... mert választani kell

Kiüresedett fogalmak

2015/01/04. - írta: Válasszunk

Európa, köztársaság, demokrácia, néhány hívó szó a tüntetések körül. De vajon megkérdezve a tüntetőket, hogy ezek mit jelentenek számukra, kapnánk érdemi választ? E blog oldalain belül nem először merült már fel az, hogy a demokrácia lényege a nép akaratának érvényesülése. De mi van akkor, ha a nép a demokratikus intézményrendszer bizonyos elemeinek lebontását, korlátozását akarja? Az intézményrendszert szeretnénk, vagy a demokrácia lényegét. Ismerjük a kérdést: Sokan a média szigorúbb szabályozását szeretnék, amit mások a szólásszabadság sérelmének élnének meg.

Köztársaság. Az államforma ma is ez. Hogy az országot nem Magyar Köztársaságnak, hanem Magyarországnak hívjuk nem sokat jelent. De mondjuk a köztársaság szó mást jelentett egy tisztes római polgárnak, és mást jelent egy texasi republikánusnak. A nagy kiabálás közben csak azt nem sikerült meghatározni, hogy melyiket. És mondjuk nem sikerült a demokrata-republikánus ideológia ellentét mentén állást foglalni, ha már a két fogalom mindegyike hívószó. 

Európa. Mármint az EU? A hagyományos (mára talán idejét múlt) Európai értékrend, kulturális hagyományok? És ha EU akkor ott mit képviseljünk? Vagy földrajzi, gazdasági kötődésről van szó? És egyáltalán, mivel rosszabb mondjuk az USA-tól, és / vagy Japántól tanulni hasznos dolgokat, mint az Európához tartozó román nacionalistáktól, vagy a hitleri Németországtól, esetleg Oroszország / Törökország európai részétől. És importáljunk terrorizmust Baszkföldről? Vagy az autók felgyújtását a rendőri túlkapások és sok más miatt Párizsból.

Ne foglalkozzunk a tartalommal, csak pár szó a fontos: "Európa! Köztársaság! Demokrácia!"

A nép uralma a fontos, vagy az állampolgár és az állam közötti alkotmányos és szabályozott kapcsolat? És ebben a kapcsolatban ki és milyen módon egyenlő? És ha az állam és az állampolgár egyenlő felek, és ez előbbi agressziója ellen az utóbbi védekezhet, akkor ugye ahhoz hozzá tartozik az USAból ismert második alkotmány kiegészítés. Sőt, mondjuk érthető, hogy ezek után miért adunk nagyobb teret az egyéni önvédelemnek. Valósítsuk meg ezt az irányt? 

Amikor éppen a hipermarketeket, diszkontokat támadja a kormány, biztos lesz aki belengeti: Németországban, Ausztriában is csak német és osztrák láncok vannak elől, ottani tulajdonosokkal. És ők éppen ezt vennék át Európából. Nekem momentán eszembe jut, hogy a Spar az talán holland eredetű. A Spar és a Metro tudomásom szerint nyílt részvénytársaság, és lehet akár magyar tulajdonos is. Mint az is, hogy Ausztria és Németország nem egy ország. Német diszkont van Angliában is...

A kulturális szempontok, a hova és hogyan éri meg letelepedni és sok más kérdés is, amivel meg tudom cáfolni a fenti példát. Csakhogy egyetlen apró baj van a fenti cáfolattal. Ő azt fogja mondani, hogy de mégis ez a "nemzetibb" arculat az amire vágytunk Hegyeshalomnál átlépve a határt. Az osztrák Spar az ASIAG által üzemeltetett, és ott lehetnek részvényesek, nem egy multi helyi 100%-os tulajdonú leánya. És a Tesco nem csak külföldi tulajdonú, de globalizált valami, mi pedig inkább valami helyi igényekre szabottat szeretnénk. 

Lehet sok mindent mondani. És lehet pro és kontra érvelni, kitölteni egy elvet tartalommal. De ehhez definiálni kéne mik azok a helyi igények. És sajnos kéne hozzá olyan kereskedő is, amivel elégedettek lehetünk. És a CBA lánc sajnos messze van ettől.

Ha a szép szavakat nem tölti ki egy politikai csoportosulás tartalommal, akkor pont olyan üres, amilyen üressé ezek a szavak váltak, így tartalom nélkül. És ez a baj a MostMa körül is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr67041787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása