... mert választani kell

Feketék vs Rendőrök: Növekvő erőszak

2016/08/01. - írta: Válasszunk

Volt egy érdekes beszélgetésem arról, hogy milyen furcsa, hogy pont egy afroamerikai elnök idején terjed a rendőrségen belül az afroamerikai közösség tagjai elleni erőszakos fellépés, pont most van sok ilyen túlkapás, pont most szárnyal az erőszak. Az én álláspontom persze az volt, hogy ebben nincs semmi meglepő. Hamar eszembe jutott egy magyar történet, amit Mező Bálint fotójával illusztrálnék:

victims_of_police_action_budapest_23-10-06.jpg

A fotón a 2006-os rendőri brutalitás áldozatai láthatóak. Elég heterogén társaság. Ismerjük azt a helyzetet, amikor bármely kopasz vagy rendőr agresszív fellépésére a baloldal panaszkodik, a jobboldal pedig a 2006-os "szemkilövő" akciókra mutogat, hogy baloldalon bezzeg az volt. És persze eltussolták. Igaz, hogy az eltussolás mögött az állt, hogy maguk a rendőrök is igyekeztek ezt eltussolni, az ország vezetőinek pedig szükség volt a rendőrök lojalitására, és nem az, hogy a hasonló brutalitással egyet értettek volna. Az akkori brutalitásra nem a felső utasítás, ennek szándékos tűrése, gyűlölet volt a magyarázat, hanem a tehetetlen düh. 

Ahogy felülről egyre kevesebbet engedtek meg neki, úgy a rendőr egyre inkább csak a veszélyt látta, a törvényes megoldást nem, pedig ő azért lett rendőr, hogy a hasonló veszélyt megállítsa. Nem bokszzsáknak jelentkezett, aki még csak vissza sem üthet. És ahogy felülről fékezték, szemből dobálták előbb-utóbb eljutott oda, hogy elszakadt a cérna. A környezetében viszont senki sem azt mondta, hogy nem szabad ezt, hanem mivel ők is közel jártak a cérna elszakadásához, hát egyetértettek vele. z elszabaduló indulatok kapcsán pedig nem csak gyanúsnak tartott kinézetű fiatalok ellen voltak túlkapások, miután az illető ellen bejelentés érkezett...

A probléma gyökere pedig a drog elleni "háború" környékén is keresendő. A Drót című méltán híres sorozatból jut eszembe két érdekes jelenet. Az egyik amikor a felvetik, hogy az országban minden mást sikerül erőszak nélkül eladni is venni, a drog környezetében pedig rendszeresek a bűncselekmények. A másik pedig? A drog elleni háború azért nem háború, mert a háborúk befejeződnek. 

A rendőri erők kilátástalan helyzetét jól jelzi ez. Az Obama adminisztráció a drog elleni háború szabályait visszamenőlegesen tervezte felülírni. Az ok: A drog miatt életfogytiglani börtönt töltő elítéltek jelentős része egyrészt fekete, másrészt jelenleg ártalmatlannak látszik. Hogy a látszat csal-e, vagy sem, azt máskor is meg lehet vizsgálni, de van egy sokkal fontosabb kérdés ami felmerül bennem: Igaz-e az, hogy a crack büntetési tétele a tiszta kokainénál, mert azt feketék fogyasztják, árulják? Ha ez a feltételezés igaz az Obama adminisztráció részéről, akkor amit tesznek helyes. Ha nem, akkor már lehetnek igen komoly kétségek.

A kábítószerhez kapcsolódó erőszaknak alapvetően 3 fontos szintje van. Az egyik ahol a szervezett bűnözésen belül egyes érdekcsoportok harcolnak a piac uralásáért. Azt hiszem ennek a jelentős része itt is, ott is közös, a magasabb szinten. De alacsonyabb szinten az "úri közegben" talán kevesebb a háború, mert a kapcsolatokat, a bizalmat nem lehet csak úgy elvenni. A másik helyzet a közönséges utcai erőszak. Vevők és dealerek, tanúk és dealerek és számos más viszonylatban működik ez, és az árút terítő bandák kultúrájába is belefér. A bűnüldözés számára látható utcai erőszak bizony inkább a crackhez kötődik.

Egy kokain miatt adósságba keveredő egyetemista, bróker, ügyvéd könnyen lehet "nem sok gyanút keltő futár", ha adós, ha trükközne akkor ebbe kényszerítik bele fenyegetéssel, a látványosan kábítószeres gettólakó viszont nem jó csempésznek, belőle "ki kell verni az adósságot". De egy gazdagabb vevő ritkán keveredik adósságba, kevesebbet kell trükközni, így kevesebb az erőszakos konfliktus lehetősége, kevesebb a tanú, a környéken lévő ártatlan járókelő aki az erőszakos bűncselekmények áldozatául esne.

A harmadik szint pedig a függő saját rablásai, lopásai, harcai azért, hogy meglegyen a napi adagjára szükséges pénz. Nos ezt egy kokain függő oscar díjas menő színész esetében nem érzem akkora kockázatnak, mint a gettóban. Azaz a kétféle kábítószer között nem csak a fogyasztók színében, hanem a hozzájuk előbb-utóbb szükségszerűen kapcsolódó erőszak mennyiségében, jellegében, várható következményeiben, a civil és rendőri áldozatok várható számában is van különbség.

Azokat akiket eddig az életfogytiglan lehetősége valamennyire vissza is tarthatott, akiket ezzel lehetett kivenni a játékból most röhögnek, mert az Obama adminisztráció azt üzeni: Az így folyó vér, az így kioltott életek nem számítanak lószart sem, az számít, hogy aki fekete, ha ennek az erőszaknak a részese is tudatosan, akkor se üljön többet, mint a fehér, aki csak árult. Mert a szín a fontos, az alapján dőljenek el az ügyek és ne a bűnök alapján. A törvényesség, alkotmányosság pedig le van szarva.

Az ennyiben magára hagyott rendőr aki úgy gondolja, hogy megoldás csak akkor lesz, ha a határokat feszegetve, időnként átlépve tesznek rendet, akkor meglesz a túlkapások összekacsintós kultúrája. Innen pedig aki rasszista, az pontosan tudja, hogy erre hivatkozva ő is szabad teret engedhet az érzelmeinek. A túlkapások tiltakozáshoz, rendőrök elleni erőszakhoz vezetnek, ahol a politika ismét egyoldalúan kezeli a történetet, bőrszín alapján, a feszültség pedig nő, és egyre több és durvább túlkapás, egyre több és durvább megtorlás (rendőrgyilkosság) lehet, és egyik oldal sem válogat bűnös és ártatlan között.

Ha pedig a rendőr nem cselekszik, akkor majd jön az "önjelölt igazságosztó" akivel szembeni nyomozás során a helyi rendőrség tudni fogja, az önjelölt igazságosztó őket is védi. 

Trump amatőr a politikában, az "utcáról jött" és ezt a hangulatot viszi magával, érthető okból nem PC és érthető okból vannak durva kijelentései. Akik gúnyolják, hogy a munkáját áldozatnak mondják, azok nyilván sosem volt olyan, hogy a munka miatt családi eseményről, szórakozásról, más álmokról kellett lemondaniuk, így ezért nem érzik ezeket a mindennapi áldozatokat áldozatnak. Nos, hogy ez kiről mond el többet, azt ugye nem kell kimondanom. 

A kormányban lévő számos profiból álló "management" elemzései és tanácsai alapján az észrevett problémákra viszont nem tudjuk, hogy mások bölcsességére építve jó megoldást adna, vagy a kampányban jól hangzó őrültségeket valósítaná meg, de a jelenlegi 2 nagy jelölt között neki lenne a nagyobb esélye az említett probléma megállítására. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr678927728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása