... mert választani kell

Van jövője a Windows Mobilenek?

2016/07/13. - írta: Válasszunk

A Microsoft stratégiája jelenleg a rajongókra és az üzleti felhasználásra fókuszál. De az igazság szerint cseppet sem erről szól a történet. Jelenleg bármennyi pénzt is szórnának el consumer telefonok fejlesztésére, a sajtó fanyalogna, mert ugye nincs elég app. A fogyasztó számára vagy megvan minden fontos, vagy él a lehetőséggel, hogy saját maga is össze tud dobni programokat. Mindegyikre van példa. Ellenben amíg ebben nem biztos, addig nincs miért az adott platformot választania. Amikor az olcsó telefonok között használhatóságot kínált, akkor terjedett, hiszen abban az árkategóriában többnyire "sok app úgysem megy". Platformot váltani pedig nem olcsó, mert az eddig megvett programokat újra meg kell venni. 

Most új helyzet születik. Az UWP és a Continuum kapcsán viszont egyre több olyan alkalmazás lesz ami elérhető XBOX-on, asztali és mobil Windowson. És egyre több kerül fel a Windowsos PCkre, és egyre több felhasználó látja, hogy ugyanez elérhető mobilra is. Amikor egy csomó már megvett software azonnal használható lesz Windowsos telefonon és minden fontos feladatra ismer a felhasználó számára biztosan megfelelő software-t akkor a fenti választási helyzet alapvetően megváltozik.

Ekkor a telefon kínálat bővítése hamar piaci részesedés bővülésével is járhat. A Microsoft stratégiája innen ered. De ha már beszéltünk arról, hogy saját alkalmazások fejlesztése is hasznos lehetőség. Tudom: A snapchetet nem lehet így pótolni. Mert itt elsősorban egy meglévő szolgáltatáshoz keresne valaki klienst. Hogy van-e snapchat kliens a platformra, vagy sem, azt bevallom őszintén sosem akartam megnézni. Ennél sokkal fontosabbnak éreztem, hogy számos más kisebb feladatra legyen jó app.

A lehetőségek az egyszerű appok összedobására jó AppStudio szintjén kezdődnek. De máshol is működik ez a "legózzunk össze egy appot" irány, itt a platformok leginkább egyenrangúak. Sok jó eszköz van. A következő helyzet az, amikor "többre vágyik az ember". A C#, a SWIFT, a JAVA, az Objective C és hasonló nyelvek mindegyike remek eszköz egy profi kezében. De aki nem programozó nehezen indulna el vele. A többség nem jut messzebb az Excel és a Word kapcsán megismert Visual Basicnél. 

A Visual Basic tényleg bárki számára könnyen megérthető és kezelhető eszköz. A sok amatőr "tákolmány" ami ezzel az eszközzel készül, számos előítélet elég ahhoz, hogy sokan az "ördög nyelvnek" nevezzék. Annyi rossz program amit ezzel össze lehet hozni más eszközzel nem nagyon készült. De az így elkészülő programok jelentős része mégis működő program, sokszor olyan feladatra amire nincs kész app, és nem is lenne egyszerű összelegózni. 

A számos tutorialban szereplő "hogyan írjunk számológép programot" kérdésből könnyű továbblépni: A műveleti jelek közé bevezethetjük mondjuk a kockadobást. De számos más egyszerű feladatra lehet programot írni. És bizony amit az Excel, a Word, az Access kapcsán megtanultunk azt így is lehet hasznosítani. A "butatelefont" angolban "featurephone"-nek hívják. Ott az előre elérhető "featurek", lehetőségek a dominánsak, és bizony már a régi Nokiákra is le lehetett tölteni játékokat. Az okostelefon viszont általunk is programozható, ezzel továbbfejlesztő, új dolgokra is képessé tehető. És egy rendszer részeként működhet.

Az asztali és a mobil windows közötti összhang, sok megszokott eszköz pedig itt erősebbé teheti a Windows 10 Mobile-t. A gond csak az, hogy a fenti folyamatokhoz időre van szükség. Addig pedig a konkurensek is léphetnek ezt-azt. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr918880458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása