... mert választani kell

Mi a baj a stadionokkal

2016/04/13. - írta: Válasszunk

Sokszor írják: Inkább a kórházakra, az oktatásra kellene költeni és nem stadionokra. Demagógiából jeles. Inkább új TVre, berendezésre kellene költeni, mint zárakra, riasztóra, igaz? Ja, hogy nem, mert te is veszel zárat és zárod is a lakást. Nem lehet mindent a problémák kezelésére költeni. Márpedig alapvetően 2-3 probléma van, amire lehet látni egyszerű megoldást. És a 3 probléma megelőzésében egyetlen közös pont van: A sport. A stadionépítési lázban nem az a baj, hogy a sportlétesítményt épít a kormány, hanem az, hogy nem vesz tudomást számos fontos trendről. 

Mert mi a 3 problémánk? A mozgáshiányos modern életmód egészségügyi kockázatait a világ egyetlen egészségügyi rendszere sem tudja finanszírozni, ellenben a mozgást, sportot támogatva ezek a költségek mérsékelhetőek ez pedig már középtávon is mérsékli az egészségügy ilyen kockázatokkal összefüggő kiadásait, az egészségügy helyzete tovább javítható. Ráadásul a sport sok esetben sportolókat, nézőket vonz az országba, eladható közvetítésekhez vezethet. Ebben tehát alapvetően igaza lenne Orbán Viktornak.

A baj csak az, hogy a labdarúgás a nők körében sosem volt igazán népszerű. Mára a férfiak, fiúk jelentős része is más sportágakat preferálna. És igen, ismerve a technikai sportok jelentős részénél is megjelenő fizikai terhelést, akár azok is jók lehetnének. A szabadidős sport tevékenységbe pedig nem csak a "versenyszerű úszás", de az élményfürdőben kikapcsolódás mellett végzett úszkálás is hasonló hatékonyságú.

A futópályák, a kerékpárutak, a kerékpáros sportolás és közlekedés infrastruktúrája nem csak a városképhez, de a sporthoz, egészségügyhöz is hozzájárul. Márpedig a hasonló jellegű infrastruktura, a parkosítás, és számos kapcsolódó beruházás olcsón kivitelezhető. Egyes városrészek rehabilitációja, a hasonló sport infrastruktúra kiépítése, és sok más cél könnyen kombinálható.

Egy, sok esetben drága, stadion árából lehetne építeni pár helyre afféle "kormány parkot". A kormány parkba belefér futópálya, BMX pálya, kerékpáros pályák, gokart pálya, park, kispályás focira lehetőség, játszótér, "asztalitenisz", kormányablak, egy kis "digitális könyvtár" és akár Kinecthez, akár más mozgásérzékelős játékhoz lehetőség. Nomeg olyan "auto szimulátor" ami a biztonságos közlekedést is oktatja. Ezek működtetésébe, üzemeltetésében a versenyszféra is bevonható. Az üzemeltetésre biztos lenne jelentkező. Talán még nyereséges is lenne. 

A második probléma az, hogy sokan a felgyülemlett feszültséget családon belüli erőszak formájában vezetik le, pedig erre jobb levezetési mód a tömegsport. Igen, a fenti "kormány parkok" erre sok jó lehetőséget nyújtanának, és a családon belüli erőszak mellett talán a vandalizmus is csökkenne. A baj az, hogy egy labdarúgó mérkőzésen a többség néző, és a kétes hitelű bíráskodás okán a többség nem levezeti a feszültséget, hanem gyűjt hozzá.

Érzésem szerint a jó sportpolitika, a fenti parkokkal hatékonyabb eszköz lehetne, mint büntetésre költeni. Azaz Orbán Viktor ismét jól látja, hogy a sport megoldás. Csak rosszul látja azt, hogy a labdarúgás lenne erre az ideális sportág. Egyszerűen nem követi azokat a trendeket amik sok alternatívát teremtenek. 

A harmadik szempont pedig az oktatás: A diákokat jelenleg pocsék tanterv fárasztja le. Okosabb lenne, ha a nyugalmat az biztosítaná, hogy a felesleges energia a sportba megy, és normális tanterv lenne, ami nem akarja felesleges baromságokkal túlterhelni a diákokat. Ez is azonnal javítana az oktatás helyzetén és mérsékelné az ottani pénzhiányt. A rossz megoldásra viszont az idők végzetéig lehet egyre többet és többet költeni amikor arra nincs forrás...

Igaz az, hogy sportra kell költeni. Csak nem egy egyre kevesebb helyszíni nézőt vonzó, jó okkal népszerűséget vesztő sportág "élsportjának" stadionjaira, hanem a népszerű és tömegeket vonzó tömegsportokra. 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr798597334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.04.14. 12:56:19

Nicsak! Vegre egy normalis poszt!

Szelid sunmalac 2016.04.14. 12:58:51

Azert annyit hozzatennk, hogy spottal, illetve annak lehetosegevel meg nem fogod tudni megsporolni azt a penzt, amit az egeszsegugyre kene forditani, ugyanis rengeteg dolgot nem old meg a sport. Kezdjuk azzal, hogy mondjuk ha sportbalesetet szenvedsz, akkor is mindent vinned kell magaddal, akarcsak ha borfertzest szedsz ossze mondjuk uszas kozben, a korhazban meg nincs meg gumikesztyu sem.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.04.14. 13:06:05

Az oktatásból és az egészségügyből hiányzó pénzeket az oktatásra és az egészségügyre kell fordítani, mert definíció szerint onnan hiányzik.
Sportra meg lehetne például az "elit" által lenyúlt közpénzek adóhivatal (plusz rendőrség, ügyészség...) által visszaszerzett részéből költeni.
;-)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.14. 13:06:11

Egy mondatot olvastam el ebből a köpedelemből... ja, nem... kettőt.
Tudod te köcsög, ha szívműtétre váró rokonod 60/40-es (nem túlzás vagy elírás) vérnyomással lenne kénytelen élni közel két évvel az első diagnózis után, miszerint szívműtétre van szükség sürgősen, akkor _esetleg_ eljutna a csökött "agyadig", hogy a stadionépítés századrangú dolog.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.14. 13:11:27

Na, tovább olvastam. Öcsi, nyugodtan elmehetnél demagógiaügyi miniszternek a fideSShez! Te tényleg olyan sötét suttyó vagy, mint az első mondatok ól várható volt. Tipikus bjrka aki tapsikol, ha az iskolában a természettudományok és az életben hasznosítható egyéb tantárgyak rovására napi három tornaórát vezetnek be. Mert gondolkodni felesleges, a rabszolgának fizikai erő kell.

Psyman 2016.04.14. 13:27:43

@Hóhér az utolsó barátod: javallomnolvasd el még egyszer :D
Nem azt mondja h nem kell az egészségügybe pénz, hanem hogy a sport fejlesztése címén ne stadiont hanem közösségi tereket fejlsszünk.

Persze felmerülhet, hogy akkor miből kapna a Mészáros & Mészáros adómilliárdokat? Még felkopna az álla szegénynek és el kellene mennie gázszerelőnek...

manager2008 2016.04.14. 13:40:04

A stadion építés értelmetlen, pár totálsötét izomagyú hétvégi ordítozásának a helyszine. Menjenek kocsmába inkább. A sportra az az állam költsön akinek van rá pénze, a sportolni vágyó polgár, meg vegye meg a szükséges cuccokat hozzá. Az élsporttot meg el kellene felejteni, mert az örök érv, hogy majd Hosszú Katinka száguldása a vízben ezreket vonz az uszodába, egy marhaság. Verseny úszónak lenni monoton, unalmas dolog. Nem vonz ez senkit. Ez az egész egy üzlet bármegélheti sportmunkásnak, illetve hatalmas pénzeket lehet lenyúlni a sportra fordítható állami költségekből. A többi csak rizsa.

Punxsutawney Mormota 2016.04.14. 13:49:03

@Hóhér az utolsó barátod: Van benne némi igazság, pl. az hogy szaros stadion helyett lehetne inkább BMX, gokart pályákat építeni töredékpénzért... De az alapkoncepció hülyeség. A stadionok, mint a tömegsport szerves része, háááááát. Gyerekkorunkban az Ikarus focipályáról is gereblyével kergetett le gondnok, ha a gyepre merészkedtünk. Ott volt a salakos pálya, az volt a tömegsportnak :)

A másik, a tömegsport, mint a családon belüli erőszak elleni küzdelem eszköze? Elképzelem, amikor Bivaly Józsa bebaszva megy haza a kocsmából, és feldúltan keresi a kutyát / asszonyt / gyereket, mert valakit mindenképpen meg akar rugdosni. Az asszonyka végül megölelgeti, és szelden rábeszél Bivaly Józsit (akinek pokróc külleme és viselkedése valójában galamb lelket takar), hogy mi lenne, ha a mai verés helyett, inkább kimennének futni...

Abban igaza van a poszternak, hogy kevesebb lenne az erőszak, ha sok tesztorenhuszár levezetné az indulatait valahol. De ehhez nem kellene stadionok! A futáshoz nem kell pénz, egy pár jó futócipő mondjuk 20 ropi és évekig elég!

Punxsutawney Mormota 2016.04.14. 13:51:13

@Psyman: A közösségi terek fejlesztéséből is ki lehetne lopni milliárdokat, csak sok macera van vele. Amíg a stadion egy bizonyos helyen van, és ott lehet elsíbolni a pénzt, addig egy ilyen közösség térből kb 50-et kellene építeni, hogy ugyanazt a pénzt kilopják belőle. Nagy a macera. Nem is éri meg igazán :D :D :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.14. 15:15:37

@Psyman: bocs, de ha valaki demagógiának nevezi, hogy a "profi" sportok támogatása helyett az egészségügyet és az oktatást támogatnák mások, az nem százas. Megkockáztatom: egy szint a fradi b középpel.
Én egyébként is bűncselekménynek tartom a profinak csúfolt sportolók állami támogatását, hiszen érdemtelenül tesznek zsebre hihetetlen összegeket. Dobják össze a stafionravalót ők és a szponzorok.
Szívesen folytatnám, de mobilon gépelni...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.04.14. 17:24:44

@Hóhér az utolsó barátod: Csakhogy pontosan benne van, hogy a profi sport helyett a tömegsportot kellene támogatni. Így amikor te úgy beszélsz, mintha a profi sportot támogatnám, akkor csak egy rosszindulatú, hazug, személyeskedő bunkó leszel.

A szívműtétre várók jelentős része azért vár szívműtétre, mert tízszer ennyi pénzzel sem lenne sokkal több szívsebész és sorban kell állni. De ha tizedennyi ember állna előtte sorba, mert azok akik a mozgáshiány miatt lettek szívbetegek nem lennének előtte, na az segítene. De téged az sem zavar, hogy a demagóg hazugságáradatod a rokonod halála felé terelne mindenkit, mert csak a rosszindulatot tanultad meg otthon.

Sátán meg a Jocó 2016.05.22. 14:04:58

Nagyon jo poszt, de az a fontos dolog kimaradt (nincs is rola szo,sehol sem, nem illik a narrativaba), szoval, hogy egy-egy "stadion" nem csak a focinak, hanem akar egy tucat kulonbozo szakosztalynak is helyet ad!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.22. 15:08:56

@Sátán meg a Jocó: A korábbi többfunkciós stadionok többsége valóban tartalmazott pl. atlétikai futópályát, és más szempontból is fel volt készítve arra, hogy ott ne csak labdarúgás legyen.

Jelenleg ott tartunk, hogy az új stadionokat egyfunkciósra építik.

A tapasztalataim szerint a profi labdarúgásra jellemző színészkedéssel szemben az amatőr női mezőnyre jellemző hajtás, sport szeretet ugyan szép dolog... De akkor sem a stadionokban, hanem más sporttelepeken játszanak, amikor a fiúknak nincs épp mérkőzése.

Sátán meg a Jocó 2016.05.25. 15:34:03

@Válasszunk: teljesen egyetértek, megjegyzem, nem vagyok focifan, de 'sajnos' az van, hogy van a foci és semmi más, már ami az eladhatóságot jelenti. Kiváló dolog az úszás, de a legfanatikusabb Katinka-fan se tudja fejből felsorolni a legutolsó öt győzelmét, míg hasonlóra statisztikát akármelyik Muskátli-presszó törzstag levezet neked akár 50évre, mondjuk a Fradiról.

Amúgy nem pont atlétikára gondoltam, hanem hokira, kosárlabdára, kézilabdára, birkózásra, röplabdára, gyereksportra, stb.
Mint pl. Szombathelyen, ahol " ahol összesen 12 szakosztály és 550 sportoló és több száz utánpótlás korú gyermek sportol minden nap,"
www.alon.hu/bemutattak-az-uj-szombathelyi-haladas-sportkomplexum-latvanyterveit

+ vaol.hu/hirek/stadionepites-elott-sorra-koltoznek-a-szakosztalyok-1738353
süti beállítások módosítása