... mert választani kell

10 éve történt...

2016/10/23. - írta: Válasszunk

Nemrég mondtam ki, nem elsősorban személyi kérdések okozzák a baloldal kudarcát. Gondolkodtam rajta mit lehet kezdeni 2006 kapcsán két kérdéssel: A Balatonőszödi beszéddel. És az 2006. Október 23.-án történt eseményekkel. Ugyanis aznap volt egy fontos fordulat a helyzetben. Addig a rendőrök azokkal is kesztyűs kézzel bántak akikkel szemben a kemény fellépés indokolt lett volna, hiszen mások életét, testi épségét veszélyeztették például a TV székház ostroma alatt. Aznap viszont a rendőrök azokkal szemben is brutális keménységgel léptek fel, akikkel szemben nem kellett volna semmit tenniük.

Mondjuk azokkal szemben akik csak egy ATMhez mentek le kivenni némi pénzt. Tudjuk: Maradandó sérülések is születtek. Sejtjük: Az azonosító számok hiányát nem egy-egy rendőr magánakciója okozta. A viperák használatát sem. Az, hogy mi a tippünk az okokra lényegtelen. Szerintem csak elszakadt a cérna. Mások szerint felülről rendelték meg. A lényeg az, hogy amikor megtörtént, akkor a politika ennek nem volt rest falazni, és nem volt rest ebben bűnrészessé válni.

Az itteni nyilvánvaló jogsértéseket nem nehéz egy olyan a lakosság elleni átfogó támadás részeként tekinteni, ami megtörné a miniszterelnök beszéde miatti ellenállást. Átfogó, módszeres támadás aminek részeként súlyos testi sértést követnek el. A legtöbb rendőr nem látta az átfogó, a módszeres támadást, náluk csak elszakadt a cérna. A vezető politikusok viszont látták az összképet, ismerték a hatást és profitáltak belőle. 

Aznap felmerült a kérdés: Akarja-e bármely politikus a hazugsággal, megvesztegetéssel szerzett hatalmat akár ezen az áron is megtartani. Félreértés ne essék: Akkor is azt mondtam, most is azt mondom, hogy sok esetben egy politikus célja, hogy hazudjon. Máskor hallgassa el, hogy a jövőkép amit lefest nem a mostani ciklusról szól, hanem távlati terv. Megint máskor titkoljon el olyan adatokat amik eltitkolása az ország érdekét védi.

Gyurcsány Ferenc nem a hazugságokkal vált hazaáruló becstelen féreggé, nem is a beszédében az országot szidó trágár kifejezések tették egy utolsó becstelen trógerré. Hiszen azok az emberek kapták meg a kurva ország kitételt, akiknek a szemébe mosolygott, egy nem a nyilvánosságnak szánt beszédben a hátuk mögött viselkedett így, ami kapcsán a hát mögött való hasonló beszélgetés bizony Gyurcsány úr gerincével kapcsolatban jelent releváns információt.

De nem ezek a lényegesek. Vannak akik azt mondanák, hogy mindig is ilyen volt. Mások rámutatnak, hogy ez jelentős részben nevelés kérdése, és a "Gyurcsány anyukát" emlegetnék jelzős szerkezetek társaságában. Csakhogy 2006. Október 23. nem olyan kérdéseket tett fel az érintett politikusoknak, amikre otthon bárkit is felkészítenek. Nem tudom elképzelni, hogy az MSZP és az SZDSZ politikusai gyerekkorában fontos kérdés volt, hogy egy ilyen beszéd nyilvánosságra kerülése utáni helyzetben mit helyes tenni.

Vannak akikre azt mondjuk a szüleik az alapvető emberi normákra nem készítette fel őket, és ez a szülők felelőssége, neveltetés kérdése. De a politika, a hatalomgyakorlás módja az amit az ember egy politikai közegben tanul meg, ezek terén a szocializációt részben a szűkebb politikai közeg határozza meg, részben pedig a tágabb. Az a jelenség, hogy többen szavaztak a kvóta ellen, mint anno az EU tagság mellett sem elsősorban a kvótáról szól, nem is a xenofóbiáról, vagy egyes pártok EU ellenes propagandájáról.

Mindez akkor dőlt el, amikor az ország vezetői úgy döntöttek ilyen harcok, konfliktusok árán is hatalomban maradnak az EU pedig támogatta őket. Sok intézkedésük mérhetetlen károkat okozott, más intézkedéseik pedig eltékozolták az időt ami az Egészségügy, az Oktatás és számos nagy rendszer rendbetétele kapcsán már amúgy is szűk volt. Így egyre több áldozattal, kárral lehetett csak egyre kevésbé jó reformot csinálni. Nem mondom azt, hogy a FIDESZ a lehetőségek szerinti legjobb reformot hozza össze, de azt mondom: Jobbat más se kínált, ők pedig megpróbálták és látszik valami értelmesnek látszó távlati cél is a lopás mellett.

Olyan reformok ezek amik hiányáról Balatonőszödön Gyurcsány beszélt, és amikhez hasonlók kapcsán azt gondolta a jobboldal sosem fog bele. Igen, borzasztó az, hogy sok döntés a jó iskolákat is egységes szintre akarja hozni, lerontja. Minden olyan pedagógust aki eddig azért dolgozott, hogy az átlagnál jobbat adjon a diákoknak joggal háborít fel ez. Csakhogy éppen Gyurcsány beszéde mondta el azt, hogy az esélyegyenlőséghez egységes színvonal kell. Akár a magát újratermelő elitet kiszolgáló elit iskolák rovására is. És Gyurcsány ma meg sem próbál konstruktív ellenzékként javítani ezeken a reformokon, hanem a saját maga által korábban követelt irány ellen tiltakozva pont ezen elit helyek helyzetére mutogat.

Naivitás lenne azt mondani, hogy Gyurcsánynak esélye lett volna akkor és ott ugyanilyen reformokra. Nem lett volna. Mert bármit csinál az érdeksérelmek lettek volna, a kemény tiltakozás mellett, akkor pedig érvényes ügydöntő népszavazás is lett volna a reformok ellen. Abban a helyzetben Gyurcsány szembesült azzal, hogy mit és miért nem lehet megcsinálni. A Balatonőszödi beszéd kapcsán a hasonló helyzetre azt mondta, akkor másik madam kell, ígért egy csomó jó könyvet a modern baloldalról, de aztán amikor kiderült neki már nem vezet út abban a ciklusban előre mégis maradt kormányon.

Repültek a kövek, a molotov koktélok, beindult a tank... Voltak a másik oldalról maradandó sérülések. Ha a másik életét szándékosan veszélyeztető kopasz barmot verik össze a rendőrök, nem szólt volna senki sem a viperáért. De voltak betört fejű gimnazisták, akik belesodródtak az eseményekbe. Voltak a környék lakói akiknek annyi volt a bűnük, hogy lementek volna pénzért, sörért, vagy esetleg levitték volna a szemetet. 

Aki kicsit keres, és ismeri a többi nickemet, az pontosan tudja, azt mondtam a politikai hazugságok nem egy oldalra jellemzőek. Lehet abban hinni, hogy a változtatás célja hozta el a beszédet. A kritika inkább a tervek, a vízió hiányáról szóltak Balatonőszöd, a beszéd és a program kapcsán. 2006. Október 23.-ig Gyurcsány Ferencnek akár igaza is lehetett. Ugyan a kórházi napidíj eltörlésére én is szavaztam, de a vizitdíjat nem tartottam rossz ötletnek, a tandíj kapcsán pedig magam írtam le: csak államilag kell meghitelezni és a tartozást feltételekkel elengedni.

Igen: Akkor Gyurcsány Ferenc programját védve, a hatást mérsékelve jött az a hitel mint lehetőség, amivel együtt most az egész tandíjas rendszert a pokolba kívánná a baloldal. Előtte elfogadtam azt, hogy a bevándorlásnál kontroll kell, az érzelmi döntés, a "jajj szegény" a "jajj honnan jön" és hasonlók nem dönthetnek. És igen, Október 23-ig bezárólag nem éreztem úgy, hogy el kellene mennie, felháborítónak éreztem sok kritikában megbúvó hazugságot.

De Gyurcsány Ferenc 2006 Október 23-án meggyőzött arról, hogy nem demokrata, sosem volt az, és sosem lesz az. Ugyanis aznap pontosan tudta, hogy az alkotmányos felhatalmazást egy adott helyzet ismeretében kapták a kormányzásra, az viszont hamis volt. Így informált, szabad választásról nem lehetett beszélni, ilyen mélységű hamisítás után. Pontosan tudta azt 2006. Október 1. óta, hogy sem ő, sem a mögötte lévő koalíciós partnerek nem bírták már a választók bizalmát. De döntenie kell...

Ezt felismerve lemond.

Vagy azon az áron is marad, hogy a hatalmát vérrel, másoknak okozott sérülésekkel, és olyan bűnökkel veszi meg, amik sosem évülnek el. Ha ezen az áron marad, akkor kiírja mind magát, mind a mögötte lévő pártokat, mind az őt akkor vagy később bármikor támogató magyar vagy külföldi politikusokat a demokraták táborából. Egyszer és mindenkorra kimondja, hogy ő is (mert marad) és mindenki aki ezt támogatja a vérrel, erőszakkal és hazugsággal megvett hatalom pártján áll.

Sok ember családjában, baráti körében voltak ennek áldozata, a helyzetet elszenvedő emberek. Akiknek akkor lesz maximum okuk megbocsájtani, ha a hasonló támadások árán hatalmon maradók esetében megszokott büntetést (emberiség elleni bűncselekmény miatt több évtizedes börtön) Gyurcsány Ferenc és bűntársai leülték. Beleértve azokat is akik azóta a szekerét tolják.

Azóta a mostani kormánypártok kérdés nélkül a kisebbik rosszat jelentik. De mostani kormánypártok kevésbé szalonképtelen váltópártjai szerepébe is a hazai szélsőjobb került. És bizony az akkor Gyurcsányt támogató EUs politika is leírta magát sokak szemében. 

Nem mondott le. És egy olyan helyzetben ahol már nem tudott igazán kormányozni, a nemzetközi válság mellett pedig így biztos volt, hogy egyre rosszabbul és rosszabbul fogunk teljesíteni hatalmon maradt. Elfogadta azt is, hogy lehet még erőszakos összecsapás, lehetnek még félholtra vert gyerekek, és kis balszerencsével akár halottak is. Ő akár gyerekek halála árán is hatalmat akart magának, a programjára adott demokratikus felhatalmazás nélkül akart uralkodni. És ezért kész volt azt is kockáztatni, hogy az akkori elakadás miatt az ország teljesen tönkremegy.

Ez nem csak az ő bűne volt persze. Hiszen az MSZPből sem állt fel senki, "Feri, mi hittünk neked, minket is átvertél de a hazudtunk kapcsán minket is vádolsz. Takarodj! Holnap leváltunk a picsába és új miniszterelnökkel megy tovább az MSZP-SZDSZ kormány". Így az összes bűnben amiről itt szó van bűnrészes lett mindenki aki akkor az MSZP-SZDSZ koalícióhoz tartozott. Beleértve a párlapokat, azok bértollnokait is ennek a helyzetnek a fenntartásán munkálkodott.

Nem emlékszem a Népszabadságból vezércikkre, hogy "Nem mi hazudtunk, hanem minket is átvertek". Senki sem mondta, hogy a párt, a médiája hol áll ebben a helyzetben. És aznap amikor a kérdés immár nem csak ártatlan apróság volt, hanem az Október 23.-i kelleténél véresebb események okán tétje lett, a tény, hogy közszereplőként, akár a "negyedik hatalmi ág" a sajtó képviselőjeként aznap és az utána jövő napokban hol állt annak súlya lett. És olyan üzenete ami azóta sem évült el, változott meg.

Lehet azt mondani, hogy "persze, ha a mostani kormánypártok durvább dolgot tesznek, akkor visszajöhetne ez a gárda a képbe", csak nem sok hitele lenne. Mert annál, hogy az életveszélyes helyzet elfogadásánál, abba belenyugvásnál, hogy ártatlanok (akár gyerekek is) meg is halhatnak a hatalomért egy dolog van rosszabb: A hatalom megtartása érdekében elkövetett gyilkosságok. Igen, többes számban. Csak az a baj, ha idáig süllyedne valamelyik jobboldali kormány, akkor sem hiszen, hogy Gyurcsányék visszajöhetnének. Egyszerűen azért, mert valószínűleg az első pár hasonló politikai gyilkosságban rájuk osztanák az áldozat szerepét. 

Ugyanakkor azt tudjuk, hogy ahhoz, hogy ez a politika maradjon nem csak Gyurcsány kellett, hanem képviselők, pártvezetők sora. Nomeg a baloldali média számos képviselője aki próbálta elérni, hogy több esélye legyen hatalomban maradni.

Amíg Gyurcsány van, addig abból a jobboldal profitál. De ha holnap nem lenne, akkor nem lenne baloldalon karizmatikus pszichopata sem, aki vezetné, összefogná az egészet, aki a műsor arca lenne. Ha pedig lenne is új frontember, sok más politikusnak akkor is az lenne a bűne, hogy ilyen áron, ismerve a kockázatot ők tartották kormányon Gyurcsányt. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6811814667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása