... mert választani kell

Új KRESZ = Új vizsga?

2016/07/19. - írta: Válasszunk

Elhangzott, hogy az új KRESZ miatt újra kellene vizsgáznia az autóvezetőknek. Ez pénzbe is kerülne, időbe is kerülne, és bizony a vizsgaalkalmak jó ideig telítettek lennének. Ráadásul a dolog értelméről viszonylag nehezen lehetne meggyőzni a hazai társadalmat. Az ok pedig nagyon egyszerű: Nem csak magyarok vannak az útjainkon. A profi sofőröktől persze el lehet várni az alkalmazkodást, de nem csak profik vannak itt, hanem egyszerű turisták. És nem csak a balatoni főszezonban, hanem az egész évben Budapesten.

Nyilván: Aki lecsap a €10-€15 közötti áron kínált akciós jegyekre, majd az első útja egy €30 alatti éjszakát kínáló AirBNBs szállásra vezet, és a reptér és a szállás közötti úton kívül mindent meg akar oldani gyalog, és élvezi a bulinegyed olcsó street food kínálatát az eleve nem érintett. És igen, itt olcsóbb az ital, a kaja mint Londonban, vagy sok más drágább városban, így könnyen lehet, hogy az útra és a szállásra költött pénz az olcsóbb bulival behozza az árát, és még várost is néztek, utaztak és micsoda kaland az egész. 

Amikor magyarázzuk neki, hogy mennyire ég a pofánk egyik-másik vasútállomáson tapasztalható állapotok miatt, akkor kedves mosollyal adja a tudtunkra, a Tour de France közvetítésén is látunk omladozó tűzfalat, és ő is tud mondani legalább ennyire összefirkált, elhanyagolt állomást Párizsban. Ő laza aki ezen jót mosolyog, csak mi vagyunk azok akik kifelé élünk. És persze az is eszébe jut, hogy az AirBNBhez olcsón vett felújítandó lakás sokszor egy felújítandó házban van, és a lakóközösség éppen úgy vegyes, mint a szomszéd hasonló lakásba érkező legénybúcsús társaság összetétele.

Csakhogy a hazai szállás kínálatban éppen úgy van gellérthegyi párszáz eurós szállás 8-10 főre, ahogy szálloda is. Aki drágább jegyet vett, kifizeti azt, hogy a szállásáról szép legyen a kilátás, elkölt egy vagyont belépőjegyre, az jó eséllyel nem a buszt választja a metróig, majd a metrótól gyaloglást a szállásig. Ő szépen odalép a Herz autókölcsönző pultjához, mert már foglalt magának egy autót. És azzal jön be a városba. Részt vesz ő a városi csúcsforgalom káoszában is, ahol igazán kell tudni a szabályokat, és nem árt a szokásjog megértése sem. Ha pedig valahova nem jó a bérelt autó, hát a városnéző busz és a bubi egymást váltva is használható. Azaz a kerékpár, az autózás, a gyaloglás keverve is játszik. 

Nos ő nem fog újra vizsgázni. Pedig az is zavarja, hogy Dublinhoz képest rossz oldalon közlekedünk. De a Németországba tartó török vagy román vendégmunkástól sem várhatunk mást. Nekik jó lesz az eddigi vizsgájuk is, ami még véletlenül sem a magyar szabályokról szólt. És igen, akár az USAból érkező ember is vezethet nálunk "újravizsgázás" nélkül. Pedig ott más mértékegységek, más forgalom, sok esetben más táblák, más elsőbbségadási szabályok vannak.

Az egyszeri újravizsgázás pedig a változó szabályok, a felejtés mellett semmit sem old meg. Ha a szabályok pedig rendszeres felfrissítő vizsgát írnának elő, aminek még lenne értelme is, akkor az egyszeri változás miatti vizsgán nem lenne mit görcsölni. Azt hiszem ezt bárki megértheti. És persze az említett külföldi sofőrök mellett, ha valaki a magyar sofőrök közlekedési morálját, közlekedési kultúráját említené, hát meg kell jegyeznem: A magyar is mehet külföldre, és a KRESZ változásaiból ekkor sem kell vizsgát tenni.

Ha valaki egyszer képes a KRESZt megérteni, abból felkészülni, alkalmazkodni, akkor erre a törvényi követelmények és a felkészületlenség kockázata miatt máskor is képes lesz. Annak, hogy nem készül fel, nem foglalkozik a szabályokkal többnyire más oka van, ezt pedig elsősorban egy pszichológiai alkalmassági vizsgálattal lehetne kimutatni. Ez utóbbi viszont nem csak a vezetésre, hanem mondjuk a családon belüli erőszakra és sok minden másra segíthetne választ találni.

Ha az új KRESZ miatt mindenkinek hirtelen, jelentős felárral újra kell vizsgáznia azt nem lehet máshogy nevezni, mint durva lehúzásnak. 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr838898996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2016.07.20. 15:59:02

Nem kell újravizsgázni. De csak hergeljétek hamis infóval az embereket.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.07.20. 16:01:08

@DFK: Hogy kell, vagy nem kell... Azt egyelőre nem tudni biztosan. A kérdés előkészítése kapcsán rendőri vezető javasolta, és a KRESZ megújulásának késését is ezzel indokolják.

Lady Ann 2016.07.20. 16:26:22

@DFK: pl.: Nem lesz gázáremelés!... ?
esetleg: Honnan tudod, hogy hazudik egy politikus? Itt mondjuk rendőr vezető.

Croma Soma 2016.07.20. 16:42:37

Ha lesz újra vizsgázás, azt hiszem az látszani fog a népszerűségi listákon, és kb. annyira nem fogja senki megbocsátani, mint Gyurcsánynak a 22 millió románt.

borso 2016.07.20. 17:05:05

ebben az esetben kötelező legyen újra érettségizni, diplomázni, szakmunkás vizsgát tenni stb stb. Az sem volt normális akinek egyáltalán kipattant az agya helyéről csak a gondolata is. Nonszensz. Nem fogok újra vizsgázni az biztos.

Bafana 2016.07.20. 17:53:20

Az üzlet az üzlet!
A Nemzet Gázszerelőjéből lehet a Nemzet Vizsgabiztosa.

M_R 2016.07.20. 18:28:52

Még elhúzzák másfél évig az "előkészítést", aztán ha lesz elegendő zombi akik 2018-ban is ezt az ifjúkommunista élcsapatot újra megválasztja, akkor a választások után 1 héttel már lehet is újravizsgáztatni.. Mivel az "átlagzember" emlékezete nem sokban különbözik az aranyhalétól, 1 év múlva majd mindenki úgy fog emlékezni hogy az újravizsgázás oka is az elmúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóócééééééév..

a távoli rokon 2016.07.20. 18:35:00

Perszepersze. Alkalmazkodni kell a változásokhoz, kb. erről szól az élet. Minden nap egy vizsga, minden új ismeret építi az embert. Blabla. Erre a vizsgára speciel kb 1 hónap alatt fel lehet készülni, semmi akadálya. DE pénzt azt sajnos nem tudok rá áldozni. Mi lenne, ha az állam megfinanszírozná, hogy friss ismeretekkel ellátott BIZTONSÁGOSABBan, közlekedő polgárok járjanak az utakon? Leet, hogy kevesebb BALESEt lenne, többen maradnának életben, kisebb adókiesést okozva. A biztonságos, a baleset, és a kisebb itt ilyen hívószavakként értendők.

midnight coder 2016.07.20. 19:31:10

Eleve, mi a fenének kell a KRESZ-t változtatni ? Valaki repülő autót hozott forgalomba ? 40 éve ugyanazok a szereplők vannak a közlekedésben, ugyanolyan fizikai paraméterekkel. Ami akkor jó volt, annak ma is jónak kellene lennie.

odamondó 2016.07.20. 19:52:11

1. Nem kell, mert már cáfolták.

2. Ha az emberek nem mennek el akkor mi történik? Leállítanak mindenkit?

@midnight coder: persze 40 éve ugyanezt mondták tehát 80 éve amikor mindenki gyök2vel haladt igénytelen utakon az ugyanúgy jó szabály ma is.

Lucifer Morningstar 2016.07.20. 20:02:13

@odamondó:

1. Aha. fideSS. Tudod, az anyjukat is megbasznák 3 fillérért. Nem ez lenne az első amit ezerrel tagadnak aztán mégis megtörténik.

--------------------

Amúgy a sok seggfej hirtelen szabálykövető lesz? Nem azért megy mint a hülye a sok barom, mert nem tudja a KRESZT, hanem azért mert nincs megfelelő büntetés. Autó elvesz, bezúz, és egyből eszébe jutna mindegyiknek a szituációra vonatkozó szabály.

efi 2016.07.20. 21:19:51

Ha a fideszen múlna, megtennék. Viszont a gyakorlatban nem kivitelezhető, úgyhogy ebből 100%, hogy nem lesz semmi.

odamondó 2016.07.21. 13:42:08

@Lucifer Morningstar: jó, hogy válaszoltál az első részre. A 2.ra is válaszolhatsz. Mégis hogyan köteleznek egy országnyi embert egy hülyeségre? Ha nem mennek el az emberek akkor mi lesz?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.07.22. 18:38:08

@odamondó: Én mindkettőre válaszolok. Előbb felvetik, majd a tiltakozást látva cáfolják, majd az ötletet eredetileg felvető rendőri vezetők tovább puhítják Orbán Viktort, és végül lesz valamilyen döntés. Jövő idő, ami egy mostani társadalmi vitának nevezhető valamitől függ.

A kötelezés módja egyszerűbb: Ahogy a jogsi megújításánál orvosi vizsgálat kötelező, úgy azt lehet mondani, hogy a KRESZ vizsga is. Az egyszeri teljes újravizsgázás hülyeség, a postban leírtak alapján. De azt, hogy siker esetén plusz költség nélkül legyen egy 10-15 perces elektronikus gyors teszt, akár kérdésekkel, akár szimulátorral (a jogsi árában) minden megújításhoz, és erre az állam kiépítse az infrastruktúrát, az már pl. megvalósítható.

déjá vu39 2016.07.24. 10:20:40

A finn jogosítvány egy életre szól. Sőt: ha magyar munkavállalóként lecseréled a lejáró magyar jogsidat egy finn jogsira, az is ilyen lesz.
süti beállítások módosítása