyithat új boltot, mert plázastop van, akkor jön a mobil szolgáltatás, a házhoz szállítás, a logisztika, a gyártás, mindegy igazán, hogy mi, csak legyen."

Butasák. A Tesco pl. azt csinálta, hogy amikor véletlen lett 50 milliárd nyeresége egy évben, akkor módosította a könyvelését és ráírt az adott évre 50 milliárd épületamortizációt. Másik szokványos megoldás az, ha a védjegy használatáért vagy szakértői munkákra kifizetnek a külföldi anyacégnek egy akkora összeget, ami épp eltünteti a nyereséget.

Mielőtt megír az ember egy cikket miért nem lehet utánanézni egy picit? Öt percet, nem kell több.

"Az Igazságügyi Minisztérium elektronikus beszámolókat gyűjtő weboldalán is elérhető eredménykimutatás szerint a Tesco Globál Áruházak Zrt. az adóoptimalizálási törekvéseknek köszönhetően az elmúlt évben 12 792 milliárd forintnyi forgalom után nem kellett, hogy társasági adót fizessen hazánkban."

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.12.25. 20:04:01

Vajon miért is jobb nekem, ha drágábban megveszem a 10 deka parízert a CBA-ban és ezzel a Lázárok, (ezen keresztül: Rogánok..stb) zsebét tömöm, vagy ha olcsóbban a TESCO-ban és akkor egy angol csoport (majd Bank)zsebébe vándorol a dohány. Az eredmény ugyan az, csak az első menetben kerülő úton jut el a zsé a külföldi Bankba!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.12.25. 20:12:12

@Pipas:
Van épülete a TESCO-nak?
Van!
El lehet rá számolni amortizációt?
El!
Adott, hogy évente ,% leírási kulcs van az ingatlanokra?
Adott!
A "szakértői" munkára jobb ha nem is hivatkozol, mert ebben a magyarok (különösen a narancsosok) különösen innovatívak!
Abban igazad van, hogy cikk írása elött utána kell nézni picit (minek is?), viszont a kommentelés elött az sem árt ha gondolkodsz picit!

nekemtene 2014.12.25. 21:26:19

Bármilyen támogatás marhaság, ha azt célozza hogy ne a piaci árak-kereslet alapján dőljön el, ki hol költi el a pénzét. Baromi nehéz tervezve jobb eredményre jutni, mint a piac magától, Kádárék is befuccsoltak vele.
 
A hazai, vagy "itthon befektetett" blabla támogatása csak élénkíti és elrejti a segélyezéseket, ahelyett hogy a javulásra, versenyképességre ösztönözné az aktuális "szemünkfényét". Ha a másik oldal külföldről indulva olcsóbban és jobb minőségben tud behozni-kereskedni-haszonlefölözni, akkor az előbbinek sokat kell még javulnia. Addig meg a magyar emberek csak hadd vehessék meg az olcsóbbat/jobbat.

Hórukk 2014.12.25. 23:48:30

PIPAS "kifizetnek a külföldi anyacégnek egy akkora összeget, ami épp eltünteti a nyereséget": hogy milyen számlát fogad be egy adórendszer, azt a helyi szabályok döntik el, nálunk a magyar jogszabályok. Ráadásul ha innen fizet oda, akkor ott, Angliában keletkezik nyereség és ott adózik belőle. Az angoloknál pedig nem alacsonyak az adók, viszont jól hasznosulnak, mert a politikusaik kisebb arányban lopnak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.26. 11:45:20

@MACISAJT: Úgy, hogy konkrétan hazudsz. A Metro AG nyílt részvénytáraság, a tulajdonosok elég sok országból jönnek. A SPAR mögött is egy nyílt részvénytársaság van, ráadásul a SPAR nem is német / osztrák eredetű. Hanem Holland. Mint ahogy a németeknél menő NETTO sem. Ami viszont Dán.

Mellesleg Németország és Ausztria nem egy ország, hosszú időn át nem is egy politikai blokk volt (Nyugatnémetek NATO, EU felé, Keletnémetország Varsói szerződés és KGST felé elkötelezett, Ausztria semleges).

Mellesleg a két ország kiemelése akkor sem lenne korrekt, ha amit írtál igaz volna. Ugyanis a nyugati és EUs mintához mondjuk az Angliában is működő német diszkontok is azonnal hozzá tartoznak. Ami rámutat, hol, és milyen láncot lehet megtelepíteni. És mi, mit tud kiszorítani.

Ugye ez elég szorosan összefügg a TESCO Fresh & Easy. c kísérletével, és azzal, hogy nem egyszer tanulták meg, hogy erős konkurenciával szemben terjeszkedni nem nyerő.

@Pipas: Amit mondasz úgy hívják hazugság. Például azért, mert az amortizáció ugye arról szól, hogy NEM TUDTA EGYBEN ELSZÁMOLNI az épület költségeit, hanem azt elköltötte és csak évek alatt lassan tudja elszámolni.

Azaz jóval többet költött korábban, mint amivel a fenti kijött, és hosszú távon van úgy ahogy leírtam. Bocsi, de aki amortizációról ír, arról feltételezem ismeri a szó jelentését, így pedig aki ennek ellenére megtévesztéssel próbálkozva használja az hazug ember.

És megjegyzem: Az adó optimalizálásra pontosan ott van a cikkben amit leírtam: Amit elköltesz, az után nem kell adót fizetni. Ezzel szemben te miután hazudoztál egy sort, közlöd ők mennyit úsztak meg optimalizálva. A hazudozásodra építve gyűlölködsz karácsonykor... Ilyen a "keresztény magyar jobboldali"?
süti beállítások módosítása