... mert választani kell

Ölt az ittas kerékpáros? Ki is a felelős?

2016/11/22. - írta: Válasszunk

A rimóci polgármester halála után hamarosan megjelentek azok a vélemények, hogy az ittas kerékpározással szemben toleráns szabály a hibás. Rendben, az erre mutató blog erős DKs kötődése ismert. A rossz hír az, hogy amit politikus, vagy erős pártkötődésű szócső média mond azt normális ember nem hiszi el fenntartások nélkül. A DK környékén pedig annyian és annyit hazudtak már, hogy sok dolognak akkor is utána nézünk, ha első hallásra, első olvasásra egyetértenénk a megfogalmazásukkal. Hiszen én is tudom, ahogy akkor számos más szervezet is elmondta: Egy kerékpáros nem csak saját magának okozhat bajt, hanem annak is aki miatta rántja félre a kormányt.

És valahányszor az öntudatos, szabályokra magasról szaró bringahuszárok elkezdik elmondani, ők aztán másra nem veszélyesek, eszembe jut az, hogy egy kerékpárjával, csomagjával együtt 100 kg körüli kerékpáros baromi könnyen elgázol egy gyereket. És bizony nekik sem erősségük a sebességhatárok betartása, vagy az elsőbbség megadása. Az utóbbi mondjuk gyalogátkelőhelyen, náluk kisebb, gyengébb gyalogossal szemben sem. Bringás Józsit megvédi a sisak, akit elgázol azt nem. Elesik, feláll, sokszor tovább hajt. És az otthagyott sérültet és a szüleit este kioktatja a fórumokon, blogokon, hogy nem a kerékpáros másra nem veszélyes, neki miért kellene a szabályokat betartania.

Egy kerékpáros blogon, fórumon a bringások többsége ugyanezt mantrázza, ugyanezen az alapon esküdözik arra, hogy az ő életveszélyes manővereik maximum saját maguknak okoznak bajt. Ha ők ezt ennyire így gondolják, ennyire magyarázzák miért tök jó az életveszélyes közlekedés, akkor sokuk kapcsán nincs miért azt feltételeznem, hogy élesben, az utakon máshogy gondolkodnak, máshogy közlekednek. Szóval akár tapasztalatokból indulok ki, akár a kerékpárosok által sok munkával elért negatív véleményből indulnák ki, azt kellene mondanom: Valóban ölt a szabályozás.

Csakhogy, mint mondtam, politikusnak nem hiszünk ilyen alapon. Gyurcsány híres beszéde miatt a korábban tök jól elhitt "alapértékek" egy részének is utána sikerült nézni, és kiderült ott bizony az emberi jogokkal összeegyeztethetetlen az, amit Gyurcsány és követői ma is hirdetnek. És van egy másik dolog is: Amikor kiderült, hogy Gyurcsány pártjának a szavazói hány csoporttal szemben súlyosan kirekesztőek (és ez ügyben is mennyit hazudnak) felmerült egy apróság az előítéletek kapcsán. Sok példa alapján egy csoportról lehet az embernek véleménye, negatív véleménye is. De a negatív vélemény alapján esélyt sem adva, előre ítélkezni egy konkrét ember felett, leszarni a jogát a korrekt eljárásra, a jó hírnevére már bűn.

A Nyugati Fény, mint DK-s szócsőblog már elítélte a kerékpárost, mert így lehetett Orbán Viktor-t is elítélni, hiszen ő engedte az ittas kerékpározást. Igaz, csak abban az esetben, ha valaki képes biztonsággal kezelni a kerékpárt. Nos ez esetben erről szó sem volt. Igaz, ugyanezen az úton gyalogosan kacsázva sem lett volna veszélytelen végigmennie. Az intézkedés célja is egyszerű: Ez nem a belvárosi bulinegyed, itt nem jön a taxi. Valahogy haza akarnak jutni. Ha a kerékpárért nem büntetnek, akkor inkább azt választják, a többi rendelkezésre álló jármű helyett.

És igen: Gyalog, bizonytalan mozgáskoordinációval, könnyen az útra esve tényleg ugyanúgy ott lehet "láthatatlanul". Sőt továbbmegyek: Akkor hosszabb időn át, több embert veszélyeztetve jut haza. Most csak annyira részeg, hogy a beszéd már nem megy, de végigkacsázik. Ha csak gyalog mehetne, lehetne még részegebb, és órákon át útakadály lenne.

Ha erre az esetre mutatunk, hogy "na lám, most ölt a szabályozás", annak oka elsősorban az lehet, hogy más hasonló esetről nem hallottunk. Az ittas járművezetés öl. Ha részeg autó, vagy buliból elkötött busz helyett kerékpárt vezet, akkor talán kevésbé. Ha egy szabályozás 50 ittasan közlekedés miatti halálesetből 20-at megelőz, mert olyan közlekedési mód felé tereli a közlekedés résztvevőit ami mérsékli a balesetek számát, várható következményeit, akkor a maradék 30 eset kapcsán akkor sem gyilkos és dilettáns szabályozásról lenne szó, ha abból 4-5 ember az új szabályok miatt bringázna ittasan.

A szabályozás ráadásul csak akkor ér valamit, ha be is tartatják. Az ilyen részegen hazatekerő bácsik és nénik üldözésére pedig nincs elég rendőrségi kapacitás. Az italozásuk mögött meghúzódó okokat ismerjük. És azt is, hogy amíg nem volt engedékenyebb a szabály, nem nyújtott "betartatható" kompromisszumot, addig is sokan vezettek haza részegen. Nem feltétlenül csak kerékpárt. Egy alkoholista így is úgy is hazamegy a kocsmából. Ittasan, és jó eséllyel járművel. A cél az, hogy egyfelől kevésbé veszélyes járművet válasszon, másfelől próbáljon "csak annyit inni, hogy"...

De létezik egy apró szempont ami eszembe jutott. Egy közúton nem csak részegen cikázó kerékpáros lehet. Hanem akár valamiről "leesett" rakomány, élő állat, a fenti példában említett gyalogos mellett. Igen, egy részeg gyalogos is eleshet. Meg egy józan kerékpáros is, úthiba miatt. Akkor a dinamós lámpa nem sokat ér, de sok más fényvisszaverő felületet is nehéz messziről meglátni. Létezik egy szabály: Úgy kell megválasztani a sebességet, hogy bármi ilyen van előtted biztonsággal meg tudj állni a belátott szakaszon belül. Akkor is, ha éjjel az akadály is sötét.

A kacsázó kerékpáros is halad előttünk. Ha meg tudunk állni az előtt a pont előtt, ahol megláttuk, akkor ő már onnan biztos távolságban lesz, és nincs baj. De ismétlem: Az úton nem csak részeg kerékpáros jelenthet akadályt. Aki nem tud előtte megállni, hanem félrerántja a kormányt az bármikor ölhet is. Polgármesterként, a saját választóit. Ha a környéken a kormánypártok nem 30% körüli eredményt érnek el pl. a polgármester választáson, akkor valószínűleg ez lett volna a hír, és nem az ittas kerékpáros.

Hazánkban népbetegség az alkoholizmus. De sok más dolog, a hobbik egy része is csak "menekülés a valóságtól". Egyre szélesebb rétegek vállnak kiszolgáltatottá. Az ő képviseletük a baloldal történelmi feladata, történelmi küldetése lenne. Csakhogy éppen a vidék az, amit a FIDESZ megnyer, azok a szavazók akik nem a blogokon vitatkoznak, mert az Internet helyett a kocsmában politizálnak, hogy utána részegen menjenek haza.

Nem csak a hazai gazdaság miatt kiszolgáltatottak, hanem amiatt is, hogy a vagyon elleni bűncselekmények sokaságát már be sem jelentik. Fagyálló kerül a borba, áram a kerítésbe, a kilátástalan ember egy idő után úgy érzi nincs vesztenivalója, a börtön sem lesz rosszabb és a tehetetlen dühe ilyen bűnöknek enged utat. Vagy éppen megválasztja az elérhető legradikálisabb szélsőjobboldali jelöltet.

Sokszor a bűnmegelőzés, bűnüldözés során az áldozat érdeke keveset jelent: A bűnöző szociális helyzetét mentő körülménynek látják. Máskor elegendő a tettesnek előhúznia a rasszizmus kártyát és onnan nem az a fontos, hogy mit követett el, hanem sokak szemében ő az áldozat. Pedig senki sem kényszerítette rá, hogy lopjon, és nem azért tartják tolvajnak mert másmilyen a színe, hanem mert látták lopni, tetten érték, nála van a lopott holmi.

A politika feladata az, hogy a menekülés, a kocsma, a szélsőségek helyett valós alternatívát, reményt is adjon ezeknek az embereknek. Aki őket eleve megbélyegzi (mert nem elég PCk), kirekeszti, sokszor jobb helyzetből elnyomja őket, és utána maga kiált elnyomást, az ebben a körben nem hoz változást. Nem csökkenti, hanem növeli az alkoholizmust. Az alkoholba menekülő emberek pedig így vagy úgy, de részegen fognak hazakacsázni.

Ez ölhet. Minden ilyen megoldás rossz, minden ilyen megoldást fékezni kell és sok szempontból indokolt tenni ellene. De ha nem tudjuk megállítani, akkor a feladat megkeresni a hazajutásuknak azt a módját, ami a legkevesebb halálesettel jár. Ahol a KRESZ sok más védelme a legnagyobb eséllyel véd meg mindenkit. Ehhez pedig ott van a megfelelő sebesség. Ja és a biztonsági öv.

Amikor a biztonságos sebességet igyekszel megválasztani nem baj az sem, ha azzal is számolsz, hogy a sötétben meddig látsz, mire elég az autód fényszórója. 

8 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5411987712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabad-e ittasan kerékpározni? 2018.07.23. 14:19:13

Ha most egy kerékpárost megkérdeznénk, hogy szabad-e ittasan kerékpározni, nem biztos, hogy tudná a helyes választ. A többszöri jogszabály módosítás miatt egyébként már nem lehetett követni a változásokat. A járművezetésnek az úgynevezett személyi felt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2016.11.22. 21:32:38

Míg a poszt lényege helytálló, ez a mondat(rész) azért megérdemelne némi magyarázatot. Mondjuk azért, hogy az összkép hitelesebb benyomást kelthessen - a napi aktuális Gyurcsányozáson túlit.

"...az emberi jogokkal összeegyeztethetetlen az, amit Gyurcsány és követői ma is hirdetnek"

Előre is köszönöm!

Treff Bubi 2016.11.22. 22:09:49

A "sok más dolog is, a hobbik egy része csak menekülés a valóságtól" mondat nem kéne. Vagy milyen egyéb hobbira gondolsz, ami konkrét testi- pszichikai függőséget okoz, tönkreteszi a szervezetet és emberek tízezreit juttatja minden évben a temetőbe? Jó poszt amúgy, tragikus a közlekedési kultúránk, csak ez a kis mellékzönge piszkálta a csőrömet.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.22. 23:02:08

@morph on deer: A fő gond az, hogy a post terjedelme véges. Még akkor is, ha az átlagnál hosszabb, több összefüggésre rávilágító postokat igyekszem írni, meg kell húznom a határt, mi tartozik a posthoz és mi nem.

A DK-val, és annak egyes politikusaival kapcsolatos véleményemet sosem rejtettem véka alá. És jelen post szempontjából lényegesnek érzem azt, hogy miért gondoltam át alaposabban a témát, miért nem hittem annak, ami elsőre teljesen logikusnak hangzott. Részben azért, mert ez jelzi: Magam is arról az álláspontról indultam el, csak utánanéztem, mást is mérlegeltem.

De nem éreztem úgy, hogy a post érdemi mondanivalóján bármit befolyásol, mik azok az okok, amik miatt a DK ilyen mélyen van a szememben. Kiváltképp azért, amit a postban is leírtam: Piszok sok olyan dolog van, amit én is elhittem, logikusnak és helyesnek gondoltam, ám amikor okom lett megkérdőjelezni mindent, amit a DK egyes vezetői mondanak, akkor utána néztem és változott a véleményem.

Közhely, hogy a modern progresszív baloldal "zöld, feminista, stb"... És az emberek jelentős része ebben hisz. Én is hittem. Nincs miért kritizálnom azokat az embereket akik ebben ma is hisznek. Csakhogy amikor okom volt mindent megkérdőjelezni, amit Gyurcsány mondott, akkor bizony a mainstream modern feminista politika állításai is a terítékre kerültek.

Elém kerül egy orvosi szaklap, ami a családon belüli erőszakot vizsgálja, és több nemzetközi kutatás ami kimutatja: Az esetek bő felében nő az elkövető, és bizony gyakori a férfi áldozat. Csak éppen a látencia magas, mert a társadalom hogyan foglalkozik vele, az igazságszolgáltatás viselkedését is látjuk, stb. Összevetem ezt a tapasztalataimmal, sok olyan szemponttal ami ezt alátámasztja...

Kiderül, hogy nem a mainstream nyugati feminizmusnak van igaza. A nők elleni erőszak ellen hozott egyezmény diszkriminatív. A törvény egyenlő védelmével, ami az emberi jogok egyetemes nyilatkozta szerint alapvető emberi jog, teljesen ellentétes.

Ezek után látok adatokat sajnos a modernkori rabszolgatartásról. Kiderül, hogy itthon probléma, hogy férfiaknak nincs menedék, megjelent egy komoly diszkrimináció aminek ilyen súlyosak a következményei. Nem csak elméleti a vita.

A vitában a DK színeiben politizáló Miyazaki Kun az oldalán általánosító vádaskodással mindenkit le vak komondorosoz aki a modern nyugati feminizmussal szemben határozza meg magát. Itt az, hogy ne általánosítsunk ugyanúgy nem számít, mint az ártatlanság vélelme. Ami amúgy szintén emberi jog.

Sok esetben az ilyen gyalázkodás munkaadókhoz is eljut, sok embert kirúgatnak. Itt sérül a tisztességes eljáráshoz való jog is, és időről időre előkerül a DKhoz kötőd emberek neve, és hogy ezt a pártjuk politikája mentén teszik.

Azt, hogy az emberi jogok, az orvosi adatok említése kellő alap, leszarják.

Mit tudok rá mondani?

A tisztességes eljáráshoz való joga sérül annak, aki egy bűncselekmény áldozataként azért nem számíthat igazságszolgáltatásra, mert az elkövető előhúzta a rasszizmus kártyát, a szegénység kártyát és máris jön a nyilvánosság ereje és egy politikai oldal támogatása.

A politikai korrektség nevében angliában tömeges nemi erőszak is volt. A DK sajnos a politikai korrektség híve, azt sokszor nem csak a szólásszabadság, de a törvény előtti egyenlőség, a tisztességes eljáráshoz való jog fölé helyezi. Sőt az ügyben az áldozatok panaszaira azzal a feltételezéssel reagálnak, hogy az áldozat biztosan rasszista. Ő minden alap nélkül lesz "bűnösnek kimondva", sajnos néhányszor a nyilvánosság erejével meghurcolva is.

Modern, progresszív, nyugati baloldal általános politikája ez, nem csak a DK politikája. De aki korábban, jelentős részben Moldova úr munkássága okán baloldali is volt, ám kénytelen szembesülni azzal, hogy amit a mai progresszív baloldal alapvetőnek tart az sokszor alapjogokkal áll szemben, az nehezen fog még egyszer ugyanezen értékek mentén szavazni.

Ezért úgy gondolom, hogy ezeket a hazugságokat elvető, hiteles baloldali politikára lenne szükség ahhoz, hogy a FIDESZ leváltható legyen. Trump, a BRexit, stb. éppen arról szól, hogy ez a politika zsákutca. Lesznek akik elvi okokból, emberi jogokra hivatkozva ellenzik az itt említett nyugati politikát, és lesznek akik veszteseként zsigerből gyűlölve, visszaszólva érvek nélkül.

De ennek a fordulatnak sajnos megvan az alapja.

A DK egy olyan politikát folytat, ahol a másik ember emberi méltóság nem szent, de a saját érzéseik legkisebb sérülése után azonnal jön a dráma, hogy a másik nem PC. A kettős mérce és sok más dolog baj, ami kapcsán lehet piszok sokat elmélkedni. Nyilván nem csak feminizmusról van szó, nem csak kisebbségek (és bevándorlók) integrációjával...

A törvény vs elnyomás kérdésével is. A törvény pedig sokszor sok embert (és a többségi társadalmat is) védi.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.22. 23:08:36

@Treff Bubi: A menekülés a valóságtól nem jelenti azt, hogy ezek is tönkreteszik az embereket ilyen értelemben. De a virtuális valóságba is sokszor menekülünk. És nem csak mi, de a japánok, vagy a fejlett, haladó nyugat polgárai is :)

Sajnos ide tartozik a drog is :)

De érzésem szerint a világ dolgaitól sok adrenalinfüggő is menekül, az ő függőségük is jellemző, és érdekes módon, ha a közúton versenyeznek az éppen úgy halálos, mint a gyorshajtás :)

morph on deer 2016.11.23. 02:22:00

@Válasszunk:
Köszönöm a választ!
Ez némiképp árnyalja a képet, legalább is az ok megértéséhez közelebb visz.

Egyébként attól tartok, hogy új baloldali - vagy új bármilyen oldali - demokratikusan gondolkodó párt felbukkanására várni nagyjából a husvéti nyúl valószínű eljöveteléhez hasonlítható, ahogy én látom.
Belátható időn belül legalább is.

Zsoltbacsi 2016.11.23. 19:54:15

@morph on deer:

A poszter kicsit hosszan valaszolt, megprobalom rovidebben:

Az az alszent a dkban, hogy most Orbant hibaztatjak a torveny miatt, de elotte meg ok obegattak a leghangosabban, hogy a rendorseg miert basztatja es szondaztatja a bicigliseket, miert nem az "igazi" bunozoket uldozik....?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.25. 19:11:45

@morph on deer: A demokratikus gondolkodás alapvető feltétele a probléma megértése, amihez párbeszéd kell. Ahol a PC nevében a párbeszédet elutasítják, ott bizony általánosságban megfogalmazva is baj van.

Hiszen akinek a problémáit nem hallgatják meg, mert "nem PC hogy azt mondja, X-el van baja", azt effektíve a demokratikus folyamatokból, a törvény védelmének egy alapvető részéből hagyod ki. Így a PC mint elvárás alapvetően ellentétes a törvény egyenlő védelmével, az alapvető emberi jogokkal.

Tőlünk nyugatabbra egyre több nő antifeminista, egyre kevesebb a feminista. Pont ezért. Éppen ezek a problémák hozták el Trump győzelmét. Ez a fordulat és ennek a tapasztalata érzésem szerint némi késéssel a magyar baloldalra is hatással lesz.

morph on deer 2016.11.26. 02:28:41

@Válasszunk:
Azt hiszem, a probléma valahonnan onnan indul, hogy az alapvető definiciók sem tisztázottak. Sajnos nem is kis részben amiatt, mert az érdekeltek - jelenleg jellemzően a hatalmon levők - érdekében áll nem a valós jelentésük ek megfelelően használni bizonyos szavakat kifejezéseket, negatív konnotációt rögzíteni savakhoz, majd pejoratív jelzővé váltostatni - pl. 'liberális' - vagy simán hazudni "Magyarországon a populista nem azt jelenti, (mint máshol) az itt pozitív jelző" vagy félreértéste hivatkozni, ésígytovább.
Innentől kezdve a PC meghatározása is kellően bizonytalan, ahogy annak elhagyása is képes a beszélőt könnyedén átvinni a 'gyűlöletbeszéd' kategóriába, akár a szándékától függetlenül is.

Én inkább szeretem tudni, mi a szabály mielőtt eltérek tőle, mert akkor nem véletlenül teszem, hanem tudatosan ;)

Nem ugyanaz lemondani valaminek az alkalmazásáról, vagy eleve nem is ismerni az alkalmazhatóságát - szerintem
süti beállítások módosítása