... mert választani kell

Rogán, Juhász, Dubaj

2016/11/05. - írta: Válasszunk

Rogán sok vállalhatatlan dolgot mond vagy tesz. Amikor egy elhíresült útja kapcsán a barterezés lehetősége felmerült, akkor gyakorlatilag beismert egy mutyit. Na ez az amivel a választó szemébe röhögni nem szabad. Rogán viszont az ügyben nem egyszer hazudott, és éppen csak arra van szüksége, hogy kimondhassa: Őt a másik oldal vádolja hamisan, nem ő a hazug, hanem Juhász. Juhász pedig házhoz ment a pofonért, mert miután egy másik ügyben éppen elmarasztalták és amit csinált az a józan ész szerint sem volt kerek és most belement a Dubaj ügybe. És a helikopter kapcsán is felmerül nála a #MIBŰ...

A Juhsz Péter féle #MIBŰ szlogenjére válaszolva: Sokan utaztak már helikopterrel a miniszterek illetményénél jóval alacsonyabb bérből, fizetésből is. A helikopterezés kapcsán ugyanis 3 fő költség van: Az üzemanyag, ezzel nehéz spórolni. A munkaerő. És a helikopter rendelkezésre állásának a költsége. Hogy akkor is kell a helikoptert bérelni, lízingelni, karbantartani, ha éppen nincs kit vinni üresjárat van. Ez utóbbi miatt iszonyatosan magasak a listaárak.

Ha akkor mész helikopterezni amikor te akarsz és ahhoz, hogy mehessen fenn kell tartani egy kellő kapacitást, az nagyon drága. Ha viszont rendeszes megrendelő egy család, mert "hírességeket is ezzel visznek", és kapnak egy felajánlást, hogy a rendelkezésre állás költségét nem, csak plusz úttal kapcsolatos önköltségeket kell kifizetni, akkor ugyanez az út filléres tétel. Nyilván vitatható a dolog: Hiszen a kedvezmény a megrendelést adó cégnek járna, és nem annak a cégvezetőnek akivel kezet fognak az üzletekre. De az ilyen apró baráti szívességek üzletfelek között nem csak a politika környékén működnek. Sőt a megszerzett kapcsolati tőkét sokan a következő munkahelyhez is továbbviszik.

Ha nem bartereznének el valamit, a megjelölt listaár környékén, ez teljesen természetes lenne. Annak ellenére, hogy a kapcsolati tőke, az erre hivatkozva kapott kedvezmények olyan láthatatlan jövedelmet jelentenek, amik után senki sem fizet adót. De ez a plusz jövedelem még mindig kevesebbet jelent, mint sok más iparágban a borravaló, a hálapénz, stb. amivel "megolajozunk egy együttműködést" és ami a hétköznapi korrupció egyik fontos formája.

A család nem egy keresős, így nem is kell kijönniük egyetlen ember fizetéséből. Tovább megyek: Az igazság szerint a legtöbb hasonló család nem is feltétlenül csak két keresős, hiszen a legfiatalabb gyereknél sem kizárt a tőkejövedelem. Kiugrani Dubajba egy fapados járattal pedig nem egy #MIBŰ szintű kérdés, a Wizzair kínálatában nem feltétlenül drága a jegy. A luxusszálloda nem egy szobája valóban drága. De a magyar mentalitás nem arról szól, hogy kell a valódi luxust jelentő szoba. Arról szól, hogy a 100.000 forint / éj áron kínált szoba valamilyen elérhető kedvezménnyel is elegendő két dologra:

  • Lehet a szállodában, kulccsal a kezünkben szelfit lőni, irigykedhet a szomszéd
  • A szálloda többi vendégével könnyen lehet beszélni, tárgyalni

Felejtsük el az előbbi opciót egy kicsit, és fókuszáljunk az utóbbira. A megélhetésüket szorgos dubajozással biztosító celeblányok és az őket alkalmazni kívánó különböző produkciók között közvetít egy magyar vállalkozás. Olykor a megrendelő, a keresett celebritás és a keresési folyamat is Dubajban van. Ebbe az üzletbe belefér az, hogy a "család megy a kiküldetésre", jelen van. A szálloda legolcsóbb szobái közül egyet akciós áron elfoglalva ez nem nehéz.

És pontosan arról szól az akciós ár, hogy könnyen bizonyítható is.  És a helikopteres történettel ellentétben könnyen lehet, hogy az út nem is magánút, az üzleti út jelleg is bizonyítható, mint az is, hogy a kedvezményt itt nem az aláíró fontos ember kapta (hétköznapi korrupció jelleggel), hanem a szálloda partnereként a cég. Pár ilyen ügy pedig könnyen tendencia ami mellett ki fog emlékezni arra, hogy a helikopterezésnél éppen máshogy volt? És szinte biztos volt az, hogy felmerül a #MIBŰ is...

Az is biztos volt, hogy portás pedig azt fogja mondani, "korábban kijelentkeztek" és nem tudja mikor jönnek vissza. Időpontot nem ad meg. Ez sem egy #MIBŰ kérdés, hanem egy teljesen normális üzleti út, ami kapcsán pontosan tudja Rogán, hogy igazolni lehet, hogy nem volt ott a Juhász által említett időpontban, és azt is, hogy ezzel a jó hírnevét rombolja Juhász. Igen, akár a kormány által említett módon büntetőügy is lehet belőle.

Ez a játék pedig pont azért megy, mert Rogán nem valószínű, hogy kihúzza a következő választásig. Ahogy sok ügyben az osztrákok sem találtak bizonyítékot, úgy itthon sem lenne könnyű egy politikust / volt politikust elítélni korrupciós ügyek miatt. Erre nem sok példa van, mert a sikkasztással és sok mással ellentétben nem bizonyítható. Ha rá nem lehet semmit rábizonyítani, az ő bukása idején érkező vádak kapcsán viszont lesz akit elítélnek rágalmazás miatt, sok más bizonyíthatatlan állítás miatt sokak kénytelenek bocsánatot kérni, akkor a helyzet úgy néz majd ki, hogy Rogán nem egy "tolvaj politikus lesz," hanem egy összehangolt karaktergyilkossági kísérlet áldozata...

A FIDESZ pedig az a párt aki ilyen vádaknál pihentette a miniszterét, míg baloldalon "nem ilyen helyzetekben távoztak" emberek. A hazudozás vádjához mellé lehet rakni idézetnek Gyurcsány egykori Balatonőszödön elmondott beszédét, a 2006-os rendőrattack képeit, a népszavazás értékelését, stb. 

De továbbmegyek: A Rogán ügyet és a Népszabadság ügyet összekötő baloldali propaganda, ha itt hazugságon kapják, a Népszabadság ügyben bizonyítékok nélkül vádaskodik, akkor éppen azzal sem fog tudni mit kezdeni, hogy a TV2 csoport terjeszkedése mekkora problémát jelent a sajtószabadság szempontjából. Persze: A kieső adókon nincsenek politikai műsorok, nem ellenzéki TV veszik el. Most. De a TV 2 csoport terjeszkedése összeér ezekkel a vádakkal.

Érdemes megnézni, hogy a Telekom TV csatorna kínálatának hány %-a lesz kormánypárti adó, hány % ellenzéki, és mennyi a semleges. A döntés a Telekom szintjén színtiszta üzleti döntés, hiszen a csatornákat csomagokban veszik és a díjcsomag díjából kell kijönni, a most kikerülő csatornák helyettesíthetőek, stb. és a TV 2 csoport bővülése és a két nagy kereskedelmi adó által immár elkérhető díjak a médiapiac átrendeződését hozzák el, teljesen érthető módon. Azaz a kormánypárti médiabirodalom könnyen terjeszkedhet túl sok politikai vád nélkül.

Bevallom őszintén a National Geographic adása egyike volt azoknak az adóknak amiket nem nagyon néztem. Ha tanulni, művelődni szeretnék, akkor tudok olvasni, és nem sok kedvem van olyan adót nézni amin akkor is keverik a tömeget, a súlyt, az eredő erőt amikor egy kérdésben a különbség igen fontos. Persze láthatjuk hogyan készül valami, felér egy gyárlátogatással. Csak éppen az, hogy ehhez a műsorhoz a partner (akit jó fényben kell bemutatni) melyik gyár, hogy amikor az önhordó karosszéria a természetes az autóknál ezért elavult alvázas konstrukciót kell nézni... Hát az sok gyár saját propaganda filmjeinél lejjebb pozicionálja az adót.

A hasonló hibákkal terhes adók többségénél pedig némileg több innovációt láttam, mint az évek alatt egyre jobban ellaposodó Natgeón. És az IPTV esetében vannak percre kész nézettségi adatok, a Telekom könnyen indokol akkor is, ha az ellenzék kikövetel egy vizsgálóbizottságot a kormánypárti propaganda terjedése miatt. A Fox International viszont bejelentette a NatGeo megújulását. Ha sikerül nekik akkor más adók helyére be kell hozni majd a NatGeo-t. Túl sok a politika, a nem nagy csomagban érkező politikai témájú adók mehetnek, a megújult ismeretterjesztő visszatérhet. Na itt lehet kiütni az ellenzéki politikai csatornákat.

Az igazi balhé akkor tud eljönni, amikor kimondják a Rogán ügyben rágalmazás volt, a Népszabadságos vádakat semmi sem igazolja, az újabb üzleti döntésnél is gyanús, hogy alaptalan a vádaskodás, de a közelgő választás kapcsán 2018 elején már nehéz újra felépíteni a média jelenlétét az ellenzéknél. És pont Juhász Péter mostani vádja, a #MIBŰ lesz az ütőkártya a kormánypártok kezében. Ezzel együtt a gyalázkodó karaktergyilkos vádak ellen könnyen lehet majd birkamenetet szervezni, demonstrálni, és ez a 2018as választásokon sokat fog hozni.

A kormány érdeke az, hogy sok mindent kössenek össze ezzel a váddal. Olyasmit is, aminek az éle majd csak 2018-ban jön el.

Az ügyeket felelőtlenül felnagyító, a reális perspektívát (üzleti út) ignoráló Juhász urat könnyű megfelelő tanúkkal, információkkal bombázva belevinni az erdőbe, még több hazugságba, és megnyerni ezt a kérdést. Ha pedig ezzel és sok mással Juhász lesz a rossz, a gusztustalan az fontos szempont. Nem véletlen az, hogy a 2018-as összefogás tervezésénél már elkezdték őt kerülni mint a leprást. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr611932467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása