... mert választani kell

Mi kellett a vereséghez?

2015/02/27. - írta: Válasszunk

A kormánypárt okos emberei megmondták: Kommunikációs hiba. Meg részben a választó hibája, részben Simicska hibája, részben... Tudják mi volt még kommunikációs hiba? Az öszödi beszéd. Gyurcsány kapcsán nem a tettei, a programja, az értékrendje, nem is valamely botrány, lopás, politikusként való gazdagodás okozta a bukást, hanem az, hogy nem tudta mikor, kinek és mit szabad mondani. A politikai kommunikáció terén hibázott. A kommunikáció fontos. Fontos, mert alapvetően 4 dolog tartozik hozzá:

  • A kommunikáció két irányú, így a választók, támogatók meghallgatása, azok valós igényeinek felmérése, is ide tartozik.
  • Nem árt tudni, mit és hogyan nem szabad mondani. Itt Gyurcsány remek elrettentő példát szolgáltat.
  • Nem árt tudni mi lehet jó egy intézkedésben, és hogyan lehet ezt elmondani.
  • Nem árt tudni mi lehet rossz egy intézkedésben és előre felkészüli a válasszal.

Az utóbbi kapcsán ismerjük a kormány álláspontját, az ehhez szükséges számításokat végezze el más helyettük. A gond az, hogy a számolás hiánya, a rossz törvények miatt akár nagyobb cégek, akár befolyásosabb emberek jelentős része elégedetlen velük. Hatástanulmány nélkül viszont azt sem lehet felmérni a célok közül mi valósulhat meg, így a valós előnyök kommunikálása is elmaradhat. 

A mit és hogyan nem szabad mondani kapcsán nem csak a GFG féle a kormánypártok hitelét aláásó nyilatkozat jut eszembe, az öszödi beszéd, Simicska gecizése csak egy típusa a problémának. Akad olyan, hogy egy teljesen ártatlannak, vagy jónak látszó kommunikációs kísérlet is legalább ekkora károkat okoz. Erről lesz még a napokban szó.

Ugyanis a kormány éppen most igyekszik egy hatalmas pofonba beleszaladni. És igen, ez is kommunikációs probléma. Ugyanis sikerült úgy politikai ügyet csinálni egy büntetőügyből, hogy abból csak a kormánypártok jöhetnek ki rosszul. És mindezt úgy, hogy a következő időközi választás eleve nehezebbnek tűnt a kormánypártok számára, addig még sok probléma várható, és most egy hatalmas pofonba fut bele Rogán miatt a két kormánypárt. Hogy véletlen-e? Közel sem biztos.

Hiszen a kormány gyengélkedése könnyen fordítható Orbán gyengélkedésére és ő az egyik lehetséges utód aki sokat profitálhatna ezekből a hibákból, és könnyű azt mondani, hogy most amit kimond csak egyeztetett álláspont. 

De a nagyobb baj az, hogy a választók sok üzenete nem jut el a kormányhoz, így arra nem is tudnak reagálni. Sokan ezt a kormánypártok arroganciájához párosítják. Azt mondják részben a választók, részben Simicska hibája, hogy nem ők nyerték az időközi választást. Valójában a politika feladata lenne megfelelni a választóknak és elérni azt a szavazatot, aki a választókat hibáztatja az alapvetően hibázik. Ha egy kormány a gazdaság szereplői közül már a saját oligarchái egy meghatározó részével is háborúban áll, akkor felmerül a kérdés: Kivel nem? Hogy tud a gazdasággal együttműködve valamit felépíteni? És ha erre a kérdésre nincs jó válasz, mert sem az adott gazdasági szereplőket, sem a választókat nem sikerült megszólítani, az biztos nem a megszólítandó emberek hibája.

Lehet a kormányé. Vagy azoké a tanácsadóké, akikre a kommunikációt bízzák. Akiknek a felmérései is rendre tévednek. Ahonnan vállalhatatlan szövegek is előkerültek. 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr787213585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.02.27. 21:29:37

Kit érdekel mit kommunikálnak? Bizonyítsák be, hogy NEM lopnak! Amíg ez nem történik meg addig nem érdekel mit dumál a bazári majom orbán és atöbbi fideszes megélhetési.

nu pagagyí 2015.02.28. 06:38:34

A "politikai termék" legyőzte a kommunikációt. Az aljas politikát immár hiába csomagolják új papírba, mivel ugyanaz a gazember akarja ránk tukmálni, tudjuk mi van benne.

Niebur 2015.02.28. 07:31:09

Alapvető tévedésnek tartom egy zárt közösségben elhangzott beszéd és a kifelé irányuló kommunikáció ilyetén összemosását. Ez ugyanis azt a hatást kelti, hogy befelé és kifelé is vagy mindig hazudunk, vagy mindig igazat mondunk. Egyik út sem járható. Különbséget kell tenni abban, hogy egy zárt, politikailag döntéshozó(nak tartott) közösségben a döntések előkészítése során milyen információkat osztunk meg és más kérdés az ebből mi kerül nyilvánosságra. A politika így működik. Ehhez kapcsolódó kérdés a bizalom kérdése. Nem lehet úgy semmilyen szervezetet vezetni, ha nincs meg a bizalom arra vonatkozóan, hogy a zárt körben elhangzott információ zárt körben is marad. Gyurcsány öszödi beszéde egy zárt körnek szólt, leegyszerűsítve azzal az értelemmel, hogy vége a henyélésnek, gyerünk dolgozni. Ezt akkor, ott és úgy kellett elmondani. A politikai felelőtlenség ez után jelentkezett. Egyrészt azoknál, akik -találva érezve magukat- alá akartak tenni Gyurcsánynak és kiadták a beszédet. Ez volt a szocik részéről a hiba. A másik -politikailag talán érthető- hibát azok követték el, akik a beszéd helyett a zanzát hozták nyilvánosságra. Ezzel azt érték el, hogy a zemberek döntő részének még ma sincs halvány fogalma sem mi is volt abban a beszédben, de azt az 50 másodpercet mindenki emlegeti. És ez a fidesz műve volt. Ezzel hozták létre azt az állapotot mely ezt a szerencsétlen országot már kilenc éve jellemzi.

babbaba 2015.02.28. 07:59:10

Azért az elemzőik kritikusabbak.

röf 2015.02.28. 08:09:25

"2002-ben a Fidesz nem tartott választási kampányt.
Úgy gondolták, amit addig csináltak elég transzparens, mindenki láthatja, minden ok.
Az elemzők jóslata szerint a választás már meg volt nyerve.
Aztán előugrott Lendvai Ildikó, mint a rugós ördög a dobozból (ránézésra is),
és azt mondta, minden nyugdíjasnak visszaadják a 19 ezer forintot, amit a Fidesz elvett (!) tőlük.
Ezzel már meg is nyerték a választást.
És ez nem elsősorban a hülye nyugdíjas kritikája, hanem a Fideszé.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.28. 08:34:53

A politika a művészet ága valójában egy tömegdemokráciában. Művészien kell alkalmazni az egyes eszközöket az emberek manipulálására. Csak ez szükséges.

A fő tényezők:
- hitelesnek látszani,
- jobbnak látszani az ellenfeleknél,
- komolynak látszani,
- okosan tematizálni,
- s mindehhez: sok pénz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.28. 08:35:58

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

A lopás nem téma. A magyar választó tudja: minden kormány lop. Ezért ez nincs eleve a fő tényezők között.

Pipas 2015.02.28. 08:52:48

"Gyurcsány kapcsán nem a tettei,"

Hát akkor mi? A két szép szeme? A származása? A tettein kívül mi a fenét lehet felhozni?

"a programja,"

Ha sikeres lett volna az ország nem bukik meg.

"az értékrendje,"

Ha erkölcsös lett volna és nem hazudik, akkor nem bukik meg.

"nem is valamely botrány,"

Az elhírsült beszéde a magyar politika eddigi egyik legnagyobb botránya volt.

"lopás,"

Valóban nem, ez igaz.

"politikusként való gazdagodás okozta a bukást"

Hát elég sok embernek nem tetszettek a százmilliók amiket már politikusként szerzett.

"hanem az, hogy nem tudta mikor, kinek és mit szabad mondani."

Az csak a lebukást okozta, de elég erkölcstelen lenne azt állítani, hogy nem az a baj, hogy hazudott, hanem az, hogy lebukott vele, nem? Milyen gáz erkölcs már az, hogy nem a bűnt tartjuk elítélendő hibának, hanem a lebukást?

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.02.28. 11:50:49

A lopás nem téma. A magyar választó tudja: minden kormány lop. Ezért ez nincs eleve a fő tényezők között, sőt kifejezetten igényli a mucsai parasztja. Ezért lopok én is.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.28. 22:59:56

@Pipas: Egyfelől a bukásának semmi köze sem volt sem sikerhez, sem más gazdasági vagy egyéb szemponthoz.

Másfelől vannak olyan hivatások akik feladata az, hogy bizonyos helyzetekben hazudjanak Nos ezen hivatások követői, és a politikus is ilyen, esetében nem az a baj, hogy teszik a dolgukat, hanem az a baj, hogy lebuknak.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.01. 22:27:40

@Niebur: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e
süti beállítások módosítása