... mert választani kell

Mit tehet Magyarország menekült ügyben?

2015/09/19. - írta: Válasszunk

Sokan azt mondanák, hogy "semmit", de ez alapvetően téves. A Magyar politika legnagyobb hibája e kérdésben, hogy nem elég bátor. A bátor megoldás alapvetően 4 pillérre építene, amik kapcsán bizony a törvényhozásunknak is lenne bőven teendője, megteremteni a feltételeket. A 4 pillér: jogállamiság, empátia, biztonság, kiszámítható feltételek. Mi lenne az első lépés? A Törökországban lévő menekülttáborokba élelmiszersegélyt küldeni, és ehhez a menekültek számára érthető tájékoztatót csatolni a bevándorlás feltételeiről.méghozzá a szép kék hátterű plakátkampány üzenete mentén.

Az üzenet pedig a következő: Menekültként nem választhatod meg, hogy hol szeretsz élni, nem működik a "Germany! Germany!" kiabálás a határon, nem mondhatod azt, hogy a török tábor biztonsága neked nem volt elég, és onnan tovább jössz menekültként. De bevándorlóként jöhetsz, és pár alapvető szabály betartásával szívesen látunk. A pár alapvető szabály pedig összesen 4 szempontról szól.

  • Együtt kell működnöd az eljárásban, hogy meggyőződhessünk róla, hogy nem jelentesz veszélyt a társadalomra. Ha nincs megfelelő papírod, igyekszünk megoldani, hogy igazolhasd magad máshogy is. Ez alapján lesz vízumod, igyekszünk megoldani az okmányokat is. 
  • Az ország akkor biztonságos számodra, ha te is betartod a törvényeket, ehhez igyekezned kell megismerni őket. Sokminden elérhető az interneten, és remélhetőleg a civil szervezetek is weblapokkal, appokkal, stb. segítik a megismerést. Jelezned kell, hogy ezt vállalod, az alapvető dolgokkal tisztában kell lenned.
  • Az ország nem tud több párhuzamos kultúrát fenntartani. A beilleszkedés a te feladatod. A munkaidő nem alkalmazkodik az iszlám imáihoz, sok helyen az ellátás nem fog a számunkra ismeretlen elvárásokhoz alkalmazkodni, lesz női rendőr, stb. mások az öltözködési szokások, alkohol is engedélyezett... Ha ide akarsz tartozni, akkor ezzel együtt választasz minket. Inni természetesen nem kötelező, ha a kötelességedet nem sérted meg vele akkor úgy és abban hiszed amiben akarsz. 
  • Munkavállalásra szóló vízumot, ehhez kapcsolódó tartózkodási / letelepedési engedélyt akkor kapsz, ha van a számodra betöltetlen munkakör, már betöltött munkakörben nem veheted el mástól a munkát. De ezt természetesen segítünk megtalálni.

Innen a bevándorlás során kell vállalni, hogy X ideig vállalja, hogy amennyiben a jogait ott nem sértik és alkalmazzák hasonló betöltetlen munkahelyeken dolgozik vagy a letelepedés feltételeinek megfelelő letelepedési államkötvényt vesz vagy Magyarországon adózik vállalkozóként. 

A papír csak addig érvényes amíg a vállaltak teljesítésére az elvárható mértékig törekszik. 

A vállalásokért és a beilleszkedés kapcsán megtett munkáért cserében viszont garantálható a biztonság és az, hogy életveszélyes út és embercsempészek igénybevétele, stb. helyett a részedre kiállított okmányok birtokában hivatalosan jöhetsz. 

A trükk az, hogy a bevándorlókra is építve létrehozható egy olyan "nemzeti munkaerőkölcsönző", ami akár "szolgálati lakásokkal, szobákkal" is rendelkezhet, sok környéken az olcsó ingatlanok egy részét birtokolja. Ebba a munkaerő kölcsönzőbe (ami szolgálati lakást is adhat) beléphetnének a bevándorlók mellet a munkához költözni hajlandó jelenlegi közmunkások, segélyből élők, sőt akár a hajléktalanok is, akik így a munkaerő kölcsönző által a munka idejére biztosított szálláson laknak. 

Az csak a munkához szállás, több ember osztozik ugyan rajta, szobát kap valaki a családjával, stb... nem kerül birtokon belülre "lakóként", de tető az emberek feje felett. Ehhez lehet mit építtetni akár EUs hozzájárulásból is, és akár a szomszédos országból jövő menedék kérőt is el lehet itt helyezni. Ha annyit várunk el, hogy az ilyen befogadást is ugyanúgy támogassa az EU mint a törvénysértőkét, az vállalható álláspont. Ebből és sok munkahely teremtésre, gazdaság fejlesztésre jó támogatásból fel lehet pörgetni az építőipart. Mert ugye új lakásra is, új ipari ingatlanra is szükség lehet. 

A magyar gazdaság egyik legnagyobb baja a strukturális munkanélküliség. Egyszerre van sok munkanélküli és sok betöltetlen állás. Sok állás azért szűnhet meg, mert a cég munkaerőhiány miatt nem lehet nyereséges. Szükségünk lenne új, az ország bármely részére szívesen költöző munkaerőre, erre pedig remek megoldást jelentene olyan menekültek befogadása, akik befogadása biztonságos és akik valóban rést tudnának venni az ország gazdasági életében.

A kormány azon célja, hogy távol tartson minden olyan migránst, aki az első olyan menedéket ahol az élete biztonsága volt, anyagi előnyökért illegálisan hagyta el, és úgy gondolja, hogy ki tudja harcolni (erőszakkal megszerezni) a nyugateurópai jóllétet, és nem együttműködő itt sem, érthető okból nem akarja a kormány befogadni, ezek visszatartása feladat. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a már átvilágított, törvényesen bevándorolni akarók számára ne lehetne, és ne kellene lehetőséget biztosítani.

Hogy nem orvosok jönnének valószínűleg? Jelenleg mondjuk hatezer kamionos képzését támogatja a kormány, és valószínűleg ez sem lesz elég. Biztosak vagyunk benne, hogy kamionsofőr sem jönne? Buszsofőr? Lehetőségek adottak, és valószínű, hogy meg is lenne a megfelelő munkaerő. 

A fenti rendszerbe magántőke bevonható (akár az munkaerő-kölcsönző szintjén, akár a corporate housing megvalósításánál), az építőipart is pörgeti, így a politikusok megszokott gazdasági környezete az átlagosnál jóval nagyobbat szakíthatna vele.

11 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr527798352

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen veszélyek fenyegetik a "civil zöld" szervezetek által Magyarországot?! 2015.09.20. 11:21:56

Amikor valaki a természet szeretetéből adódóan a középiskola után elkezd természet- vagy környezetvédelmet, természet- vagy környezetmérnökséget, ökológiát, humánökológiát tanulni egyetemi BSc majd esetleg MSc szinten, lehet, hogy nem azért tanulja meg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamáspatrik 2015.09.20. 10:58:33

Jelenleg a közgondolkodás másfajta logika szerint működik. Ha lecsillapultak az indulatok, akkor lehet majd ebbe az irányba haladni. Remélem.
A megfelelő tájékoztatás alapvető (lenne) szerintem is, külső és belső viszonylatban egyaránt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.09.20. 14:49:56

Van pár jó ötlet a posztban, de egy dologról megfeledkeztél: Számszerű korlát meghatározására is szükség van, mert bár nem valószínű, hogy az adott feltételekkel sokan jönnének, hátha mégis.

A másik dolog az, hogy igen szigorúan kell(ene) venni a menekültekre vonatkozó szabályok legkisebb megsértését is. Konkrétan a legkisebb szabálysértés is azonnali kiutasítással kellene, hogy járjon.

Agysebész migráns 2015.09.20. 16:06:59

"Mi lenne az első lépés? A Törökországban lévő menekülttáborokba élelmiszersegélyt küldeni, és ehhez a menekültek számára érthető tájékoztatót csatolni a bevándorlás feltételeiről."

1. Élelmiszer segélyt csak akkor, ha se Magyarországon, se a határon túli magyarok között nem éhezik egy gyerek se, és egy idős ember se. Vagy úgy gondolod, hogy vegyük el a saját véreink szájától, hogy idegen szájakat tömjünk be vele?

2. Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra. Munkaerőből túlkínálat van, és ha mégis munkaerőhiány állna elő, tudjuk pótolni a határon túli sajátjaink közül, vagy más, szintén európai népek közül jelentkezőkből.

3. A menekülttáborok fenntartásába természetesen be kell szállnunk, ha ott akarjuk tartani azokat az embereket. De CSAKIS olyan mértékben, amilyen mértékben Magyarország lélekszáma és anyagi lehetőségei más, szintén érintett államok lélekszámához és anyagi lehetőségeihez aránylik.

4. És CSAK akkor, ha egyik érintett ország se vonja ki magát a segítségnyújtásból.

Brix 2015.09.20. 16:20:48

Nyilván a posztíró nem gondolja komolyan , hogy a magyar strukturális munkanélküliséget ezzel az emberanyaggal orvosolni lehet. A német munkaügyi miniszter szerint csak 10%-uk rendelkezik a megfelelő szakmai kompetenciákkal, és a nyelvi , kulturális különbségek még nyugaton is óriási problémát jelentenek
Emellett, a magyarok nem is fogadnának be nagy számú, gyökeresen eltérű kulturális , vallási , " faji " hátterű lakosságot

Agysebész migráns 2015.09.20. 16:44:15

@Brix:

Az se túl komoly, hogy az arab nyelven is félanalfabéta tömegek majd a LATIN betűs magyar törvényeket bújják valamelyik világnyelvre lefordítva a török migránstáborban.

gmihaly 2015.09.20. 17:08:19

Si tanuisses, philosophus mansisses - Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.09.20. 17:27:10

@Brix:

"A német munkaügyi miniszter szerint csak 10%-uk rendelkezik a megfelelő szakmai kompetenciákkal,"

Szintén német források szerint 20-25%-uk analfabéta. Na ezeket hogyan lehet munkára fogni?

kvadrillio 2015.09.20. 17:37:14

hmmm.......remélem "kubai tavasz" nem lesz menekültekkel..... VAGY MÉGIS ??????

♔bаtyu♔ 2015.09.20. 17:39:57

Te ezt komolyan gondolod?

Szépen aláír neked mindent aztán ha mégsem, toloncold ki tudod és van hová, miután ráköltöttél fejenként több millió Ft-ot.

Eleve halott ötlet muszlimokat telepíteni nem muszlim országokba.

♔bаtyu♔ 2015.09.20. 17:42:50

@Tamáspatrik: Neked nem tűnik fel, hogy Ny-Európában több évtizede vannak muszlimok és utálja őket a helyi lakosság?

NEM ILLESZKEDNEK BE.

Nekünk ezt az utat teljesen értelmetlen végigjárni, ráadásul eleve kevesebb anyagi lehetőségekkel. Még az ittlévő cigányokat sem integráltuk teljesen.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.09.20. 18:18:37

@♔bаtyu♔: Alapvetően téves az alap koncepciód, ugyanis a menekült tömegben van a muszlim mellett kopt keresztény, van ateista, stb.

A bevándorlás során a trükk az, hogy a bizonyítási teher a beilleszkedés kapcsán a bevándorlásra törekvőn van. Amelyik analfabéta, funkcionális analfabéta, a vallási tanaiból nem sokat akar leadni azt nagyon könnyű kiszűrni.

Pl. úgy, hogy az ügyintézésnél női ügyintézővel kell beszélniük, aki bizony nem is az iszlám előírásai szerint öltözködik, a mit értett meg a delikvens, minek a betartásáról mi a véleménye kérdésben pedig azonnal ki tudod szűrni a nem oda valót.

@Brix: Nem is kell vizsgálni, hogy befogadnának-e. Azt mondod, 10-20%-nak van megfelelő kompetenciájuk. Oké. 10 millió felett vannak. Akkor abból 2 millió rendelkezik megfelelő kompetenciákkal. Ebből kb 400.000 nem muszlim. Ebből a 400.000 megfelelő kompetenciákkal rendelkező nem muszlimból körülbelül 100.000 aki a táborból való törvényes továbbvándorlás reményében jönne. Ebből a legjobb 20.000 bemutatása már példamutatótan sok ember befogadását jelenti.

@Agysebész migráns: Élelmiszer segélyt nem adhatsz az általad említett éhezőknek, azaz vagy odaadod annak akinek adhatod és életet mentesz, vagy megrohad, pénzbe kerül megsemmisíteni, amit viszont költhettünk volna pénzre, ami alapján rendes élelmiszert vesz.

A határon túli magyar pedig nem akar ide jönni, arra építeni, hogy majd az jön ide hülyeség.

A munkaerőhiány léte vagy nem léte kapcsán több százezer tartósan betöltetlen állás van, és minden évben több munkaerőhiány miatt megszűnő cég van.
süti beállítások módosítása