... mert választani kell

Párizs: Felkészületlenül ért minket a terror

2015/11/14. - írta: Válasszunk

Tudtuk, hogy eljön. Nem is volt kérdés. Nem tudtuk kik és mikor csapnak le, de azt tudtuk, hogy legalább két egymástól független veszélyforrást láthattunk. Az egyik az integrációra tett korábbi kísérletek kudarca, ami után egyre több EU állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz, és ők készek voltak az anyaországuk számukra jól ismert városaiban lecsapni. A másik, hogy bárki jöhetett ellenőrizetlenül. Bárhonnan. Akkor is, ha ezzel csak egy szervező kért egy plusz személyazonosságot. Tudtuk, hogy aki ennek a kapcsán homokba dugja a fejét, nem is törekszik megvédeni azokat akik biztonságát rájuk bízták, akarva-akaratlan, de ehhez asszisztál. 

Nem az volt a kérdés megtörténik-e. Csak az, hogy mikor, hol, és pontosan kik csapnak le. És nem az a kérdés, hogy túl vagyunk-e a legrosszabbon, hanem az, hogy az mikor fog eljönni. Mert a hasonló terrorakciónak van egy egyértelmű következménye / hozadéka: Sokak haragja a helyi muszlim kisebbség ellen fordul. Nekik nehezebb az integrációjuk. Az integráció kudarca sokakat terel a szélsőséges iszlám felé. Ahol a befogadást ugyan európai alapértéknek mondják, de a menekültek elleni bűncselekmények skáláján eddig is játszott a gyújtogatás, ott a probléma súlyosbodhat. És sajnos minden valószínűség szerint súlyosbodni is fog.

Mikor elkezdtem írni a postot, ezt leírtam, még nem volt hír a calaisi menekülttábort érintő tűzről, de tartottam tőle, hogy nem kell a hasonló hírekre sokat várni. És nem bíznék benne, hogy ezzel vége. Az EU területén a 21. században a második legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás amit iszlám szélsőségesek követtek el. A 21. századból még több 85 év hátra van. A tendencia megfordításához elengedhetetlen lenne sok szempont megvitatása. Ehhez viszont a szólásszabadságot is súlyosan korlátozó, a "jajj csak X, Y közösségnek kelljen kritikát, negatív véleményt elviselni" politikának kell véget vetni.

A struccpolitika, a biztosan bekövetkező következmények kezelése nem jelent megoldást. A ma még ártatlannak gondolt de idővel veszélyessé váló emberek kérdése egy politikai vita témája. Az USA-ban népszerű vitatéma, hogy ha visszamehetnénk az időben, megölnénk-e a gyerek Hitler-t. Vegyük ki a tudományos fantasztikum világába tartozó kérdésből az időutazást, a sok helyen tárgyalt paradoxont és sok más történelmi kérdést. És Hitler helyébe tegyünk egy tetszőleges terroristát, tömeggyilkost. Megölhető-e, büntethető-e egy ilyen ember a tisztességes eljárást mellőzve már az előtt is, hogy bármit is elkövetne. A jelenlegi bevándorlók között az idővel elkövetővé váló (ma még nehezen azonosítható) pár emberre is alkalmazható ez a kérdés.

A gyerek Hitler egy vallási közösséggel szemben viszont nem sértődik meg, a téma így vált kibeszélhetővé. Az egyetlen gond, hogy az újszülött Hitler, minden más újszülötthöz hasonlóan, ártatlan volt. A jelenlegi migráció kérdésében pedig sok esetben a magukat menekültnek nevezők jelentős része nem az. És senki sem azt mondja, azért taszítsuk ki őket, mert valamit el fognak követni, még akkor is, ha ma ártatlanok. Sőt a tisztességes eljáráshoz való jog felfüggesztéséről sincs szó.

A probléma az, hogy nem ártatlanok. A menekültügy szabályai szerint az első biztonságos országban rögtön jelentkezni kellene, maximális mértékben együtt működni. Ebből semmit sem tartanak be. És azt, hogy gazdagabb, jobb életszínvonalat nyújtó környezetben lehessenek leginkább úgy érik el, hogy közben a befogadó országnak nem sok választást adnak: Vagy elfogadják, hogy a menedékkérő a jogsértéssel tisztességtelen előnyt szerez, vagy háborúba küldik vissza őket és családjukat.

A szabályok kijátszásával mások életét, a családjuk életét, a saját életüket is veszélyeztetik, és ezzel tisztességtelen előnyt próbálnak szerezni. És azt várnánk el, hogy ezt ne tehessék meg. Ne engedjünk a zsarolásnak, maradjunk a törvényességnél, törvény előtti egyenlőségnél, tisztességes eljárásnál. És nem csak a saját biztonságunk érdekében, hanem azok érdekében is, akik menekültként valóban csak a biztonságot keresik itt. Mert azok akik szélsőségesként jönnek ide, őket is veszélyeztetik. Ha a biztonságos menedék valóban európai alapérték lenne, akkor pont ezért lenne követelmény a szigor.

És sajnos,a jelenlegi terrorcselekmény okán erősödő iszlámellenes hangulat is pont azokat a törvénytisztelő, de kiszolgáltatott helyzetben lévő muszlimokat érinti a legrosszabbul, akik a biztonságért jönnek ide, és a szélsőségesektől távolságot tartanának. Ez az ellentét a merénylők egyik célja. És szeretném azt, ha ebben sem érnének célt, ha az erőszak, a fenyegetés nem működne. 

Nem Párizsért imádkozom, nem is a párizsiakért, hiszen ez ott sem mindenkit érint, és ott is vannak akik a politikájukkal felelősök, de élnek ott szélsőségesek is. Az áldozatokért, a családjukért imádkozom. Éljenek azok bárhol, akár Párizsban, akár valamely európai menekülttáborban, akár még csak most gondolkodjanak azon, hogy hol és hogyan keressenek biztonságot.

30 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr548076894

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit tehetünk a terror ellen? 2015.11.14. 16:01:12

 A minden eddiginél összehangoltabb és pusztítóbb párizsi terrortámadás  az egész világot mélyen megrázta és felkavarta. Az öngyilkos merénylők, a rengeteg halott  és szükségállapot, szinte már háborús állapotokra emlékeztet. Vészjóslóan hátborzongat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.11.14. 16:01:25

Emlékszem, amikor Orbánék terrorizmus veszélyével riogattak a balliberális média az MSZP-sekkel kiröhögte. Nógrádit dettó, őt még meg is hurcolta a balliberális média.
A nyugati média a hazai ballibsi médiával együtt direkt nem tett különbséget határkerítés és vasfüggöny között,hogy legyen valami nyomorult kis érve.

Persze, hogy felkészületlenül érte őket, azért egymillió muszlim ellenőrizetlen beengedése után mégis mit vártak?

Ez még semmi, jön majd a következő.

♔bаtyu♔ 2015.11.14. 16:02:09

Öregem legalább írd ki, hogy cenzúrázol.

énisfélek 2015.11.14. 16:51:05

Akit a háború elüldöz a hazájából és az első biztonságos helyen megállva alig várja, hogy újra hazatérhessen, az menekült. Az ő támogatásuk emberi kötelességünk.
Aki viszont menekült státusával visszaélve új, sokkal kényelmesebb hazát próbál kizsarolni magának, az nem "szegény ártatlan menekült", hanem valami más.
Szégyen, hogy milyen buták az emberek, nagy részüknek fogalma sincs arról, hogy mi a különbség a menekült, a bevándorló és az illegális bevándorló között, amikor ezeket a szintén sötét média egy kalap alá veszi, a tömeg együtt béget az újságírókkal.

Ádám Sándor 2015.11.14. 17:02:35

@♔bаtyu♔: a terroristák migránsok voltak?

monddazigazatmar 2015.11.14. 17:05:43

@Ádám Sándor: Nem. dijoni parasztok fellázadtak, mert máshogy értelmezték a Bibliát.

TurboRudi 2015.11.14. 17:13:32

Jòzan paraszti ésszel ez senkit sem ért vàratlanul. Özönlenek papirok nélkül euròpàba, mégis ki mit vàrt?

monddazigazatmar 2015.11.14. 17:17:14

@TurboRudi: Hát Kunhalmi nem is látta őket, Gyurcsány pedig a magyar ipar felemelkedését. Csak ezek a mérnökorvosok olyan zabolátlanok néha.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.11.14. 17:21:51

@♔bаtyu♔: Amikor írtál net közelben sem voltam, nem sok cenzúra lehetett akkor... Ráadásul minden kommented látható.

@énisfélek: Erről a különbségről már volt szó itt korábban, és ha visszaolvasol látod, hogy a mostani bevándorlás kapcsán a befogadó országot "kényszerhelyzet" elé állító, mások életét is veszélyeztetve előnyt elérni igyekvő emberre keményebb jelzőt is alkalmazok.

Ellenben a megszokott jobboldali állásponthoz képest, ha megnézed, sok szempontból más ponton látom a veszélyt. Mert a folyamat nem úgy van, hogy a háború esetén ide érkező ember rögtön robbantana, gyilkolna, stb.

Hanem a folyamat ott van, hogy engedünk az erőszaknak, de a beígért fair esély csak papíron van, és kitenyésztünk egy olyan réteget ami azt tanulja meg, hogy az állam ellen alkalmazott erőszak működik, ha valaki ezért panaszkodik a PC nevében sírni kell, de becsületes esély törvényesen nincs. Azaz arra tanítjuk őket, hogy erőszakot kell használniuk. És a jogos csalódottságukra, dühükre építve toborozó radikálisabb iszlám csoportok erre építenek, és ez újratermeli a problémát.

Az ellenőrizetlenség ezért probléma. A sok országon át jöhetett helyzet pedig azért probléma, mert mondjuk a Párizs mellett felnőtt, gyilkolni készülő szélsőséges elmegy Ausztriára, majd onnan Németországba belépve papírok nélküli menekültnek mondja magát, és máris meglesz egy hamis személyazonossága. Az ujjlenyomatvételt részben akadályozó, de később gyógyuló sebbel (mindig másik ujjáról vehetnek ujjlenyomatot), onnan hogy szabadon mozoghat több is. A papírok nélküli, ellenőrizhetetlen adatokat mondó ember ezért veszélyforrás. Ezért kéne a papírok nélkül érkező embernek zárt tábor... Ugyanúgy hosszú időre ahogy 56ban a magyaroknak is évekre jutott. Minimál ellátással, hogy ne érje meg annyira továbbjönni illegálisan az első biztonságos országnál.

Ádám Sándor 2015.11.14. 17:22:54

@monddazigazatmar: a migráns nem egyenlő a màsodik-harmadik generációs bevándorlóval....a határokat le lehet zàrni, de ezek a terroristák nem migránsok voltak, ezek már itt születtek....amíg az első generációs bevándorlók földhöz verik a seggüket örömükben hogy kukásautót vezethetnek, a második generáció, akik már alanyi jogon francia állampolgárok, szóval ők már maguknak vindikálják a jogot arra, hogy saját képükre formálják a társadalmat....és ha ezt nem lehet békésen, akkor megteszik egy kalasnyikovval...

we dont want arabs here..So what 2015.11.14. 17:25:25

A muszlimoknak soha nem volt helyük Európában és soha nem is lesz.
Amikor egy faszfej liberális balos azt kérdezi hogy miért és hogyan lehet hogy Franciaországban született fekete vagy muzulmán ember terror akciót követ el és támogatja mondjuk az ISIS-t??? Elárulom hogy.

NEM FRANCIÁK
NEM ANGOLOK
NEM NÉMETEK

Ezek az emberek muzulmánok, feketék vagy arabok.

NEM EURÓPAIAK akkor sem azok ha itt születtek.

Össze kell fogdosni őket és kibaszni vissza Afrikába vagy a közel keletre. Egyet sem beengedni Európai területre. Ezt kell tenni. A liberálisokat meg elzavarni a véres picsába.

Ádám Sándor 2015.11.14. 17:27:52

@we dont want arabs here..So what: hogyan baszol ki 40-50 millió embert Európából?

monddazigazatmar 2015.11.14. 17:29:58

@Ádám Sándor: a migráns nem egyenlő a màsodik-harmadik generációs bevándorlóval.

Te idióta. És aki idejön az nem fog szülni? Szeirnted a másod-harmadgenerációs ki gyártja? Annyira szánalmasan hülye vagy, hogy már fáj.

we dont want arabs here..So what 2015.11.14. 17:30:28

Ez egy egyszerű politikai döntés kellene hogy legyen, szigorú határőrizet és egyetlen feka vagy arab se jöhet be. Ehelyett a német faszkalap Merkel és tsa miatt százezer számra szállítják ide a potenciális terroristákat. Megérdemlik a sorsukat.

monddazigazatmar 2015.11.14. 17:30:32

@Ádám Sándor: Ja. Sehogy. Akkor engedjünk be MÉÉÉÉÉG!

Ádám Sándor 2015.11.14. 17:52:36

@monddazigazatmar: nem tudsz olvasni....attól, hogy nem jönnek mingránsok, még a probléma marad...csak a franciáknál van vagy 6 millió arab....persze, én is azt mondom, hogy ne jöjjön több migràns, de akik már itt Európában születtek, azok gyilkoltak Londonban is, és Párizsban is....

we dont want arabs here..So what 2015.11.14. 17:53:06

@monddazigazatmar: erről írtam , ezek az emberek nem európai emberek, ezekben a családokban tök mindegy ki hányadik generációs, muzulmán, arab, fekete. Soha nem fogja elfogadni se az értékrendet se a rendet.

we dont want arabs here..So what 2015.11.14. 17:57:58

@Ádám Sándor: Ne legyünk szégyenlősek Sándor. A németek anno gond nélkül megoldották a nagy népesség logisztikai problémát egy két nap alatt amikor nem akartak egy népcsoportot a területeiken látni. Ma sem lenne nehezebb.

Krisz11 2015.11.14. 18:24:25

Megint gyilkolt a liberalizmus.

Blogger Géza 2015.11.14. 18:40:29

@Ádám Sándor: Jelen állás szerint legalábbis részben igen.

Angol hírszerzés: szírek voltak a támadók

A BBC hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a párizsi támadásokat a terrorszervezet egy önálló irányítású, szír sejtjének tagjai hajtották végre.

Brix 2015.11.14. 18:45:01

Valóban, erre tényleg nem számított senki sem! A titkosszolgálatok nem olvasták a Blikket, így nem tudták , hogy ezrével jönnek be szíriai-iraki terroristák meg a pakisztáni köztörvényes bűnözők Európába
Egyébként, meg Merkel mama megígérte, hogy nem lesz baj...Majd felolvasunk a bibliából a terroristáknak , hogy megtérjenek, és szelíd báránnyá váljanak...

Proud Mary 2015.11.14. 20:22:53

@Ádám Sándor: 2015.11.14. 17:22:54

az egyik merénylőről már bebizonyosodott, h bevándorló, október 3-án regisztrálták Görögbe.

Tudományos libsizmus 2015.11.14. 20:58:33

@Ádám Sándor:
Sztálin erre azt mondaná, ez mindössze vagon-kérdés. Aztán nem is mondana hülyeséget.

De vegyük a németeket. Ők már újranyitották a fekáknak Dachaut. Persze nem abban a bizonyos értelemben, de az infrastruktúra létrehozása nem nagy cucc, a többi meg mindössze politikai elhatározás kérdése.

Előbb-utóbb úgyis ez lesz. Mehetnek haza, vagy irány Dachau. Ha az betelt és Európa saját érdekében rendezte a viszonyát Oroszországgal, akkor irány Szibéria. Pont.

Balt 2015.11.15. 11:24:12

@Válasszunk: "Hanem a folyamat ott van, hogy engedünk az erőszaknak, de a beígért fair esély csak papíron van, és kitenyésztünk egy olyan réteget ami azt tanulja meg, hogy az állam ellen alkalmazott erőszak működik, ha valaki ezért panaszkodik a PC nevében sírni kell, de becsületes esély törvényesen nincs."

De hát a boldog békeidőkben is ez volt a gyakorlat és semmi nem mutat arra, hogy ez pozitív irányba változna.

Balt 2015.11.15. 11:26:50

@Válasszunk: Az utolsó bekezdést maximálisan helyeslem. Az IÁ-val szembeni nyílt háborúval szkeptikus vagyok (a migránsáradat megfékezése előtt), mert az csak elmélyítené Európa veszélyeztetettségét.

Balt 2015.11.15. 11:31:22

@Brix: Nov. 5-én a München környékén elfogtak egy montenegrói komát Párizsba adresszált fegyverszállítmánnyal, ezt jelezték is a francia szolhálatoknak. Csodálkoznék, ha ott, a BM-ben, aztán az elnöki székben nem hullanának fejek. (Európában még persze csak szimbolikusan.)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.11.15. 13:56:06

@Balt: Persze, hogy nem változik. A folyamat adott, ezért nem kell őket felelőtlen ígéretekkel hívni, beengedni, stb.

Készül a témában egy új post ahol a "honnan lehetett tudni, hogy ez jön" kérdésben a hasonló képmutató politika hangsúlyos elem lesz :)
süti beállítások módosítása