... mert választani kell

A magyar stand up halott?

2015/01/04. - írta: Válasszunk

A jó humor alapja a görbe tükör. De mióta nincs Vidámparkunk, kevesebben járnak az Elvarázsolt Kastélyba. Úgy látszik nem volt NER kompatibilis. Gondoltam elő lehetne ezt adni tréfásan. és mégis működhetne a stand up műfaj. Orbán Viktor össze is szervezett egy több tízezres közönséget. Esküszöm, a politikai humor nem kívánhat jobb menedzsmentet. Míg anno Torgyán Doktor elvette a humoristák kenyerét, Viktor mindent megtesz azért, hogy téma is legyen és gyűljön is össze az a közönség. De szóltak: Van egy kis baj. 

A humor ugyan komoly fegyver, és nagyobb pusztítást végez egy törpe tekintélyén egy 500 fontos bombánál, de a hasonló előadásokat elnyomná a kórus: "Orbán Takarodj". Szóval a FIDESZ hathatós segítség ellenére a szervezés nem tökéletes. Igaz, a rossz nyelvek szerint az a politikai oldal nem csak a feltörekvő humoristáknak nem kínál alternatívát. Nevetséges... Csak az a baj, hogy nem vicc. 

A "nem vicc" kategóriában pedig két versenytárs is van aki jobban teljesít. A kormány... aki tudja, hogy a magyar mulatság a "sírva vigadás", hogy legyen okunk sírni is, és nevetni is. A másik versenytárs, és ezzel Magyarország még mindig jobban teljesít, a kormánypárti humor nagyágyúja Maksa úr. Hihetetlen találmány, a szervilis görbe tükör. Igaz, a rossz nyelvek szerint ez nem tükör, hanem "biztos Photoshop". Meg is kérdeztem egy grafikus haveromat a témáról. Képzeljék el felismerte!

No nem csak a Photosthopot, hanem a korlátait is. Mert hiába tartunk már Creative Cloud soknál, az Adobe csodafegyvere mégsem tud Maksából értékelhető humoristát csinálni. Az elérhető effektek és módszerek határa valahol a vonzó leszbikus pornósztárnál van. Igaz, Zoltánról ezt is nehéz lenne elképzelni. És különben is, ne bántsuk, hiszen volt a műsorának értékelhető üzenete: A Hír TV-t nem feltétlenül kell komolyan venni. Még akkor sem, ha éppen "híradó" megy rajta ugye. 

Szóval nem vicc. Értem én. Hiszen akinek csak a nyelvére jutott a "szoláriumból" és "barnító krémből" az tudja: Viktorunk érti a viccet, csak nem szereti. Azaz komolyan sikerült sokakat megalázni, és sikerült benevezni utána a szánalmas magyarázkodás világkupájára. De Magyarország ott is jobban teljesít. Mármint a hivatalos csapat, a kormány... Mondanám, hogy ilyen a válogatott, de a Dream Team is több helyről áll össze, így nem lehet az a jelszó, hogy "CSAK A FIDESZ". 

De az igazság szerint kedves Maksa Zoltán, nem lett volna szükség magyarázkodni. Elég, ha őszintén kiállsz, és a régi viccekre építve elmondod, nem érted a sértődést, hiszen a családodban is volt érintett. Remek tréfa alapja lehet, hogy volt, hogy anyádat is hamis 50 márkással fizették ki. Nem kell sértődni, ugyan... Hiszen konkrét emberekről hasonló tréfákat elsütni nálatok komoly családi hagyomány. Így valóban kiakasztó, hogy szólnak, hány ember szeretteit bántod meg, hiszen te csak komoly hagyományőrző munkát végzel.

Tudom, tudom: Magyarázza meg ezt a feltörekvő ifjúság, de mi csak javaslatot tehetünk. Hiszen a NER már csak ilyen, nem feltétlenül biztonságos, ha az egyenlők viccelnek az egyenlőbbekkel, azok családjával. Szóval tanulnánk mi, és megvan az inspiráció... De mi csak javasolhatunk egy rendszerben, ahol egy kommentért is perelhetnek.  

És értem én, hogy a nemi erőszak sok helyen köznapi téma, a hamis 50 márkás pedig a megszokott kockázat része, és azóta Magyarország Jobban teljesít, mert a nyugdíjas német is Euróval fizet... És ilyen kínos témából valóban csak azon kevesek csinálnak úgy tréfát, hogy az nem vicc, akik számára teljesen természetes ez a bántó valóságával... Ezt is tanulni kell. De ha már a tanulás a téma, hát megkérdezem, azért családról, hagyományos értékekről beszélő oldal adóján adod elő mindezt, mert a kedvenc elkövetési módod is családi hagyomány? 

Értem én... A humorban más érzékenysége nem lehet tabu, de akkor tőled, mint érintett nagyágyútól megkérdezem: Az érzéketlenség már lehet tabu? No nem csak az a fajta, amit bemutattál... hanem az is, amikor a "munkaeszköz" érzéketlen. Csak azért, mert komoly vita van arról, hogy kikerülhet-e a homárra, hogy az érzéketlenség okán, egy lejárt szavatosságú vállalkozó olyan száraz volt, mint a műsorod. Pedig el lehetne mondani, hogy nálatok ez családi vonás.

És mielőtt sértődnél, ne feledd el, sikerélményt is kapsz. Hiszen rajtad akkor nevet igazán a közönség, ha nem te mondod a viccet, hanem rólad szóló tréfát hall, vagy olvas. Sajnos viszont egy letűnőfélben lévő szakma képviselője vagy. Mert a Stand Up egy oknál fogva haldoklik. Nem a hozzád hasonló fűrészpor ízű, száraz alkotók miatt. Hanem azért, mert a Stand Up helyett megjelent a Sit Down. Ugyanis aki a görbe tükröt látja az ma nem mikrofont ragad, hanem billentyűzetet. Vagy egeret és Photoshopot. Vagy mindkettőt.

Mert két hét múlva színpadon reagálni rád majdnem annyira lejárt lemez lenne, mint egy Maksa híradó. Csak kevesebb "Sas Kabaréval" és "Maksa híradóval" nosztalgiázó nyugdíjast könnyeztet meg. 

Oké, értem én a vita lényegét, hiszen a híradónak, még akkor is, ha Maksa híradóról van szó, friss hírekre kell reagálnia, az Index szerint pedig pont ekkor nem szabad az áldozaton tréfálkozni, összeegyeztethetetlen ellentét. Értik. ÖSSZE-EGYEZ-HETETLEN! A frissesség, a naprakészség olyan fontos, hogy Maksa úr az Indexhez képest csak "majd fél éves" fáziskéséssel reagál. A szakértők szerint az ő gondolkodásával ez gyorsnak számít. 

A rossz nyelvek szerint a Hír TV-nél is előírás, hogy nem reagálhat gyorsabban egy hírre, mint mondjuk a kormány a fizetős utakkal kapcsolatban felmerülő valamely problémára. És hát jobb a biztonság, ugye, fel kell venni a leglassabb humoristát. Ezért szeretjük, ha nem csak a humoristáknak vág az esze, és gyorsan lecsapják a poént, hanem a kormány is gyors. Mert tudják, vannak olyan helyzetek ahol nem lehet kivárni míg Orbán együtt reggelizik a kedvenc tanácsadójával. Például azért, mert mondjuk a hóvihar, a földrengés, stb. nem vár.

Jujj... Ne vicceljünk a hófrásszal. Hiszen olyanok is olvassák akik akkor bajba kerültek. Ha mást nem, hát én amikor visszaolvasom a postot élesítés előtt. + némi zúzódás, -1 laptop. Utas voltam a kocsiban, vétlenek voltunk a balesetben, a kocsi persze totálkáros. Tudod örültem volna, ha akár a közmédia, akár a hivatalos tájékoztatás, akár a Maksa híradó frissebb akkor. Félreértés ne essék, nem az akkori áldozatokon röhögök, mert tudom azt, hogy lesz még hófrász. 

A ne induljunk el otthonról, mert a hétvégén rossz idő lesz... És a ne indulj haza a munkából, mert már most rossz idő van nem azonos üzenet. Amúgy az utóbbival sincs semmi baj. A rossz időjárási körülményekre való tekintettel vezessük be a sztahanovista műszakot. Mert ugye, az 50es éveket idéző politikába végül is belefér. És ugye a váltás meg nem jut el a munkahelyére. Mert ezzel is gond van. 

SIKER! Hatalmas erőfeszítés árán (az időjárás részéről) sikerült bebizonyítani, hogy jó az államtól várni azt, hogy tegye a dolgát. Inkább mi is felejtsük el akár a munkahelyi (munkába menni rossz időben), akár a családi (hazaérni, más se egyedül utazzon) kötelességünket. Magyarország már így is jobban teljesít, minek olyan komolyan venni azokat az elvárásokat. 

Aki azt mondja lejárt lemez, annak azért szólok: Nem is olyan rég volt hosszú időn át veszteglő vonatokról hír, és az elmúlt napokban a hideg miatt szétesett a vasúti közlekedés. Egyik esetben sem volt felkészülve arra az állam, hogy mi van, ha esetleg segíteni kell. Rossz idő pedig még lesz idén. 

Szóval kedves Maksa úr számára is adta magát a téma, fel lehetett volna tenni a kérdést: Mit csinál a katasztrófavédelem ilyen helyzetben? Hát mit csinálna. Várja az SMS-t, hogy üljön át egy másik autóba. Majd a vonaton is kapnak, hogy "üljenek át egy másik vonatba", ha helyreáll annyira a vasúti közlekedés, hogy legyen a környéken alkalmas szerelvény. 

Milyen szerencse, hogy az akkori túlélők már inkább kalandnak élik meg a dolgot. Ha tudnák, hogy a kormányzat szerint ez azt is jelenti, felkészültek a következő, még durvább hibára, mulasztásra...

Jajj, jajj... Pintérrel és Maksával viccelni nem jó. Hiszen az ő környékükön is vannak olyan túlélők, akik eddig valahogy elviselték ezt a két katasztrófát, és legyünk már tekintettel rájuk. És különben is, szálljunk le a HírTV-ről, mert sixx is megmondaná: Az is egy katasztrófa, és mégis vannak emberek akik nap mint nap szembenéznek vele. A rossz nyelvük szerint a butaságuk, elvakultságuk áldozatai. Szóval őket is hagyjuk békén. Fejezzük be mára a hasonló humort...

Meg különben is, túl hosszú már a post ahhoz, hogy valaki egy tüntetésen 5 perces beszédként felolvassa. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr187038923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.04. 09:37:13

A humoristák nem apolitikusok sehol a világon, mi a gond?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 09:45:32

@maxval bircaman szerkesztő: Senki sem mondta, hogy legyenek azok. Épp ellenkezőleg. Az az elvárás, hogy *ne* legyenek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.04. 10:01:02

@Válasszunk:

Oké, a gond az, hogy mindenki elvárja az apolitikusságot a vele NEM azonos nézeten lévőktől.

Amerikában természetes, hogy a humorista elfogult, s ezzel senkinek nincs baja.

nemertikhogyezmaraz 2015.01.04. 11:51:46

"De ha már a tanulás a téma, hát megkérdezem, azért családról, hagyományos értékekről beszélő oldal adóján adod elő mindezt, mert a kedvenc elkövetési módod is családi hagyomány? "

Értem én, hogy ezt beszólásnak szántad, de az a vicces, hogy ez a típusú médiamegjelenés, ha nem is legitimálja az "elkövetési mód családi hagyományát", ezt a fajta megítélést, véleményt, könnyedséget, "nem vagyok éritett, akkor ki nem szarja le" attitűdöt mindenképpen hitelesíti, sőt, népszerűsíti, rendben lévőnek állítja be. Arra gondolok,hogy beemeli a "hagyományos értékek" (hagyományos nézőpont) halmazába: tehát ez alapján a "kanonizált", többség által elfogadott véleménybe beletartozhatnak a következők: (nem feltétlen csak ez alapján az esemény alapján, hanem az elmúlt hónapok tükrében, rendőrségi videók, stb.)
- a nők sok esetben valójában akarják az erőszakot
- a nőknek legtöbb esetben nincs szavahihetősége férfiakkal szemben
- a nők amúgy is maguk provokálják ki, ha ilyesmi történik velük (öltözködés, viselkedés)
- tehát ezek alapján elítélhetőek, és mivel ezt mindenki tdja viccelni is lehet vele

Lehet, hogy nem pont ez volt az az aspektus, ahonnan te vizsgáltad az ügyet, de ezzel egészíteném ki a cikket. Köszi amúgy az írást, igazad van a legtöbb dologban:)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 12:07:31

@nemertikhogyezmaraz: Akkor kicsit mást látunk bele abba a poénba. A konzervatív gondolkodás ragaszkodik a hagyományos értékekhez, de arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem mindegy az sem, hogy egy családban, közösségben mi az a hagyományos érték amit meg akarsz védeni.

Az elkövetési mód és a hagyomány összekapcsolása pont arra mutat rá, hogy nem minden hagyomány érték. Pl. Maffia családban hagyomány a gyilkosság.

És hogy egyes dolgok mögött mit látsz hagyománynak, mi az értékrend amit megörökölsz sokat mond rólad, de a gyökerekről is.

Gondolkodj a nők társadalmi szerepéről:

1: A család a társadalom legkisebb egysége. Gondoskodunk egymásról, megosztjuk a feladatokat, legjobb tudásunk szerint segítjük, támogatjuk, szeretjük egymást...

2: Az asszonynak a konyhában a helye, és az a dolga az életben, hogy sok gyereket szüljön, stb.

Mindkettő hagyományos érték, mindkettő elmondja miért volt egykor az asszony a konyhában. De nem csak mást vár el a jelentől... De a két megközelítés más családi értékrendről, más neveltetésről, más jellemről, stb. mesél.

Szóval csak akkor lehet a "hagyományokról", "hagyományos értékekről" beszélni, ha tudjuk kinél mi a hagyomány.
süti beállítások módosítása