... mert választani kell

Csak felfüggesztett lett, győzött az igazság?

2016/06/15. - írta: Válasszunk

Örök téma: Ha férfi, fiú lesz szexuális bűncselekmény áldozata, akkor előjön a "bárcsak engem is" kórus. A lehet, hogy az ügyészség szerint, a megállapított tényállás minősített eset, de az alapesetnél nem ennyi lenne a minimum... alapon való beszólogatás. Mert remekül lehet a bűnelkövetőket mentegetni és közben a bűnt bagatellizálni. Ha más is így kezdi el gondolni és elköveti, hát annyi baj legyen. Az egyenjogúság, törvény előtti egyenlőség, mint alapvető emberi jog viszont ott is egyenlő szigorúságú büntetésért kiált. És senki sem felejtheti el, hogy az áldozat nem akarta. Mint a hosszútávú következményeket is. Bezzeg a fiúk letöltendőt kapnak, hangzott el sokszor az érv. Most csak felfüggesztettet. Győzött volna az igazság? Nem hiszem. 

Egyfelől hasonló esetben lányoknál felmentő ítélet születik. És nem csak a kamaszos kíváncsiság alapján mentegeti a bíró azt aki valamit elkövetett egy felfüggesztettet kiszabva. Egyenlőségről még így sincs szó. Másfelől viszont az sosem volt cél, hogy szexuális bűncselekményt "más is ússzon meg". Most is az 5 kamaszfiúnál, de máskor is lányoknál, nőknél a törvény teljes szigorát várnánk. Győzelemről nem lehet beszélni. Kiváltképp azért, mert az ítélet arról szól, hogy a "kamaszos kíváncsiságból" való erőszakoskodást meg lehet úszni.

És abszolút nem arról van szó, hogy az elkövetőkre mindenképpen letöltendőt kellene kiszabni, és hagyni, hogy a bűnözőakadémián nevelkedjenek. De arról igen, hogy nem hiszem el, hogy ők olyan jó családból származó fiúk lennének, akik előtt ígéretes jövő áll. Azt hiszem a család egyik fontos feladata a nevelés, egy család minőségének legfőbb fokmérője a neveltetés hatása az ott felnövő gyerek értékrendjére. És ha itt mindkét oldalon fiatal kamaszok állnak, akkor az ő biztonságuk érdekében szükséges kontroll. Azt kell mondjam, hogy az eredmény magáért beszél. 

Az Index cikke jó családot említ. Én úgy gondolom, hogy egy szegregátum területén mélyszegénységben élő család ami megtanítja a legfontosabb emberi értékeket, ami odafigyel a gyermekek biztonságára, az jobb család ezeknél a családoknál. Bőrszíntől, vallástól, stb. függetlenül. A születésük, gazdasági hátterük miatt őket "jó családból jövő" és ezért kímélendő kiváltságosnak tekinteni semmivel sem jobb, mint amikor nemi alapon diszkriminálnak. A kamaszos kíváncsiság kapcsán pedig megjegyezném: Fiatalkorúak ők, nem kiskorúak, jó eséllyel láttak már puncit. És nem csak a blog.hu felületén.

A pornográf felvételek későbbi megosztása sem feltétlenül a kamaszos kíváncsiság területére tartozik.s nem is a jó családokra esetén várható "felelősségvállalás" fokmérője. Mert felelősen dönteni, felelősséget vállalni a tettekért fontos. 

Az ígéretes jövő? Előzetes után az iskolákban valószínűleg jól ismerhetik a múltjukat. Nem hiszem azt, hogy jogerősen elítélt bűnözőként, jó iskolákban, a tanárok jóindulatát bíró gyerekként könnyen megalapoznák a jövőjüket. Hogy később a fényes jövőt könnyű lenne azzal építeni, hogy a CVbe bekerül ilyen okokból sikerült úgy pár iskolai dolog ahogy... Oké, hivatalosan ilyen alapon diszkriminálni "kettős büntetést" okozni nem épp a preferált megoldás. De ki bizonyítaná azt, hogy ezért nem őket választják?

Ami még jobban aggaszt az, hogy a különleges magatartási szabályok előírását nagyon fontos lehetőségnek érzem az elmúlt időszak büntetőjogi reformjaira figyelemmel. Nos a nyilvánosságra került ítéletből pont ez marad ki.Tanulás, napirend, bulizási tilalom, bármikor "kapcsold be a kamerát videohíváshoz és fújd meg a szondát" mellett pár olvasónapló előállítása is belefért volna. 

Vagy akár csak pár nevelő hatású játék végigjátszását és ennek felvételét kommentárral is elő lehet írni. De nem. A "jó családból származó" gyerekeknél a nevelésen, a felügyeleten nem kell változtatni. Egymástól sincsenek eltiltva, és nincsenek előírások vagy tanácsok, amik az eddigi hibákat kompenzálnák. 

Ha azt okokat látnám, akkor azt kellene mondanom, hogy a "jó családból származó" kitétel és a "még szinte gyerek" kitétel okán őket kevésbé látja fenyegetőnek aki dönt, mint egy 35 éves testépítőt, vagy éppen egy halmozottan hátrányos helyzetből jövő embert. Az pedig, hogy akiket elterjedt előítélet miatt veszélytelennek, inkább áldozatnak, mint potenciális elkövetőnek lát az aki a kérdésről dönt, az többnyire kevesebb büntetést kap egy ismert tendencia. Nem arról szól a helyzet, hogy most a nemi alapú diszkriminációt legyőztük volna, hanem arról, hogy egy másik diszkriminációs szempont lépett életbe. 

A srácok pedig bőven előbb lesznek túl a dolgon, mint az áldozatuk. A büntetés kiszabásánál pedig oda lehet figyelni arra, hogy a csoportos elkövetés során egymást is belehajszolják ebbe-abba, sok mindent megúsznak és az "kalanddá" lesz. A közösség, a csoport dinamikája pedig sok bajra vezeti az elkövetőket. Egymástól ezért kellene őket eltiltani. Az áldozat környezetéből eltávolítani őket pedig a gyógyulása miatt lenne fontos. De az áldozat jogai, jogos érdeke ezúttal sem fontos. Nem úgy, mint a "jó családból való" elkövetőké. 

És hogy a post elején említett hozzáállásra is térjünk ki egy kicsit: A minősített esetén alapeset büntetési tételét emlegető kommentelő a Debreceni Itélőtábla másodfokú ítéleténél merült fel. Ahol sikerült jelentősen enyhíteni egy éveken át zajló, gyerek ellen elkövetett  szexuális bűncselekmény esetében. Egy tendencia, amiben az "ártatlannak" néző elkövető előbb lesz túl az eseten, mint az áldozat, hála a Debreceni Ítélőtábla enyhítésének.

Nem ártott volna, ha a srácok jelenleg akár videón, akár iskolákban elmondják miért nem jó az eldurvuló buli. Lehetett volna ilyen magatartási szabály is megelőzéshez. De úgy látszik ez a minimális elfoglaltság már túl sok lett volna az ifjú erőszaktevőknek. 

Ha az eset további részletei érdekelnek, érdemes elolvasni az Index cikkét

13 komment
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr548810264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bírói Önkény Ellen mozgalom indult 2016.06.15. 17:29:50

Bírói Önkény Ellen Mozgalom indult a faszbukon. Oldal elérhető: https://www.facebook.com/BiroiOnkenyEllen

Trackback: Tények önkényes értelmezése szabad a hazai bíróknak 2016.06.15. 17:29:23

A tények bírói önkényes értelmezése Magyarországon NEM bűncselekmény, ezért a magyar igazságszolgáltatás NINCS bűnözők kezében.

Trackback: Zuhan a bírák és ügyvédek bizalmi indexe 2016.06.15. 17:28:29

7 és 7 százalékot zuhant a bírák és ügyvédek bizalmi indexe a társadalmunkban 2008 és 2013 között. Ez nagyon komoly bizalomvesztés, mert eddig sem voltak a lista élén.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wrex 2016.06.15. 16:27:27

"érdemes elolvasni az Index cikkét"

Elolvastam. Idetennék egy különösképpen lényeges mondatot, amit a poszter nyilvánvalóan magasról letojt:
"a lány sem akarta, hogy börtönbe kerüljenek a fiúk"

Vagyis rohadtul abba kéne hagyni ezt a "pápább vagyok a pápánál" rinyálást.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.06.15. 16:30:33

@Wrex: És szerinted a különleges magatartási szabályok az börtön?

Wrex 2016.06.15. 16:42:14

@Válasszunk: A nyavalygás amiatt volt hogy nem kaptak letöltendőt. Ha kaptak volna, nem rinyáltál volna, úgyhogy hagyjuk ezt az olvasónaplós marhaságot. Ha ebből nem tanulnak, akkor abból sem. Ha még egy ilyet csinálnak akkor pedig már igencsak figyelembe fogják venni ezt, és jóval több időre kerülnek a köcsögdudába. Oszt jónapot.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.06.15. 17:01:41

@Wrex: Ezt nyílván nem gondolod komolyan! Egy ilyen súlyos bűncselekménynél nehogymár kivánságműsor legyen az itélet! A feljelentés megtétele után már a sértettnek nincs beleszólása(mert ugye magánvádas, de hivatalból üldözendő)

ami szabad 2016.06.15. 17:08:03

@Wrex: Ha még egy ilyet csinálnak? ???? És azt miért is kell megvárni???

ezneménvagyok 2016.06.15. 18:04:01

Egy jó ítéletnek két követelményt kellene kielégítenie:

1. A bűnös büntetésnek érezze, és legközelebb ez visszatartsa a hasonlóktól.
2. Az áldozat (és a szerettei) megnyugodjanak.

Szeretnék gratulálni a bírónak, a kettőből egy se jött össze. Nem akarom azzal gyanúsítani, hogy deviszont szép vastag borítékot kapott a "jó családból való fiúk" szüleitől, mert lehet hogy meggyőződésből hülye, istenem, vagyunk így páran.

Abban viszont biztos vagyok, hogy a kölykök családjainál nagy pezsizés volt aznap este, a kis szarháziak meg azzal a megnyugtató érzéssel hajtották álomra a fejecskéjüket, hogy lám, ezt is megúsztuk, istencsászárok vagyunk. Kiváncsi leszek a jövőjükre, ezek után jó eséllyel kib...szott arrogáns pöcsfej válik belőlük, extra méretű egóval.

Abban is biztos vagyok, hogy a lány családja viszont most dühöng. Meg is értem őket. Ha ez egy film lenne, a kiscsaj apja/bátyja/egyéb random rokona most kezdené el egyesével levadászni a mocskokat. Aztán majd lehet, hogy ugyanez a bíró fogja elítélni...

élhetetlen 2016.06.15. 18:21:27

@Wrex: „Elolvastam. Idetennék egy különösképpen lényeges mondatot, amit a poszter nyilvánvalóan magasról letojt: "a lány sem akarta, hogy börtönbe kerüljenek a fiúk"”. Megismétlem amit viszont te tojtál le, vagy le sem, „Mit gondolsz, miért nem, mert megsajnálta szegény elkövetőket? „

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.06.15. 18:54:52

@Wrex: Idézet a postból: "És abszolút nem arról van szó, hogy az elkövetőkre mindenképpen letöltendőt kellene kiszabni, és hagyni, hogy a bűnözőakadémián nevelkedjenek."

A különleges magatartási szabályok hiánya az egyik zavaró dolog.

De ugye egy olyan kis befizetendő mellékbüntetés amire belemegy a következő pár fesztivál, pár évnyi buli költsége, stb. szintén játszik felfüggesztett mellé.

Annak a kimondása, hogy a nevelés, a biztonság, a felügyelet a szülők feladata, kötelessége lett volna, az ő mulasztásuk is hozzájárult a dologhoz, és ezért lehet megtermelni a családi kasszát sem letöltendő.

É2I 2016.06.15. 20:55:29

Igen, hosszútávú problémát generálhat egy ilyen ítélet. Azt sugallhatja a többi kis surmónak, hogy egy ilyen tettet simán megúszhatnak. Ezzel vétett igazán nagyot a bíróság.
Értem én, hogy nem akarja kettétörni a "kis csínytevők" életét a bíróság, de ez nem az a kategória ahol szabadna maszatolni. Ilyen cselekedet elkövetését igen is komolyan kellene venni és visszatartó értékű ítéletet hozni.
Ez nem feltétlenül letöltendő börtön (részemről de), de gondoljunk csak bele, ha mondjuk 25-30 évesek követték volna el. Ott már nem kenhetné a bíróság így el. Sőt a világsajtóban is helyet kapna.
Akinek egy csöpp reális értékítélete van, az mélyen megveti ezt a bírói "stábot". Nem véletlenül kering, hogy zsírozva lett ez az ítélet, mert nagyon szaglik. Az indoklás pedig kifejezetten irritáló, mondhatni röhögve szembeköpése a normál értékítélettel élőknek.

Azok meg akik abba kapaszkodnak, hogy a sértett sem akarta, hogy letöltendőt kapjanak, ki kellene kukucskálni a lapos kő alól. Egy átlag IQ-val rendelkező ember is tudja,hogy a kislány olyan traumát él át, amikor mindent kimondana, csak hagyják már békén. Tudja már elfelejteni amit magáról látott a neten és amit azóta naponta át kell élnie. És még sokáig (akár évtizedekig) nem tudja hova tenni. persze mondhatom ezt, az ilyen vér-liberális csak a maga igazát szajkózza - csak aztán nehogy ilyesmit kelljen átélnie vagy valamelyik rokonának.

Stop feminácik! 2016.06.16. 07:14:10

Szerintetek a 7 hónap előzet az kéjüdülés volt?

Stop feminácik! 2016.06.16. 07:16:24

@É2I: erről a "traumáról" annyit, hogy a sértett az életben nem tudta volna meg, hogy mit tettek vele, ha nem vették volna fel és nem osztogatták volna a felvételt.

kotyesz 2016.07.21. 13:38:12

A bizalmatlanság folyamatosan növekszik, szerintem csak úgy csökkenthető ha, a precedencia alapú ítélkezést (minden bűntettest ha sikerül rábiznyítani a tettét - el kell ítélni, és a képviseleti helyett a részvételi demokráciát kell kiharcolni az ország képviselői pár hónap ígérgetés hazudozás jutalmaképpen ne dönthessenek a nép érdeke és akarata ellen. Magyarországon a a saját családján kívül egyáltalán miben bízhat az ember? Semmiben. Aki odafigyel a dolgok alakulására az tisztában van azzal, hogy a kisember számára a '70-es '80-as évek Magyarországa valami Mátyás királyi magasságba emelkedett
süti beállítások módosítása