... mert választani kell

Antifeminista kezdeményezés a gyermekek védelmében

2016/05/22. - írta: Válasszunk

"1. cikk Minden. emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek." - Emberi jogok egyetemes nyilatkozata. 

"7. cikk A törvény előtt mindenki egyenlő és minden megkülönböztetés nélkül joga van a törvény egyenlő védelméhez. Mindenkinek joga van egyenlő védelemhez a jelen Nyilatkozatot sértő minden megkülönböztetéssel és minden ilyen megkülönböztetésre irányuló felbujtással szemben." - Emberi jogok egyetemes nyilatkozata

Hiszünk abban, hogy minden olyan rendszer ami az embereket születésük, származásuk alapján diszkriminálja az első és hetedik cikkel ellentétes. Az ezt tartalmazó politikát automatikusan elutasítjuk. Nem a nőkkel, vagy egyes nők véleményével a férfiakról. Ahhoz joguk van. Az alapjogokat sértő politikai mozgalommal viszont nem tudunk egyetérteni. Hisszük, hogy az alapjogokat sértő, diszkriminációt sürgető politika semmire sem lehet megoldás. Elfogadható megoldás pedig pláne nem. Leginkább olyan szélmalomharcra jó, amivel racionalizálni tudja valaki miért nem tett valami hasonlóan hasznosat. A "beszéljünk inkább arról, hogy" alapon irreleváns konklúziókkal, demagógiával érvelő politikát elutasítjuk. 

És úgy gondoljuk, hogy mindaz ami érték (jelenleg is) vagy érték volt a feminizmusban az a fentiek nélkül is folytatható, párbeszédre és valóban, mindenkire érvényes egyenjogúságra törekedve. Korunk számos társadalmi problémájára van valós és hatékony megoldás is. Még akkor is, ha ez ma, sajnos keveseket érdekel. Olyannyira, hogy sem az UNICEF, sem az RTL Klub, sem más nem foglalkozott egy olyan felvetéssel ami nyáron az autóban felejtett gyermekek tragikus halálának megelőzéséről szól. Arról majd később (ott hasznos lenne mondjuk a BME vagy a Telekom segítsége), most térjünk vissza az utóbbi idő sláger témájához: A bántalmazáshoz, azon belül is az elhanyagolás kérdéséhez. 

Például technológiai megoldások. A gyermekbántalmazás elleni harcban egy igen egyszerű megoldást jelentene a már meglévő digitális asszisztensek (Pl. Cortana, Siri) módosított változatainak alkalmazása gyerekű játékokba (babák, plüssállatok) építve. A hasonló digitális asszisztenseknek elkészíthető egy "gyerekbarát" változata is. Ami a vicc mellett mesét mond, sok kérdésben akár tanít is. De ha a gyerek segítséget kér, máris tárcsázza a megfelelő szakértőket. 

Elhanyagolás, idegen (betörő) általi bántalmazás, szülő általi bántalmazások számos típusa, nevelőszülő általi bántalmazás esetén a rendszer jelezhet. Mint az eszköz rongálása esetén is. Ha az eszközt "elveszik" a gyerektől, elmarad a rendszeres interakció arról is juthat jelzés pl. védőnőkhöz. A riasztás esetén a gyerekkel beszélni, a játék szemén keresztül látni is lehetne a legtöbb esetben. A biztonsági funkció mellett ez egy hasznos, készségfejlesztő, oktató játék is lehetne. De a szülő rosszulléte (szintén fenyegeti a gyermek ellátását) esetén is jelezhet a rendszer. 

Ha a gyerek nem tudja a címét, a rendszer akkor is pontos adatokat küld. A hasonló játék érzésem szerint többet érne egy okosóránál, és kis a Cortana kis testreszabásával Windows 10 Internet of Things alapon a megvalósítása sem lenne lehetetlen. Ahogy a Cortana egyre több nyelvet megismerne a rendszer úgy fejlődhetne. Az Okosmaci, Okosbaba, az ehhez kapcsolódó software, tartalom és távközlési szolgáltatások is érzésem szerint a gyermekek érdekében való innováció továbbvihető. 

A képernyő nélküli eszközre más alkalmazást nem feltétlenül lehetne telepíteni, segélykérésre és sok más alapvető funkcióra ez is alkalmas. Persze meséket és egyéb megvehető gyerekeknek való médiatartalmat streamelni rá lehetne (előfizetés, stb. mellet) azaz az okosbaba / okosmackó és a kapcsolódó szolgáltatás a gyermekek biztonságán kívül akár üzleti szempontból is siker lehet. (Persze a gyerek napirendjével kapcsolatban is segíthet az okosbaba / okosmackó)

Ugyanakkor komoly érvek szólnak az "Indiegogo"-s vagy "Kickstarteres" kampány és a startup irány ellen. A cél ugyanis az lenne, hogy a lehető legtöbb játékgyártó bekapcsolódjon, a lehető legkiforrottabb technológia jelenjen meg, és ezért kiforrott software-re, annak fejlesztőire építkezzen ahelyett, hogy startupként egy gyengébbet, rosszabbat fejlesztve, kevesebb gyereket elérve ugyan piszok sokat keressünk, de kevesebb életet védjünk meg.

Erről a koncepcióról, ennek a továbbviteléről is lesz még sokszor szó.

A projekt non profit, open source. 

Mit tehetsz, ha segíteni szeretnél, hogy a projekt megvalósuljon és a lehető legtöbb embert megvédje?

  1. Segíthetsz elérni, hogy sok kapcsolódó gyártóhoz eljusson az ötlet és nyomást gyakorolhatsz rájuk, hogy megvalósítsák.
  2. Felhívhatod a figyelmét egyetemeknek, távközlési cégeknek (pl Telekom) és a megfelelő asszisztensek, OSek fejlesztőinek a figyelmét a projektre
  3. Ha programozó, mérnök, stb. vagy esetleg hasonló témában kutató intézet, egyetem képviselője: Segíthetsz megoldás részletesebb kidolgozásában, megvalósításában. És a többi projektben is.
  4. Profi fordító vagy: Segíthetsz lefordítani a koncepciót, hogy más nyelveken is terjedjen :) 
  5. Pszichológus, mentálhigiénés szakember, pedagógus vagy: Örülnék, ha szakértelmeddel segítenéd a projektet.
  6. A média képviselője vagy: A publicitás mindig jól jön. Ha interjú, riport, stb. kapcsán kell anyag, keress meg!
  7. Nem tudsz aktívan segíteni, de "beszállnál a rezsibe, szórakozásba, ne a pénzhiányon menjen az agyalás". Keress meg mint ötletgazdát, vagy keresd meg bármelyik együttműködőt. Privát üzenetben paypal-t vagy átutalási lehetőséget is tudunk adni. És nyugodj meg, nem full extrás belvárosi irodára, szolgálati autókra, haveri reklámcégre megy. :) 
  8. Sok más ötlet van, de ehhez drága a technológia terén naprakésznek lenni. Ehhez sokat segítene akár megfelelő mobil eszköz (tablet, telefon), akár az IoT eszközhöz való minigép. Akár közreműködők munkáját segítő hálózati eszköz, akár software. Ha ilyesmit forgalmazol és neked nem tétel, de szívesen támogatnál: Keress meg.
  9. Politikus vagy és az állam erőforrásait tennéd ilyen kezdeményezések mögé: Privát üzenetben elérsz és a többit megbeszéljük. Ha pártalapítvánnyal, a pártod aktivistáival, szervezetével tennél valamit az ügy érdekében: Szeretettel várlak / várunk.
  10. Rutinos aktivista vagy és így állnál a kezdeményezés mellé: Keress meg privát üzenetben, megbeszéljük.

Sem politikus, sem aktivista kapcsán nem szándékozunk oldalakról beszélni. Ha egy eddig harcos feminista szervezet gondolja úgy, hogy igazunk van abban, hogy ezekkel kell gyermeket védeni és igazunk van a diszkriminációt elutasító politikánkban: Örömmel vesszük a segítséget. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr208727548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Go Jóska 2016.05.23. 01:33:12

Létezik már ilyen játék. Szerencsére még nem terjedt el, remélem nem is fog. Nekem nagyon nem tetszik ez az ötlet. Annak ellenére, hogy talán megelőzhetne néhány tragédiát, sokkal több kára volna mint haszna. Ráadásul a problémák nagyrésze, amikre megoldást nyújthatna, hagyományos módon is kezelhető lenne, pl. következetes, előítélettől mentes jogalkalmazással. Amely nélkül viszont ez az eszköz sem tudná betölteni a védelmi funkcióját. (A többi funkcióját persze nagyon is.)
A legfőbb probléma a magánszféra teljes megszűnése. Így is példátlan mértékben kémkednek az emberek után, mindez eltörpülne de egy ilyen eszközhöz képest. Az NSA-soknak sorozatos orgazmusuk lenne a kéjtől, ha minden háztartásba bekerülne egy ilyen! Ez egy poloska a szó szoros értelmében. Sőt, még rosszabb a hagyományos poloskánál, mert interaktív, rá is tudja venni a gyermeket titkok kifecsegésére, a szülei után kémkedésre. (És, hogy még elvenni se lehet a gyerektől, mert jön a hatóság?! Közhely fölhozni Orwellt, de ez egy az egybe a telekép az 1984-ből!) (Ez egyébként kisebb-nagyobb mértékben igaz a teljes "internet of things"-re. Okos hűtő? Az NSA már azt is tudja, mit eszel, továbbá ha köröznek, távolról kikapcsolják. Okos szőnyeg? Az NSA tudja, ki tartózkodik a házban. Stb.)
Az előző problémához képest már szinte eltörpül az, hogy minden eddigi technikánál jobban rombolná a gyermek szociális fejlődését. A TV-t szidták régen ezért, manapság az okostelefonokat, mert állandóan azon lógnak minden más helyett, hát ez még nagyobb kárt okozna. Okostelefonja egyre fiatalabbaknak van, de legalább az egészen kisgyerekeknek nincs. Hát ők megkapnák az interaktív macit. Játszás a többi gyerekkel? Minek, ott a maci! Szülőnek foglalkozni a gyerekkel? Minek, elvan a macival!

aldum · http://aldum.pw 2016.05.23. 19:06:08

Egyetertek Joskaval, ez egy orwelli remalom, minden joszandek ellenere.

>minden eddigi technikánál jobban rombolná a gyermek szociális fejlődését
Ezzel viszont nem. Ahogy irod, mar a TV-re is mondtak, sot, a maga koraban a radiora is, mar akkor is hulyeseg volt. Valtozik a vilag, valtoznak a szorakozasi, szocializalasi formak is.

Go Jóska 2016.05.25. 14:22:28

@aldum: Már a TV-re is mondták, és már arra is igaz volt. (A rádióra szerintem nem is mondták, de nem is lenne igaz, mert az nem köti le teljesen a figyelmet.) Persze a TV hatása eltörpül az internet hatásához képest, különösen az okostelefonok óta. Egyáltalán nem vagyok az internet ellen, mielőtt még valaki ezzel jönne, de azt be kell látni, hogy nem csak jó dolgokat köszönhetünk neki.
Manapság sosem látott mértékű elidegenedés tapasztalható a társadalomban, és ez, bár nem kizárólag, de részben a TV-nek és az internetnek is köszönhető.

kotyesz 2016.06.02. 08:56:11

Szeretném fejleszteni az ötletet! Abszolut grátisz persze! Mindenkinek legyen ilyen macija! Elhanyagol a párod, megaláz a főnököd, este figyelmeztet állj a sarkadra amíg nem késő! Eltelik a türelmi idő , riasztja a családvédő párterapeuta szolgálatot, a munkahelyi mentálhigiéniai felelősöket, esetleg kártérítésért a lelki terror miatt bepereli a feleséged/férjed/főnököd, a harmadik szem/fül szuper, te hozzászokhatsz a terror-pár és munkahelyi kapcsolathoz, de Őt nem tudod meghunyászkodásra kényszeríteni. Az elidegenedés ellen legyen benne szociális funkció is kiköveteli este, hogy minden családtag összejöjjön, lerakjuk a macikat a kanapéra onnét figyelik majd ahogyan mi beszélgetünk, énekelünk, táncolunk, társasjátékozunk, a végén a macik összedugják az interfészüket és javaslatokat tesznek a családi életünk javítására.
süti beállítások módosítása