... mert választani kell

Hogyan működik a betelepítési kvóta?

2016/05/18. - írta: Válasszunk

Mi lenne a megoldás?

A betelepítési kvóta kapcsán nem ott van az érdekellentét, hogy jöjjenek-e menedékkérők az országba, vagy ne jöjjenek. Hanem elsősorban a hogyan, a kik és a hányan kérdése merül fel. A betelepítési kvóta úgy működik, hogy mindenki a saját józan esze, jól felfogott érdeke szerint használja a rendszert. A versenyképes tudású, kevés problémát jelentő migráns eljut a célországba. Onnan, mivel szükség van rá, őt nem küldik vissza. Ők jól járnak a migrációval. Sok esetben ezt el lehet számolni a kvótába ügyesen. Így ide kerül az igazán jó munkaerő, a gazdasági haszon a migránsokból. A problémás egyéneket, akik nem alkalmazhatóak viszont visszaküldhetik (lásd dublini rendszer). Így pár top gazdaság erősen szelektált munkaerőhöz jut.

A többi esetben át kell venni embereket. Azokat akik sorsa még nem dőlt el. Azaz a görög és az olasz táborokban is szelektálnak. A szelekció során az "azt se tudjuk ki, vedd át, és kezeld te" csoport és az általuk kezelt csoport szétválik. Az ezt kezelő ember egyszerűen fog válogatni: Aki molesztálta a nőket, hőzöngött, problémás, az megy az elosztásra várók közé. Aki viszont jól viselkedik a náluk kezelt emberek közé. A nevét, stb. nem látod, csak azt, hogy az embereket az őr kezeli anélkül, hogy vallást, képzettséget, kort, származást, stb. figyelembe venne, azaz látszólag "mindenki ugyanazt kap".

A vonzó célország szelektált top munkaerőt, a többiek pedig tartsák a határaikon belül (eszköztelenül) a betelepített "maradékot". Ez a kontraszelekció az egyenlőség látszatával együtt egy igen durva helyzetet okozna.

Mi lenne a megoldás? Egy háromlépcsős rendszer: Görögországban, Olaszországban a fő táborok. A második Schengeni országban (pl. Magyarországon) azok befogadása akiknek ez a tábor sem biztonságos. Pl, mert zaklatásnak kitett nők. Hitük miatt zaklatott keresztények. Hitetlenségük miatt zaklatott ateisták. És egy harmadik lépcső amiben mindenki (Magyarország is!) részt vesz: Az integráció lépcsője.

Méghozzá úgy, mint 56 után: Akit valahol várnak, akire szükség van, az megy a meglévő táborból a befogadó országba, ahol munka, lakás lehetőségek várják. A táborokban az EU biztosít lehetőséget nyelvek és szakmák megtanulására, amit közös pénzből, közösen biztosított szakemberekből fizetünk. A létesítmények felépítését nem a gyenge költségvetésű érintett országok, hanem az EU közösen állja.

Így sokkal több embert lehet átvenni, sokkal jobban csökken a zsúfoltság. Területet valószínűleg erre azonnal adnánk, a magyar építőipar örülne a megrendelésnek. Mivel a zárt EUs táborokból senkit sem kell kiengedni, az ott elkövetett bűn kiutasításnak is alapja lehet, egyetlen társadalom sem kapna nyakába kontraszelektált bűnözőket. Csakhogy éppen a kvóta mögötti trükkös szelekció és kontraszelekció haszonélvezői a tisztességtelen előnyöket vesztenék el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr668726910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása