... mert választani kell

Az előítélet visszaüt?

2016/12/16. - írta: Válasszunk

Megkértek, hogy osszak meg pár linket. Facebookra gondoltak ők, én viszont azt mondtam ott nem szoktam ilyen témát futtatni. A blogon, ha érdekes, hát helyet kap. Az első link egy könyv recenziója, A patriarchátus mítoszai címen. Jogos felvetések hangzanak el a hivatkozott cikkben. Mert tény, hogy prosztatarákból több van, lehet a halálozási adatokról beszélni, és arról is, hogy mégis a mellrák elleni küzdelemre költünk több pénzt. És számos olyan adatra, ami bizony arra mutat, hogy jelenleg a társadalomban inkább a nőknek vannak előjogai. A gond csak az, hogy a férfiak emiatt nem feltétlenül érzik elnyomva magukat. "Megküzdünk vele".

A nők amikor elnyomva érzik magukat megjelenik a stressz ami pedig kockázati tényező számos betegségnél. De hazavitt feszültség megmérgezi a párkapcsolatokat, a munkahelyre bevitt konfliktusok az előre lépés lehetőségét veszik el, és általában a nők nagyobb arányban érzik fenyegetve magukat. A fenyegetésnek pedig látjuk sokszor a forrását, egy-egy helyen végigsétáló nő számos megjegyzést kénytelen eltűrni. Persze, hogy fél, érthetően bosszantja, nem sokra tartják. Ugyanezt az útvonalat megtéve a férfinak nem a munkások szólnak be ennyiszer... Hanem a rádióban a trendi femcsi műsorvezető. 

Nálunk még ott van a "Bocsi" aki ellentétes irányba műveli a beszólást, ő a hírhedten bunkó műsorvezető. Akinek mindegy az, hogy nőknek szól be, vagy kerékpárosnak, a lényeg az, ha ezzel megosztó, beszélnek róla, akkor ő lesz a megaceleb. De sok helyen a politika korrektség nevében megjelent a szexista norma: Férfit szabad korlátlanul gyalázni, de a nők bármely részének az érzelmei szentek. Ha a férfi mondanivalója félremagyarázható, akkor is viselje a következményeket, hogy mert megsérteni egy nőt.

A képet lehet sokáig magyarázni, de egy dolog nem stimmel: Az antifeminista lányok hogyhogy nem találkoznak ugyanezzel a problémákkal? Ők miért nem félnek? Miért nem feministák? Egy érintett lány a felvetésen is megsértődött, és persze kicsit vulgárisan meg is jegyezte, attól, hogy nő megy neki például az 1*1. Pontosan látja, hogy persze vannak bunkó pasik. De vannak bunkó csajok is. De a pasik többség nem bunkó. És tapasztalatai szerint bunkó csajból több van.

Nézem a CDC statisztikáit, orvosi lapokat és kiderül: Legyen szó sima erőszakos bűncselekményekről, családon belüli erőszakról, ha a látenciát kiszűrjük és azt, hogy egy férfi elleni erőszakból nehezebben lesz ügy, hamar kiderül: A pasik válnak gyakrabban áldozattá. De mégis a nők jelentős része él félelemben. Félelem, stressz és ennek minden pszichés és egészségügyi következménye.

Miért? Mert, ha nincs is oka félni, a saját előítéletei alapján fél. Pont úgy, ahogy a falusi gazda is fél sokszor a cigánysor lakóitól. Azoktól is akiktől nincs oka félni. A félelem és a kapcsolódó konfliktusok pedig több problémát okoz neki, mint a valós kockáztok. Az előítélet, a konfliktusok elvezetnek oda, ahol a csoportok között csökken a kapcsolat, egyre kevésbé veszik egymást emberszámba. És ahol a szegénység miatt egyre nagyobb a csábítás a bűnözésre, ott sokat számít ha a leendő elkövető, és leendő áldozata között hiányzik az empátia.

A félelem elvezet oda, hogy azt mondják a bandák, a drogosok miatt nem mernek kimenni az utcára. Ez nyomást helyez a politikára, a rendvédelemre, hogy kemények üldözzék a drogosokat, a bandás közösséget. Az erősebb rendőri jelenlét kapcsán könnyen jelenik meg a másik oldal véleménye: Ezért a rasszizmus felel. A saját törvénysértéseikért nem vállalják a felelősséget, mint azért sem, hogy amikor a rendőrséggel nem működnek együtt, a rendőrnek is oka lesz félni. A félelem és a tapasztalat őt is veszélyes irányba tereli.

A megoldás? Gyűlölködő mítoszok teremtése helyett felfogni 2 dolgot:

  • Sok előítélet nem a többségből következtet, csak feltűnő kisebbségből.
  • De a többségből sem lenne jó következtetni az egyénre, mert nem feltétlenül lenne igaz. És ártatlan embert igazságtalanul elítélni nem jó. 

De a feminizmusnak, a rasszizmusnak, a homofóbiának, stb. nem csak azok az áldozatai akiket gyűlölnek. Hanem azok is, akik az életüket félelemben, stresszben kell, hogy végigéljék mert olyan embertől és félnek az előítéleteik miatt akitől nincs okuk. A félelem, a stressz, annak kiváltó okával szemben számos más negatív érzelemnek, így a gyűlöletnek is a forrása. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr312050777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása