... mert választani kell

Folytathat-e totális médiaháborút Simicska?

2015/02/07. - írta: Válasszunk

Ismert Bayer Zsolt kérdése megközelítése, könnyű feltenni a kérdést, hogy Csermely Péter vajon felfedezi-e magában a baloldali értékeket. Csak éppen a kérdés sugalmaz valamit: Azt, hogy a kormány kritikus sajtónak szükségszerűen balliberális értékeket kell követniük. Uraim, a kuruc.info megvan? És ez csak egy mindenki számára ismert és végtelenül egyszerű példa. És könnyű kitalálni, mit kell változtatni. Mondjuk a bűnügyi rovatban nem arról beszélni, hogy melyik a roma, hanem arról, hogy a rendőrség nem tesz semmit. Kihagyni a zsidózást, a holokauszt tagadást. És kicsit többet beszélni sok nemzeti értékről. 

Mondjuk akár a Nobel díjasokról, a nemzetközi piacon sikeres magyar cégekről, stb. és arról, hogy az oktatáspolitika nem erre vezet, és minden valamire való nemzeti érzelmű embernek az is fontos kell, hogy legyen, hogy ne csak ma, de holnap is legyen mire büszkének lennünk. Megkérdezem, ehhez a tematikához hol kellene balliberális értékeket felfedeznie bárkinek is önmagában? És akkor, ha Pintér sok nyilatkozatát a rendpártiság, rendteremtés okán nem túl hiteles. Ez persze egysíkú lenne, és nem lenne hitelesebb, mint a mostani irány, így kérdéses lenne a siker, de mi van akkor, ha a kiegyensúlyozottság mellé jut más is.

Mondjuk interjúk sok olyan ismert vagy kevésbé ismert emberrel, beleértve politikusokat, Simicska urat, stb. akikben az a közös, hogy kiábrándultak a FIDESZből, egy kis oknyomozó riporteri munkával utána menve az általuk említett balhéknak. Persze az MSZP és a baloldal is piszkálható hasonló aránnyal. Csak ott a vége mindig az, hogy az illetőt kivetette magából az adott politikai tömb. A FIDESZ kapcsán pedig sokszor az, hogy megvédték a bűnöst. És ehhez nem kell tendenciózusan választani, ezt lehet látványosan kiegyensúlyozottan. Hogy legyen olyan akit a baloldal sem dobott ki, még Kunhalmi Ágnes ügyét is elő lehet venni. 

És persze a "miért ábrándultak ki a FIDESZből" kérdés kapcsán mindig ott van, hogy miért kerültek oda, ki és miért lett jobboldali. Na ehhez sem kell balliberális értékeket keresni, lehet kicsit kiegyensúlyozottabb, hiteles a tájékoztatás, mégis remek fegyver egy totális médiaháborúban. És azt hiszem, egy ilyenhez Simicska környezetének jutott elég a megfelelő kapcsolatokból.

De lépjünk tovább. Beszéljen arról, hogy sok jó program volt a FIDESZben, megannyi remek ötlet, olyan cél amivel azonosult. Csak éppen a hatalomgyakorlás logikája nem az elvek, hanem szövetségi rendszerek mentén gondolkodik, sok helyzetre alkalmatlan embert ültetve. Az ismert példák közül meg lehet piszkálni a közoktatást... De lehet támadni a CBA környezetét is. Vagy azt mondani sok problémára (pl. akár Déli alagútra) is azért lesz lassan válasz, mert ilyen a káder politika, de amúgy gyökeres irányváltás nélkül, a FIDESZ értékeit megtartva is lehetne ugyanezt jól csinálni.

Lényeg az, hogy bármilyen baj van, bármire várnánk jobb megoldást, hát kicsit utána lehet menni, kin múlik, és feltérképezni a kapcsolati hálót. Ha csak órákat, napokat csúszik valami egy inkompetens csókos miatt, akkor máris jöhet a hír. És mindannyiszor elmondva: amíg téged pártolnak, nem veszed észre, hogy baj van. Mert tudod, hogy te a legjobbat akarod tenni, igyekszel, dolgozol. És választhatnak éppen ezért is. És ezért a jót feltételezed. De amikor a nyilvánvalóan alkalmatlan emberek, cégek...

Vita tárgya az egykulcsos adó, a manyup, stb. de egyet lehet érteni a célokkal, de a rossz káder politika, a paranoia, a hatalmi arrogancia a jónak gondolt, de megvitatható célokat is veszélyeztette. És ezekre a FIDESZes célokra nagyobb veszély az, hogy emiatt elsikkadnak, mint az, hogy az inkompetens baloldal torpedózza meg, és a mára elégedetlenné vállt volt FIDESZ szavazók feladata egy jó váltópártot, alternatívát összehozni. Lőn csoda, az ezzel próbálkozók pénzt és média támogatást is kaphatnak.

A nemzetközi sajtóból jobboldali, de a FIDESZ-t szidó lapokat kell megkeresni. Kell külső szakember aki elmondja, hogy Pokorni elképzelése jobb volt, mint Hoffmané, de elmerül a hatalomgyakorlás mechanikája, hogy ki ne váljon túl fontossá. Régi dolgok, belső infók, stb...

Szerinted honnan lehet a legjobban támadni a FIDESZ-t?

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr267148159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.07. 22:43:28

A Fideszt legjobban egy korsó sör mellől lehet támadni, kérem.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.02.07. 22:50:30

Végre egy reális, józan értékelés.
Egyszerűen nem is értem, hogy miért gondolta itt a kommentárok nagy része tegnap - a dolog eszkalálódása - óta, hogy itt valamiféle baloldali fordulat lenne egy kormánnyal szembefordulással.

Bár nem reprezentatív, de a szavazás is nagyon sokat mond. Az elmúlt ciklus jelentős része azzal ment el, hogy miként tudják a "baloldalt" egységbe terelni. Holott, szó nem volt olyan igényről, ami egy baloldali fordulat felé szólt volna. A szereplők képzelték ezt, de ők nagyon.... Hozzátenném még, hogy az újabb és újabb tüntetések szükségszerű bukásához is ez vezet. Ők egy új baloldalt akarnak, nem terjed túl a horizontjuk ezen.

Meg kell érteni a centrális erőteret. Ezt kizárólag a centrumból - az egyébként viszonylag széles spektrumú - jobbközépről lehet legyőzni. Többek között a centrális erőtér abból építkezett, hogy mindig visszamutatott a baloldalra - vagy épp a jobbikra. A baloldal meg volt szíves eljátszani a szerepet.

Simicska nyilván nem ostoba ember, érti, mi zajlik körülötte, meg úgy en bloc. Ha átállna balra - ami mögött semmi értelmes motívum nem lenne - akkor a fenti kategóriába sorolódna be, legjobb esetben is. A Fidesz eddigi ereje azon alapult, hogy nem volt belső kritikusa, riválisa - illetve aki volt, önként belső, vagy külső emigrációba vonult (előbbire Pokorni vagy Bencsik, utóbbira Ángyán, esetleg újabban Illés a példa), de egyedileg lépet föl. Szervezett belső kritika nem volt. Nyilván volt egy erős összetartó erő, a régi baloldallal szembeni ellenérzés, de a régi baloldal tavasszal végképp megbukott, ők már így nem jönnek vissza, most már a "szent cél" - érdemes a fidesz kilencvenes évekbeli dokumentumait tanulmányozni - elvileg eléretett, vagy legalábbis lett valami. És innentől bizony sokaknak van hiányérzetük. Akik nem balosak, és nem vevők a szélsőjobbra sem.

Van realitás a jobbközép kormánykritikus médiában...

Balt 2015.02.08. 00:12:49

@tothh: Jó meglátás, de nem hinném, hogy Simicska "tömegeket" képviselne. Meglátjuk, hova forr ki a történet, mi marad a médiabirodalomból, de szerintem nem lesz "ütőképes" (szó szerint).

Ettől persze még üdvös lenne valami reális (engedjük meg: jobbító szándékú) kritikus hang, de ez a tegnapiák után nyilvánvalóan nem Simicskáé. Meg persze nem is az RTL Klubé.

igazi Ténytár 2015.02.08. 08:23:37

@Balt: Simicska nem, de az belső infói igen!

gmihaly 2015.02.08. 09:45:23

Ha a balliba média erősebb lenne, megfelelő értékrend bemutatásával magasabb szellemi színvonalra fel tudna emelkedni, képes lenne egyfajta "önállósodásra", akkor alkalmi "koalícióra" lépne vele időnkét S. L. De ehhez a jelenlegi baloldali értékek nem egy "becses" darabját ki kéne rostálni. Id. Ungváry már pl. kimondta, hogy a "horthyzás" egyre kontraproduktívabb. A következő az "utolsó csatlósozás" logikáját követő nyakatekert gondolatficamrendszer, és a hozzá kapcsolódó "történelemhamisításozás".

odamondó 2015.02.08. 11:23:21

Végre egy jó bejegyzés.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.02.08. 11:40:46

@Balt: @gmihaly:

Nem is Simicska képviseli a tömegeket, ez nyilvánvaló. Az ő megnyilvánulása (sztem a g**izéssel átlépte a Rubicont) inkább a korábbi totálisan monolit jobbközép tömböt törte meg, illetve bemutatta a repedést. Ez bátorságot adhat többeknek is, hisz nem a totál reménytelenség mutatkozik egy Orbán-Lázár világon kívüli jobboldal irányában. Igény lenne rá, még akkor is, ha ezek a saját nem reprezentatív megfigyeléseimből is fakadnak...

És akkor a másik oldal, hogy a baloldal, meg a körülötte levő értelmiség semmit se tanult, és semmit se felejtett. Továbbra is történelmi küzdelemként éli meg ezt a rivalizálást, ezért is lyukadnak ki mindig Horthynál (nyilván tisztelet a kivételnek, nekem kicsit úgy tűnik, mintha a Tóbiás-féle MSZP vezetés megpróbálna inkább a jövő felé tekinteni, bár nagyon hosszú és rögös út lesz). Így viszont ez mindig vereségre van ítélve, ahogy a Jobbik előretörése is korlátos.

Ebben a választási rendszerben pedig maximum azt lehet kihozni, hogy senkinek se legyen meg a többsége, a három tömb közül. Simicska amúgy a pénzével is be tudna szállni egy jobbközép alternatívába, vagy legalább baráti médiakörnyezetet nyújtani.

Balt 2015.02.08. 11:52:31

@tothh: Nem tudom, hogy akár a kézivezérelt(? -nek szánt) újságírói mennyire lehetnek hozzá lojálisak. (Persze ugyanezt a kérdést feltehetjük Orbánnal kapcsolatban is, csak Simicskához képest ez egyelőre nem olyan élesen vetődik fel.) Az igaz, hogy a Fidesz környezetében hasonló affér ilyen élesen, a színfalak előtt nem jelent meg (még anno az SZDSZ, vagy jóval később az MDF kenyértörés sem), de ez messze nem jelenti azt, hogy egy éles választási helyzetben egy Simicska körül(?) kialakuló(?) csoport érdemben tudná veszélyeztetni Orbán (a Fidesz) pozícióját. Talán akkor, ha a maradék médiájával - lesz olyan? - felvonulna valamely már jelentős politikai aktor mögött (Jobbik?), de még így is elég csekélynek látom Simicska esélyét. Persze kérdés, hogy a pillanatnyi (halmozódó?) dühön és bosszúszomjon kívül vannak-e bármilyen ambíciói.

Balt 2015.02.08. 11:59:08

@tothh: Igaz, egyfajta lakmuszpapír lehet, ha hosszabb távon tudja működtetni a médiáját valamennyire konszolidált formában (persze nem a saját stílusában). Éles szembefordulást biztos nem vesznek meg a nézők/hallgatók/olvasók.

Inkább az lesz érdekes, hogy az eddig hallgatólag támogató pénzemberek (Csányi, Demján) mit fognak lépni a pillanatnyi - fokozódó... - helyzetben.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.08. 12:12:20

@tothh: Nem értek egyet több dologban sem.

A gecizés szerintem jól körülhatárolható körnek szól. Ugyanis bár sok jóérzésű mert taszít, jó politika mellett éppen úgy megbocsájtható, mint Kövér úr köteles mondata is. Ellenben a rendszer egészéről hasonló szinten fogalmazó közeg számára fontos gesztus, úgymond szavazatszerző lépés.

A kérdés a motiváció. És szeretnék rámutatni, hogy erről meglepően keveset tudunk, és az sem éppen ellenőrizhető.

Másfelől: Volt már baloldali többség, és hasonló szavazat aránnyal most is lehet. És bár Simicska nem állhat a baloldal mellé, több baloldali formáció beállhat Simicska mögé.

Egy MSZP aki hivatalosan baloldali? Nem.

Egy DK, egy Együtt, egy PM, akik piacbarát politikát folytatnának és tudnak jobbra nyitni? És nem nehéz pár teljesen hiteltelen baloldali blogról, és a mögötte lévő szervezetekről való leválás sem, ha azok az elvek amikket elkezdesz követni nagyobb publicitást kapnak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.08. 12:16:01

@Balt: Nem lojális újságíróra van szüksége. Hanem csak nem Orbán pártira, aki viszont nem is baloldali. Ha a mostani csapat java kiesik, bármikor el tud kezdeni blogokról toborozni.

És ne nehéz hitelesebbet mutatni mint akár a baloldali média, bizonyos blogokat is beleértve, akár a kormány saját szócsövei.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.02.08. 12:20:47

@Balt: Én visszakanyarodnék tavaly tavaszra. Az áprilisi választás lényegében két dolgot hozott el számunkra. Az egyik, hogy a régi baloldal abban a formában, ahogy a rendszerváltozás után megismerhettük, nem tér vissza. Jóllehet nagyon mondogatták, hogy legalább döntetlenre kihozzák, meg ebben politikai elemzők vélekedése is benne volt, a gyakorlat azt mutatta, hogy versenyképtelenek még a Jobbikkal szemben is. A régi, klasszikus jobboldali tömb "győzött" ebben a rivalizálásban, viszont ez a győzelem hozta el a másik oldalt, főleg az "ifjútörökök" úgy gondolták, innentől kezdve bármit meg lehet tenni az országban, bármilyen érdekkel szemben. És ez nem csak Simicskát zavarta, de ő egyrészt ebben "nagyvad", másrészt az ő eddigi speciális kapcsolatai miatt is érdekes.

Én összességében nem azt mondom, hogy Simicska itt vezér lesz, de azt, hogy az ő szembefordulása többeket is bátoríthat. A kritika és a hangvétel iránya?
Szerintem a jelenlegi kormánnyal szemben a legütősebb kritika a Fidesz '98-as programja mentén működhetne. Ami se nem bal, se nem széljobb, és se nem a mostani kormánypolitika.

És egy mérsékelt jobboldali irányt feltehetően az eddig hallgatólag támogató pénzemberek is támogatni tudnának. Főként akkor, ha azt látják, hogy mára a kormányzat vezetői az eddig közel álló Simicskát sem kímélik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.08. 12:28:43

@tothh: A baloldal tavaly abból indult ki, hogy valóban politikai lapokat kevesen olvasnak. Akad viszont egy pár kattintás vadász hírportál és akadnak címlapos blogok. Ha az itt látható elvárásoknak sikerül megfelelni, akkor az itt megtippelt esélyeket várták el.

Csakhogy a legtöbb ilyen blog törpe csoportok szócsöve és nem hiteles.

Azóta viszont más kormánykritikus médiához (RTL Klub, Simicska, stb) is lehet idomulni.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.02.08. 12:30:03

@Válasszunk: A motivációról valóban nagyon keveset tudunk, nekem lennének ötleteim, dehát nem tudom semmivel se bizonyítani. De valahol összefüggésben lehet az előző hsz-emben írt "most már mindent megtehetünk" attitűddel.

Az a baloldali többség a jelenlegi felhozatallal a közeljövőben nem fog hasonló szavazatarányt szerezni. Meg kell nézni, akkor hol voltak erősek, és hol tartanak most, főként a Jobbikhoz képest.

A baloldali pártokkal az a fő probléma, hogy nem nagyon tűnik úgy, hogy valami új mondanivalójuk lenne a tavaly megbukotthoz képest. A DK-t szerintem hanyagolhatjuk, hiszen ők azok, akik a legmesszebb állnak mindattól, ami a jobbközepet jellemzi. Együtt és PM számára még a túlélés is kérdés.

Tavalyelőtt jelent meg az Új Egyenlítőben egy elemzés - még az összefogás előtti időből - az egyes választói csoportok szimpátiáiról. Abban gyakorlatilag feketén-fehéren le volt írva, hogy azon csoportok, amikkel ma választást lehet nyerni, egy mérsékelt centrum, vagy jobbközép irányba tájékozódnak, de a baloldal (akkor DK és MSZP) totál elfogadhatatlan számukra.

Azt mindenképp hozzátenném még, hogy a jobb-bal felosztás itt nem a klasszikus gazdasági jellegű törésvonal mentén releváns, hanem kulturális-ideológiai mentén. Ebben jelentős vita volt a poltudszemle hasábjain 22 éve, én szerintem Körösényi ottani konklúziója jól összefoglalja a viszonyokat.

Balt 2015.02.08. 12:34:26

@Válasszunk: Eddig a Simicskát most otthagyó vezető újságírók sem voltak boldogok a reklámadótól, most kifejezetten ebben a kérdésben finoman szólva mégsem sorakoztak fel Simicska mögött.

@tothh: Szó se róla, I. Orbán ('98-2004) nekem is sokkal közelebb áll az ízlésemhez...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.08. 12:38:15

@tothh: A mondanivalót importálják. Nincs saját mondanivalójuk.

Ellenben Simicska valós céljait sem ismerjük.

dr kíváncsivagyok 2015.02.08. 15:28:40

Ha az mond valamit,...hogy balos és liberális letemre felolem lehet jobboldali kormanya az országnak,...CSAK NE LOPJAK SZARRÁ MAGUKAT NYÍLTAN !
Ez válasz lehet a jobbos félelmekre , hogy aki a kormanyt tamadja , az ballib...
Nem , aki ma a kormanyt támadja,...az DEMOKRATA...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.08. 16:39:33

Végigolvastam a poisztot és a kommenteket.

"kicsit kiegyensúlyozottabb, hiteles a tájékoztatás, mégis remek fegyver egy totális médiaháborúban. És azt hiszem, egy ilyenhez Simicska környezetének jutott elég a megfelelő kapcsolatokból."

Simicska egy hitelét vesztett ember. Tőle nem várható semmiféle tisztességesebb tájékoztatás, csak más érdekeket szolgáló tájékoztatás. Kapitális tévedés mást, tisztességesebbet, kiegyensúlyozottabbat, jobbat várni tőle.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.08. 16:43:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nézd. Ez a véleményed.

A másik vélemény pedig az: Olyan szerkesztőséget akar fenntartani amivel célt ér. És nem hülye. Innen a lehetősége és az érdeke egy irányba mutat... És ezt van ami alátámasztja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.08. 17:10:06

@Válasszunk:

"Innen a lehetősége és az érdeke egy irányba mutat"

Simicska egy fideszes oligarcha, a Fidesz kormányzása alatt lett dúsgazdag. Pusztán arról van szó, hogy egy másik oligarchacsoport (köztük a saját) érdekeit fogja szolgálni. A fellegekben jársz, ha abban reménykedsz, hogy egy oligarcha érdekei egybeesnek az ország érdekeivel. Az ország lakossága továbbra is le lesz szarva.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.08. 17:19:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Senki sem beszélt általában érdekekről. De amit mondasz az általában sem igaz.

Ugyanis egy idő után, ha megy tovább a lopás, a vagyonod értéke emiatt gyorsabban csökken, mint amennyit a lopással keresel, és üzleti érdek a növekedésre fókuszálni, csak ne legyen az aki megkérdezi, honnan van az első pár millió (dollár).

Ha pedig a kitiltások után vagyon zárolások is jönnek, stb. és felmerült a keményedő szankciók lehetősége, akkor nem akar benne lenni ebben a körben. Még jobb, ha az üzletfelek is kimaradnak. A legjobb, ha ez a buli eleve elmarad. Ez viszont nem csak Simicskának, hanem az országnak is az érdeke.

A mostani problémákat akkor tudja fékezni, ha hiteles, vagy legalább a jelenleg elérhetőnél hitelesebb sajtót finanszíroz. Ez érdeke neki is, és az országnak is.

Az Orbán rendszerhez való kapcsolatát bármely kormányváltásnál levernék rajta. Kivéve, ha megfelelő ellenzéki politikát támogat. Pont olyat, amire amúgy az országnak szüksége van. Nem szívjóságból támogatná ezt, hanem érdekből.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.08. 17:47:56

@Válasszunk:

"Ugyanis egy idő után, ha megy tovább a lopás, a vagyonod értéke emiatt gyorsabban csökken, mint amennyit a lopással keresel"

Ez eddig egyetlen lopásból meggazdagodott embernél sem bizonyítható. Logikailag is téves.

"Ha pedig a kitiltások után vagyon zárolások is jönnek"

Ez komoly? Az USA szerinted a Magyarországon lévő vagyonokat zárolni fogja? Vagy az offshore-cégekbe kivitt vagyonokat?

"A legjobb, ha ez a buli eleve elmarad."

Az országnak igen, az oligarcháknak viszont mindaddig mindegy, amíg nemaz USA-ban tartják a vagyonukat.

"A mostani problémákat akkor tudja fékezni, ha hiteles, vagy legalább a jelenleg elérhetőnél hitelesebb sajtót finanszíroz."

A népek kajálni fogják az Orbán-ellenes sajtót, és alapból hitelesnek fogják tekinteni. Holott éppúgy hiteltelen lesz, mint eddig.

Végy alapul egy bűnözőpárost, melynek két tagja összevész a zsákmányon, és onnantól kezdve egymást pocskondiázzák. Ettől bármelyik is hitelesebb, tisztességesebb lesz a másiknál? Ugyan már!

"Az Orbán rendszerhez való kapcsolatát bármely kormányváltásnál levernék rajta. "

Ez a szadesz-maszop kormány bűnözőivel sem történt meg, pusztán pár jelentkéktelen parasztáldozat volt.

"Kivéve, ha megfelelő ellenzéki politikát támogat. Pont olyat, amire amúgy az országnak szüksége van."

Ilyen ellenzék ma nem létezik. De S. amúgy sem egy bármilyen ellenzéket szeretne hatalomra juttatni, csupán a hatalmon belül kívánja egy másik csoport győzelmét elérni. Szerinted mennyivel jobb a népnek az afrikai diktatúrákban, amikor az egyik diktátort megdönti egy másik?

gmihaly 2015.02.08. 20:25:35

Amit pedig a mai magyar médiáról gondolok, azt leginkább S. L. trágár szókincsével tudnám csak kifejezni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.08. 23:03:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Fura, mert mondjuk az USA történelme során elég sok olyan lopásból meggazdagodott ember van, akik utána a törvényességben lettek érdekeltek. És pénzügyileg biztos így van.

Szankciók egy részénél azért az sem mindegy, hogy az USAban elkölthetik-e, bizonyos banki szolgáltatásokat (pl. Visa kártya) igénybe vehetnek-e, stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.09. 00:47:08

@Válasszunk:

Ne feledd, nálunk még mindig az eredeti tőkefelhalmozás folyik. Továbbá azt se feledd, hogy anno az USA-ban nem állami segédlettel, még pontosabban állami közreműködéssel, a közpénzek ellopásából zajlott az eredeti tőkefelhalmozás (jó, biztos volt ilyen is).

Amíg a lopással több pénzt, hatalmat, befolyást lehet összeharácsolni, mint tisztességes üzlettel, addig folytatódik nálunk a lopás. Márpedig nem úgy néz ki, hogy a gazdaság egyhamar virágzásnak indulna, így marad a lopás.

Az USA-n kívül is van élet, nem feltétlenül kell ott költeniük a pénzüket. Kétlem, hogy emiatt lemondanának a lopásról. Azzal amúgy bizonyára te is tisztában vagy, hogy a kitiltásoknak politikai üzenetük volt - ha nem az lett volna, akkor már jóval régebben kitiltották volna a teljes magyar politikai és üzleti vezetőséget. Hadd ne magyarázzam tovább, te is tudod.

"Ugyanis egy idő után, ha megy tovább a lopás, a vagyonod értéke emiatt gyorsabban csökken, mint amennyit a lopással keresel"

Erre még várom a magyarázatodat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.09. 02:07:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyfelől a kitiltások kapcsán pontosan leírták Obama mikor döntött úgy, hogy komolyan veszi a korrupció elleni harcot. Más országban is volt kitiltás. Csak ott az érintettek nem voltak olyan hülyék, hogy maguk forduljanak a nyilvánossághoz. Ha az USA politikai üzenetet akar megfogalmazni, akkor maga hozza ezt nyilvánosságra.

6 hivatalnokot kitiltottak, de az üzleti elitből is van kitiltás, stb.

Az az ingatlan, ami rajtad kívül senkinek sem kell, mert a lopás miatt nem lehet az országba normálisan gazdálkodni pontosan 0-t ér. Ha a fizetőképes kereslet, a partnerek elmenekültek, nincs bevételed, és nem tudsz a bevételből Ferrari-t, üzleti gépet, stb. venni.

És az egyszerre ellopható összeg csak a GDP kis hányadát teszi ki, a vagyonod ilyen értékvesztése viszont baromi nagy.

Ha viszont jön kis rend, normális közbiztonság, adózás, stb. akkor az ingatlanok, haza cégek, stb. értéke a többszörösére emelkedik. Hamar nagyot keresel, befekteted, és ebből van egy profitod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.09. 10:08:27

@Válasszunk:

"Egyfelől a kitiltások kapcsán pontosan leírták Obama mikor döntött úgy, hogy komolyan veszi a korrupció elleni harcot. "

Nos, ha te készpénznek veszel mindent, amit az USA kormányzata leír...

"Más országban is volt kitiltás. Csak ott az érintettek nem voltak olyan hülyék, hogy maguk forduljanak a nyilvánossághoz. "

Na igen, pár napja Venezuelával szemben. Komolyan azt gondolod, hogy ott is a korrupció volt az ok, nem pedig az USA számtalan sikertelen beavatkozása a belpolitikába?

És nem az számít, hogy az illetők közzétették-e az érintettségüket, hanem az, hogy a kitiltás tényét (nevek nélkül) az USA tette közzé.

"Ha az USA politikai üzenetet akar megfogalmazni, akkor maga hozza ezt nyilvánosságra. "

Szövetségessel szemben finomabbak. Mellesleg a kitiltást az USA hozta nyilvánosságra, szóval igazad van. :)

"Az az ingatlan, ami rajtad kívül senkinek sem kell, mert a lopás miatt nem lehet az országba normálisan gazdálkodni pontosan 0-t ér. "

Reductio ad absurdum. Ez még államcsőd esetén sem áll, mert utána is van élet. Addig meg az állami megrendelésekből (ami nálunk szintén lopás) jól meg lehet élni.

Addig is mutass nekem egyetlen példát arra, amit írtál. Akár MÍagyarországon, akár máshol.

"Ha viszont jön kis rend, normális közbiztonság, adózás, stb. ..."

Mint írtam, nálunk még hosszú ideig a lopás éri meg jobban. Ha körülnézel az országban, ezt láthatod, ha nem vagy vak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.09. 15:41:32

Mindketten tudjuk, hogy a kitiltás tényét a Napi Gazdaság, a Századvég hozta nyilvánosságra, te pedig ennek az ellentétével érvelsz. Mivel innen az érvelésed nyilvánvalóan valótlan, hazudni pedig bármeddig tudsz a vitának további értelmét em látom.

Ráadásul a "mennyire éri meg a lopás" ellen a mit talál ellophatót kormány és mit nem kapcsán sem a láthatóan tapasztalható dolgokból indulsz ki...

Amit nem tudsz eladni, mert nincs rá vevő az abban a helyzetben 0-t ér. Az, hogy UTÁNA érhet többet nem jelent semmit. De azt pontosan tudod, hogy a jelenleginél jóval kevesebbet érne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.09. 15:52:45

@Válasszunk:

"hazudni pedig bármeddig tudsz a vitának további értelmét em látom. "

Még ha azt írtad volna, hogy tévedek. De engem hazugsággal vádolsz... nos, így tényleg nincs értelmne vitatkozni veled. Ha előre tudom, hogy érveid elfogytán személyeskedésbe mégy át, el sem kezdem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.09. 16:12:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nézd: Elmondtam kik hozták nyilvánosságra a dolgot.
Elmondtam a döntést, hogy más országokban is van, ahol nem hozták nyilvánosságra.

Nem hiszem, hogy tévedés azt mondani, hogy "Nos, ha te készpénznek veszel mindent, amit az USA kormányzata leír..."

Ez ugye nem azt mondja, hogy van ellenérved, hanem azt, hogy személyeskedsz. Erről annyit, hogy ki személyeskedik.

Márpedig innen a kérdés az, hogy ami kapcsán összefüggésekkel együtt is tudod mi, miért és hány helyen volt, felhívják a figyelmedet ki hozott nyilvánosságra és mit...

Ott először egy jogszabályra, kötelező utasításra is előadod, hogy azt nem kéne elhinni...

Majd tudva az utasításról, a több országbeli példáról, a megjelenésről "véletlenül" olyat írsz le amiről több oldalról is tudod, hogy hamis. A tévedés nem ilyen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.09. 17:15:09

@Válasszunk:

Az nem személyeskedés, ha csodálkozásomat fejezem ki amiatt, hogy valami t készpénznek veszel. Az viszont már személyeskedés, hogy hazugsággal vádoltál meg, és ezért utólag sem kértél elnézést.

Szégyelld magad, jellemtelen ember vagy.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.09. 17:24:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azaz állításod szerint te azt mondhatod, köztelező érvényű jogszabály önmaga tartalmáról nem igazat ír... És ugye itt az általánosító feltételezésed az minimum szándékosságot feltételez....

De miután te sok általad is ismert és ellenőrizhető adattal szándékosan írsz ellentéteset sértődsz, és mocskolódsz, ha ezt más meg meri jegyezni.

Alap dolog egy vitában, hogy a másik állításait végiggondoljuk, ellenőrizzük. Ha valóban igaz és releváns érveket akarsz írni, annak ez a feltétele. Két lehetőség van. Az egyik, hogy nem tetted meg, és nem is akartál igaz és releváns érveket írni, csak a saját álláspontodat szajkózni, ha hamis hát hamis, de akkor is leszólsz másokat alapon... Ez esetben is szándék van a valótlan állításod mögött.

A másik esetben megtetted a dolgot, év végignézted az adatokat, tudod ki és mit írt és ennek ellenére írsz több dologban azzal ellentéteset szándékosan. Ez is hazugság.

Azaz az, hogy hazudtál az bizonyítható. Amit azóta előadsz mocskolódás, stb. az viszont ennél többet is mutat. Miután rajta kaptalak és bizonyítható az, hogy mit csináltál sincs benned annyi gerinc, hogy elvidd a balhét, inkább hazudozol, mocskolódsz...

Ez neveltetés kérdése. A családodat, a neveltetésedet te sem választod meg.... De bizony a jellemtelen, gerinctelen ember te vagy. És valószínűleg az is, aki ilyenre nevelt téged.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.09. 17:27:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, és a nickedre kattintva megnézve az aktivitásodat. Hogy lehet az, hogy végig nézve ezt rendszeresen az derül ki, hogy másik mond valami ellenőrizhetőt. Te következetesen mindenkit leszólva letagadod. Majd közlöd, hogy nem érdekel a másik mit mond rólad, mert őt minősítgeted, mert aki a hozzád hasonló becstelen embert rajta kapja az csak rossz ember lehet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.09. 18:19:21

Az, mi a véleményed a kommentjeimről, egy vélemény. Tudod, olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra. Kivéve az análisan fixált perverzeket, mint amilyen a jelek szerint te vagy.

Töröltem a blogodat a radarról, a továbbiakban nem olvasom. Szemét és mocsook ember blogjára (vagyis a tiédre) nem vagyok kíváncsi.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.09. 18:25:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Minő meglepetés, jött a várt megjegyzés. Tudod alá tudtam támasztani miből derült ki, hogy bizony tendenciózusan nem mondasz igazat. Ezen nincs mit tagadnod.

Gondold végig mit vesztek a mostani állításoddal?

Feltételezve, hogy csak véletlen, hogy egy-egy címlapos posthoz akkor szólsz hozzá, ha az máshol is téma... És valóban a radar lenne, rendszeresen jönnél... És ahol pont annyi látogató van, ahányan címlap nélkül is időnként hozzá szóltak, ott közülük hiányzik a hozzászólás, te jöttél radarról...

Hopp: Elvesztek... Semmit, ugyanis semmit sem keresek.

Viszont: Nyerek szabadidőt, mert nem kell olyan emberre az időmből áldozni aki nem csak hazudik, de amikor rá is bizonyítják, akkor is csak mocskolódik. Amit csomó jó dologra lehet szánni.

Ha esetleg most is a szokott mértékben mondasz igazat, akkor ismét semleges a mérleg, kicsit pozitív iránnyal, mert legközelebb, már pusztán segítő szándékkal is megmutathatom neked a kiutat.
süti beállítások módosítása