... mert választani kell

Drogok, alkohol, erőszak

2016/05/23. - írta: Válasszunk

Mindenki azt csinál a saját testével, amit akar. Legalábbis ez lenne az alapfelvetés, ha nem lenne alapvetően 2-3 problémánk is vele. A drog, beleértve a legális drogokat is, ugyanis a fogyasztó környezetére is veszélyes lehet. Amikor a gyermekbántalmazási ügyek kapcsán rámutattunk az arányokra, azonnal hozzá kellett tennünk az eltérő elkövetési magatartást. Bíztunk benne, hogy a témának egy darabig nem lesz aktualitása. Sajnos lett. Lehet rögtön beszélni a helyzet számos vonásáról. Ha nagyon ki szeretném élezni a helyzetet akkor könnyű lenne rámutatni, hogy a nők által elkövetett bántalmazásos esetek és a férfiak általi bántalmazásos esetek jellemző forgatókönyvei mennyire mások.

Nagyon mások, ám mégis vannak közös pontok a történetekben. És sokaknál ki fogja vágni ez az állítás a biztosítékot, de vannak a biológiai nemből szorosan következő problémák is. A gyermekbántalmazás előzményei kapcsán a visszatérő okok között az elkövetők pszichiátriai betegségei is előkerülnek. Nagyon nagy kár, hogy a szülővé válás folyamatában ultrahang van, a szülőket érintő pszichológiai, pszichiátriai szűrővizsgálatot még csak fel sem ajánlják a szülőknek. Nagyon nagy kár, hogy hasonló szűrővizsgálatok nem képezik a részét mondjuk a jogosítvány megújításánál is szükséges vizsgálatoknak.

A világ számos pontján természetes pszichológushoz, sőt akár pszichiáterhez járni. Magyarországon a mentálhigiénés szakemberek felkeresése "ciki" és így az ő szerepük a problémák hatékony megelőzésében, kezelésében is gyengébb lábakon áll. Ugyanakkor a hazai rendszer számos szempontból problémás, hiszen egy "behízelgő modorú pszichopata" kiszűrésére sokszor a gyermekvédelmi rendszer, a bíróság, stb. egyaránt alkalmatlan. Így sokszor pont a bántalmazó szülő kapja a gyereket. Míg a másik fél esetleg már az együttélés alatt felismerte volt társa problémáját.

Úgy gondolom, hogy a mentálhigiénés szakma jobb elismertsége éppen úgy a megoldások politikájának a része lenne, mint bármely általunk javasolható technikai eszköz. (Mentő maci.) Amiből lesz jópár darab. 

És igen, ezért csak vita indító a "mentő macis" ötlet, mert igaz az, hogy egy módosított Cortana egy megfelelő játékba építve baj esetén is segít, és messze túlmutat az egyszerű interaktív játékokon. De az is biztos, hogy egy ilyen rendszer felépítésében is fontos szerepe lenne a gyermekpszichológusoknak, mentálhigiénés szakembereknek és persze a pedagógusoknak is.

A férfiak által elkövetett bántalmazásos esetek jelentős része valamely alábbi jellemző kategóriába sorolható. Ismerjük azt a helyzetet amikor "anyuci új pasija" egy gyerekekre vadászó szexuális ragadozó. A legjobb eset az, ha sikerül kirakni. Rosszabb eset, ha anyuci nem hisz a gyermekeinek. Még rosszabb eset, ha az aktuális szeretője elcsábítása miatt a saját gyermekére dühös. Sajnos erre is van bőven példa, és ilyenkor a gyermek nem tud sehova menekülni. Ilyen helyzetben fontos lenne az, hogy a gyermek tudjon hova fordulni, az anya meg tudja, hogy nem a gyerek tehet róla.

Sohasem a gyerek tehet az ilyesmiről. Ha ilyesmi történik, akkor azonnal ki kell zárni az elkövetőt az életedből. Sok esetben lehetnek gyanús jelek, ha teheted ezekkel is kell foglalkozni. Sőt merem azt mondani, hogy még jobb lenne megpróbálni elkerülni az ilyen kapcsolatokat. Lehet egy egyértelmű üzenetet megfogalmazni: Ha gyermeked van, az ő érdekeire, biztonságára is figyelj a párválasztásnál! Tiéd a döntés, de te vagy felelős az ő biztonságáért is. Sajnos jelenleg a pszichológia bár hangsúlyt helyez a krízisbe kerülő párok esetében a krízist kezelni, feloldani hivatott terápiára, ám az ismerkedés szakaszát támogató, egymás megismerését segítő "szolgáltatást" nehéz lenne keresni. Pedig, ha a szakember segítségével korán felismernék az emberek, mire kell figyelni, mik a kockázatok...

Számos "túl jó, hogy igaz legyen" helyzet valóban túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. És onnan, hogy gyereked van, felelős vagy érte. Sajnos nem egy édesapától hallani a történetet: egykor szerették egymást. Majd jöttek a konfliktusok, mert kiderült: a feleség mégsem olyannak akarta őt elfogadni amilyennek megszerette, és rendszeres volt a vita, hogy ő nem változott eleget. A feleség viszont a "megsárkányosodott". Csak amikor már rendszeres volt a verbális bántalmazás, szex nem volt, jött az adok-kapok, a válás... A feleség megpróbálta ellene nevelni a gyereket, korlátozni a láthatást. Így későn tudta meg, hogy az "új apuka" a gyereket szexuálisan zaklatja. És olykor ezért anyuci a saját gyerekére dühös.

A mindkét félnek jó kapcsolatról valaki elhitette, hogy nem elég jó, mert "ugye nőként mit nem kell eltűrni", és a szakítás után egyenes az út egy behízelgő modorú pszichopata karjaiba. A hasonló "kúrógép" számára pedig a fiatal lány is csak egy préda a sok közül. A történet pedig nem a szekrénybe zárkózással előzhető meg, hanem ott ahol a verbális és pszichológiai agresszió felüti a fejét, mert ami anyucinak korábban megfelelt, az a barátnőkkel beszélgetve egy idő után már nem. És az új kapcsolatot, boldogságot keresve valaki kockáztatott. 

Sajnos éppen így. Javasoljuk, ha új felnőtt szereplő érkezik a gyermekek új családjába, akkor legyen egy kötelező pszichológiai / pszichiátriai alkalmassági vizsgálat. Ideális esetben persze ezen a biológiai szülőknek is át kellene esnie.

A második jellemző forgatókönyv a dühkitörés, az agresszió-kezelés csődje. Borzasztó közhelynek hangzik, de egy család tagjai egymást támogatnák, és a stresszre közösen is lehet választ találni. Vagy meglehet a válasz a férfi hobbijában. A baj az, ha a hobbi, a sport, ami megoldást jelentett eltűnik az életből. Fontos felismerni egymás pszichológiai szükségleteit. Akár azt is, mikor van szüksége a másiknak profi segítségre, mikor van szüksége sportra, hobbira, támogatásra. És mikor kell szakmai segítséget keresni. Mert jobb, ma egy pszichológus, pszichiáter segíteni, mint holnap egy rendőr intézkedni vagy egy mentős elhárítani a bajt.

Ha a "szerető család" elmarad, és amikor támogatásra lenne szüksége belerúgsz, mert nem felel meg a barátnőid által diktált elvárásnak, csak annak a képnek amiért választottad, nem fogja leküzdeni a stresszt, és előbb-utóbb elszabadul a pokol. Itt is a korai megelőzés lehetősége a fontos, de a probléma felismerésével nem éri meg megvárni azt, míg elszabadulnak az indulatok. Fontos felismerni, hogy mikor van szüksége a partnerednek a támogatásodra és mikor kell szakember segítségét kérnetek. Nyugodj meg, neki pedig a te problémáidra kell ugyanígy figyelnie.

Csupa olyan magától érthetődő evidencia ez, ami mindaddig természetes volt, amíg nem volt aki a füledbe suttogjon elnyomásról. Mert amikor a másikat a hibáival együtt elfogadod, szereted, és megvannak a mindkettőtöknek jó szerepek, akkor ez sajnos nem lesz minden barátnődnek jó. Ha te a hátrányodra változol, nem vagy a támasza, akkor kihez forduljon támogatásért? Ha mást talál, akkor azt helyetted találná. Rossz lenne és megalázó. Ha viszont nincs támogatás, csak gyűlik a stressz, akkor az valamikor robbani fog. És imádkozhatsz, hogy ne te, vagy a gyerek legyen az útjában. Ha pedig a stressz ellen a leeresztő szelep az lesz, hogy visszavág és rajtad, vagy a gyereken csattan az ostor az borzasztó forgatókönyv.

A stressz kezelés kapcsán sajnos időről időre visszatérő forgatókönyv az "új apukára épít". Az "új apukára" aki még nem kötődik a gyerekhez, de az "elvárt" családi munkamegosztás miatt más gyerekével kell foglalkozzon. Olyasvalakivel akihez nem csak nem kötődik... de aki nagyon sokszor a boldogsága útjában áll. A stressz, a pszichés problémák forrásai között ez is megjelenhet. Számos pszichiátriai (akár szervi eredetű) betegség esetén ez pedig komoly kockázati tényező.

A harmadik jellemző forgatókönyv a drogok, alkohol és más szenvedélybetegségek hatása. Itt részben fontos lenne a törvény szigora. Részben a szakember segítsége. Részben az, hogyha mindez nem segít igyekezz mind önmagadat, mind a gyermekedet biztonságban tudni. A hasonló függőségre utaló jelek esetén célszerű megfelelő szakemberek segítségét igénybe venni. A többes szám nem véletlen, hiszen az addiktológus a függőség problémáját segít ugyan leküzdeni, de a mögötte lévő probléma ami elől az "alkoholba, drog fogyasztásba" menekült a szülő, vagy a túlzott szerencsejáték szenvedés (és veszteség után dühkitörések) mögött sokszor más feldolgozatlan problémák is előfordulhatnak.

A kapcsolódó mentális problémák kiszűrése kapcsán ismét ugyanazt tudjuk hangsúlyozni: Nagyságrendileg jobb a problémát megelőzni, szakemberek segítségével kezelni és megoldani, mint utóbb "elkapni egy gyermekbántalmazó" és utána erre építve előítéletes politikát folytatni.

És ahogy említettem a biológiai nemmel összefüggő problémák is előkerülnek a postban. A pszichiátriai betegségek jelentős része lehet szervi eredetű, azon belül is genetikai eredetű. A felelős gének lehetnek a nemi kromoszómán és így a két nem helyzete a betegségekkel kapcsolatban nem egyforma. Azzal kapcsolatban azonban igen, hogy ezeket a betegségeket lehet kezelni, és ezekkel a család biztonságban meg tud küzdeni. A betegség és az adott beteg elhanyagolása viszont mindenki számára veszélyes. Odafigyelni a betegségre, a gyógyulás / kezelés lehetőségére és a szükséges támogatásra viszont közös felelősségünk. 

Amennyire a nők által elkövetett esetekben, a gondatlanságból elkövetett esetekben úgy itt sem a bűnbakkeresés, hanem a megelőzés lenne a fontos. A megelőzés legfontosabb eszközeként fontos tudatosítani mindenkiben, hogy nem szégyen pszichológushoz járni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr868739626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása