... mert választani kell

Honnan tudtuk előre?

2015/11/15. - írta: Válasszunk

Onnan, hogy nem az elkövetők hátterén gondolkodtunk, nem az érdekelt, hogy friss bevándorló, második-, vagy harmadik generációs bevándorló fog támadni. Mert mindegyikre van példa. Az viszont érdekelt, hogy egy ilyen támadást mely körülmények könnyítenek meg, mely körülmények nehezítenek meg, és van-e indíték, van-e megfelelő ember a támadáshoz, és az eddigiek alapján van-e igazán jó lehetőség a támadásra. És ennek kapcsán már volt mit felmérni.

Abban biztosak lehettünk, hogy voltak már iszlám szélsőségesek Európában. Abban is biztosak lehettünk, hogy amikor százezrek érkeznek, akkor azon belül sok féle ember lesz. És azt is lehetett tudni, ha bemondásra fogadnak el személyes adatokat akkor lesz aki azt hamis személyazonosság kreálására is fel fogja használni. Mert aki erre eddig is motivált volt, az bolond lenne nem élni a lehetőséggel. De amikor a már biztonságos országok között tömegek akarnak tovább vándorolni illegálisan, virágzik az embercsempészet és ez sokszor veszélyes, akkor nem csak a bevándorlást kezelő hatóságokat sikerül túlterhelni, hanem azokat a rendvédelmi szerveket is, akik embercsempészt, fegyvercsempészt egyaránt keresnek. 

Amikor gyanúsan viselkedő, ideges emberre, aki elzárkózik, bujkál, normális esetben lenne aki felfigyelne és ez nehezítené meg a terrorakciók szervezését, el tudják képzelni hogy mi a baj. A furcsa, elzárkózó, illegalitása miatt ideges, kulturálisan idegen, szélsőségesnek tűnő emberből hirtelen sok van. Nem csak a fegyverek és eszközök szállítása vállt könnyebbé, de a terroristák mozgása, bujkálása, a terrorakciók megszervezése. Ezért lehetett elmondani az első pillanattól kezdve, hogy aki így jön, nem működik együtt, mert jobb juttatásban, jobb életben reménykedik az anyagi érdekből mindnyájunk biztonságát kockára teszi.

Ezeket a veszélyeket világosan lehet látni, és még mást is. Erről a hatóságok és azok a politikusok is tudtak, akik úgy döntöttek nem próbálnak ennek megálljt parancsolni. Sőt sokuk sértő megjegyzéseket tett azokra az országokra, ahol fontos volt mind a választópolgárok, mind pedig a törvényesen, biztonságos menedéket keresők biztonsága. Ezt a vélt felsőbbrendűség tudat, a szavazatszerzés igénye táplálta. De ugyanezek az értékek máshol is szerepelnek sajnos a történetünkben.

Például ott, hogy ugyanezek miatt az az ember aki jelentené azt, hogy a másik furcsa, "rosszat mondana rá", az e szerint az értékrend szerint rossz. Ha aki észre mer valamit venni, meg mer szólalni az Xenofób, a társadalomból kizárandó gonosz szerepébe kerül, és sokan lennének akik a hasonló verbális sérelmek elől "meg akarnánk védeni" a szegény furcsa embert, akkor a közösségek sem fognak szólni, a legegyértelműbb jelekre sem. 

A frusztrált fiatalokból lett sokszor könnyen szélsőséges. És az előzmény a korábban megígért integráció kudarca is. Az amiért frusztráltak lettek ezek a fiatalok. Az ami megteremtette az Iszlám Állam nyugatról érkező katonáinak tömegbázisát. És pont ezért igaz az, hogy az Iszlám Állam számára presztízskérdés, hogy aki a saját területéről ebbe az irányba menekülne, az már eleve ne érezze magát biztonságban.

Vannak akik szerint a diktatúra nem megelőzi a szélsőségesek térnyerését, hanem pont annak az alapjait teremti meg. De eszünkbe kell jusson, megannyi elkövető például Francia állampolgár, őket nem egy diktatúra tette azzá, amik. És tény az is, hogy a liberális európai megmondóemberek által kötelezőnek tartott alapértékek elfogadtatása sem menne az ottani hívőkkel kényszer (erőszak) nélkül. Azaz ott csak a potenciális diktátorok, és az általuk megjelenített ideológiák közül választhatunk.

Ahol az erős államot a demokrácia és jóllét ígéretével szétverték, de magukra maradtak, sokan haltak meg, ott minden oldalnak oka van a bosszúra. Így pedig a korábban leírt lehetőség mellett a harcosok, azok motivációja is adott. És az Iszlám Államnak a "támogatói" fölé fel kell mutatnia az eredményt, kifelé támadnia kell. Máshol is támadtak: Mecsetet, repülőgépet, bármit. Nem is volt kérdés, hogy ez vissza fog érni nyugatra, és Franciaország mindig ott volt a célpontok listáján. De más is. Viszont az ország politikája eddig mit sem változott, akkor sem, ha a saját határaikon kívül ezrek haltak meg. 

De az ISIS tömegbázisa jelentős részben egyes EU tagországok területén nőtt fel. És a saját gettóikban tanult erőszak mellett a kezükben van a történelemkönyve. Látják melyik európai nagyhatalomnak volt érdeke, hogy a gyarmatbirodalmak lebomlása esetén is instabil legyen a helyzet, feszültség legyen, harcok legyenek, mert akkor lehet a politikai érdeket szolgálni. Látják, ez alapján hány "testvérük" halt meg, és látják azt is, hogy az azóta hozott képmutató ígéretek hova vezetnek. És ismerték a területet, a társadalmat, a célpontokat. 

Azok a vezetők akiket akár politikusként, akár liberális gondolkodóként látnak és részesei ennek, azok a szemükben nem csak képmutatók, de bálványok is, mert a bizony a beléjük vetett bizalom, hit, stb. is olyan amivel bajuk van. És sok visszásságot látnak, amivel a rendszert azonosítják. És a képmutatás ilyen politikája ma is folyik. Ez a politika nem kis részben szülte meg a terrorizmust, és amíg ez a politika marad, a konfliktusok okai maradnak, ha ki is irtanánk minden terroristát egy generáción belül újratermelődne a konfliktus. Ezen csak több évtizedes távlatban és az okok ismeretében lehet változtatni. 

Itt a "kinek az érdeke?" kérdésben az érdek a cselekvőnél van, és nem azt feltételezzük, hogy a 3. generációs bevándorlók szélsőségessé válásához vezető hibákat a mai hatalmi érdekek miatt követték el. Indítékot csak így lehet vizsgálni ugyanis. Sokan szavazatokat, gazdasági előnyöket akartak szerezni egy politikával, sokan az oroszbarát rendszerek lebontásával stabil szövetségest reméltek. Hogy most pont rájuk üt ez vissza? Előfordul. De nem valószínű, hogy egy nagyhatalom azért bontaná le saját szövetségi rendszerét, hogy talán az az ellenfelére üt vissza. 

A kétpólusú világkép felbomlásával keletkező hatalmi vákuumban minden valamire való nagyhatalom kockáztatott, mert ekkor kellett a saját hatalmi pozícióit megerősíteni. És egészen addig a pontig, amíg fel nem merül, hogy a "legyőzött ellenféltől" már nincs mit elvenni ez az irány megy, jelentős kockázat vállalással. Csakhogy Nyugat-Európa nagyhatalmai egy idő után nem tudtak stabil országokat, stabil szövetségeseket nyerni, hanem a felbomlott államok helyén maradt a káosz. És ebben a káoszban sokan hibáztatják őket. Azok akik ma második. harmadik generációs bevándorlóként az ISIS katonái lettek ennek a változásnak kapcsán vártak pozitív változásra, kaptak ígéretet. 

És elnézést, de Párizs eddigi politikájának nem kis része van abban, hogy a helyzet kialakult és Franciaország rengeteg áldozattal szemben nem sok szolidaritást mutatott. És most szinte elvárás kitűzni a zászlajukat, mert nem csak a sok féle nemzetből való áldozatokat, de az ő világképüket, politikájukat is támadás érte. Azt a politikát ami ide vezetett. És ez a szolidaritás arról szólna, hogy álljunk azon politika és politikusok mellé / mögé akik ezt megteremtik, hogy folytathassák, és újra teremthessék. Nem foglalkozva a későbbi áldozatokkal.

Nos én inkább az áldozatokkal vagyok szolidáris, és abban bízom, hogy azok akik politikai érdekből mások életét kockáztatták és maguk is felelnek ezért a terror akcióért, sok ártatlan áldozat haláláért azok hosszabb távon nem szolidaritásra, hanem felelősségre vonásra számíthatnak. Pont azért, mert szolidaritást, együttérzést nem a politikai érdektől vezérelt, semmit sem vesztő politikusok érdemelnek, akik mások életét kockáztatták, hanem az ártatlan áldozatok, legyenek bármely ország polgárai, és történjen az esemény bármely ország területén. 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr818078566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

William Kidd 2015.11.15. 20:04:15

Idegenek kifele,, nincs muszlim, nincs terrorizmus. Le kell egyszerusiteni a dolgokat, mert a tobb tizmillios muszlim tomegbol lehetetlen kiszurni par ezer ongyilkos terroristat, mar pedig annyi kepes romba donteni Europat.

Kepzeljuk csak el a Parizsban tortenteket... 100 europai nagyvarossban, egy idoben, meg tobb elkovetovel...

Engem nem erdekel, hogy a beke vallasa, meg a tobbi baromsag, ez egy agressziv, nyomulo vallas, fanatikus, gyilkos kovetokkel. Egyet nem szabad beengedni se Maagyarorszagra, se Europaba. Az hogy az arab felsziget sivatagaiban mit csinalnak, az meg az o dolguk nem szolok bele. De ne importaljak ide a barbar vallasukat es torvenykezesuket. Semmi kozunk hozza.

2015.11.15. 20:21:02

@jágör68: Igaza van Putyinnak, hisz az oroszok ott se voltak. Nem képviseltették magukat Asszadnál sem, nem akartak építeni katonai kikötőt , és legkevésbé sem voltak érdekeltek Afganisztánban sem....
Természetesen most sem érdekeltek az egészben, az egy rosszindulatú rágalom, hogy ott lennének és bombáznának bárkit is. Nyilván az usákok, mert az ő érdekük, hogy a kőolaj ne érjwen el Szaúd-Arábiából a Földközi-tengerre....onnan meg Európába. Mert akkor az orosz gáznak és oljanak annyi....jajjj mit is mondok! Az USA olajnak és gáznak!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.11.15. 20:32:04

@jágör68: A videó érvelése sok szempontból érdekes, és a világpolitikában jártas ember releváns véleménye. Ám az USA-ra való mutogatás kapcsán azt felejti el, hogy az USA-hoz amikor hozzá teszi azt, hogy az USA és szövetségesei, akkor fel kell tenni a kérdést: Vajon melyikről van szó, és hogyan áll ez a szövetség.

Pontosan tudjuk, hogy a jelzálogpiaci válság során felmerült, hogy a globális szinten való elszámolás USD helyett menjen EUR alapon. A globális gazdasági vezető szerepért elindult egy rivalizálás. De korábbról is, későbbről is van jele ennek. Így a videó ami a nyugatot csak az USA szövetségeseinek tekinti azzal nem számol, hogy ez a szövetség már gyenge, és az érdek ellentétek miatt nem mindegy mikor ki lép.

Az USA hozzáállása viszont egy kicsit csúnyább: Ha nekik megvolt a maguk által megteremtett ellenségük (bin Laden pl.), és az EU panaszkodott amikor ezek ellen harcoltak... Amikor úgy döntöttek idők végezetéig való blokád helyett el kell dönteni ott konfliktusokat, akkor bizony "hagyják", hogy az EU is megteremtse a saját ellenségét, saját terror elleni harcát. Mert akkor az EUnak fontosabb volt megpróbálni vezető hatalommá válni, mint egységesen kiállni a terror ellen.

Az USA így bizony kevésbé motivált az ISIS megfékezésében, nem is fog sem sok katonát, sem sok pénz feláldozni / kockára tenni ezért. Mivel az Orosz - EU érdekellentét (Ukrajna kapcsán is) megnehezíti a helyzet rendezését, és ez az EU-t úgy gyengíti, hogy az USA közben erősödik... (A Ruszkik sem nyerik vissza a korábbi befolyást egykönnyen)

És igen, ahol nagy az iszlám közösség az adott országon belül, ott a kemény fellépést nem könnyű végigvinni a helyi politikán, ez pedig az ISIS számára plusz előny.

jágör68 2015.11.15. 21:43:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Volt ENSZ- felhatalmazás Szíria bombázására vagy nem (Irak, Szomália, Líbia, Jemen- ezeket már meg sem említem).
Vagy legalább állami felkérés az USA irányába...
Az nem megy, hogy tucatnyi terrorista megkért, hogy döntsük meg a fennálló államrendet...
Ja és Európa meg fogadja be az ezzel járó menekülteket. Hogyne.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.11.15. 23:41:33

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az a baj, hogy Aszad elég rég óta orosz csatlós volt, addig nem volt ISIS, nem volt háború. Azok akik Aszad rendszerét akarták aláásni teremtették meg azt a hatalmi vákuumot ami ide vezetett. Ebben pedig, Aszad mögött álló nagyhatalomként, Oroszország az egyetlen aki biztosan ártatlan.

midnight coder 2015.11.16. 07:26:05

@Válasszunk: Igazából ez az érdekellentét elég érdekes dolog. Az EU katonailag, de egyre inkább gazdaságilag is egy nagy nulla. Az hogy egyáltalán nagyhatalom, leginkább a tartalékainak köszönhető. De Pl. a jugoszláv konfliktust sem tudta házon belül rendezni. A Közel-Keleten pedig végképp másodhegedűs. Aki itt érdekes az az USA és az ő héjái. Valójában szerintem ott is inkább belpolitikai harcról van szó: az orosz medve bundája jól mutatott volna Obama házának a falán, és ez esetleg egy újabb ciklust is jelenthetett volna a számára a Fehér Házban. Kb. erre ment ki az ukrán válság, és az Arab Tavasz is, aminek a következménye a mostani szír helyzet. Európa pedig lelkesen asszisztál mindehhez - vagy nem annyira lelkesen, de Obamának elég egyet füttyenteni, és Merkel már azonnal rohan nyalogatni a gazdi csizmáját. Lásd Snowden-botrány nem létező következményei.

midnight coder 2015.11.16. 07:28:08

@Válasszunk: Az igazi problámát pedig Szaddám Husszein kivégzése okozta. Az ő halála után létrejött hatalmi vákumba nyomult be az IS, sok IS vezér hajdan Szaddám katonai vezetője volt.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.16. 09:03:47

Sajnos, ahol a muszlimok ellepik a városokat, ez várható a jövőben is.

Az a kérdés csupán, hogy a most érkezettek, esetleg fiaik, unokáik robbantanak majd otthonunkban bombát.

Mert az iszlám hit szerint, minket gyaúrokat át lehet, verni, meg lehet lopni, és Allah dicsőségére fel lehet áldozni bármikor.

Aki ilyen beteg szarban hisz, és ebben a fosban fanatizálja gyerekeit, unokáit, az beteg világot hoz.

Ki kell az összes iszlamistát ebrudalni az EU-ból.

Aki nem teszi, ott emberek százai fognak meghalni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.11.16. 11:20:01

@midnight coder: Nem hiszem. Szaddam Husszein kivégzése nem okozott _önmagában_ jelentős problémát. Sem hatalmi vákuumot. A bajhoz 3 másik dolog kellett.

1. Az Irak elleni offenzíva rossz indoklása - Egy diktátor leváltása akkor és csakis akkor okoz hatalmi vákuumot, ha nem ül a helyére egy erősebb. Az, hogy ott az USAnak lépnie kellett, sajnos megkerülhetetlen volt. Az, hogy nem lehet ott erős csatlósa az az EUban terjesztett vádak (az olajért háborúzik), az offenzíva indokainak sokszori megkérdőjelezése, stb. miatt alakult ki.

Ott a korrekt válasz annyi lett volna: "Kuvait lerohanása hadban álltok, Kuvait kért segítséget. A feltételekkel kötött fegyverszüneteket, tűzszünetet Irak megszegte, az USA azt tegye ami katonailag indokolt". Ha ennyit mondtak volna, akkor bizony Irak megtisztítható, ÉS lehetett volna erős vezetés. Akár úgy is, hogy az ellenőrzés nem az USA, hanem valamely "nemzetközi koalíció" kezére kerül.

Csakhogy, a németeknek, franciáknak túl jó volt, hogy az USA számolatlanul költi a pénzt a blokádra... Az élelmiszert olajért, gyógyszert olajért programokon az EU csinált nagy üzletet. És a fennmaradó blokád és háború miatt legfeljebb sokan meghalnak. Megpróbálták az USA számára vádakkal, a helyzet megkérdőjelezésével drágábbá tenni az offenzívát.

Csakhogy az offenzíva akkor elkerülhetetlen volt, nem volt hajlandó az USA tovább húzni a dolgot. Azzal viszont, hogy nem került oda erős kontroll, emiatt a hiszti miatt, valóban kialakult némi hatalmi vákuum. Csakhogy ehhez ugye ezek a plusz feltételek is kellettek.

Azzal is számoltak, a itt ők arab barátabbak akkor sok más arab országban lesznek velük barátságosak, akár a kormányból, akár a hadra fogható ellenzékből, és így gazdaságilag nyerhetnek a dolgon. Ha az USA kihátrál az offenzívából azért jó, ha ezzel jó pontot szerezve lesz jobb viszony sok arab országgal és ez gazdasági, politikai előnyöket hoz azért jó.

2. Az Arab Tavasz - Ha Irakot egy hatalmi vákuum után elfoglalják USA ellenes csoportok, azzal még nem lett volna baj. Ezt az USA is lenyelte volna, n+1 csoport és olcsóbb ez, mint tovább háborúzni, és legalább tudják hol az ellenség. Csakhogy közben az Arab tavasz miatt Szíria és sok más területen kialakult a hatalmi vákuum, így pedig bármi is létrejött már nem csak egy "eddig is USA ellenes volt, most is az maradt" állammal jött létre, hanem egy jóval nagyobb tömbbel.

A hadra fogható ellenzék megszerzésére való törekvést látjuk, de azt is, hogy az érintett európai országok nem tudtak a meglévő kormányok meggyengülésével keletkezett űrben bármit is kitölteni. Sőt, a lázadókat magukra hagyták, akik ezért már rájuk is dühösek. Így az oroszbarát befolyási övezet megszerzésére tett kísérlet nem csak a hatalmi vákuum miatt instabil terület méretét, de az ott lévő erők célpontjainak listáját is megváltoztatta akaratlanul.

3. Francia helyzet - A Franciaországban, és kisebb részben az UK vagy Németország területén lévő iszlám vallási kisebbség kirekesztett, és ezért frusztrált, dühös tagjai olyan katonákat adtak az szélsőségeseknek, akik viszont elvárták az adott országok elleni terrort, viszont megalapozták az itteni hatalomra törekvők tömegbázisát.
süti beállítások módosítása