... mert választani kell

Boltzáras különadó: Az MSZP megkezdte a hazugságkampányát

2016/08/13. - írta: Válasszunk

Azt állítják ez esetben is népszavazást kezdeményeznének. Ebben csak egyetlen gond van: Amikor ők döntöttek a népszavazások rendjéről adók ügyében, költségvetésről, stb. akkor sem lehetett népszavazni. Ezért nem merült fel a népszavazás a netadó ügyében sem. Kezdjük érteni a dolog szépségét? A boltzáras szavazást a FIDESZ megelőzte, a másik földüggyel kapcsolatos kezdeményezésüknél a fél média attól volt hangos, hogy önmaguk buktatása a saját érdekük volt, mert sem az ideológiai vitából, sem a népszavazásból nem jöttek volna ki jól. Ez az ígérgetés egy újabb veszett ügy. De gyanítom, hogy a különadót pont ezért vette fel a FIDESZ. 

Miközben a kvótanépszavazás kapcsán a "miért nem lesz kvóta" hivatkozással mondják azt, hogy a népszavazás indokolatlan, pláne úgy, hogy a jövőbeli döntések részleteit sem ismerjük. És különben is, nem kötne senkit, vitatható a jogszerűsége, sorolhatóak az érvek. A boltzár ügyében most belengetett népszavazási ígéret ugyanez. Megjegyzem, én a kormány helyében már csak azért is bevezetnék egy különadót a vasárnapi nyitvatartásra, mert ezzel el lehet intézni, hogy az MSZPt kösse az ígéret, de minden fronton elbukjon vele. 

Hogy hogyan lépném meg? Megoldanám, hogy a lakóingatlanoktól x távolságon belül üzemelő nagyobb üzletek fizessék akár éjjel, akár hétvégén "pihenőidőben" vannak nyitva. A zajszennyezés, fényszennyezés, környezetszennyező plusz forgalom terheinek enyhítésére, az önkormányzatnak, akiknek feladata lenne ebből és a hozzá kapott kormányzati kiegészítésből az ártalomcsökkentés. Elég kicsi adót, hogy a nagyok ne zárjanak be, stb.

Ugyanakkor rögtön mentesíteném is azokat akik pl. házhozszállítással hozzájárulnak a helyi forgalom csökkentéséhez (akkor ugye 1 jármű sok helyre megy el), mind a munkaerő terhelését, mind a parkoló, a bent lévő emberek környezetterhelését mérséklik (pl. Scan and Go jellegű kasszák, automatizálás) és az áruház energia-hatékonysága is elér egy szintet. És megnézném, hogy az MSZP nehezen tudna szavazni, és ezt előre tudniuk kellett (hamis volt a szavazós ítélet), majd amikor mindenki látja, hogy a döntés jó, akkor kormány oldalról egy szavazás.

Így 2018-ban a boltzár témája sem hozna az ellenzéknek annyi szavazatot. És az értelmetlen népszavazások kampány eszközként való használatát sem nagyon tudná az ellenzék emlegetni. 

Amúgy pedig a bérpótlék, amit az MSZP javasol az ügyben érzésem szerint az egyik legrosszabb opció. Mert ettől még a bértömeg nem változik, csak annak eloszlása. Azaz aki nem szív a hétvégi munkával sokat az még kevesebbet kap, az embereket az ilyen "anyagiakkal való zsarolás" kényszerítené abba, hogy pont ők válasszák a vasárnapot. Ezt könnyű elmondatni nem egy kereskedelmi dolgozóval, így a fenti lehetőségek mellett ez egy jól kommunikáható üzenet. Mellette pedig lehet garantált hétvégi szabadnapokat kiadni.

Mondjuk a választott hétvégi napra és egy szomszédos napra. Így a szombati szabadnap általam sokszor leírt előnyei is érvényesülnének sokszor. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5510408488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrollEdomer 2016.08.23. 09:00:43

Nem igazán értem a szempontokat, különadó mitől lenne bármivel jobb, mint pluszpénzt adni vasárnapi dolgozóknak. A különadót talán nem tudják azokon leverni, akik nem dolgoznak vasárnap?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.08.25. 00:20:59

@TrollEdomer: Rosszul teszed fel a kérdést: Az, hogy ilyen adók mellett a bértömeg emelkedésére nem sok pénz jut, csak a pótlék és az alapbér között csoportosítható át, mit ajánlanak egy kényszerhelyzet. Nem arról szól, hogy a cég bármit is le akarna verni. Így a kérdés már fel sem merül.

Másfelől: Nincs miért leverje. A beosztást ő készíti el, ha a munkavállalók nem jelentkeznek maguktól a vasárnapi munkáért akkor is beoszthatók oda. Szóval a cégnek indoka sincs ez esetben és kényszer is csak a pótléknál van.

Ráadásul meg lehet próbálnia diszkriminatív módon emelni később bért ilyen alapon: De az később van. A magasabb fluktuáció, a több toborzási költség viszont nem érdeke a cégnek.

Aki meg, ha ő is rosszul jár, akkor is kibaszik a dolgozóval, hogy a Fidesz intézkedését leverje rajtuk, mert a "minél rosszabb, annál jobb" propaganda így hoz az ő oldalának szavazatot, az hamar azt nézi, a dolgozói máshoz is találnak munkát a kereskedelemben, és nem a Fideszt, hanem őt fogják szidni a politikai oldalával, stb. együtt.
süti beállítások módosítása