... mert választani kell

A buta ember telefonja

2015/01/15. - írta: Válasszunk

Sokszor hallom azt, hogy X buta telefon meddig bírja egy feltöltéssel, és ugye a telefon a telefonálásra való, és a sok túlárazott gagyi kacatot naponta kell tölteni. Fura, mert sokan elfelejtik azt, hogy három fő adat is van az egyszerű telefonoknál is. A készenléti idő valóban hosszú, de ugye akkor tudja a maximumot elérni az ember, ha nem kell a cellák között váltani. A beszélgetési idő rövidebb. Az aktív adatkapcsolat mellett elérhető üzemidő pedig még ennél is sokkal rövidebb.

Ha a telefonunk kapcsán az alapvető funkció valóban csak a beszélgetés lenne (még SMSt is kihagyva) akkor is felmerül egy nagyon egyszerű igény: A drága nemzetközi hívás helyett használhassunk internetes VoIP megoldásokat, mint a Skype, a Viber, stb. mert ez jóval olcsóbb, és mert sokan ezen akarnak elérni minket. Így az elérhetőség biztosítására vett mobiltelefon mellett ez alapvető szolgáltatás. Lőn csoda, ha ez a funkció csak egy butatelefon beépített szolgáltatása, akkor is folyamatos 3G kapcsolat kell hozzá, ami mellett viszont sok egyszerűbb mobiltelefon üzemideje órákban mérhető, így közel sem jutunk ahhoz, hogy kibírja a munkanapot.

Az elérhetőség kapcsán a hanghívás és az SMS mellett régóta felmerül az e-mail, de ott alapvető kérdés a csatolt file téma. Lőn csoda, itt már több programnak kell fenn lennie a telefonon. Kell a folyamatos kapcsolat, ezt pedig ugye a "készenléti idő" rovására megy és ezt a helyzetet az okostelefonok jobban bírják, sokak számára ez már önmagában is döntő érv. Akinek pedig nincs szüksége arra, hogy folyamatosan vagy legalább a nap legnagyobb részében elérhető legyen, annak nincs szüksége nagy kapacitású akkumulátorra, hiszen ő keveset beszél, keveset használja a telefont.

htc-x7500-advantage-1.jpgErről ennyit is elég lenne tudni. Ha nem lenne mögötte egy kérdés: ezt a régi készülékek hittérítő hogyhogy nem tudják? Nem az a baj, ha valakinek ilyen telefonja van. Nem az a baj, ha valakinek nincs szüksége rá, hogy e-mailben is elérhető legyen, adatokra is rá tudjon nézni, tudjon válaszolni. Régebben is voltak akiknek szüksége volt erre, és voltak akiknek nem. A PhoneArena képén látható különös formájú telefonhoz volt szerencsém. De azt pontosan tudom, hogy mások jobban örültek akkor egy kisebb, kényelmesebb készüléknek.

A PhoneArena ismertetője megmosolyogtat. Hátrány az egy magos proci, az UMTS, a 128 megabyte RAM és a korlátozott tárhely. A 3 megapixeles kamera, stb. Valóban megmosolyogtatóak az adatai. Most. De ugye az első iPhone-n egy ideig nem voltak Appok, azok megjelenése újdonság volt. Na ez a telefon ebből az időből való. Phablet. Az akkori korhoz képest gyors processzorral, az akkori korhoz képes jó kamerával, az akkori korban elérhető mobil szélessáv minden szolgáltatásával. Kevés olyan telefont tudok mondani amit ennyire szerettem. 

Szóljon valaki, ha lát olyan phabletet amihez van hasonló "smart cover" megoldás, és amire a Visual Studiot megnyitva percek alatt lehet valami hasznosat fejleszteni... Amin működik a céges e-mail, az SSH kliens, és ezek között kényelmesen váltok. Tudom... Majd talán a Treshold, az Intel pár új mobil procija, egy bátor gyártó, stb. hozhat valamit karácsonyra. Vagy nem. 

Eszembe juthat a szintén programozók, rendszergazdák, stb. eszköztárába szánt Nokia N900 is, valamivel későbbről. A telefon aminek szintén funkciója volt, hogy értesüljek a fontos hírekről nem csak az e-mailről szólt. Hanem mondjuk arról is, ha valamelyik server-t nem tudja elérni. Elérhető voltam, ha dolgom volt idejében megtudtam, ezek fontos funkciók voltak. Csak éppen a linuxos közösség által beígért alkalmazás áradat elmaradt, így a hasonló telefonokból nem sok maradt. Bár van Jolla ami félig utód, de arról kicsit hiányzik a billentyűzet. Az X terminal, a "su" és a virtuális billentyűzet pedig nem jó párosítás. 

Pedig pár régi MeeGo-s referencia készüléket leutánozva lehetne Intel proci, Wine és sok extra is, hogy tényleg mindent el tudj érni. Az egykor menő BlackBerry is a helyét keresi, és bár jó a billentyűzet, azért sok helyyen nem találja meg a piaci rést. Az elterjedt okostelefonok kapcsán sokszor a kisebbik rosszat kell választani. De ez nem jelenti azt, hogy a "buta telefon" jó lenne. 

Azt meg főleg nem jelenti, hogy aki az okostelefonok elvetése mellett kardoskodik az értelmes ember lenne. Egyszerűen azért, mert az értelmes ember fel tudja fogni másnak másra lehet szükség a munkájához életéhez mint neki. Másnak kell az e-mail, az elérhető dokumentumok, stb. Nem újdonság ez, hiszen a Nokia 9000 "PDA részén" számos DOSos program futott, és volt akinek szüksége volt rá. Az információk elérése, mint a mobil kommunikáció feladata pedig az IBM Simon 1994-es megjelenésekor is adott volt. Ezt az első okostelefont 1995 Februárig forgalmazták. Így a platform piacról kivezetésének nemsokára jön a 20 éves évfordulója.

Mondhatjuk azt, hogy ez is 3 kb 3 évvel az első GSM hívás (1991 Július) után jött, vagy közel 10 évvel az első (analóg) mobiltelefonok után... De rá tudunk mutatni a tényre, ez előtt is volt (1G korszakban) mobil adatátviteli hálózat. Az SMS 92-es "találmány" és a roaming is. Azt hiszem nem nehéz belátni, hogy a mobil adatátvitel, az elérhető információ iránti igény jóval megelőzi a mobiltelefon tömeges elterjedését. 

Aki ezt a telefonok kapcsán ilyen távlatból sem képes felfogni, az nem fogja azt sem felfogni, hogy a másik ember megélhetéséhez kell a nagybani piac. És az EKÁER rendszer ezt is ellehetetleníti, hogy a szállítás, kereskedelem, stb. szabályozásával gazdákat is ellehetetlenítenek. Hogy ez után nem tud jönni a külföldi befektető, viszont a hazai földmutyi nagyjai igen. És utána könnyű mindent működővé tenni. 

Aki nem tudja, felfogni azt, hogy nem csak másnak van erre szüksége, hanem neki is fontos az olyan szolgáltatás léte amit közvetlenül nem használ, az csodálkozni fog, hogy így a saját vevői, beszállítói kerülnek bajba, majd vevők és beszállítók hiányában ő fog éhen halni. De rendkívül jól lehet az ilyen hülyéket útdíj ügyben Budapest vs vidék ellentétre hangolni. Mert önző, rosszindulatú emberek és túl hülyék ahhoz, hogy rájöjjenek egy-egy döntésük mivel jár. 

A másik számára fontos infrastruktúrát, korrekt megoldást lehet leszarni, mert azt hiszed neked nem kell. De ahhoz, hogy megélj kell kereskedelem, szállítás, vevő, stb. ha ezek jelentős része elmegy az országból, akkor nem lesz kinek eladni az almát, magyar tejet, magyar húst, telefont, honlapot, stb. bármit. Akkor lesz neked is élhető az ország, ha számodra is fontos, hogy mindenkinek élhető legyen. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr587071431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.15. 13:55:05

Én a telefonomat a legkevésbé telefonálásra használom.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.15. 17:56:29

Nem akarlak megbántani, de ez az egész kb olyan. MIndha elkezdtél volna írni az almáról, de közben azt fejtegeted a tojás milyen szuper.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.15. 19:32:49

@the.man: Honnan jutottam el, hova?

Onnan, hogy _hülyeség_ olyan funkciók ellen beszélni, amire szükség van, és más megoldást népszerűsíteni...

Oda, hogy ez az élet MINDEN területén hülyeség.
süti beállítások módosítása